Banner

Fánkok

Lidl fánkológia


Mindig is szerettük, de manapság igazi reneszánszát éli. Van lyukas, lyuk nélküli, szórt, belül és kívül ízesített – olyan nincs, hogy valaki nem talál kedvére valót. De nézzük, honnan is ered az egyik kedvenc édességünk!


Fánkum romanum


Ahogy minden jó dolgot, természetesen már ezt is felfedezték az ókori görögök és rómaiak. Persze a recept még azért más volt akkoriban. A maihoz talán a spanyolok méltán híres csemegéje, a churros hasonlított, amit sütés után mézzel vagy halszósszal kentek meg. A receptet később arab szakácsok fejlesztették tovább, majd az 1400-as években megérkezett Európába is, hogy aztán az itteni ízlelőbimbókon nagyot dobbantva egyenesen Amerikába ugorjon, és letarolja a világot.


Viharos történet


Nálunk hagyományosan lyuk nélkül készült, de mára a legtöbb helyen a lyukas változatot lehet kapni, amelyet a hagyomány szerint egy hajóskapitánynak köszönhetünk, aki óriás viharba került, és miközben küzdött az elemekkel, a kormánykerék átszúrta a nyers tésztát, amit kisütöttek, és annyira megtetszett nekik, hogy ezután mindig így készítették el.


Nem tudjuk, hogy tényleg így történt-e, de ha minket kérdeztek, hogy szeretjük-e a fánkot, azt kell mondanunk: hogy a viharba ne!


Ha te is így vagy ezzel, kóstold végig a Lidl igen színes fánkkínálatát, garantáljuk, hogy nem fogsz csalódni!