A keresztesvirágúak képviselői, a különböző retekfélék egész évben megteremnek. A tavaszi-nyári fajták mellett, számos őszi-téli is megtalálható, melyek méretükben, alakjukban és színükben is eltérőek. Rengeteg vitaminnal és ásványi anyaggal töltik fel szervezetünket, ezért ajánlott rendszeres fogyasztásuk. Energiatartalmuk alacsony (16 kcal/100 gramm), ugyanakkor rendkívül gazdag forrása a C- és B-vitaminoknak, folsavnak, valamint a vasnak, a káliumnak, a kalciumnak és a foszfornak is. Magas kéntartalmának és rostjainak köszönhetően segíti a méregtelenítést és javítja az epeműködést, emésztést. Baktériumölő hatása is van, így véd a fertőzésekkel szemben és támogatja az immunrendszerünket. A fekete reteknek a préselt levét is többek között ebből a célból szokás fogyasztani. A retek illóolaj- és aromaanyag-tartalma (kéntartalmú illóolaj és mustárolaj) kifejezetten magas, a kissé csípős íze ezzel magyarázható. Sózással csökkenthető a csípős íz, viszont emiatt vizet is veszít. A hónapos retek víztartalma meghaladja a 95%-ot, így a szervezet hidratáláshoz is hozzájárul.


Tipp: fogyasszuk nyersen szezámmagos-sárgarépás reteksalátaként, vagy próbáljuk ki a balzsamecetes-kakukkfüves sült hónapos retket, akár köretként is.