Hagyma nélkül szinte el sem tudjuk képzelni ételeinket. Rengeteg fajtája termesztett és használatos hazánkban is, többek között a vörös, fehér és lilahagyma, a póréhagyma, a snidling, a medvehagyma és még sorolhatnánk. Érdekesség, hogy az újhagyma, melynek fehér (földalatti) és zöld része is felhasználható, igazából a vöröshagyma fiatal, tehát idő előtt leszedett változata. Íze kevésbé markáns, emiatt frissen, nyersen is gyakran fogyasztjuk.


A hagymafélékben található allicin és más kéntartalmú vegyületek egész testünkben kifejtik gyulladáscsökkentő és baktériumölő hatásukat. Bár illóolajai megkönnyeztethetnek bennünket, azonban hatékonyan oldják a váladékot. Magas vitamin- és ásványianyag-tartalma úgyszintén kárpótol minket. Az újhagymában elsősorban C-, B-, E-vitamin, folsav, vas, jód, kálium, magnézium, szelén, vas, cink és réz található. Nyersen van a legmarkánsabb íze, de gyógyhatását is ilyen formában fejti ki a legjobban.


Tipp: készítsünk belőle újhagymapesztót, melyet utána salátára vagy tésztaételekhez is felhasználhatunk. Igazán izgalmas a sonkás-újhagymás quiche (sós pite) is, mely hétvégék kiváló reggelije lehet.