Text And Image Section


  • A szőlő szinte az összes szervezet számára fontos tápanyagot tartalmazza, melyek közül kiemelendő a K-, a B- vitaminok, a kálium, a vas, a cink, a réz és a szelén.
  • Magas víztartalmuknak és rostjaiknak köszönhetően jó hatással vannak az emésztésre, a keringésre és az idegrendszerre is.
  • Energiatartalmuk mérsékelt (átlag. 70 kcal/100 gramm).
  • Ideális csemege tízóraira, uzsonnára.
Text And Image SectionFehér szőlő

A sárgás-zöldes árnyalatú, világos fajta fehér szőlő kisebb mennyiségben tartalmaz sejtvédő, immunrendszert támogató antioxidánsokat, mint a sötétebb héjúak. Azonban egyéb tápanyagait tekintve ugyanolyan hasznos és értékes a szervezet számára. A fajtától függően találhatunk kisebb vagy nagyobb szemű, édesebb vagy savanykásabb ízű fehér szőlőt, próbáljunk ki minél többfélét és válogassunk kedvünkre!

Text And Image SectionPiros és kék szőlő

A gyönyörű színekben pompázó piros és kék szőlőfajták antioxidáns-tartalma a legmagasabb. Az egyik legértékesebb közülük a rezveratrol, mely bizonyítottan pozitív hatást gyakorol a szervezetre és számos betegség kialakulásának kockázatát csökkenti (pl.: szív és érrendszeri betegségek). Jó tudni, hogy ezek a hasznos növényi hatóanyagok, valamint a rostok főleg a szőlő magjában és héjában találhatók, tehát érdemes az egész szőlőszemet megenni.