![Text And Image Section](/static/assets/gallo-nora-19106.jpg)
- A szőlő szinte az összes szervezet számára fontos tápanyagot tartalmazza, melyek közül kiemelendő a K-, a B- vitaminok, a kálium, a vas, a cink, a réz és a szelén.
- Magas víztartalmuknak és rostjaiknak köszönhetően jó hatással vannak az emésztésre, a keringésre és az idegrendszerre is.
- Energiatartalmuk mérsékelt (átlag. 70 kcal/100 gramm).
- Ideális csemege tízóraira, uzsonnára.
![Text And Image Section](/static/assets/feher-szolo-19140.jpg)
Fehér szőlő
A sárgás-zöldes árnyalatú, világos fajta fehér szőlő kisebb mennyiségben tartalmaz sejtvédő, immunrendszert támogató antioxidánsokat, mint a sötétebb héjúak. Azonban egyéb tápanyagait tekintve ugyanolyan hasznos és értékes a szervezet számára. A fajtától függően találhatunk kisebb vagy nagyobb szemű, édesebb vagy savanykásabb ízű fehér szőlőt, próbáljunk ki minél többfélét és válogassunk kedvünkre!
![Text And Image Section](/static/assets/piros-szolo-19141.jpg)
Piros és kék szőlő
A gyönyörű színekben pompázó piros és kék szőlőfajták antioxidáns-tartalma a legmagasabb. Az egyik legértékesebb közülük a rezveratrol, mely bizonyítottan pozitív hatást gyakorol a szervezetre és számos betegség kialakulásának kockázatát csökkenti (pl.: szív és érrendszeri betegségek). Jó tudni, hogy ezek a hasznos növényi hatóanyagok, valamint a rostok főleg a szőlő magjában és héjában találhatók, tehát érdemes az egész szőlőszemet megenni.