A mangó a szömörcefélék családjába tartozó fa, melynek termése édes ízű, egzotikus, lédús (83%-a víz) gyümölcs. Őshazája India és Kelet-Ázsia, de mára az összes trópusi régióban termesztik. Mérete igencsak változó, a szilva méretűtől kezdve a csaknem 2 kg-s gyümölcsig. Formája kerek vagy ovális, szív alakú; színét tekintve pedig jellemzően a piros és a sárga között változik.


Kellemes íze mellett érdemes megemlíteni vitamin és ásványi anyag gazdagságát is. Vitaminok közül kimagasló az A-, B1-, B2-, C- és E-vitamin, illetve béta-karotin tartalma, melyek miatt rengeteg kozmetikumban és bőrápolási termékben is felhasználják. Kiváló bőrápoló kívülről és belülről egyaránt. Bővelkedik káliumban, vasban, szelénben, kisebb mértékben pedig kalcium, réz, mangán és cink is megtalálható benne. Értékes rostjaikarban tartják az emésztést és jótékony hatást fejtenek ki a koleszterinszintre is.


Tipp: kitűnő alapanyaga desszertekhez, salátákhoz, de sültekhez is remekül passzol. Próbáljuk ki a mangós chia pudingot, a mangós-banános turmixot kókusztejjel, az ínyenc mangós salátát mentával és pirított dióval vagy akár a mangós csirkét bulgurral.