A dió a száraz termésű csonthéjas gyümölcsök (olajos magvak) csoportjába tartozik, melyek már ősidők óta fontos részei táplálkozásunknak. Amellett, hogy nagyon ízletes, nem utolsó sorban egészséges nassolnivaló, tehát érdemes tízóraira vagy uzsonnára gyümölccsel kombinálva fogyasztani. Télen hasznos energia-, vitamin- és ásványianyag-forrás is lehet. Jellemző vitaminjai az E-, B1- és B2-vitamin, kisebb mennyiségben biotint és folsavat is tartalmaz. Ásványi anyagai közül kiemelendő a kálium, a csontok egészségéhez is hozzájáruló kalcium és foszfor, valamint a vas és cink.


A diót már az ókorban is fogyasztották. Két legelterjedtebb fajtája a nemes dió és a vajdió, előbbi Perzsiából, utóbbi Észak-Amerikából származik. Önmagában (nyersen, pirítva vagy savanyítva) és ételekbe keverve is fogyasztjuk, többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag olaja salátaöntetekbe illik nagyszerűen, a dióban található nagy mennyiségű fehérje, rost, antioxidáns és Omega-3 zsírsav pedig kifejezetten hasznossá teszi. Sok hazai sütemény alapösszetevője – ünnepek idején a zserbóból vagy bejgliből például kihagyhatatlan –, ám nem csak az édességekbe illik.


Tipp: salátánkat szórjuk meg pirított dióval vagy készítsünk céklás-diós rizottót kecskesajttal. Ha könnyű és alakbarát desszertre vagyunk, akkor remek választás lehet a darált dióval töltött sült alma.