A gombafogyasztás több évezredes múltra tekint vissza, hiszen már az ókori görög és római birodalomban is használták alapanyagként és ízesítőként egyaránt. Az ehető gombák, mint például a vargánya, a laska-, a csiperke- vagy az őzlábgomba sokoldalúan hasznosíthatók, frissen, szárítva vagy akár konzervnek, pástétomnak elkészítve. A friss gombák nagy részét víz teszi ki, ami eléri az átlag 88-92%-ot. Összetételük alapján igencsak értékesek, hiszen az esszenciális aminosavakat is tartalmazzák, így teljes értékű fehérjeforrások, ugyanakkor a sejtfalban található kitin gátolja hasznosításukat.


Rostban, vitaminban és ásványi anyagokban is gazdagok. Kiemelkedő a D-, E-, A-, C-, B-vitamin és folsavtartalmuk, ezen kívül bővelkednek káliumban, magnéziumban, cinkben, szelénben és vasban is. Különösen gazdagok íz- és zamatanyagokban, ennek köszönhetően étvágykeltőek és segítik az emésztést. Bátran használjuk a különböző gombákat zöldséges és húsos levesekben, ragukban, pörköltek, saláták, köretek vagy akár tésztaételek részeként is.


Tipp: a gombákat elkészítéskor minél jobban aprítsuk fel és inkább többször fogyasszunk belőlük kevesebbet. Tegyük változatosabbá étrendünket a különféle gombákkal! Gombás receptekért látogasson el a LIDL Konyhába.