Banner

Húskalauz

Húskalauz

Minőségi friss húsaink széles választékában most még könnyedébben tájékoztathat! Üzleteink ártábláján és a szórólapban, a húsok melletti logó segítségével egyszerűbben azonosíthatja az alapanyagot, a Lidl Húskalauzzal pedig még többet tudhat meg a helyes felhasználásáról! A Húskalauz egy igazi húsbiblia, amelyből a tarjától a farhátig, a combtól a hátszínig minden finom kis részletet megtudhat a húsokról! Az útmutatás Széll Tamás közreműködésével készült, hogy bevezesse a LIDL olvasóit a sertés-, a marha- és a csirkehúsok világába.

Széll Tamásról


Széll Tamás a 2016-os Bocuse d’Or európai döntő győztese, 2017-ben pedig a lyoni világdöntőn a 4. helyezést szerezte meg a magyar csapat tagjaként, ahol elnyerte a legjobb húsétel különdíját is.


Jelenleg a Stand25 bisztró és a Stand Étterem társtulajdonosa, mely utóbbi 2019-ben Michelin-csillagot kapott.


A konyhaművészetbe már gyermekkorában beleszeretett, ekkor döntötte el, hogy szakács lesz. Tökéletességre törekszik a konyhában, lojális a régi receptekhez, nem reprodukál, hanem belenyúl az általa ismert legjobb technikákkal, így teszi még különlegesebbé a magyar konyha receptjeit.

Mik a fehér és vörös hús jellemzői, illetve különbségeik?


A fehér (pl.: csirke, pulyka, nyúl) és a vörös húsokról (pl.: sertés, marha, birka) egyaránt elmondható, hogy a megfelelő mennyiségben és minőségben fogyasztva kiemelkedő szerepet töltenek be táplálkozásunkban, hiszen számos létfontosságú tápanyagot biztosítanak szervezetünk számára. Rendkívül jó minőségű, úgynevezett teljes értékű fehérjeforrások, mivel megtalálható bennük az összes esszenciális aminosav. Ezeket szervezetünk nem tudja előállítani, így csak táplálék útján juthatunk hozzájuk.


A fehér húsok fajtától függetlenül több mint 20 g fehérjét tartalmaznak (21—25 g), miközben energiatartalmuk mérsékelt, hiszen 100 g-ra nézve átlag 110—120 kcal energiát biztosítanak. Zsírtartalom szempontjából szintén nagyon előnyösek, húsuk kimondottan zsírszegény. Fontos azonban megjegyezni, hogy a hús zsírsavösszetétele az állatok takarmányozásának függvénye is. Általánosságban elmondható, hogy a fehér húsok finomabb rostozatuk és lazább szerkezetük miatt rövidebb idő alatt elkészíthetők. A vörös húsokra jellemző, hogy kissé alacsonyabb fehérje- (16 - 20 g) és magasabb zsírtartalommal, ebből adódóan pedig magasabb energiatartalommal rendelkeznek. Azonban az egyes fajok és húsrészek között jelentős eltérések vannak e tekintetben. Vitaminok és ásványi anyagok vonatkozásában a vörös húsokról megállapítható, hogy még több vas, B6-, B12-vitamin, valamint cink, szelén és kalcium található bennük. Rostozatuk durvább, tömörebb, zsírral átszőtt ezért esetükben jellemzően hosszabb elkészítési idővel érdemes kalkulálni.


A fehér és vörös húsokat a főétkezések részeként érdemes fogyasztani, lehetőség szerint sok zöldség, saláta, savanyúság kíséretében. 1 adag = 1 tenyérnyi vagy két kisebb szelet, ami hozzávetőlegesen 100-120 grammnak felel meg. Fontos, hogy ezek mellett a belsőségek, a tojás és halételek se szoruljanak háttérbe, illetve a növényi fehérje forrásokról se feledkezzünk meg.

Hogyan szállítsuk haza és tároljuk otthon a megvásárolt friss húsokat?

A számunkra megfelelő hús kiválasztása és annak elkészítési módja igen fontos, és a húsok helyes tárolása is lényeges. Tartsanak Széll Tamással a Lidl Konyha Séftippjében, és tanulják meg a Lidl séfjének hústárolási trükkjeit!

Lidl konyha – Séftippek


Friss húsok helyes tárolása és hűtése.