Másik nevét, ami a galambbegy saláta a levelek alakjáról kapta. A késő téli, kora tavaszi időszakban terem ez az Európában őshonos kifejezetten ízletes saláta féle. Termesztés szempontjából igénytelennek mondható, fagytűrő, ennek ellenére tápanyagokban rendkívül gazdag. C-vitamin tartalma kiemelkedő, kétszer annyit tartalmaz, mint a fejes saláta. Nagy mennyiségű B6 vitamint és A-provitamint tartalmaz. A növények között jelentős vas tartalommal bír, melynek felszívódását a szintén jelenlévő C-vitamin segíti. Folsavból, jódból, káliumból, kalciumból, magnéziumból, rézből és cinkből is jelentősebb mennyiséget tartalmaz, így valódi „szuper növénynek” is tekinthető. Kellemes dióra emlékeztető íze, magas víztartalma (több mint 90%), könnyű emészthetősége és alacsony energiatartalma miatt (21 kcal 100 grammban) bátran ajánlható diétázók, fogyni vágyók számára, valamint egészségmegőrzés céljából egyaránt. Hatóanyagai támogatják a szervezet védekezőképességét, ezért a téli hónapokban is érdemes rendszeresen fogyasztani.


Tipp: díszítsük teljes kiőrlésű kenyérből készült szendvicsünket madársalátával. Próbáljuk ki a hidegen-melegen is fogyasztható erdei gombás madársalátát pirított dióval, vagy készítsünk belőle egy vitamindús téli gyümölcssalátát, melyben naranccsal és kivivel kombinálhatjuk, illetve egy kevés olíva olajos citromlével tálalhatjuk.