A zöldség- és gyümölcsfélék étrendünk alapját kellene, hogy képezzék. Korábban ezt a szerepet a gabonák töltötték be, azonban a legújabb tudományos álláspont szerint a zöldségeket és gyümölcsöket érdemes előtérbe helyeznünk. Ez azt jelenti, hogy minden egyes étkezésünknek ajánlott zöldséget és/vagy gyümölcsöt tartalmaznia egészségünk megőrzése érdekében.


Lássuk, először is, hogy mik tartoznak ide! Zöldségekhez tartoznak a burgonyafélék (salátának, főzni-, sütnivaló fajták), a kabakosok vagy más néven a tökfélék, a káposztafélék, a gyökérzöldségek, mint például a cékla, a zeller, a sárgarépa, a petrezselyemgyökér, az édesburgonya; a levélzöldségek, mint például a salátafélék, a spenót, a sóska, a mángold; a hagymafélék, a hüvelyesek, a fűszernövények és egyéb zöldségkülönlegességek.


A gyümölcsök táborát az almatermésűek, a csonthéjasok, mint például a barack, a cseresznye, a szilva; a bogyóstermésűek, mint például a málna, az eper, az áfonya; a déligyümölcsök és a héjas (száraz) termésűek vagy más néven olajos magvak alkotják.


A gombák egy teljesen különálló csoportot képeznek, hiszen olyan tulajdonságaik vannak, ami miatt se a növény-, se az állatvilágba nem sorolhatók. Részletesebben az ehető gombákkal fogunk foglalkozni és megtudhatjuk, hogy miért és hogyan érdemes a gombákat fogyasztani, étrendünk részévé tenni.


A zöldségek és gyümölcsök jelentősége táplálkozásunkban


A zöldségek és gyümölcsök táplálkozás-élettani szerepe kiemelkedő, napi rendszeres fogyasztásuk pedig elengedhetetlen szervezetünk megfelelő működéséhez. Általánosságban igaz, hogy energia-, zsír- és szénhidráttartalmuk alacsony, ellenben vitamin-, ásványianyag-, antioxidáns- és rosttartalmuk magas, ennek köszönhetően számos krónikus betegség (pl.: szív- és érrendszeri betegségek, 2-es típusú cukorbetegség, bizonyos daganatos betegségek) kockázatát csökkentik. A zöldségek és gyümölcsök magas élelmirost-tartalma elősegíti a normál bélműködést, teltség- és jóllakottságérzetet biztosít, valamint jótékonyan hat szervezetünk zsír- és szénhidrát-anyagcseréjére is.


Íz- és illatanyagaik serkentik az emésztőnedvek termelését, ezáltal elősegítik az emésztőrendszer megfelelő működését. Magas víztartalmuk hozzájárul a szervezet hidratáltságának, illetve a folyadékháztartás egyensúlyának fenntartásához.