Banner

Tudja meg mit érdemes tudni a baba táplálásáról!

Mint tudjuk, a hozzátáplálás rendkívül fontos szerepet tölt be a csecsemők életében, hiszen a gyorsan növekvő és fejlődő szervezet számára elengedhetetlen a megfelelő minőségű és mennyiségű tápanyagbevitel. Makro-tápanyagokra, vagyis fehérjékre, szénhidrátokra és zsírokra, valamint mikro-tápanyagokra, melyekhez a vitaminok ásványi anyagok tartoznak, továbbá élelmi rostokra és elegendő folyadékra egyaránt nagy szükségük van. Ezek az optimális testi és szellemi fejlődési ütem elérése, valamint egy erős immunrendszer kialakulása szempontjából nélkülözhetetlenek. Hiányukban ugyanis a babák testi, lelki és szellemi fejlődésükben is lemaradhatnak, illetve akár betegségek is kialakulhatnak.


"A Lupilu Bio bébiételeket kipróbáló anyukák 98%-a ajánlaná kisgyermekes barátainak a Lupilu termékeket."*

"A Lupilu Bio bébiételeket kipróbáló anyukák 98%-a megbízhatónak tartja a Lupilu márkát."*


*trnd által, 2018 februárjában végzett, 700 fős, nem teljeskörű és nem reprezentativ felmérés alapján

Text And Image Section

A táplálás fajtái


Kezdetben úgynevezett természetes táplálásról beszélhetünk, ami azt jelenti, hogy a csecsemő kizárólag anyatejet kap. Vegyes táplálás alatt azt értjük, amikor az anyatejen kívül mást is kapnak a babák, ami lehet gyümölcs, főzelék, esetlegesen tápszer. Mesterséges táplálásra akkor lehet szükség, amikor a csecsemő valamilyen okból kifolyólag nem szopik, illetve ha az anyának nincs elegendő mennyiségű teje, vagy nem szoptathat. Ilyenkor az anyatej helyett tápszert adunk a csecsemőknek.

Text And Image Section

Röviden a szoptatásról


Az első hat hónapban a csecsemő igényei kizáróan a szoptatással optimálisan kielégíthetők. Az anyatej ugyanis mind mennyiségi, mind minőségi szempontból a legideálisabb táplálék, mivel tartalmaz minden szükséges tápanyagot, méghozzá olyan formában, ami a csecsemő számára a legjobban hasznosítható. Fehérjetartalma könnyen emészthető, jótékony hatású telítetlen zsírsavai pedig szintén könnyen szívódnak fel. Az anyatej vitamin, nyomelem és ásványi anyag tartalma jól igazodik a baba igényeihez, és ezáltal felszívódásuk hatékonysága biztosított. Az anyatejes táplálás továbbá betegségmegelőző, illetve védő funkciót is ellát, valamint teljes érzelmi kielégülést nyújt a csecsemők számára, így az anyához való kötődés kialakításában is rendkívül fontos szerepet tölt be.

Text And Image Section

Mit kell tudni a tápszerekről?


A későbbiekben, vagy a szoptatással kapcsolatos problémák felmerülésekor tápszer adása válhat szükségessé. Bár a korszerű termékek összetételükben nagyon hasonlítanak az anyatejhez, ennek ellenére a legjobb sem helyettesítheti vagy pótolhatja 100%-osan az anyatej előnyeit.


A kifejezetten csecsemőknek gyártott tápszerek között is megkülönböztetünk anyatejpótló tápszert, ami 6 hónapos kor alatt is adható; úgynevezett követő, vagyis módosított összetételű, tehéntej alapú tápszert, ami csak 6 hónapos kortól adható; és végül 3-as jelzésű babatejeket, amelyek 9 hónapos kor felett, egészen 3 éves korig adhatók. Tápszer használatakor is törekedni kell arra, hogy amennyiben mód van rá, kapjon a csecsemő anyatejet is. Érdemes ilyenkor az etetést mindig a szoptatással kezdeni és csak utána kínáljuk babánkat tápszerrel. Tápszeres babák esetében a hozzátáplálás általában korábban elkezdődik, akár már 4 hónapos korban.