Banner

A babaápolásról

A babaápolás egy igen összetett feladat, ami kiterjed a bőr és popsi ápolására, a pelenkázásra, a fürdetésre, tehát a babahigiénére, továbbá a babamasszázsra, babaruházatra és tágabb értelemben a szoptatásra, etetésre is. Kezdő, tanácstalan szülőként nehéz eldönteni, illetve kialakítani, hogy mit és hogyan érdemes csinálni, milyen kellékekre lehet szükség. Ezért ezen az oldalon rövid, lényegre törő módon szeretnénk megosztani azokat az információkat és tippeket, ötleteket, melyek segíthetnek az eligazodásban.


"A Lupilu babakozmetikumot kipróbáló anyukák 100%-a ajánlaná kisgyermekes barátainak a Lupilu termékeket."*

A Lupilu babakozmetikumot kipróbáló anyukák 100%-a megbízhatónak tartja a Lupilu márkát.*


*trnd által, 2018 februárjában végzett, 700 fős, nem teljeskörű és nem reprezentativ felmérés alapján


Text And Image Section

Hogyan ápoljuk babánk bőrét?

A babák bőrének ápolása kiemelt fontosságú, hiszen bőrük a felnőttekénél jóval vékonyabb, védtelenebb és sérülékenyebb, illetve a környezeti hatásokra is érzékenyebben reagál. A bőr úgynevezett savköpenye, mely védelmet biztosít a baktériumokkal és kórokozókkal szemben, újszülötteknél csak néhány hét elteltével alakul ki, és kisgyermekeknél is lassabban regenerálódik. A babák bőrének nedvességtartalma magasabb, viszont a faggyútermelése jelentősen csekélyebb. A csecsemők és kisdedek bőre könnyen kiszáradhat, mivel csak egy vékony vizes-olajos réteg fedi. A száraz bőr pedig gyulladásra és allergiás megbetegedésre (pl.: ekcéma) hajlamos. Megelőzésképpen érdemes olyan készítményt használni, ami megköti a vizet és pótolja a bőr zsírtartalmát.

Text And Image Section

A köldökcsonk ápolása

A köldökcsonk, vagyis a köldökzsinór maradványa születés után egy-két héten belül kiszárad, majd magáról le is esik. A köldökcsonkhoz csak tiszta kézzel szabad nyúlni, ezért előtte nagyon fontos az alapos kézmosás minden tisztába tétel előtt, így elkerülhetjük a fertőzéseket. Újszülötteknél az első napokban víz sem érheti, így ha ez mégis előfordulna, akkor gondosan le kell itatni róla a vizet. A köldökcsonkot érdemes minden pelenkacsere alkalmával lekezelni, de legalább napi 4-5 alkalommal. A köldökcsonk leesése nem jár fájdalommal, leggyakrabban fürdetés vagy pelenkázás során találjuk meg. Helyét utána minden tisztába tételnél ellenőrizni kell, egészen addig, míg váladékozik, illetve teljesen begyógyul a seb.

Text And Image Section

Tippek a fürdetéshez

A nap egyik legaktívabb és legizgalmasabb része, legalábbis a kezdeti időszakban, míg a babák szinte csak esznek és alszanak. Ügyeljünk arra, hogy a helyiségben, ahol fürdetjük, ne legyen melegebb, mint a lakás többi részén, ezzel elkerülhetjük a fürdetés utáni megfázást. Lehetőleg ne legyen légmozgás vagy huzat sem a helyiségben. Kiskád, később pedig fürdetőfotel vagy fürdetőkarika is mind alkalmasak lehetnek a fürdetéshez. Sok fürdővízre nincs szükség, ha belefektetjük a vízbe, akkor sem, hiszen fontos, hogy a baba arca a vízfelszín felett maradjon mindvégig.


Ellenőrizzük a víz hőmérsékletét, ami ideális esetben 37 fok, vagyis testmeleg. Ehhez használhatunk vízhőmérőt, ennek hiányában a könyökünkön ellenőrizhetjük a víz hőfokát. Lényeges, hogy határozott mozdulatokat alkalmazzunk, főleg a baba tartásánál, ez biztonságérzetet nyújt számára. Ha megérzik a bizonytalanságot, akkor gyakran sírni kezdenek a picik.

Text And Image Section

Mivel és hogyan fürdessünk?

A baba arcát mindig tiszta vízzel mossuk le, babaszappant vagy fürdetőkrémet csak a testre alkalmazzunk. Ezek kíméletesen tisztítanak, mégsem szárítják ki a babák érzékeny bőrét. Mindig nedves bőrre vigyük fel és egyenletesen oszlassuk el testrészenként, majd alaposan öblítsük le. Az öblögetéshez használhatunk puha szivacsot, fürdőkesztyűt vagy akár egy kis poharat, aminek segítségével tudjuk öntögetni a vizet. A fürdetés időtartama általában 3-5 perc, az első 6 hónapban ügyeljünk arra, hogy ne legyen ettől hosszabb, mert különben a babánk bőre könnyen kiázhat. Ezt követően 1 éves korig a maximum 10 perces pancsolást ajánljuk. Fontos, hogy fürdés közben egy percre se hagyjuk csemeténket felügyelet nélkül! Ha a napi fürdetésre véletlenül nem lenne mód, a baba arcát, kezét, popsiját akkor is naponta mossuk meg.

Text And Image Section

A törülközés mikéntje

Fürdetés után jöhet a törülközés, amihez használjunk olyan puha és nedvszívó fürdőlepedőt, mely természetes anyagból készült (pl.: 100% biopamut) és nem tartalmaz szintetikus anyagokat. Kíméletesen itassuk fel a baba testéről a vizet, és ne dörzsöljük a finom, vékony kis bőrét. Ügyeljünk a hajlatokra, hogy ott se maradjon nedves a bőr, hiszen az kedvez a bőrgomba elszaporodásának. A babatörülközők, fürdőlepedők többféle méretben, sőt kapucnis változatban is kaphatók, melyekbe jól be tudjuk bugyolálni.

Text And Image Section

A hajmosás rejtelmei

A hajmosáshoz kezdetben elegendő sima vizet használni. Hajmosáskor tulajdonképpen a baba fejét, a fejbőrt tisztítjuk meg, a haja nem koszolódik. Általában elegendő hetente egy alkalommal beiktatni a hajmosást, kivétel, ha szennyeződik vagy bébiételt ken a hajára. A haj ilyenkor még nem is annyira sűrű, a sűrűsödés az idő előrehaladtával általában egy éves kor körül alakul ki. A későbbiekben, illetve nagyhajú babáknál babasampon használata ajánlott. Ilyen esetben gyakoribb hajmosás válhat szükségessé. Nem minden baba kedveli a hajmosást, jellemzően az arcukra folyó víztől tartanak. Ha a kicsi sír, használjunk megnedvesített mosdókesztyűt és inkább azzal töröljük át a fejét.

Text And Image Section

A koszmó kialakulása és eltávolítása

A babák hajlamosak a koszmósodásra, és ez a jelenség megriaszthatja a kezdő anyukákat. Néhány hónapos korban a leggyakoribb az előfordulása ennek a zsíros, sárgás-barnás felrakodásnak, mely leginkább a fejtetőt, a kutacs környékét érinti. A faggyúmirigyek túlműködése okozza ezt a többnyire ártalmatlan jelenséget, ami nem a higiéniával, hanem inkább az alkati tényezőkkel és a hajlammal hozható összefüggésbe. Jelentkezhet egybefüggő területen vagy elszórtan, ritkább esetben más testrészeken pl.: fül, szemöldök is felbukkanhat. Ápolása azért fontos, mert ha elhanyagoljuk, akkor bakteriális vagy akár gombás felülfertőződés is kialakulhat.


Eltávolításának legjobb módja a fürdés előtti tiszta növényi olajjal végzett bedörzsölés. Minimum fél óráig hagyjuk az olajat dolgozni, hogy felpuhuljon a hám, majd fürdés közben egy kissé durvább törülköző vagy pelenka segítségével távolítsuk el az olajat és a hámmaradványokat. Semmiképpen se kapargassuk, mert felsérthetjük babánk érzékeny bőrét. Megelőzésképpen célszerű beszerezni egy jól szellőző anyagból készült sapkát (pl.: biopamut), továbbá figyeljünk arra, hogy a baba feje legyen mindig száraz, ne melegedjen és izzadjon be, mert az szintén kedvez a koszmó kialakulásának.

Text And Image Section

Miért jó a babamasszázs?

Rendkívül élvezetes, ezen kívül számos pozitív hatása is van pl.: megnyugtatja a babát, erősíti az immunrendszerét, serkenti a vérkeringését, az emésztést, lazítja az izmokat, ráadásul a gondoskodó érintések a szülők és a babák közti kötődést is erősítik. Akár közös családi program is lehet, apukák is bátran próbálkozhatnak vele, hiszen a lépéseket ők is könnyen megtanulhatják.


Ideális az esti fürdetés utánra időzíteni, hiszen a végére gyakran álomba is merülnek a porontyok. A szoba hőmérséklete legyen kellemes, 22-24 fokos. A masszázshoz használjunk egy kevés babaolajat, amit a tenyerünkben melegítünk meg. Fontos, hogy még előtte alaposan mossunk kezet és távolítsuk el az ékszereket is. Végezzünk lassú, ritmusos mozgást és minden mozdulatot kb. háromszor ismételjünk meg. Haladjunk a következő sorrendben: fej, arc, karok, kezek, mellkas, pocak, lábak, lábfejek, teljes test, hát és végül popsi.