Banner

Halkínálatunk

A halhús kedvező táplálkozás-élettani hatásait régóta ismerjük, napjainkban számos tudományos kutatás is igazolja a rendszeres halfogyasztás szervezetre gyakorolt számos pozitív hatását.


Hazánkban az 1 főre jutó halfogyasztás évi kb. 2-3kg, ez is általában az ünnepi időszakokhoz köthető. Ez a csekély mennyiség jóval elmarad az ajánlotthoz képest, ezért érdemes lenne arra törekedni, hogy heti 2-3 alkalommal is kerüljön hal a tányérunkra.

Miért is ajánlott a rendszeres halfogyasztás?

Az egészségmegőrző, kiegyensúlyozott étrendbe jól beilleszthetők a különféle halak, hiszen változatosabbá teszik étrendünk, valamint rengeteg hasznos tápanyagot biztosítanak szerveztünk számára, ráadásul még könnyen emészthetőek is. A halak rendkívül jó fehérjetartalommal rendelkeznek (átlag 20g fehérje /100g halhús) vagyis a húsok fehérjetartalmával vetekszik. Zsírtartalmuk változó, vannak zsírosabb (pl.: makréla, hering, tonhal, lazac, ponty, harcsa, angolna) és sovány húsú (pl.: tőkehal, hekk, busa, süllő, fogas) halak is.


A tengeri halak esetében a magasabb zsírtartalomtól sem kell tartani, hiszen ezek jótékony Omega-3 zsírsavakban gazdagok, tehát kifejezetten szív és érrendszervédő hatásúak. A halhús vitamin és ásványi anyag tartalma is kiemelkedő. Nagyon jó forrásai a zsírban oldódó A-, D-, E-vitaminnak, valamint a B12-vitaminnak, mely utóbbihoz csak az állati eredetű élelmiszerek fogyasztásából tudunk természetes formában hozzájutni. Remek a kalcium, magnézium, vas, szelén és cink tartalmuk is, továbbá a tengeri halak az optimális pajzsmirigyműködéshez elengedhetetlen jódot is nagy mennyiségben tartalmazzák.


Tipp: amennyiben van rá lehetőségünk, elsősorban válasszuk a friss halakat, de ne feledkezzünk meg a fagyasztott halakról és a jó minőségű halkonzervekről sem. A LIDL kínálatában számos hal és halkészítmény közül válogathat!

Mindig friss hal állandó kínálatunkból

Megkóstolná a pisztrángot? Friss lazacra vágyik? Esetleg egy klasszikus pontyvacsorát készítene?


Válasszon a Lidl széles, mindig friss, állandó halkínálatából!

Széll Tamás rövid hal lexikona

 1. Afrikai harcsa

  Afrikai harcsa

  Barna és feszes húsú, aromás ízű hal. Szálkátlan, igazi csemege, ha gyerekeket akarunk bevezetni a halhús szeretetébe! Jól állnak neki a markánsabb ízek (fokhagyma, hagyma, ecetes zöldségek), rántva vagy akár sörtésztában kisütve nagyszerű snack!

 2. Busa

  Busa

  Nagytestű, többnyire szálkátlan hal. Kevésbé van jellegzetes halíze, ezért közkedvelt. Inkább frissen, hirtelen sütve az igazi, főzve, párolva kevésbé érdekes. Visszafogott ízesítése épp úgy jól áll neki, mint a markánsabb fűszerezés!

 3. Lazac

  Lazac

  Puha, finom rostozatú, zsírral legarányosabban átszőtt szerkezete igazi sikersztori a konyhában! Érdemes a bőrén ropogósra sütni, közben vajjal locsolgatni, így percek alatt el is készül. Vigyázzunk, ne szárítsuk ki, erre ugyanis érzékeny!

 1. Pisztráng

  Pisztráng

  Egészben, bőrrel sütve, esetleg filében az igazi. Pár csepp citromleven és vajon kívül másra ritkán van szüksége.

 2. Ponty

  Ponty

  Pillanatok alatt sül vagy fő meg (pl. halászlében betétként). Sütve, párolva, rántva, egyaránt finom falat.

MSC - Tudjon meg többet a környezettudatos halászatról

Inspirálódjon halas receptjeinkből