Nutri-Score jelölések bevezetése a Lidl saját márkás termékein

Text And Image Section

Nutri-Score jelölések bevezetése a Lidl saját márkás termékein

A Lidl bizonyos saját márkás termékei esetében bevezeti a csomagolásokon a Nutri-Score tápértékjelölő címkét. Ez megkönnyíti a termékek közötti eligazodást és segít a tudatos választásban.

Nézzük, mi is az a Nutri-Score tápértékjelölés?


Az élelmiszer csomagolásán feltüntetett tápértékjelölő címke az élelmiszereket és italokat tápértékprofiljuk alapján osztályozza. Az ötszintű A-tól E-ig terjedő színes betűskála segítségével a vásárlók egyszerűen és gyorsan, ránézésre megismerhetik az adott termék tápérték besorolását. Így a Nutri-Score jelölés hozzájárulhat a tudatos élelmiszerválasztáshoz. Ennek a tápérték jelölő rendszernek tehát a célja az, hogy a vásárlókat tájékoztassa és eligazítsa abban, hogy a különböző élelmiszerek milyen módon illeszthetők a kiegyensúlyozott, változatos és egészségmegőrző étrendbe.


Hogyan működik a Nutri-Score a gyakorlatban?


A besorolás eredményét pozitívan befolyásolja az élelmiszer rost-, és fehérjetartalma, ugyanakkor csökkenti a termék cukor-, nátrium- (só), illetve telített zsírsavtartalma. Beleszámít a pontszámba a termékben található zöldség, gyümölcs és olajos magvak mennyisége is. A Nutri-Score besorolás számításához meg kell határozni a különféle összetevők és tápanyagok mennyiségét 100 gramm vagy 100 ml termékben. Ezt követően további 3 lépés történik: első lépésként azok a tápanyagok, melyek kevésbé gyakorolnak pozitív hatást az egészségre (pl.: telített zsírsav, só, cukor) 0-10 pontot kapnak. Minél nagyobb mennyiséget tartalmaz az adott termék, annál több pontot kap. A második lépésnél a kedvező hatású tápanyagok és összetevők 0-5 pontot kapnak. Ebbe a kategóriába tartoznak a rostok, a fehérjék, a zöldségek, a gyümölcsök, egyes olajos magvak és diófélék. A harmadik lépésben a teljes pontszám végleges kiszámításához az első lépésben kapott összpontszámból kivonják a második lépésben kapott pontszámokat. Minél alacsonyabb lesz a Nutri-Score pontszám, annál magasabb az adott élelmiszer tápértéke.


Sötétzöld „A” besorolást tehát a legmagasabb tápértékű termékek kapnak, míg piros „E” jelölést a legalacsonyabb tápértékű élelmiszerek, így az utóbbi fogyasztása csak ritkábban és kisebb mennyiségben ajánlott.