A brokkoli vagy spárgakel a keresztesvirágúak csoportjába tartozik, csakúgy, mint a karfiol és a kelbimbó, melyek a legközelebbi rokonai. Elsősorban a virágát fogyasztjuk, de virágokat tartó szára is ehető, sőt az azt körülvevő zsenge belső levelei is. A brokkolit már a rómaiak is ismerték és termesztették, hazánkban azonban leginkább az elmúlt néhány évtizedben vált nagyon népszerűvé.


Tápanyagokban rendkívül gazdag, ugyanakkor energia (24 kcal 100 grammban) és szénhidráttartalma (2 gramm 100 grammban) igen alacsony, emiatt nem hiába vált az egészséges étrendet követők, illetve diétázók egyik kedvencévé. Vitaminjai közül kiemelendő a B1-, B2-, B6-, a folsav, a C-, K-vitamin és az A-vitamin provitaminja (elő anyaga), a béta-karotin. Ásványianyag-tartalma is éppen olyan értékes, hiszen bővelkedik káliumban, kalciumban, magnéziumban, nátriumban, vasban, cinkben és foszforban. Mindemellett értékes rostforrás, aminek köszönhetően jótékony hatást fejt ki emésztőrendszerünkre, valamint a székrekedéses panaszokat is enyhíti. A növényi tápanyagok, úgynevezett fitonutriensek egész sorát tartalmazza, ezért tekinthető betegségeket megelőző, egészségvédő zöldségfélének.


Felhasználása igen sokrétű: főzhetjük, párolhatjuk, akár süthetjük is, de a lényeg, hogy roppanós maradjon, így jobban megőrizhetjük tápanyagtartalmát.


Tipp: ínycsiklandó pástétomot, krémlevest, főzeléket, zöldségfasírtot, rakott egytálételt, de még turmixot vagy egészséges pizzatésztát is készíthetünk belőle. Ha pedig legközelebb tésztás ételre vágyunk, próbáljuk ki a brokkolis-csirkés pennét!