A közkedvelt narancs a déli gyümölcsök, azon belül pedig a citrusfélék csoportjába tartozik. Több száz fajtája létezik, így hazánkban, az őszi-téli szezonban kedvünkre válogathatunk az ízletes narancsfajták közül, melyek sok-sok vitamint biztosítanak számunkra.


Kiemelendő ezek közül a C-vitamin, melyből egy közepes méretű narancs 60-65 mg-ot biztosít. Ráadásul bioflavonoidokat, vagyis olyan növényi hatóanyagokat is tartalmaz, melyek bizonyos betegségekkel szemben védő és gyulladásgátló hatással bírnak. B-vitaminokat, valamint káliumot, kalciumot és magnéziumot is nagyobb arányban tartalmaz.


Energiatartalma a gyümölcsök között közepesnek mondható (47 kcal 100 grammban), szénhidráttartalma szintén jelentősebb (12 gramm 100 grammban), melynek felszívódását a benne lévő rost (pektin) kissé lassítja. Ezért jobban járunk, ha a frissen préselt vagy dobozos narancslé helyett inkább magát a gyümölcsöt fogyasztjuk.


Édes-savanykás, kissé kesernyés ízének köszönhetően nem csak édességek, desszertek összetevője lehet, hanem húsos ételek elkészítéséhez (pl.: pikáns narancsmártás) vagy akár salátákhoz (narancsos rukkolasaláta) is felhasználhatjuk.


Tipp: ha szeretnénk a héját is hasznosítani akár lekvár, befőtt készítéshez vagy sütemények ízesítésére, akkor lehetőleg növényvédő szerekkel nem kezelt bio narancsot válasszunk.