Banner

Egészséges bébiétel receptek

A csecsemők számára fél éves korig a kizárólagos anyatejes táplálás javasolt, hiszen mindig steril, megfelelő hőmérsékletű és tápanyag-összetételű, illetve kéznél van. Kb. 6 hónapos korban azonban a baba igényeinek növekedése miatt megkezdjük a hozzátáplálást.

Nézzük, milyen szabályokat érdemes betartani, mikor otthon szeretnénk bébiételeket készíteni!

  1. Használjunk friss, ép, sértetlen gyümölcsöket és zöldségeket az ételek alapanyagaként. Az is fontos, hogy megbízható helyről származzanak. Választhatunk biotermékeket is.
  2. Az alapanyagokat gondosan meg kell tisztítani, szükség szerint hámozni, majd darabolás előtt alaposan meg is kell mosni. Ne áztassuk, hiszen a zöldségek és gyümölcsök vitamintartalmának jelentős része kioldódik. Az edényeket és eszközöket fertőtlenítsük, és ne felejtsünk el kézmosással indítani.
  3. A bébiétel-készítésre szánt gyümölcsöket, zöldségeket kíméletes konyhatechnológiával érdemes elkészíteni, ilyen a gőzben főzés (segítségünkre lehet egy párolóbetét), illetve a zsiradék nélküli párolás, mely során egy kevés víz hozzáadásával az alapanyagok alacsony hőfokon, a saját levükben párolódnak puhává. A magas hőfokon történő hőközlés úgyszintén árt a zöldségek és gyümölcsök vitamintartalmának. A főzési/párolási idő függ attól, milyen méretűre vágtuk a nyersanyagokat. Az apró kockára vágott zöldségeknek, gyümölcsöknek elegendő átlag 6-10 perc, a mireliteknek pedig kb. 4-7 perc.
  4. Főzelékek sűrítésére ne rántást használjunk, hanem főtt burgonyát, illetve a főzelék saját anyagát.
  5. Érdemes szem előtt tartani, hogy a vitaminok nem csak a hő, de a fény hatására is lebomlanak, ezért mindig lefedett edényben végezzük a párolást. Feldolgozás előtt ne hagyjuk sokáig állni a nyersanyagokat, lehetőleg ne tároljuk nyersen, hanem mielőbb dolgozzuk fel.
  6. Az ételek ízesítéséhez ne használjunk sót, illetve cukrot sem. A gyümölcs vagy zöldség saját ízét kell megszerettetni a babával. Savanyításhoz ecet helyett használjunk frissen facsart citromlevet.
  7. A jó minőségű, hidegen sajtolt növényi olajokat a végén adjuk az ételhez, éppen csak összeforraljuk az étellel, így a növényi olajok szerkezete nem károsodik, és ki tudják fejteni jótékony hatásukat.
  8. A bébiételek pépesítéséhez használjunk botmixert.
  9. A megmaradt bébiétel jól záródó dobozban, hűtőszekrényben eltartható. A húst, halat tartalmazó ételeket egy napig, a zöldséges, gyümölcsös változatokat pedig max. 3 napig tárolhatjuk hűtőben. Ha előre szeretnénk dolgozni, akkor fagyasztani is adagonként érdemes, hiszen ily módon sem szabad 2 hónapnál tovább tárolni. A kiolvasztott ételeket azonnal el kell fogyasztani, visszafagyasztani szigorúan tilos!