Mi az a szezonalitás és miért fontos?

A szezonális zöldség- és gyümölcsfogyasztás alatt azt értjük, mikor olyan zöldségeket és gyümölcsöket vásárolunk, melynek éppen szezonja van, legyen az a tavasz, a nyár, az ősz vagy a tél.

Nézzük, milyen előnyökkel jár a szezonális zöldség-gyümölcs fogyasztás?

  • A hazai idénynövények frissebbek és jobb minőségűek, vagyis tápanyagtartalmuk magasabb, hiszen nem tesznek meg olyan nagy távolságot a termőföldtől az asztalig, és nem szükséges távoli országokból, esetlegesen másik kontinensről importálni őket. Így nem csak az egészségünkre, hanem még a környezetre is jótékony hatással lehetünk
  • A szezonális termékeket általában kedvezőbb áron vásárolhatjuk meg
  • Idényjellegű termékek vásárlásával támogathatjuk a hazai termelőket is

 

Tekintsük át, melyik szezonban milyen zöldségek és gyümölcsök érhetők el?

Tavasz

A zsenge, üde, friss leveles zöldségek szezonja. Ilyenkor terem a sóska, a spenót, a hagymafélék közül a snidling, az új- és a zöldhagyma, továbbá a római saláta, a hónapos retek, valamint a karalábé. Ilyenkor már elérhetők a friss fűszernövények is, úgy mint a petrezselyem és a bazsalikom. Tavasszal érdemes zsenge újburgonyás ételeket készíteni, és ne feledkezzünk meg a kiváló vitaminokat, ásványi anyagokat és rostot tartalmazó spárgáról sem!

Nyár

A nyári három hónapban bővelkedünk a zamatos, lédús gyümölcsökben és a gyönyörű színes zöldségfélékben. Fogyasszunk minél gyakrabban az alacsony energia- és cukortartalmú bogyós gyümölcsökből (eper, málna, áfonya, ribizli, szeder). Tízóraira és uzsonnára kiváló lehet egy kis tálka cseresznye, meggy vagy néhány szem barack. Nagy melegben pedig remekül hűsítenek és hidratálnak a dinnyefélék. A zöldségeket ezekben a hónapokban a mángold, a paradicsom, a paprika, az uborka képviselik, a tökfélék közül pedig a cukkini és patisszon, melyek a kukoricával együtt grillezve is isteniek. A fűszernövények közül a borsmenta és a koriander érik ilyenkor.

Ősz

Az őszi hónapokban még mindig nem lehet okunk a panaszra, hiszen továbbra is kedvünkre válogathatunk a zöldségek-gyümölcsök színes palettájáról. Érdemes ilyenkor a keresztesvirágúakat (brokkoli, karfiol, kelbimbó) gyakrabban elkészíteni, hiszen ősszel frissen és nagyon jó áron juthatunk hozzájuk. Az édesköménnyel, a kínai kellel, a padlizsánnal és a káposztafélékkel is érdemes kísérletezni, melyeket társíthatunk a szintén szezonális fokhagymával, gyömbérrel, borssal és mustármaggal. Ha pedig egy kis egészséges nassolnivalóra vágyunk, fogyasszunk csemegeszőlőt és fügét olajos magvakkal társítva (dió, mandula, mogyoró).

Tél

Ne hagyjuk, hogy a hideg téli hónapok elvegyék kedvünket az egészséges táplálkozástól. Ilyenkor készítsünk sütőtökből, céklából, almából, birsalmából, körtéből, lila káposztából minél színesebb és változatosabb ételeket. Jól tud esni egy tál forró krémleves, de a sültek mellé kínálhatunk ezekből készült tápláló köreteket és savanyúságot is. Főzhetjük, párolhatjuk és süthetjük is a csicsókát és a zellergumót. Ha pedig úgy érezzük, gyengülne immunrendszerünk, akkor a mézes fekete retek lehet segítségünkre.

Tipp: vezéreljenek minket az évszakok csábító színei és válogassunk kedvünkre minél több friss zöldséget és gyümölcsöt a LIDL piacon.