Banner

A pezsgőkészítésről

A pezsgőkészítés módjai, a különböző stílusú pezsgők

A pezsgőkészítés módjai, a különböző stílusú pezsgők

A pezsgő készítésének többféle módja is létezik, de mi három fő vonalat emelünk ki közülük: az asti módszert, a tank módszert és a tradicionális módszert. Mindhárom különböző stílusú pezsgőt eredményez, épp ezért ismeretük segíthet a megfelelő pezsgő kiválasztásában.

Természetesen édes – asti módszer

Az asti módszert általában olyankor alkalmazzák, ha a kész pezsgőt természetesen édes, intenzíven illatos, muskotályos pezsgőnek szánják, és az alkoholtartalmat alacsonyan szeretnék tartani. Az eljárás során a mustot tartályban erjesztik kontrollált körülmények között, az erjedést pedig megállítják, amikor a kívánt alkoholtartalmat és nyomást elérik, majd leszűrik és lehűtik a bort. Az erjedés során keletkezett buborékok teszik pezsgővé a bort, és mivel a mustban lévő cukor csak részben erjedt ki, így az alkohol alacsonyan marad (5-8%), és a természetesen megmaradt cukortartalom pedig édes ízt ad a bornak. Az eredmény egy kirobbanóan illatos, gyümölcsös, természetesen buborékos és édes pezsgő, ami jéghidegre hűtve gyümölcsök mellé egyszerűen zseniális. A Lidl állandó kínálatában az Allini Spumante Dolce készül hasonló technológiával, karácsonyi kínálatunkból pedig a Gancia Asti pezsgő ilyen.

A könnyed koccintások pezsgője – tank módszer

A tank módszer (másképp fogalmazva a tartályos vagy Charmant módszer) esetében a kész bort erjesztik újra kontrollált körülmények között egy zárt tartályban, ahonnan a már buborékos bor kerül az üvegekbe. Ezek a pezsgők általában szintén a frissebb, gyümölcsösebb kategóriát képviselik, de már sokkal “borszerűbb” az ízük, mint az előző módszerrel készült pezsgőké. A tankpezsgő egyik legnépszerűbb nemzetközi képviselője az olasz Prosecco (ejtsd: proszekkó). A Lidl kínálatában számos tankpezsgőt találhatunk, állandó kínálatunkból a Törley édes pezsgője és a Linderhof fehér száraz pezsgője is tankpezsgő. Karácsonyi kínálatunkból pedig a Tokaji pezsgők, a Frakk pezsgők és a Szovjetszkoje pezsgő.

A pezsgők csúcsa – tradicionális módszer

A legkifinomultabb, legmagasabb minőségű és egyben legdrágább pezsgők a tradicionális eljárással készült pezsgők. Ezeknél figyelhető meg a másodlagos erjedés, azaz a buborékok a palackban keletkeznek. Az alapbort a palackba töltik meghatározott cukor és élesztő kíséretében, a palackot lezárják, és hagyják, hogy a természet elvégezze a másodlagos erjedést és a buborékok képződését. Amikor a második erjedés a palackban befejeződik, és az ízek összeérnek, a pezsgőmester elkezdi a palackban képződött seprő (elhalt élesztők) eltávolítását, amelynek első fázisát rázásnak hívunk. Ez egy hosszadalmas és lassú folyamat, amelynek a legvégén a palackok fejjel lefelé állnak, és a palack nyakában az addig keletkezett seprő összegyűlik. Ezt a seprőt távolítja el a pezsgőmester legtöbbször úgy, hogy hirtelen lefagyasztja a pezsgőnek ezt a részét, és amikor a palackot kinyitja, a jégbefagyott seprő kilő egyben a palackból, viszont a buborékok és a pezsgő többi része a palackban marad. Ez az úgynevezett degorzsálás. Ezután a kifutott pezsgőt pótolják, és belehelyezik a végleges dugót. Karácsonyi kínálatunk ékei ezek a termékek: Pannon Imperial pezsgő és a Garamvári Tokaji Brut tradicionális pezsgő.