Banner

Let's fröccs!

A megunhatatlan ital

A megunhatatlan ital


Sok magyar találmány világhíres, de ha ezen a nyáron egy hazai közvélemény-kutatást tartanánk arról, hogy itthon melyiket tartják a legtöbbre, jó eséllyel a fröccs kerülne ki győztesen közülük. Mindehhez szükség volt az első villanymotor megalkotója és a dinamóelv kidolgozója, Jedlik Ányos zsenialitására, akinek kutatásai közepette jutott ideje a szódavíz feltalálására is. Az anekdota szerint a fröccs Fáy András pincéjében született meg, ahova a szüretre Vörösmarty Mihályt is meghívták, Jedlik pedig a szódavizet hozta, amelyet aztán a bor hígítására, frissebbé tételére használtak a vidám poéták és tudósok – Vörösmarty pedig egyből kitalálta a fröccs szót.


A szódavizet sokan a rosszabb minőségű bor ihatóvá tételére használják, pedig a jó fröccs alapja a minőségi fehérbor vagy rozé – a testes vörösborokat nem érdemes vízzel hígítani. A Lidl régóta elkötelezett támogatója a magyar borkultúrának: azért is dolgozunk a legjobb borszakértőkkel, hogy minden árkategóriában sokszínű, a lehető legjobb borkínálatot tudjuk biztosítani.


A fröccs egyik előnye a sörrel szemben, hogy feleannyi kalóriát tartalmaz. A szódavízzel hígított bor így a nyáresti grillpartik főszereplője is lehet: grillezett zöldségek mellé fehérborból, húsok mellé pedig rozéból készült fröccs javasolt.

Fröccskódex

  1. Nagyfröccs

    Nagyfröccs

  2. Hosszúlépés

    Hosszúlépés

  3. Kisfröccs (2 dl)

    Kisfröccs (2 dl)

5 decis fröccsök

  1. Háziúr

    Háziúr

  2. Sportfröccs

    Sportfröccs

  3. Házmester

    Házmester

  4. Viceházmester

    Viceházmester

Borkoktél receptek

Herczeg Ágnes, a Lidl borszakértőjének ötletei borainkból

Text And Image Section

Szuper epres rozékoktél


  • 1 dl Frittmann Rosé
  • 2 dl szóda
  • 3 szem friss eper apró kockákra vágva
  • 2 evőkanál eperszörp
  • 1 csipet bors apróra törve


A szódát és a Frittmann rosét alaposan behűtjük. Az epreket apró kockákra vágjuk, és egy magas pohárba, vagy kancsóba helyezzük. Ráöntjük az eperszörpöt, és rászórjuk a csipetnyi őrölt borsot, majd alaposan átkeverjük. Először a roséval, majd a szódával felöntjük. Jeget is tehetünk hozzá, ha szeretnénk.

Text And Image Section

Bodzaimádók koktélja


  • 1 dl Juhász Gyöngybor
  • 2 dl szóda
  • 5 szem szőlő félbevágva
  • 2 evőkanál bodzaszörp
  • 1 karika bio citrom
  • opcionálisan 2–3 szál menta


A Juhász Gyöngybort és a szódát alaposan behűtjük. A mentát egy magas falú pohárba vagy kancsóba tesszük, és egy kicsit átnyomkodjuk, hogy felszabadítsuk az aromáit. Pohárba tesszük a félbevágott szőlőszemeket, majd a vékony karika bio citromot is. Előbb a szörpöt, majd a Juhász Gyöngybort, végül a szódát is a pohárba töltjük. Ízlés szerint jégkockákat is adhatunk hozzá.

Text And Image Section

Pink Zin-Zin


  • 2 dl Kalifoniai Zinfandel Rosé
  • 1 dl Fröccsvíz
  • 2 evőkanál Solevita Zero Sugar málnaszörp
  • friss menta
  • néhány szem friss eper és áfonya
  • jégkocka


Jól behűtjük a Kaliforniai Zinfandel Rosét és a fröccsvizet. Egy nagyobb pohárba tesszük a jeget, majd ráöntjük a 2 evőkanál Solevita Zero Sugar málnaszörpöt. Apró darabokra vágjuk a friss epret, majd a pohárba tesszük az áfonyával együtt. Felöntjük a hideg Kaliforniai Zinfandel Roséval, majd a fröccsvízzel. Friss mentával díszítjük.

Text And Image Section

Bloody Marcsi


  • 2 dl hideg paradicsomlé
  • 1 dl behűtött Badacsonyi Olaszrizling
  • 2-3 csepp Worcestershire-szósz
  • só, bors ízlés szerint
  • jégkocka
  • zellerszár


Egy shaker-be jeget teszünk, majd ráöntjük a hozzávalókat, és alaposan összerázzuk. Kóstolás után még finomíthatunk a fűszerezésen. Ha megfelelő, akkor egy szűrőn keresztül a pohárba töltjük és zellerszárral díszítjük.

Text And Image Section

Saturday afternoon


  • 2 dl jéghideg Grand Budapest édes pezsgő
  • ¼ szelet jéghideg görögdinnye felkockázva, kimagozva
  • 3 szál friss menta lecsipkedett levele
  • jégkocka


A jégkockákat egy nagyobb boroskehelybe, vagy pohárba helyezzük, majd rátesszük a felkockázott és kimagozott görögdinnye darabokat. A mentaleveleket egy kicsit összeaprítjuk, és azt is a pohárba tesszük, majd felöntjük a hűtőből kivett, hideg Grand Budapest édes pezsgővel.

Text And Image Section

Green day


  • 2 dl jéghideg Burg Schöneck pezsgő
  • ¼ apróra vágott zellerszár
  • 5-6 vékony szelet friss kígyóuborka
  • 3 szál menta levele
  • jégkocka


Beletesszük a jeget egy nagyobb boros vagy koktélos kehelybe, rátesszük a megmosott, apróra vágott ¼ zellerszárat, majd az 5-6 szelet vékonyra karikázott kígyóuborkát, és a mentaleveleket, majd felöntjük a jól behűtött, frissen a hűtőből kivett Burg Schöneck pezsgővel.

Text And Image Section

Austrian Berries


  • 2 dl jéghideg Frakk Chardonnay édes pezsgő
  • 3 cl 50%-os áfonyalé
  • egy marék friss málna
  • menta a díszítéshez


Egy nagy boroskehelybe vagy pohárba töltjük a jéghideg Frakk Chardonnay édes pezsgőt. Beletesszük a megmosott málnaszemeket, majd egy evőkanalat használva, a kanál hátának a segítségével (úgy, hogy nem tesszük bele a folyadékba, hanem a kanál fejét épp csak a folyadékba érintjük) lassan a pohárba folyatjuk az 50%-os áfonyalevet, amely így a pohár aljára úszik le.