A megunhatatlan ital
A megunhatatlan ital
Sok magyar találmány világhíres, de ha ezen a nyáron egy hazai közvélemény-kutatást tartanánk arról, hogy itthon melyiket tartják a legtöbbre, jó eséllyel a fröccs kerülne ki győztesen közülük. Mindehhez szükség volt az első villanymotor megalkotója és a dinamóelv kidolgozója, Jedlik Ányos zsenialitására, akinek kutatásai közepette jutott ideje a szódavíz feltalálására is. Az anekdota szerint a fröccs Fáy András pincéjében született meg, ahova a szüretre Vörösmarty Mihályt is meghívták, Jedlik pedig a szódavizet hozta, amelyet aztán a bor hígítására, frissebbé tételére használtak a vidám poéták és tudósok – Vörösmarty pedig egyből kitalálta a fröccs szót.
A szódavizet sokan a rosszabb minőségű bor ihatóvá tételére használják, pedig a jó fröccs alapja a minőségi fehérbor vagy rozé – a testes vörösborokat nem érdemes vízzel hígítani. A Lidl régóta elkötelezett támogatója a magyar borkultúrának: azért is dolgozunk a legjobb borszakértőkkel, hogy minden árkategóriában sokszínű, a lehető legjobb borkínálatot tudjuk biztosítani.
A fröccs egyik előnye a sörrel szemben, hogy feleannyi kalóriát tartalmaz. A szódavízzel hígított bor így a nyáresti grillpartik főszereplője is lehet: grillezett zöldségek mellé fehérborból, húsok mellé pedig rozéból készült fröccs javasolt.
Fröccskódex
Nagyfröccs
Hosszúlépés
Kisfröccs (2 dl)
5 decis fröccsök
Háziúr
Sportfröccs
Házmester
Viceházmester
Borkoktél receptek
Herczeg Ágnes, a Lidl borszakértőjének ötletei borainkból

Szuper epres rozékoktél
- 1 dl Frittmann Rosé
- 2 dl szóda
- 3 szem friss eper apró kockákra vágva
- 2 evőkanál eperszörp
- 1 csipet bors apróra törve
A szódát és a Frittmann rosét alaposan behűtjük. Az epreket apró kockákra vágjuk, és egy magas pohárba, vagy kancsóba helyezzük. Ráöntjük az eperszörpöt, és rászórjuk a csipetnyi őrölt borsot, majd alaposan átkeverjük. Először a roséval, majd a szódával felöntjük. Jeget is tehetünk hozzá, ha szeretnénk.

Bodzaimádók koktélja
- 1 dl Juhász Gyöngybor
- 2 dl szóda
- 5 szem szőlő félbevágva
- 2 evőkanál bodzaszörp
- 1 karika bio citrom
- opcionálisan 2–3 szál menta
A Juhász Gyöngybort és a szódát alaposan behűtjük. A mentát egy magas falú pohárba vagy kancsóba tesszük, és egy kicsit átnyomkodjuk, hogy felszabadítsuk az aromáit. Pohárba tesszük a félbevágott szőlőszemeket, majd a vékony karika bio citromot is. Előbb a szörpöt, majd a Juhász Gyöngybort, végül a szódát is a pohárba töltjük. Ízlés szerint jégkockákat is adhatunk hozzá.

Pink Zin-Zin
- 2 dl Kalifoniai Zinfandel Rosé
- 1 dl Fröccsvíz
- 2 evőkanál Solevita Zero Sugar málnaszörp
- friss menta
- néhány szem friss eper és áfonya
- jégkocka
Jól behűtjük a Kaliforniai Zinfandel Rosét és a fröccsvizet. Egy nagyobb pohárba tesszük a jeget, majd ráöntjük a 2 evőkanál Solevita Zero Sugar málnaszörpöt. Apró darabokra vágjuk a friss epret, majd a pohárba tesszük az áfonyával együtt. Felöntjük a hideg Kaliforniai Zinfandel Roséval, majd a fröccsvízzel. Friss mentával díszítjük.

Bloody Marcsi
- 2 dl hideg paradicsomlé
- 1 dl behűtött Badacsonyi Olaszrizling
- 2-3 csepp Worcestershire-szósz
- só, bors ízlés szerint
- jégkocka
- zellerszár
Egy shaker-be jeget teszünk, majd ráöntjük a hozzávalókat, és alaposan összerázzuk. Kóstolás után még finomíthatunk a fűszerezésen. Ha megfelelő, akkor egy szűrőn keresztül a pohárba töltjük és zellerszárral díszítjük.

Saturday afternoon
- 2 dl jéghideg Grand Budapest édes pezsgő
- ¼ szelet jéghideg görögdinnye felkockázva, kimagozva
- 3 szál friss menta lecsipkedett levele
- jégkocka
A jégkockákat egy nagyobb boroskehelybe, vagy pohárba helyezzük, majd rátesszük a felkockázott és kimagozott görögdinnye darabokat. A mentaleveleket egy kicsit összeaprítjuk, és azt is a pohárba tesszük, majd felöntjük a hűtőből kivett, hideg Grand Budapest édes pezsgővel.

Green day
- 2 dl jéghideg Burg Schöneck pezsgő
- ¼ apróra vágott zellerszár
- 5-6 vékony szelet friss kígyóuborka
- 3 szál menta levele
- jégkocka
Beletesszük a jeget egy nagyobb boros vagy koktélos kehelybe, rátesszük a megmosott, apróra vágott ¼ zellerszárat, majd az 5-6 szelet vékonyra karikázott kígyóuborkát, és a mentaleveleket, majd felöntjük a jól behűtött, frissen a hűtőből kivett Burg Schöneck pezsgővel.

Austrian Berries
- 2 dl jéghideg Frakk Chardonnay édes pezsgő
- 3 cl 50%-os áfonyalé
- egy marék friss málna
- menta a díszítéshez
Egy nagy boroskehelybe vagy pohárba töltjük a jéghideg Frakk Chardonnay édes pezsgőt. Beletesszük a megmosott málnaszemeket, majd egy evőkanalat használva, a kanál hátának a segítségével (úgy, hogy nem tesszük bele a folyadékba, hanem a kanál fejét épp csak a folyadékba érintjük) lassan a pohárba folyatjuk az 50%-os áfonyalevet, amely így a pohár aljára úszik le.