Banner

Magyarország borvidékei

Fedezze fel Magyarország csodálatos borrégióit, borvidékeit!Magyarországon 6 borrégió, és azokon belül 22 borvidék található. Szinte nem is tudunk úgy elindulni az országban, hogy ne egy borvidéken járjunk. A magyar boroknak ezer arca van, mindenki megtalálhatja a kedvencét közülük. Érdemes nyitottnak lenni, és minél többel megismerkedni, minél több bort megkóstolni, hiszen minden palackban egy-egy történet is benne van. Persze mint mindenben, itt is érdemes figyelni a mértékletességre.

Text And Image Section

Hazai borvidékek

 1. Soproni borvidék
 2. Nagy-Somlói borvidék
 3. Zalai borvidék
 4. Balaton-felvidéki borvidék
 5. Badacsonyi borvidék
 6. Balatonfüred-Csopak
 7. Balatonboglári borvidék
 8. Pannonhalmi borvidék
 9. Móri borvidék
 10. Egyek-Budai borvidék
 11. Neszmélyi borvidék
 12. Tolnai borvidék
 13. Szekszárdi borvidék
 14. Pécsi borvidék
 15. Villányi borvidék
 16. Hajós-Bajai borvidék
 17. Kunsági borvidék
 18. Csongrádi borvidék
 19. Mátrai borvidék
 20. Egri borvidék
 21. Bükki borvidék
 22. Tokaji borvidék

Balatoni borrégió

Badacsony • Balatonboglár • Balaton-felvidék • Balatonfüred-Csopak • Nagy-Somló • Zala


Badacsonyi borvidék


A Balaton ikonikus vulkanikus eredetű hegye a Badacsony, ahol egy borospince előtt ülve minden érzékszervünket mesés élmények várják, hiszen kiemelkedő minőségű, ásványos fehérborok társaságában csodálhatjuk a táj szépségét: a Balaton mindig változó arcát, a szőlőültetvényeket, a fehér falakkal ellátott présházakat és a tó mellett elterülő kis falvakat. A badacsonyi borvidék egyébként nem csak a Badacsonyból áll. A borvidékhez tartozik a környező hegyek közül például a Szent György-hegy, Szigliget, Ábrahámhegy, a Gulács és a Csobánc is. A hegyen és környékén termesztett borokat a vulkanikus ásványosság és a gazdag ízek semmihez sem hasonlítható, elegáns keveréke jellemzi. A legfontosabb fajták az Olaszrizling, a Szürkebarát és a Kéknyelű.


Badacsonyi borvidékről származó borunk: Badacsonyi Olaszrizling


Balatonboglári borvidék


A Balaton déli partján a fehérborok mellett igazán komoly vörösborokat is találunk. A tó itt sekélyebb, mint az északi parton, közel van a szőlőültetvényekhez, így a levegő viszonylag gyorsan felmelegszik és kedvező mikroklímát teremt az itteni dűlők számára. A Balaton közelsége, a vidék szépsége, a régi tájházak és pincék miatt is kifejezetten kedvelt kirándulóhely a balatonboglári borvidék. Az itteni borok általános jellemzője az összetett gyümölcsösség, a gazdag íz, az elegancia és a kedvesség. Érdemes felkeresni a borászatokat, ahol szinte minden igényt kielégít a kínálat. Ne hagyjuk ki a balatonlellei Kishegyet, ahol a hegy tetejéről a Balaton egyik legszebb panorámája tárul elénk.


Balatonboglári borvidékről származó borunk: Balatonboglári Cabernet Sauvignon


Balaton-felvidéki borvidék


A Balaton-felvidéki borvidék a Balatontól északra található, és tanúhegyeknek, harmonikus fehérboroknak ad otthont. Ha egy kis romantikára vágyik az ember, a Káli-medence tökéletes hely arra, hogy elbújjunk a világ elől. A dombok között megbúvó kis falvakat, kézműves sajtokat, éttermeket és borászatokat érdemes felfedezni. A Káli-medencében túrázva könnyen felidézhetjük a toszkán életérzést is: kellemes dombos vidék, virágok, gyönyörű mezők, búzatáblák és levendulaültetvény. Itt igazi családias hangulatot talál az ember, bármerre is jár. A borvidék bár nem közvetlenül a Balaton parton helyezkedik el, de éghajlatát továbbra is befolyásolja a tó közelsége.


Balaton-Felvidéki borvidékről származó boraink:

Balatonfüred-Csopaki borvidék


Ez a borvidék, ahogy a neve is mutatja, két bortermelő részre oszlik. A balatonfüredi borok testesebbek, melegebbek, alkoholtartalmuk gyakran magasabb, míg a csopaki borok elegánsabbak, karcsúbbak, illatban virágos-ásványos jegyekben gazdagabbak. Balatonfüredet és környékét a Balaton, a kultúra és a bor együtt teszi különlegesen vonzóvá. A környező dombokon szinte mindenhol szőlőt termesztenek, és ehhez tökéletes feltételeket biztosít a természet. Ami biztos pont mindenütt, az az Olaszrizling, amely lassan összeolvad ezzel a borvidékkel és a balatoni borrégióval is „Balatonbor” néven. Persze nem csak az Olaszrizlinget érdemes megkóstolni. Az Olaszrizling mellett isteni Cserszegi Fűszerest, Chardonnay-t és Sauvignon Blanc-t is találunk erre. A vörösborok szerelmeseinek érdemes megkóstolnia a Cabernet Franc-t vagy a Syrah-t. Természetesen a rozékat sem szabad kihagyni. Csopakon a legjobb borok biztos iránytűje a Csopaki Kódex, amely a Csopak legkiemelkedőbb borainak védjegye.


Nagy-Somlói borvidék


Több elmélet létezik arra vonatkozóan, hogy miért lett a somlói bor a nászéjszakák bora, és miért terjedt el széles körben, hogy aki Somlót iszik, annak fia születik. Az biztos, hogy a somlói bor valóban jellegzetes, és egyedülállóan ásványos ízvilágú. A borvidéket maga a Somló-hegy alkotja, és sok kis pincéjével és présházával, valamint a feltörekvő vulkanikus bazaltoszlopaival nagyon kedves és semmihez sem fogható látvány tárul elénk, ha ellátogatunk ide. Sétáljunk nagyokat a szőlősorok között, fedezzük fel a kis pincéket, és ne hagyjuk ki a Juhfarkot, amelyből Somló tipikus fehérbora is készül. A Juhfark mellett érdemes megkóstolni a Furmintot és a Hárslevelűt is. Ezek a borok igazán férfias, határozott ízekkel rendelkeznek, így egy kis sonka vagy zsírosabb sajt különösen jól esik mellé. Az elmúlt években isteni pezsgők is készültek itt, nem szabad kihagyni őket sem!


Zalai borvidék


A Zalai-dombság elsősorban az elegáns, gazdag ízű fehérborok otthona, az uralkodó szőlőfajtája az Olaszrizling, de találunk aromás fajtákat és egy kevés vörösbort is. Számos régi emlék bizonyítja, hogy a szőlőművelés hagyománya a zalai dombokon többszáz évre nyúlik vissza.

Felső-Magyarország borrégió

Bükk • Eger • Mátra


Bükki borvidék


A bükki borvidék borait hűvös elegancia jellemzi. Ezen a borvidéken főként fehérborokat készítenek, leggyakrabban Olaszrizlinget, Zenitet és Chardonnay-t. A borvidék kétarcú, a borok egy részét a Bükk kis falvaiba rejtett, domboldalakba vájt családi pincékben készítik, míg a másik részét Miskolc hagyományos boros területein készítik, az avasi pincesoron, ahol egykor szőlőskertek is voltak. A borvidéken megtalálhatóak a riolittufa hegyoldalakba vájt pincék, de vannak itt régről fennmaradt barlanglakások is. Érdemes összekötni a bükki túrát a helyi borászatok meglátogatásával, amelyeket még a családias hangulat jellemez.


Egri borvidék


Ha bor és Eger, akkor szinte mindenkinek a Bikavér ugrik be először. Sokan nem tudják, de a Bikavér nem egy szőlőfajta neve, hanem egy házasítás, amelyet minden borász a maga stílusában készít el - persze nem akárhogyan, a Bikavérnek megvannak a borvidéki törvényben szabályozott keretei. A bikavér fehér párja az Egri Csillag, ami a Bikavérhez hasonlóan egy házasítás, csak éppen fehér szőlőből készül. Az egri borok igazi gasztroborok, nagyon sokoldalúan párosíthatók a magyar konyha fogásaival. Eger az a borvidék, amely megér egy hosszabb, több napos kirándulást. Eger város meglátogatása mellett nem szabad kihagyni a környező falvakat sem, például Szomolyát, Egerszalókot és Noszvajt. Feltétlenül másszuk meg az ikonikus Nagy Eged-hegyet, amelyen az ország legmagasabban fekvő szőlőültetvényei találhatóak, emellett a kilátás is lenyűgöző.


Egri borvidékről származó boraink:

Mátrai borvidék


Legnagyobb hegyvidéki borvidékünk számos kiváló minőségű fehérbor otthona, de izgalmas fűszeres-elegáns vörösborokat is találunk errefelé. A dűlőket az északi szél ellen a Mátra vonulata védi, és a szőlőterületek nagy része erdők között található. Ezen a borvidéken a múlt és a jelen tökéletesen megfér egymás mellett: a modern bortermelés acéltartályait épp úgy megtaláljuk, mint a régi, hagyományos eszközökkel dolgozó pincészeteket, és a vidám, magyar szüreti hagyományokat. A környéken számos középkori borospince található, némelyiküket felújították, és ma is készítenek benne borokat. A borvidék legnépszerűbb termékei a reduktív, gyümölcsös borok, melyek a vulkanikus talaj miatt a gyümölcsösség mellett nagyon izgalmas ízvilággal is rendelkeznek. Cserszegi Fűszeres, Olaszrizling, Irsai Olivér, Kékfrankos vagy Cabernet? A Mátrában mind megtalálható!


Mátrai borvidékről származó borunk: Mátrai Cserszegi Fűszeres

Duna borrégió

Csongrád • Hajós-Baja • Kunság


Csongrádi borvidék


A csongrádi bortermelés a középkorig nyúlik vissza. Csongrád város 1986-ban megkapta a „Szőlő és bor nemzetközi városa” címet is. A csongrádi borok ritkán kóstolhatók a borvidéken kívül, mivel még ma is kevés termelő palackozza a borait, de remélhetőleg ez hamarosan változni fog. A szőlőtőkék uralta tájon a napsütés és a gyorsan felmelegedő homokos talaj ideális körülményeket biztosít a borkészítéshez. A csongrádi borok könnyedek, gyümölcsösek és lágyabb ízvilágúak, így érdemes őket még fiatalon elfogyasztani.


Hajós-Bajai borvidék


A Hajós-Bajai borvidék az egyik legnaposabb borvidékünk, így az itt termett szőlőből készült borok is kellemesek és lágyan selymesek. A fehér és a kék szőlő aránya majdnem hasonló. Bár az Alföld természeti adottságai eltérnek a hegyvidéki régióktól, az itt termelt borok - ha megfelelő gondossággal készítik -, minőségükben is felveszik a versenyt a hegyvidéki területek boraival. Hajóson található az ország egyik legnagyobb pincefaluja, ami jellegzetes présházaival várja az idelátogatókat.


Kunsági borvidék


A Kunsági borvidék Magyarország legnagyobb borvidéke, innen származik a magyar borok közel egyharmada. A kunsági borokat a könnyed, gyümölcsösség, tiszta lendületes ízvilág jellemzi. A fehér-, rozé- és vörösborok mellet az utóbbi időben egyre gyakrabban találkozhatunk a borvidék habzóboraival és pezsgőivel is, amelyek sorra hozzák a nemzetközi és hazai elismeréseket. A borvidék két hagyományos fajtája a Kövidinka és a Sárfehér, de a legnépszerűbb kunsági borok között van az Irsai Olivér és a Cserszegi Fűszeres is. A Kunság illatos fehérborai és rozéja tökéletes kísérője egy nyári estének és baráti beszélgetéseknek. Nem csak a borok miatt érdemes ide ellátogatni. A csodálatos tanyavilág, a gyönyörű természetvédelmi területek, tavak és mocsarak igazi felfedeznivalót jelentenek a természet kedvelői számára.


Kunsági borvidékről származó boraink: Kunsági Kékfrankos Rozé , Frittmann Irsai Olivér

Felső-Pannon borrégió

Etyek-Buda • Mór • Neszmély • Pannonhalma • Sopron


Móri borvidék


A Vértes és a Bakony között húzódik a gyönyörű móri borvidék. A szőlőtermesztés hagyománya itt is hosszú évszázadokra nyúlik vissza. A borvidék egyik jellegzetes szőlőfajtája az ezerjó, amelyből száraz és édes borokat is készítenek. A fajta igazi otthonra lelt Móron, és ma már szinte egybe is forrt a neve a borvidékkel. A főként fehérborairól ismert borvidék az utóbbi években különösen népszerű lett a kiváló borokat készítő fiatal helyi borászoknak köszönhetően.


Etyek-Budai borvidék


Úgy mondják: Etyek Budapest szőlőskertje, és igazuk is van. Ez a borvidék olyan közel van Budapesthez, hogy érdemes akár egy délutánra is kiugrani ide. Etyek óriási fejlődésen ment keresztül az elmúlt években, és a kiemelkedő borok mellett ma már igazi gasztronómiai zarándokhellyé is vált. Ami pedig a borokat illeti, kiváló Pinot Noir-ok és Sauvignon Blanc-ok készülnek az itteni pincékben, emellett egy hatalmas pezsgőmozgalom is elindult, így hamarosan a védett Etyeki Pezsgő is kóstolható lesz. Persze ez nem is meglepő, hiszen eddig is a legjobb pezsgők alapanyagai kerültek ki a borvidékről. Ami pedig a „budai” részét illeti a borvidéknek, a Zsámbéki-medence önmagában is megér egy kirándulást, hiszen olyan kedves kis helyeket rejt, mint a töki Aligvárom pincesor, vagy a pátyi pincehegy.


Etyek-Budai borvidékről származó boraink: Etyek-Budai Olaszrizling , Nyakas Etyek-Budai Aligvárom Cuvée


Neszmélyi borvidék


A neszmélyi borok a mindennapok tökéletes partnerei. A festői szépségű borvidékünk az ország északi részén a Duna mellett húzódik, és ez a két tényező biztosítja a borok üde gyümölcsösségét. A neszmélyi borokra valóban ez a friss játékosság jellemző, ezért hajlamosak vagyunk csak a fiatal Irsai Olivéreket, Cserszegi Fűszereseket és Sauvignon Blanc-okat, rozékat keresni innen. Ám a nagy meglepetés akkor éri az embert, ha egy 20-25 éves muzeális bort kibont, és megdöbbenve tapasztalja, hogy a borvidék boraiban milyen fejlődési potenciál rejtőzik. Ez a borvidékünk is azok közé tartozik, amelyet mindenképp meg kell látogatni.


Neszmélyi borvidékről származó borunk: Hilltop Neszmélyi Merlot Rozé


Pannonhalmi borvidék


Ez a borvidék Magyarország egyik legrégebbi szőlőtermő területeinek egyike. Azonban – a borvidék tájképét uraló – a Pannonhalmi Apátság bencéseihez köthető a szőlőtermesztés és borkészítés igazi beindítása. A borvidék kiváló szőlőtermesztési adottságokkal rendelkezik, és a sűrűszövésű, gazdag ízvilágú, magasabb alkohollal rendelkező testes fehér- és vörösborokat épp úgy megtalálhatjuk a borvidéken, ahogy a könnyedebb illatos fehéreket, és a rozékat is. Az itteni borok csodás ízének titka az ásványi anyagokban, a gazdag talajban és az ideális érést biztosító lankás domboldalakban rejlik.


Soproni borvidék


A kutatások szerint a soproni borvidéken már a kelták is foglalkoztak szőlőtermesztéssel. Ez az a borvidékünk, ahol szinte mindenkinek volt szőlője és pincéje, már a házakat is így építették régen. Ezért nem is meglepő, hogy a mai borászatokat a városon belül is megtalálhatjuk. Ezt a borvidéket a legjobb azonban kétkeréken, egy kerékpárral és egy piknikkosárral felfedezni a Fertő-tó és a Balf-Fertőrákos dűlőit járva. Az osztrák határ közelsége érezteti a hatását, hiszen a magyar borászatokban könnyen találhatunk osztrák hatást, és ez fordítva is igaz, az osztrák borászatoknál pedig megfigyelhető egy kis magyaros jelleg. A vezető szőlőfajta kékfrankos, de érdemes minden bort megkóstolni és kipróbálni, hiszen a Fertő-tó és a helyi, ásványokban gazdag, palás talaj kombinációja igazán egyedi ízeket hoz ki a szőlőfajtákból.

Pannon borrégió

Pécs • Szekszárd • Tolna • Villány


Szekszárdi borvidék


Szekszárd a bársonyos borok otthona, izgalmas, romantikus völgyeivel, kis családi borászataival az egyik legkedvesebb borvidékünk. Főként rozékat és vörösborokat termelnek az itteni gazdák, a borok elegánsak, kifinomultak, sűrűszövésűek, sokoldalúan párosítható gasztroborok. Eger mellett ez a másik borvidék, ahol bikavért is készítenek. A könnyedebb vörösborok kedvelői számára igazi kincseket rejt Szekszárd, az ország legjobb kadarkái készülnek ugyanis a borvidéken. Emellett a borvidék másik jellegzetessége a Fuxli néven készített sillerbor, ami stílusában a rozé és a könnyű vörösborok között helyezkedik el. Szekszárdra érdemes több napos utazást tervezni már csak azért is, mert a borászatokat a városban és környékén szétszórtan találhatjuk meg, így érdemes időt adni a felfedezésükre.


Szekszárdi borvidékről származó boraink:

Pécsi borvidék


Úgy tartják, hogy Pécsett már 2000 éve is termesztettek szőlőt. Az a legenda is ide kapcsolódik, miszerint az egyik évjáratuk annyira bőséges volt, hogy az összes hordó is kevésnek bizonyult, és minden edényt borral töltöttek meg. A Baranyai-dombság és a Mecsek lejtőin található borvidék napjainkban a gazdag és buja borok otthona, főként fehérborokat készítenek a borvidéken, azok közül is kiemelkedik a Cirfandli, ami a pécsi borvidék egyik különlegessége.


Tolnai borvidék


A tolnai borvidék az egyik legfiatalabb, 1998 óta tartják számon különálló borvidékként, ugyanakkor a szőlőtermesztésnek régi hagyománya van itt, és a római időkre vezethető vissza. A borvidék egyik legjellegzetesebb része a györkönyi pincefalu. A borvidéken fehér-, rozé- és vörösborokat egyaránt készítenek. A borokat általában a könnyed gyümölcsösség jellemzi.


Tolnai borvidékről származó borunk: Tolnai Chardonnay


Villányi borvidék


Ha van olyan borvidék, ahol a fogyasztó szempontjából valóban minden körülmény adott, akkor ez Villány. A borvidék szívébe érve bátran leparkolhatjuk az autót, és kényelmes cipőben útnak indulhatunk, mert a legtöbb borászat, szállás, étterem, bisztró egy könnyed sétatávolságra van egymástól. Ami pedig a borokat illeti, a testes vörösborok kedvelői számára ez maga a földi paradicsom. Legyen az Merlot, Cabernet Sauvignon, vagy a borvidék zászlósbora, a Cabernet Franc-ból készült Villányi Franc, itt biztosan minden pincénél találunk belőlük. A könnyedebb ízek kedvelői kóstolják meg a Portugiesert, amelyből érdemes a fiatalabb évjáratokat keresni. Az utóbbi időben egyre gyakrabban találkozhatunk már fehérborokkal is.


Villányi borvidékről származó boraink:


Tokaj borrégió


Tokaji borvidék


Tokaj mesés és varázslatos borvidék egyszerre. Egykor több száz vulkanikus tevékenység formálta a vidéket, ennek köszönhető a dűlők izgalmas talajszerkezete, amelynek hatása a borokban is visszaköszön. Az ásványos, elegáns száraz fehérborok mellett a borvidék a természetes édesboraival lett világhírű. Királyok, cárok, császárok kedvelt italaként ismerik szerte a világban a Tokaji Aszút, amely egy különleges természetes folyamatnak, a szőlőszemek nemesrothadásának segítségével készül. Ezeket az aszúsodott szemeket a mai napig egyesével, külön szedve szüretelik a késő őszi napokon, hogy aztán a friss, erjedő borba áztatva egy semmihez sem hasonlító borkülönlegességet, a Tokaji Aszút készítsék el belőle. Sűrű és gazdag íze, megjelenése, hosszú érési potenciálja és magas értéke miatt folyékony aranyként is hivatkoznak rá. Tokajban érdemes eltölteni legalább egy hosszúhétvégét, készüljünk arra, hogy a kis falvak önmagukban is megérdemelnek egy-egy teljes napot.


Tokaji borvidékről származó boraink: