Banner
Húskalauz

Marha

Hol van a marha stefániája, és miért tökéletes a hátszín a grillezéshez? Ismerje meg a marhahúsok sokszínű felhasználási fortélyait a Húskalauz harmadik részéből!


Felsál, gömbölyű felsál, fehér és fekete pecsenye, fartő: egyik finomabb, mint a másik, de mi lehet a közös bennük?


Comb:


Mindegyik a combból, a marha legnagyobb bontási részéből származik, amelyből rengeteg egyenletes rostozatú húsrészt nyerhetünk. Ezek a húsrészek ideálisak a diétázók számára, mivel mindegyik sovány, zsírban és inakban szegény húsrész. A comb pirított, majd párolt formában a legfinomabb. Levesként a fartő egészen kiváló, a felsál pedig a legjobb választás egy zseniális tatárhoz.A darált marhacomb kevésbé szerencsés választás gulyáshoz, pörkölthöz, tokányhoz vagy hamburgerhez, mert ezek inkább pörköltes ételek, amelyek ízvilágához kicsit zsírosabb, inasabb hús szükséges. Ezekhez az ételekhez inkább a párolásra, bográcsban főzésre ajánlott lapocka a tökéletes alapanyag a marhahúsok közül.


Lapocka:


A lapocka a combhoz képest jóval összetettebb húsfajta. A legértékesebb része a stefánia, ami egészben párolva páratlan ízekkel ajándékoz meg minket, ám vadas mártással is nagyszerű. A lapocka és a comb a klasszikus húsleves alapjai.


Nézze meg Ön is, hogy készíthet egy igazán ízletes erőlevest stefániából!


Lidl Online Főzőiskola- Levek, levesek 3.🍲


Az igazi ERŐleves gazdagon, daragaluskával 🍲

Hátszín:


Egy hangulatos grillezéshez azonban kérjünk hátszínt a hentesnél! Ez a marhagerinc bontási része: a nyakkal indul, a zsírosabb magas hátszín követi, és a lapos hátszínnel végződik, ami soványabb, és csak a tetején van zsírréteg. A magas és lapos hátszínből könnyen fenséges lakomát készíthetünk: vágjuk vastagabb szeletekre, grillezzük, majd hirtelen süssük rózsaszínre. A hátszín nagyon finom zöldséggel, burgonyával vagy salátával, a tatárhoz szintén zseniális választás. A hátszínt zsírréteggel együtt vásároltuk meg? Semmiképp se vágjuk le róla, hanem ezzel együtt süssük meg grillen vagy faszénen, ezáltal még ínycsiklandozóbb fogást kapunk!


Nézze meg Ön is, hogy készítheti el a hátszínt grillen!

Lidl Online Főzőiskola - Kint a szabadban 2 🔥


A tökéletes grillezett marhasteak 🔥

Bélszín:


Végül, de nem utolsó sorban jöjjön a bélszín, a marha legértékesebb és legdrágább része (ez egyben a legpuhább is). Hirtelen sütve, grillen vagy serpenyőben az igazi. Érzékeny hústípus, ezért a párolás és a túlsütés kifejezetten árt neki. A jól átsütött hús rajongóinak inkább az olcsóbb combot vagy a lapockát ajánljuk. A bélszín nagyszerű alapanyag tatárhoz és carpaccióhoz, de egészben vagy tokányban készített világhírű ételek is készülnek belőle, például a Wellington-bélszín és a Sztroganoff marha. A gasztronómiai legendákkal ellentétben a hosszú, fűszeres-mustáros pácolás inkább árt, mint használ a bélszínnek!


Ha kíváncsi, hogy készíthet tatár bifszteket bélszínből, ne keressen tovább! Nézze meg Ön is a videót!

Lidl Online Főzőiskola - A nagy hús lecke 1 🍖


Házi tatár bifsztek 🍖