Banner

Hal kisokos

Online főzőiskola

Halak tökéletes filézése


Tanuljon meg Ön is halat filézni! A filézés csak úgy, mint a csontos, egész húsok csontozása, egy empirikus műfaj, sokat kell gyakorolni! Széll Tamás megmutat egy olyan technikát, amit a legtöbb halra alkalmazni lehet.

A halfilézés, csak úgy, mint a csontos, egész húsok csontozása egy empirikus műfaj!


Azaz, sokat kell gyakorolni és többször el is kell rontani, hogy végül sikeresek legyünk.


Legjobb „gyakorló” halak és egyben legfinomabbak, a tengeri sügér és a tengeri durbincs.


Könnyen azonosítható az anatómiai szerkezetük, a gerincen kívül csak egy sor szálka található bennük, így akár elsőre is érhetünk el sikerélményt a filézésünkkel.


A halak többé-kevésbé hasonló anatómiai szerkezetűek, így a megtanultakat 90%-ban tudjuk alkalmazni a többi halfajtánál is.


 1. A halakat minden esetben szárazon lepikkelyezzük és ha alaposan lepikkelyeztük, folyó hideg víz alatt leöblíthetjük.
 2. Ahol pikkelyeztünk, a helyszínt és a deszkát is leöblítjük, rendbe tesszük, szárazra töröljük.
 3. Éles, kifejezetten filéző és/vagy csontozó késsel a mell-uszony tövénél és a fej mögött srégen gerincig vágjuk a halhúst.
 4. Az uszonyok segítenek a filézésben, meg tudjuk fogni, illetve szépen vezetik a kés pengéjét a gerincig, így azokat sose vágjuk le!
 5. A hátuszony mentén határozott, gerincre mutató késpengével vágjuk be a filét. Igyekezzünk hosszú mozdulatokkal filézni, hogy szép legyen a metszés!
 6. A hasüregnél a késsel kövessük le a hasi bordacsontok vonalát.
 7. Ha elértünk a farokig, ne vágjuk le teljesen a filét, igazgassuk vissza a csontra és fordítsuk meg a halat.
 8. A másik oldalon is ismételjük meg ugyanezeket a vágásokat.
 9. Ha kész a másik oldali filé is, terítsük ki a két filét és a farokvégnél vágjuk át a csontot, hogy maga a farok egyben tartsa a két filét, amit egymásra illeszthetünk.
 10. Kész az úgynevezett pillangófilé!


A ponty filézése nagyobb rutint igényel, a sok szálka és makacsabb rostozatú hús meg tudja tréfálni a filézőt. Nem minden esetben érezhető magabiztosan a gerinc és a hasüreg helyzete,


így ott még inkább szükséges az anatómiai ismeret. Pontynál célszerű a zsírosabb hasaalját és a hátat megfaragni. Semmit sem dobunk ki! A faragott húsrészek a fej, csont, belsőségek a halászlé kötelezői!


Hozzávalók


 • Marinblu Aranydurbincs
 • Friss egész ponty


Energia- és tápértékek 100 grammra vetítve:


Marinblu Aranydurbincs

Energia: 96 kcal

Fehérje: 20 gramm

Zsír: 2,9 gramm

Szénhidrát: 0 gramm (nincs benne)


Friss egész ponty

Energia: 127 kcal

Fehérje: 18 gramm

Zsír: 5,6 gramm

Szénhidrát: 0 gramm (nincs benne)

Mennyei halfilék sütése


A tökéletes sült halfilé többé nem titok! Nézze meg Ön is Széll Tamás három különböző sütési metodikáját amivel a legfinomabbak lesznek a halak!

Az összes halhúsnak, beleértve a tengeri és édesvízi fajtákat is, magas a víz- és fehérjetartalmuk.

Emiatt rendkívül hamar, percek alatt megpuhulnak és ugyanennyi idő alatt ki is száradhatnak.

A legoptimálisabb állapotra kell törekednünk, amikor is a halhús, főleg a bőre, kellemesen pirult, a hús nem nyers, de nem is száraz, hanem puha és szaftos.

Alábbi három, de hasonló sütési metódus nyújt kellő biztonságot és alapot a tökéletes halhoz.


1. Lazac bőrrel vagy bőr nélkül.

A lazac mindkét oldalát bekenjük minimális zsiradékkal, jelen esetben napraforgóolajjal, sózzuk- borsozzuk. Forró serpenyőben, mindig először a bőrös vagy volt bőrös oldalon kellően pirítsuk meg a halat. Majd fordítsuk meg, a tüzet vegyük kisebb fokozatra. Tegyünk halanként egy nagy evőkanál vajat a serpenyőbe, dobjunk mellé egy cikk citromot, friss kakukkfüvet, fokhagymát és a habzó, lassan piruló vajjal locsolgassuk a halat percekig, míg a vaj diós illatú nem lesz és enyhén megbarnul. Vegyük ki a halat, tegyük a tetejére a sült fűszereket és pihentessük pár percig, míg a sült halhús picit megnyugszik, kiegyenlítődik a külső és belső hőmérséklete.


2. Durbincs bőrén sütve

Itt azt szeretnénk, hogy a bőr úgy roppanjon, mint a nápolyi, a hús belül üveges és szaftos maradjon. Sózzuk-borsozzuk, reszelt citrommal, aprított kakukkfűvel hintsük a durbincs belsejét. A bőrét csak sózzuk és kenjük meg napraforgóolajjal. Tűzforró serpenyőben süssük-pirítsuk a halat, oldalanként 1-3 percig, míg aranybarna, egyenletesen pirult lesz a bőr, a hús pedig kissé össze is tapad és üveges nem lesz.


3. Ponty bőrén sütve-párolva (Só, vaj, citromlé)

A vastagabb bőrrel rendelkező pontyfilét sózzuk meg, és hagyjuk 10-60 percet pihenni, míg a hús feszesebb lesz egy picit. Vékonyan kenjük meg napraforgóolajjal a bőrét és forró serpenyőben süssük akár 6-7 percig is, míg a bőr megpirul. Ne fordítsuk meg, vegyük a tüzet kisebbre, tegyünk mellé egy nagy kanál vajat, azonnal facsarjunk rá egy fél citrom levét és a vajas-citromos lével locsolgassuk-pároljuk a húst, míg egy kés ellenállás nélkül bele nem siklik a filébe, de egy perccel se tovább!


Lazac hozzávalók:


 • Ocean Sea lazacfilé
 • Vita D'or napraforgó-étolaj
 • Pilos vaj 82%
 • Kania frissen őrölt bors


A Lidl Piac kínálatából:


 • Citrom
 • Kakukkfű
 • Fokhagyma


Energia 1 adagban: 402 kcal

Fehérje: 30 gramm

Zsír: 30 gramm

Szénhidrát: 2 gramm


Durbincs hozzávalók:


 • Marinblu Aranydurbincs
 • Vita D'or Napraforgó-étolaj
 • Kania frissen őrölt bors


A Lidl Piac kínálatából:


 • Kakukkfű
 • Citromhéj reszelve


Energia 1 adagban: 168 kcal

Fehérje: 28 gramm

Zsír: 6 gramm

Szénhidrát: 1 gramm


Ponty hozzávalók:


 • Fresh Fish Today pontyszeletek
 • Vita D'or Napraforgó-étolaj
 • Pilos vaj 82%
 • Kania frissen őrölt bors


A Lidl Piac kínálatából:


 • Citrom


Energia 1 adagban: 296 kcal

Fehérje: 24 gramm

Zsír: 22 gramm

Szénhidrát: 1 gramm

Hal párolása zöldségágyon


A zöldségágyon párolt hal, az egyik legelegánsabb és legkönnyebb elkészítési módszer, amit szinte bármilyen haltípusra alkalmazhatunk! Tanulja meg Ön is Széll Tamástól ezt a gyors, de mégis pazar végeredményű receptet.

Zöldségágyon párolt hal az egyik legszofisztikáltabb és egyben „legmegúszósabb” technológia. Bármilyen hallal elkészíthető, akár filében, akár egészben! A zöldségeket vékony csíkokra vágjuk és kevés vajon-fehérboron megpároljuk. Először a póréhagymát pároljuk pár percig, majd a sárgarépát, végül a cukkinit már lekapcsolt tűzön éppen csak átmelegítjük, átforgatjuk. Nagy méretű sütőpapírt félbehajtunk, majd a felére elrendezzük a ress, de párolt zöldségeket. Rátesszük a sózott-borsozott halfiléket, ráhajtjuk a sütőpapír második felét, a széleit duplán felhajtjuk, tűzőgéppel sűrűn megtűzdeljük. Előmelegített 170 fokos sütőben sütjük-pároljuk 15-20 percig. Míg megsül, a mártást is elkészítjük. A fehérbort a finomra vágott hagymával és fokhagymával harmadára redukáljuk-sűrítjük. Hozzáadjuk a zsíros tejszínt, tovább sűrítjük pár percig. Leszűrjük, tálalás pillanatában sózzuk, pár csepp citromlével ízesítjük. A gőzölgő halra és zöldségre kanalazzuk.


Hozzávalók:


 • Marinblu aranydurbincs
 • Kania frissen őrölt bors


Párolt zöldség:


 • Pilos vaj 82%
 • Tokaji Amethyst Furmint


A Lidl piac kínálatából:


 • Póréhagyma
 • Sárgarépa
 • Cukkíni


A mártáshoz:


 • Pilos vaj 82%
 • Pilos Habtejszín 30%
 • Tokaji Amethyst Furmint


A Lidl piac kínálatából:


 • Fokhagyma
 • Salottahagyma
 • Citrom


Energia 1 adagban: 426 kcal

Fehérje: 33 gramm

Zsír: 19 gramm

Szénhidrát: 20 gramm

Galló Nóra – a Lidl dietetikusának ajánlásával

Text And Image Section

A halak kedvező táplálkozás-élettani hatásai közismertek, napjainkra tudományos kutatások is igazolták a rendszeres hal- és tengergyümölcsei (rák, kagyló, tintahal, polip) fogyasztás számos pozitív szervezetre gyakorolt hatását. Húsuk magas fehérjetartalmú, de mivel víztartalmuk is magasabb, rostozatuk pedig finom, ezért könnyen emészthető és szervezetünk számára jól hasznosítható. A zsírosabb halaktól sem kell tartani, mert jellemzően többszörösen telítetlen Omega-3 zsírsavakat tartalmaznak, melyek hangulatjavítók, gyulladáscsökkentő hatással bírnak, nagy szerepük van a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, az emberi agy magzati és csecsemőkori fejlődésében, majd későbbi működésében is. A tengeri halakban többek között a pajzsmirigy optimális működéshez elengedhetetlen jód és szelén is nagyobb mennyiségben található, e tekintetben nincsen párjuk.


Hazánkban az 1 főre jutó halfogyasztás évi kb. 2-3 kg, ez is általában az ünnepi időszakokhoz köthető. Ez a csekély mennyiség jóval elmarad az ajánlotthoz képest, ezért érdemes lenne arra törekednünk, hogy heti 2-3 alkalommal is kerüljön hal a tányérunkra, a változatosság érdekében lehet köztük édesvízi (pl.: ponty, keszeg, amur) folyami (pl.: pisztráng, lazac) és tengeri (pl.: branzino, vagyis tengeri sügér, tőkehal, hekk) egyaránt. Ma már számos formában elérhetők, legyen szó friss, hűtött és fagyasztott hal törzsről, szeletről, filéről vagy akár konzervekről.

Herczeg Ágnes – A Lidl borszakértőjének ajánlásával

Text And Image Section

A bőrén sült halakhoz és a fóliában párolt halakhoz is a legtöbb esetben fehérborokat kínálunk. Friss salátás köretek esetében választhatunk egy finom ropogós Sauvignon Blanc-t, vagy Badacsonyi Olaszrizlinget. Zöldségekkel párolt halak mellé érdemes megkóstolni az Ausztrál Chardonnay-t, vagy a Tokaji Amethyst Furmintot. Paradicsomos szószok, köretek esetében, vagy a lazac mellé remek választás a Bodri Rozi Rozéja, vagy a Sauska Rosé. Ha a halakból halászlevet vagy harcsapaprikást készítünk, akkor jöhetnek a könnyebb vörösborok is, például egy Kadarka, egy Egri Bikavér vagy a Vida Estve.