A marha részei

A marha részei

Hol van a marha stefániája, és miért tökéletes a hátszín a grillezéshez? Ismerje meg a marhahúsok sokszínű felhasználási fortélyait a Húskalauz harmadik részéből!

Felsál, gömbölyű felsál, fehér és fekete pecsenye, fartő: egyik finomabb, mint a másik, de mi lehet a közös bennük?

Mindegyik a combból, a marha legnagyobb bontási részéből származik, amelyből rengeteg egyenletes rostozatú húsrészt nyerhetünk. Ezek a húsrészek ideálisak a diétázók számára, mivel mindegyik sovány, zsírban és inakban szegény húsrész. A comb pirított, majd párolt formában a legfinomabb. Levesként a fartő egészen kiváló, a felsál pedig a legjobb választás egy zseniális tatárhoz.

A darált marhacomb kevésbé szerencsés választás gulyáshoz, pörkölthöz, tokányhoz vagy hamburgerhez, mert ezek inkább pörköltes ételek, amelyek ízvilágához kicsit zsírosabb, inasabb hús szükséges. Ezekhez az ételekhez inkább a párolásra, bográcsban főzésre ajánlott lapocka a tökéletes alapanyag a marhahúsok közül. A lapocka a combhoz képest jóval összetettebb húsfajta. A legértékesebb része a stefánia, ami egészben párolva páratlan ízekkel ajándékoz meg minket, ám vadas mártással is nagyszerű. A lapocka és a comb a klasszikus húsleves alapjai.

Széll Tamás sonkával a kezében

Egy hangulatos grillezéshez azonban kérjünk hátszínt a hentesnél! Ez a marhagerinc bontási része: a nyakkal indul, a zsírosabb magas hátszín követi, és a lapos hátszínnel végződik, ami soványabb, és csak a tetején van zsírréteg. A magas és lapos hátszínből könnyen fenséges lakomát készíthetünk: vágjuk vastagabb szeletekre, grillezzük, majd hirtelen süssük rózsaszínre. A hátszín nagyon finom zöldséggel, burgonyával vagy salátával, a tatárhoz szintén zseniális választás. A hátszínt zsírréteggel együtt vásároltuk meg? Semmiképp se vágjuk le róla, hanem ezzel együtt süssük meg grillen vagy faszénen, ezáltal még ínycsiklandozóbb fogást kapunk!

Végül, de nem utolsó sorban jöjjön a bélszín, a marha legértékesebb és legdrágább része (ez egyben a legpuhább is). Hirtelen sütve, grillen vagy serpenyőben az igazi. Érzékeny hústípus, ezért a párolás és a túlsütés kifejezetten árt neki. A jól átsütött hús rajongóinak inkább az olcsóbb combot vagy a lapockát ajánljuk. A bélszín nagyszerű alapanyag tatárhoz és carpaccióhoz, de egészben vagy tokányban készített világhírű ételek is készülnek belőle, például a Wellington-bélszín és a Sztroganoff marha. A gasztronómiai legendákkal ellentétben a hosszú, fűszeres-mustáros pácolás inkább árt, mint használ a bélszínnek!

Széll Tamás és Szabó Győző főznek a Lidl Konyhában

Pirított marhahátszín zöldspárgával és hollandi mártással

Készítsen pirított marhahátszínt zöldspárgával és hollandi mártással Széll Tamás receptje alapján!

Széll Tamás és Szabó Győző főznek a Lidl Konyhában