A sertés részei

A sertés részei

Hol található a sertésben a felsál, mi a sertés „diója” és dagadója? Ez mától nem nehéz kérdés, mert Tamás hiánypótló összeállításából ez rögtön kiderül! Ha viszont Ön kifejezetten a marha hátszínre, vagy a szárnyasok részeire kíváncsi, akkor görgesse át ezt a részt!

Tarja:

A tarja a sertés nyaki része. Ez a legfinomabb húsrész a grillezéshez és frissensültnek is, mert magas zsírtartalma miatt gyorsan szaftosra sül, és a tarja flekkenként is fogyasztható.

Karaj:

A karaj a leggyakrabban használt húsfajta. Általában a darált húsok és a rántott húsok alapanyaga, frissen sütve és párolva is fogyaszthatjuk. Csontjából finom leves (úgynevezett orjaleves) készül. A karaj részei: A fej felőli részen található a hosszúkaraj, a rövidkaraj pedig a comb felőli részen van. A karajból levágott szeletet bordának nevezik, a rövidkaraj alatt elhelyezkedő színhús a sokak által kedvelt szűzpecsenye.

Nézze meg Ön is, hogy készít Széll Tamás bundázott húsokat tarjából és karajból!

A lidl konyha bemutatja

Lidl Online Főzőiskola - A nagy hús lecke 2 ?

Cordon bleu, párizsi bunda és borzaska ?

Comb:

A sertéscomb rendkívül sokoldalúan felhasználható alapanyag: párolhatjuk, süthetjük, ránthatjuk, emellett készíthetünk belőle pörköltet, vagy le is darálhatjuk. A comb részei: A slussz vagy rózsa a sertéscombnak az a része, amit frissensültekhez érdemes felhasználni. A comb belső felén található sovány húsból, a felsálból többnyire szintén frissensültet készítenek. A dió a comb legfinomabb része, ez a legkiválóbb alapanyag a brassói aprópecsenyéhez. Szintén a comb része a frikandó, amit hamis szűzpecsenyének is neveznek. A frikandó a comb középső-hátsó részén található; vastag rostokból áll és száraz, ezért inkább pároljuk vagy egyben süssük meg.

Oldalas:

A hússal fedett bordákat nevezzük oldalasnak. A leggyakrabban füstölve vagy sütve használják, azonban töltve vagy párolva is elkészíthető.

Hogyan készül a zsírjában sült hús? Nézze meg Ön is a videó Széll Tamás megmutatja!

A lidl konyha bemutatja

Lidl Konyha – Séftippek

Hús tartósítása zsírban

Széll Tamás sonkával és lapockával a kezében

Csülök:

Milyen húsból főzzünk pörköltet vagy kemencés ételeket? Természetesen csülökből, amit kocsonyába is tehetünk, de egyben sütve szintén nagyszerű fogás. A csülök a sertés lába és combja közötti rész, és az egyik legnépszerűbb sertéshús hazánkban.

Köröm:

Sokan el sem tudják képzelni a kocsonyát köröm és láb nélkül, amiket füstölve is fogyaszthatunk.

Kíváncsi egy különleges pörkölt receptre? Nézze meg Ön is, hogy készíti el Széll Tamás bográcsban a körmöt és az oldalast:

A lidl konyha bemutatja

Lidl konyha

Bográcsos pincepörkölt faszénen grillezett oldalassal - Animal Cannibals & Széll Tamás

Dagadó:

A dagadó (hasaalja) a sertés zsírban gazdag hasfala, ebből kolbászok, tokányok, pörköltek és gulyások készülnek. Emellett a dagadó a töltött sertéshús jellegzetes alapja, de némely helyen egyben is szokás sütni.

Lapocka:

A fasírtok, vagdaltak, pörköltek, sonkák alapja a lapocka, a sertés első combja. A tokaszalonnát főzve és abálva is fogyasztjuk, illetve finom tepertő készíthető belőle.

Ha arra kíváncsi, hogy készül a kolbásztöltelék, ne keressen tovább, Széll Tamás mutatja! Nézze meg Ön is a videót!

A lidl konyha bemutatja

Lidl Konyha – Séftippek

Házi, fűszeres darálthús, kolbásztöltelék és fasírt készítése

Bőrös császár:

A sertésgerinc és a -hasaalja közötti oldalbordákon található egyik legértékesebb húsrész.Egyenletesen csíkozott, arányos hús- és zsírarányának köszönhetően a legkedveltebb húsos szalonna alapanyag. Lassan sütve, konfitálva, párolva, a bőrt ropogósra pirítva az egyik legfinomabb sülthúsunk. Az ázsiai konyha is rajong ezért a húsrészért.
 

Fej:

És még nincs vége a „disznóságoknak”! A fej abálva és sütve egyaránt igazi ínyencfalat, illetve hurkába vagy kocsonyába is kerülhet. A fülből és az orrból általában disznósajt vagy kocsonya készül, a farok pedig főzve és pörköltben is nagyszerű.