A sertés részei

A sertés részei

Hol található a sertésben a felsál, mi a sertés „diója” és dagadója? Ez mától nem nehéz kérdés, mert Tamás hiánypótló összeállításából ez rögtön kiderül! Ha viszont Ön kifejezetten a marha hátszínre, vagy a szárnyasok részeire kíváncsi, akkor görgesse át ezt a részt!

tarja a sertés nyaki része. Ez a legfinomabb húsrész a grillezéshez és frissensültnek is, mert magas zsírtartalma miatt gyorsan szaftosra sül, és a tarja flekkenként is fogyasztható.

karaj a leggyakrabban használt húsfajta. Általában a darált húsok és a rántott húsok alapanyaga, frissen sütve és párolva is fogyaszthatjuk. Csontjából finom leves (úgynevezett orjaleves) készül.

A karaj részei: A fej felőli részen található a hosszúkaraj, a rövidkaraj pedig a comb felőli részen van. A karajból levágott szeletet bordának nevezik, a rövidkaraj alatt elhelyezkedő színhús a sokak által kedvelt szűzpecsenye.

sertéscomb rendkívül sokoldalúan felhasználható alapanyag: párolhatjuk, süthetjük, ránthatjuk, emellett készíthetünk belőle pörköltet, vagy le is darálhatjuk.

A comb részei: slussz vagy rózsa a sertéscombnak az a része, amit frissensültekhez érdemes felhasználni. A comb belső felén található sovány húsból, a felsálból többnyire szintén frissensültet készítenek. A dió a comb legfinomabb része, ez a legkiválóbb alapanyag a brassói aprópecsenyéhez. Szintén a comb része a frikandó, amit hamis szűzpecsenyének is neveznek. A frikandó a comb középső-hátsó részén található; vastag rostokból áll és száraz, ezért inkább pároljuk vagy egyben süssük meg.

Széll Tamás sonkával és lapockával a kezében

Milyen húsból főzzünk pörköltet vagy kemencés ételeket? Természetesen csülökből, amit kocsonyába is tehetünk, de egyben sütve szintén nagyszerű fogás. A csülök a sertés lába és combja közötti rész, és az egyik legnépszerűbb sertéshús hazánkban.

Sokan el sem tudják képzelni a kocsonyát köröm és láb nélkül, amiket füstölve is fogyaszthatunk.

dagadó (hasaalja) a sertés zsírban gazdag hasfala, ebből kolbászok, tokányok, pörköltek és gulyások készülnek. Emellett a dagadó a töltött sertéshús jellegzetes alapja, de némely helyen egyben is szokás sütni.

A hússal fedett bordákat nevezzük oldalasnak. A leggyakrabban füstölve vagy sütve használják, azonban töltve vagy párolva is elkészíthető.

A fasírtok, vagdaltak, pörköltek, sonkák alapja a lapocka, a sertés első combja. A tokaszalonnát főzve és abálva is fogyasztjuk, illetve finom tepertő készíthető belőle.

És még nincs vége a „disznóságoknak”! A fej abálva és sütve egyaránt igazi ínyencfalat, illetve hurkába vagy kocsonyába is kerülhet. A fülből és az orrból általában disznósajt vagy kocsonya készül, a farok pedig főzve és pörköltben is nagyszerű.  

Grillezett sertéstarja hagymával és sültpaprikás burgonyasalátával

Grillezett sertéstarja hagymával és sültpaprikás burgonyasalátával

Próbálja ki Széll Tamás grillezett sertéstarja receptjét hagymával és sültpaprikás burgonyasalátával!

Grillezett sertéstarja hagymával és sültpaprikás burgonyasalátával