Fiatal a parton sört iszik

A LEGFINOMABB SÖRÖK A LAGERTŐL A STOUTIG

A sörforradalom olyan szédítő fordulatszámra kapcsolt a 21. században, hogy egyre nehezebb követni a legújabb sörfajtákat és tulajdonságaikat, és csak kapkodjuk a fejünket a stoutok, pilsek és lagerek komlóból és malátából megálmodott, folyékony labirintusában.

Készítettünk egy sörlexikont, hogy kiderüljön, milyen sörökkel érdemes tökélyre fejleszteni az ismereteit a sör tudományában!

A felső erjesztésű ale sörök

Tudta, hogy az erjesztésnél alkalmazott eljárás meghatározza a sör aromakarakterét? Ez egy sajátos művészet: ha közben az élesztő a sörlé és az erjesztőtartály aljára süllyed, akkor alsó erjesztésű lager sörök születnek, és felső erjesztésű ale sörrel van dolgunk, ha az élesztő a sör felszínén marad.

Felső erjesztésű söröket eleinte főként Nagy-Britanniában készítettek, de manapság a házi sörfőzdék is gyakran dobnak piacra különleges ale söröket. A felső erjesztésű söröket rendkívül rövid ideig erjesztik, és az élesztőben lévő gyümölcsös, olajos aromák gazdagítják a sör ízeit. Ezek a fenséges italok árpából készülnek, és attól függően lesz világos vagy sötétebb színük, hogy mennyi ideig pörkölik őket. Az ale sörök keserű változata a bitter ale, a malátásabb, testesebb verziót pedig brown ale-nek nevezik.

Egy társaság sörrel koccint a tetőn

Hogyan lett a pils Európa kedvenc söre?

A 19. század óta megállíthatatlan a fejlődésük, és napjainkban ez a legkeresettebb, a legtöbb sörfajtát tartalmazó csoport. Erjesztésekor a sörlé alján lubickol az élesztő. Ezután következik a lager érlelése. Az alsó erjesztésű, azaz lager sörök egyik legismertebb változata a pils, más néven pilsner, amely a cseh Pilsenben született. A virágos aromákkal csábító, aranyszínű és illatos pils elvarázsolta a sör szerelmeseit.

Ha napjainkban a sörre gondolunk, akkor az európai kontinensen először a pils jut az ember eszébe. A bajor serfőző mesterek addig bűvészkedtek a komlóval és a malátával, míg ez vált Európa kedvenc sörévé. Amikor egy sörön intenzív komlós ízeket érzünk és látványos, sokáig megmaradó habkoronát látunk, akkor szinte biztos, hogy pilsszel van dolgunk!

Egy társaság sörrel koccint a tetőn

A különleges lambic sörök

De nincs szabály kivétel nélkül! Vannak olyan sörök, melyek sem alsó, sem felső erjesztésűnek nem nevezhetőek. A lambic sörök spontán erjedéssel kapják meg az ízkarakterüket, ami azt jelenti, hogy a levegőben lévő mikroorganizmusok érlelik őket sörré. A sörfőzés után a lambic italok érlelése tölgyfahordóban folytatódik, ám a sör végső formába öntése legalább három évet vesz igénybe. A lambic sörök egészen extrém ízekkel veszik ostrom alá az igényes sörivók ízlelőbimbóit: savas, fűszeres, boros és olykor enyhén füstös aromákat is érezhetnek.

Az India Pale Ale (IPA) sör egy történelmi ital

India a brit gyarmatbirodalom része volt a 18. században, és a britek hajókkal szállították a messzi indai gyarmatokon élő honfitársaiknak a folyékony kenyeret. A sör csak nagyon magas komlózással (és alkoholtartalommal) tudta átvészelni a rakodást, a hosszú tengeri utat és a gyakran szélsőséges klimatikus viszonyokat (a folyamatos 40 fokot).

Szerencsére bejött a brit sörmesterek számítása, és újabban az IPA söröket a gyártás során már hidegkomlózzák is, ami azt jelenti, hogy a főzőházon kívüli erjesztőben is adagolnak hozzá extra komlót. A komló a sör fűszere, ezért a komló tulajdonságaiból fakadóan az IPA sörök testesek és keserűek (azonban az ősibb élesztőfajták miatt gyümölcsösebb és citrusosabb változatokat is ismerünk).

Barátok kézműves sört isznak

A gyümölcsös és citrusos APA sörök

Az angol IPA a sörimádókban rendszerint visszafogottabb aromakarakterű sör gondolatát ébreszti, az APA viszont gyökeresen különbözik ettől. Az amerikai kézműves sörforradalom komlóban és malátában fogant gyümölcse az American Pale Ale, amely lezárta a lager sörök sokáig tartó egyeduralmát, és egy új korszak kezdetét jelölte. Az amerikaiak teljesen átdolgozták az IPA-t, így alacsonyabb alkoholtartalmú APA lett belőle.

Az első gyümölcsös és citrusos ízvilággal rendelkező APA, ami gyorsan meghódította a sörkedvelőket. Egész Amerikában elterjedt, és napjainkban egyre több fajta APA sör válik ismertté világszerte. Az APA készítéshez olyan élesztőt használnak, amely gyümölcsösebb ízjegyeket alakít ki a sörben. Az APA sörök általában hidegkomlózottak és szűretlenek. Elsősorban két amerikai komlót, a Chinook-ot és a Simcoe-t használják fel készítésükhöz.

A német sörkultúra aranya: a búzasör

Ha a fanyar és kissé száraz sört szereti, akkor a búzasör lesz a kedvence! A búzasör egy német eredetű, hibrid különlegesség, mert egyfajta átmenet az alsó- és felső erjesztésű sörök között. A búzasör kezdetben felső erjesztésű sörfajta volt, ám az érési folyamatok felgyorsítása miatt alsó erjesztésű élesztőt is adtak hozzá. A búzasör harsány habzásának megfékezése és a fenséges ízek kiemelése érdekében az italt a legtöbbször citromkarikával szervírozzák. A 21. században már nem kötelező tiszta búzából készíteni a búzasört, így manapság legalább az 50%-a búzamaláta, amit vízzel, komlóval és élesztővel egészítenek ki.

 

Mitől lesz barna a sör?

A főzéshez használt malátától! Ez rendszerint karamell- és festőmaláta, ami Bécsből és Münchenből érkezik. A barna sör készítése során a malátát 200-220 Celsius-fokon pörkölik, és emiatt a kávéhoz hasonló illata lesz, mert erre emlékeztető aromák keletkeznek benne. A sör barna színe annak köszönhető, hogy a karamellmalátában lévő cukor karamellizálódik, és a karamellmaláta ad sajátos testességet a barna sörnek. Persze a barna sörön belül is rengeteg eltérő változat alakult ki, és érdemes minél több fajtát megízlelni, mert van, akinek a karamellás, sötétbarna ale-ek jönnek be, másoknak viszont a testes, magasabb alkoholtartalommal bíró stoutok fognak.

Barátok nevetve isznak kézműves sört

És mi a helyzet a kézműves sörökkel?

A craft beerek vagy kisüzemi sörök reneszánszukat élik hazánkban és külföldön. Egyre nagyobb trend, hogy a sörmesterek kitalálják az összetevők egy korábban sosem látott kombinációját, adnak neki egy ütős fantázianevet, és máris piacra dobják a megszokottnál picit drágább, ám annál finomabb sörkülönlegességeket. A kézműves sör azt jelenti, hogy az adott sör manufakturális jelleggel készült, és a legfontosabb cél az ital egyedisége, ami a sörmester szakértelmének köszönhető.

Magyarországon a legtöbben 2011-et tekintik a craft beer igazi áttörésének, mert ekkoriban kezdtek sörfőző fesztiválokat szervezni, ahol rendszeresen találkoztak a sörrajongók és a főzési szakértők. Rövidesen sorra nyíltak a különleges kisüzemi főzeteket kínáló craft beer kocsmák. A kutatások szerint a magyarok a könnyedebb ízeket kedvelik, ezért a hazai kézműves sörkészítők gyakran édesebb, citrusosabb aromákkal ellensúlyozzák a komló ízét.

Szerencsére hazánkban is egyre jobban szélesedik a craft beer sörök palettája. A minőségi sört keresők manapság már nem a Magyarországon klasszikusnak számító lager jellegű söröket isszák, hanem olyan kézműves söröket kóstolnak meg, amelyek egyre izgalmasabb ízekből teremtenek új ízharmóniákat.

Szívesen megkóstolná a legjobb stoutok, IPA-k vagy pilsek aromakincsét? Fedezze fel a legfinomabb söröket a LIDL kínálatában!

Barátok nevetve isznak kézműves sört