Kertben locsoló nő

A nagy locsolás-kalauz

Sokat locsolsz, mégis kiég? A szomszéd nem locsol, de neki virágzik? Sorra vesszük a tényeket, és segítünk neked a locsolást hatékonyabbá és víztakarékosabbá tenni.

Az időzítés a hatékony öntözés titka. Mindig az éppen aktuális évszaktól és időjárástól függ, hogy mikor érdemes belevágni az öntözésbe. A nyári forróságban természetesen érdemes a kora reggeli (esetleg hajnali) órákban vagy kifejezetten késő este locsolni, amikor már enyhül a tikkasztó kánikula. A szakértők szerint ezekben az időszakokban a legkisebb a párolgási veszteség a kertben. A kora hajnali öntözés azért is remek ötlet, mert ilyenkor a fű felülete villámgyorsan felszárad, ezért kisebb az esély arra, hogy a kertben elterjedjenek a gombás fertőzések.

Figyelj a locsolási technikákra! Egy változatos növényekben bővelkedő kertben érdemes odafigyelni az öntözés módszerére. Nézz utána az interneten a kertedben lévő dísznövények optimális öntözési technikájának. A kerti gyepet például esőt imitálva öntözzük, mert így sokkal egyenletesebben oszlik el a felületén a víz, nem úgy, mintha a kerti slag energikus sugarával bombáznánk a pázsitot. Ezzel szemben a rózsák nem szeretik, ha az esőhöz hasonlóan felülről spriccelik őket a locsolócsővel, mert ez náluk növeli a fertőzés, a gombásodás kockázatát. A rózsákat alulról, kannából, inkább árasztó technikával kell öntözni.

A kerti növények egészsége az öntözés mennyiségétől függ. Jó úton jársz, ha a kerti növényeket ritkán, ám annál nagyobb mennyiségű vízzel öntözöd. A kisebb mennyiségű öntözés kiváló hatással van a kerti gyepre, mert arra ösztönzi, hogy a felszívó gyökérzetét a felső talajrétegben alakítsa ki. Ezáltal a kerti gyep sokkal ellenállóbbá válik a nyárral járó szárazabb időszak stresszhatásaival szemben.

Mi a helyzet a túlöntözéssel és az alulöntözéssel? Az egészséges léptéket meghaladó locsolással az a baj, hogy kimossa a tápanyagokat a talajból, a túlságosan kevés nyári öntözés viszont jelentősen gyengíti a talaj tápanyagfelvevő képességét. A kertészek szerint felesleges tocsogósra locsolni a kerti növényeket, mert úgysem tudnak felvenni a számukra szükséges mennyiségnél több vizet, a többiből pedig csak pangó víz lesz a növényben, vagy egyszerűen elpárolog.

Nem tudsz előre locsolni. Sokan egy hosszabb nyaralás előtt azt gondolják, egy kiadósabb locsolással előre megoldhatják az öntözés problémáját, és nem fognak elszáradni a kerti növények. A növényekben lévő víz elpárolog a forróságban. Ennél sokkal jobb megoldás, ha megkérsz egy kedves szomszédot, barátot vagy rokont, hogy locsolja a kertet, míg hazatérsz a nyaralásról.

Nemcsak a locsolást érdemes finomhangolni: az öntözési költségeket is mérsékelheted, ha az eresz alatt lévő hordóba gyűjtöd az esővizet. Ez a feladat minimális energiafektetéssel jár, mégis óriási a jutalma, mert rengeteget spórolhatsz a locsolási költségeken, és közben a környezet védelméhez is hozzájárulsz.