Banán

A banán, olyan értékes vitaminok és ásványi anyagok forrása, mint az A-, az E- és a B-vitaminok, valamint a kálium, a magnézium, a vas, a réz, mangán és a foszfor.

A banán a magas kálium-, ugyanakkor az alacsony nátriumtartalmának köszönhetően segít a folyadékháztartás egyensúlyának fenntartásában.

Vérnarancs

A vérnarancs elsősorban C-vitamint, A-vitamint, vasat, káliumot, kalciumot, valamint rostot tartalmaz jelentősebb mennyiségben.

Jellegzetes színanyagának köszönhetően kedvező hatással van a szív- és érrendszerre, a vércukorszint szabályozására, de gyulladáscsökkentő és daganatellenes hatása is jelentős.

Grapefruit

A grapefruitnak kiemelendő a C-vitamin-, B-vitamin-, A-vitamin-, kálium-, illetve rosttartalma.

A grapefruit vitaminjai, ásványi anyagai és növényi hatóanyagai kedvező hatást gyakorolnak az emésztő- és kiválasztó szervrendszerünkre.

Pomelo

Ahogy a citrusokra jellemző, a pomelo is gazdag C-vitamin-forrás, de B-vitamin-, kálium-, és rosttartalma sem elhanyagolható.

Az immunerősítés mellett a vérnyomás-szabályozásban is fontos szerepe van. Bőrtisztító, vérkeringést serkentő és gyulladáscsökkentő hatása miatt is előnyös.

Kumkvat/Törpemandarin

Értékes gyümölcs többek között rost, kalcium, kálium, C-vitamin, és béta-karotin tartalma miatt.

Antioxidánsai sejtvédők, gyulladásgátlók és immunerősítő hatásúak.

Lime

A többi citrushoz hasonlóan magas C-vitamin-tartalmú, de emellett jó B1- és B2-vitamin-, foszfor-, vas-, kalcium- és káliumforrás is.

Kiváló immunerősítő, de emellett kedvezően hat emésztésünkre, illetve csökkenti az érelmeszesedés, a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

Mandarin

A mandarin élénk narancssárga színét a béta-karotinnak köszönheti, melyet a szervezet A-vitamin szintéziséhez használ. A C-vitamin mellett, vas-, kalcium-, magnézium-, cink-, foszfor- és B-vitamin-tartalma is jelentősebb.

Az A-vitamin az immunrendszer, a látás, gyermekeknél továbbá a növekedés és az egészséges fejlődés szempontjából is nélkülözhetetlen. Vitaminjai és ásványi anyagai számos módon támogatják szervezetünk optimális működését.

Narancs

A narancs C-vitamint, B-vitaminokat, valamint káliumot, kalciumot és magnéziumot is nagyobb arányban tartalmaz.

Vitaminjai, ásványi anyagai és növényi hatóanyagai ún. bioflavonoidjai bizonyos betegségekkel szemben védő és gyulladásgátló hatással bírnak.

Citrom

A citrom C-vitamin-tartalma jelentős, de B-vitaminokat, folsavat, valamint káliumot és rezet is nagyobb arányban tartalmaz.

Olyan növényi hatóanyagokat, bioflavonoidokat is tartalmaz, melyek erősítik az ereket, bizonyos betegségekkel szemben pedig védő és gyulladásgátló hatással bírnak.

Alma

Az alma kiemelendő antioxidáns-hatású, hiszen C-vitamin-, valamint B-vitamin-tartalma (riboflavin, tiamin és B6-vitamin) kulcsfontosságúak a vörösvérsejtek és az idegrendszer egészségének fenntartásában. Jellemző ásványi anyagai a kalcium, a magnézium, a kálium és a foszfor.

Rendkívül gazdag antioxidánsokban, flavanoidokban és élelmi rostokban (pektin), ezért napi fogyasztása segíthet csökkenteni a rák, magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a cukorbetegség, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

Körte

A körte vitaminjai és ásványi anyagai közül a vas-, a réz-, a kálium-, a magnézium- és a mangántartalma jelentősebb, de többféle B-vitamint is tartalmaz.

Tápanyagai immunrendszerünk működésére, rostjai pedig emésztésünkre és vércukorszintünkre gyakorolnak kedvező hatást.

Szilva

Értékes C-vitamin-, A-vitamin-, béta-karotin-, K-vitamin-, valamint kálium-, magnézium-, vas- és antioxidáns-forrás.

A látás, a bőr és a nyálkahártyák védője, immunerősítő és gyulladáscsökkentő hatású. Támogatja az emésztést, valamint a szív- és érrendszer működését.

Kék és piros szőlő

Számos fontos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, melyek közül kiemelendő a K-, a B-vitaminok, a kálium, a vas, a cink, a réz és a szelén.

A vörös és kék szőlő kiemelkedő antioxidánsa a resveratrol, mely erőteljes gyulladáscsökkentő és sejtvédő hatású. Így számos betegség kialakulásának kockázatát csökkenti.

Fehér szőlő

Számos fontos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, melyek közül kiemelendő a K-, a B-vitaminok, a kálium, a vas, a cink, a réz és a szelén.

Hasznos és értékes tápanyagai támogatják a szervezet optimális működését. Emellett kifejezetten jó hatással vannak emésztésünkre.

Görögdinnye

C- és B-vitaminokban, folsavban, káliumban és magnéziumban gazdag. Színes húsa antioxidánsokban (béta-karotin és likopin) bővelkedik.

Kiválóan hidratálja szervezetünket. Színes húsának antioxidánsai (béta-karotin és likopin) erős sejtvédő tulajdonságúak.

Mézdinnye

Elsősorban magnéziumot, káliumot, folátot és C-vitamint biztosít szervezetünk számára.

Támogatja szervezetünk ionháztartását és az immunrendszer működését egyaránt.

Ananász

A C-, és B-vitaminok mellett kalciumot, magnéziumot, vasat, foszfort, káliumot és cinket is tartalmaz.

Segíti az emésztést és tisztítja a bélrendszert. A rengeteg C-vitaminnak köszönhetően pedig erősíti immunrendszerünket.

Avokádó

Kiemelkedő forrása a legtöbb zsírban oldódó vitaminnak, a C-vitaminnak, a B5- és a B6-vitaminnak. Emellett káliumot és jótékony zsírokat is jelentős mennyiségben tartalmaz.

Antioxidánsokban rendkívül gazdag, ezért jótékony hatással van bőrünkre, immunrendszerünkre, valamint szív- és érrendszerünkre egyaránt.

Füge

Számos vitamin és ásványi anyag forrása, többek között B-vitaminokat, K-vitamint, kalciumot, foszfort, vasat és magnéziumot is tartalmaz.

Képes a székrekedéses panaszok enyhítésére, de gyulladáscsökkentőként és immunerősítőként sem utolsó.

Gránátalma

A C-vitamin mellett B-vitaminokat, nátriumot, káliumot, rezet és antioxidánsokat tartalmaz jelentősebb mennyiségben.

Antioxidánsai erős gyulladáscsökkentők. Védőhatásúak az öregedéssel és a krónikus betegségekkel szemben.

Kivi

A citromnál is magasabb antioxidáns-tulajdonságú C-vitamin-tartalommal rendelkezik. Ezen kívül káliumot, rezet, K-vitamint, folátot és E-vitamint is jelentősebb mennyiségben tartalmaz.

Rost-, magas vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt rendszeres fogyasztása karbantartja emésztésünket és a minőségi alvásban is segít.

Mangó

Vitaminok közül kimagasló az A-, B1-, B2-, C- és E-vitamin-, illetve béta-karotin-tartalma. Bővelkedik káliumban, vasban, szelénben, kisebb mértékben pedig kalcium, réz, mangán és cink is található benne.

Kiváló bőrápoló kívülről és belülről egyaránt. Értékes rostjai karbantartják az emésztést és jótékony hatást fejtenek ki a koleszterinszintre is.

Papaja

C-vitamin-tartalma megelőzi a citrusféléket, béta-karotin-tartalma pedig a sárgarépát. B-vitaminokból, E- és K-vitaminból, kalciumból, magnéziumból, cinkből, mangánból is jelentősebb mennyiséget tartalmaz.

Több emésztést segítő enzimet is rejt (pl.: papain), melyek a fehérjék, zsírok, szénhidrátok lebontásában vesznek részt. Magas rost- és antioxidáns-tartalmának köszönhetően gyulladáscsökkentő és daganatellenes hatás is tulajdonítható neki.

Maracuja

B1-, B2-, C-vitamin-, vas- és káliumtartalma jelentős.

Tápanyagai támogatják az immunrendszer működését, a gyümölcs húsában lévő enzimek pedig javítják emésztésünket.

Édesburgonya

Bővelkedik béta-karotinban, amely az A-vitamin előanyaga és nagyon jó antioxidáns is, emellett C-, B6- és E-vitamin-tartalma is kiemelkedő. Többféle ásványi anyagot is tartalmaz úgy mint a kalcium, a magnézium, a foszfor, a mangán, a vas és a réz.

Érdemes kiemelni a mangánt, mely részt vesz a fehérje, zsír és szénhidrát anyagcserében, valamint a csontok és a kötőszövet felépítésében is. Fontos szerepet játszik továbbá a táplálékok megfelelő emésztésében és hasznosításában egyaránt.

Csicsóka

Jelentősebb mennyiségben tartalmaz magnéziumot, kalciumot, káliumot, foszfort, B1-, B2- és C-vitamint is.

Szénhidrátjainak jelenetős része inulin, mely prebiotikumként segít a bélflóra egyensúlyának fenntartásában és helyreállításában egyaránt.

Eper

Az eper kiváló C-vitamin- és mangánforrás, valamint megfelelő mennyiségű folsavat (B9-vitamint) és káliumot is tartalmaz.

Nagyon gazdag antioxidánsokban és növényi hatóanyagokban, melyek jótékony hatással lehetnek a szív egészségére és a vércukorszint szabályozására egyaránt.

Áfonya

Vitamin- és ásványianyag-tartalma is kiemelkedő, többek között gazdag A-, B-, C-, K-vitaminokban, kalciumban, káliumban, magnéziumban, vasban és cinkben is.

Napi 15 dkg áfonya fogyasztásával rengeteget tehetünk azért, hogy a szív- és érrendszeri betegségeket, a cukorbetegséget vagy a rákos megbetegedéseket megelőzzük, kialakulásuk rizikóját csökkentsük.

Málna

C-vitamin-, B1-, B2-vitamin-tartalma mellett sok antioxidánst, valamint rostokat tartalmaz. Az ásványi anyagok és nyomelemek közül kiemelendő a kalcium, a kálium, a magnézium és a vas.

Javítja a látást, segít megelőzni a daganatos és számos krónikus betegséget. Hatóanyagai bőrszépítő és immunerősítő tulajdonságokkal rendelkeznek.

Jégsaláta

Vitaminjai közül a C-, a K-vitamin és a folát, ásványi anyagai közül pedig a kalcium, a vas és a foszfor fordulnak elő jelentősebb mennyiségben.

Értékes tápanyagai az erős csontok és egészséges fogazat, az izom- és idegműködés, valamint az immunrendszer fontos támogatói. Továbbá segítenek a stressz okozta tünetek enyhítésében is.

Madársaláta

C-vitamin-, B6-vitamin- és A-provitamin-tartalma kiemelkedő. Jelentős vastartalommal bír, de folsavból, jódból, káliumból, kalciumból, magnéziumból, rézből és cinkből is jelentősebb mennyiséget tartalmaz.

Hatóanyagai támogatják a szervezet védekezőképességét, és ezáltal az egészségmegőrzést is.

Fejes saláta

Kiemelkedő C-, E-vitamin- és karotintartalma. Továbbá B-vitaminok, vas, foszfor, kálium, kalcium, szilícium és kén is gazdagítják.

Tápanyagai frissítő, méregtelenítő hatásúak és gátolják az öregedést, illetve jótékony hatást gyakorolnak többek között hajunk és bőrünk egészségére is.

Mángold

Különösen gazdag A-, C- és E-vitaminban, magnéziumban, mangánban, káliumban, vasban és élelmi rostban. Ezeken kívül figyelemre méltó mennyiségben tartalmaz rezet, kalciumot, foszfort és cinket, illetve többféle B-vitamint is.

Erősíti és védi fogazatunkat és a csontállományt. Elősegíti a szervezet daganatos betegségek elleni védekezését és támogatja az immunrendszer működését.

Multicolor saláta

A C-vitamin mellett K-vitamint, nátriumot, káliumot, vasat és antioxidánsokat tartalmaz jelentősebb mennyiségben.

Antioxidánsai és ún. növényi hatóanyagai gyulladáscsökkentő hatásúak, kedvező összetétele így számos betegség rizikóját csökkenti.

Római saláta

Kiváló A-, B-, C-, K-vitamin-forrás, de folsav, és ásványianyag-tartalma is jelentős.

Sejtvédő antioxidánsai miatt a daganatos betegségektől védő ételek listáján is előkelő helyen szerepel.

Rukkola

Vitaminjai közül kiemelendő a B2-, B5-, C- és K-vitamin, míg ásványi anyagai közül említést érdemel a kalcium, a vas, a magnézium, a foszfor, a kálium és a szilícium is.

Természetes forrása az antioxidánsoknak, melyek támogatják immunrendszerünk működését. Emellett emésztést segítő, serkentő hatással is rendelkezik.

Szívsaláta

Kiemelkedően magas C-, E-vitamin- és karotintartalma. Továbbá B-vitaminok, vas, foszfor, szilícium és kén is gazdagítják.

Antioxidánsai sejtvédők, gyulladásgátlók és immunerősítő hatásúak. Tápanyagai jótékony hatást gyakorolnak hajunk és bőrünk egészségére.

Padlizsán

Nagyobb mennyiségben találhatunk benne rezet, mangánt, káliumot, magnéziumot, B-vitaminokat és K-vitamint is.

Kiváló hatással van emésztőrendszerünkre, vércukor- és koleszterinszintünkre egyaránt.

Kígyóuborka

Vitaminjai és ásványi anyagai közül említést érdemel a B-, C-, K-vitamin, a kálium, a magnézium és a foszfor.

Kedvezően hat az emésztő- és az immunrendszer működésére egyaránt.

Újhagyma

Elsősorban C-, B-, E-vitamin, folsav, jód, kálium, magnézium, szelén, vas, cink és réz található benne jelentősebb mennyiségben.

Kéntartalmú vegyületei egész testünkben kifejtik gyulladáscsökkentő és baktériumölő hatásukat.

Póréhagyma

Jelentős C-vitamin-tartalma. A B6-vitamin és a folsav mellett zsírban oldódó K1-vitamint is tartalmaz, mely a véralvadás, illetve a szív- és érrendszer egészsége szempontjából jelentős.

A C-vitamin segíti a vas felszívódását, a szövetek regenerálódását, valamint a kollagénszintézist, javítva ezáltal a bőr és a kötőszövetek rugalmasságát.

Retek

Rendkívül gazdag forrása a C- és B-vitaminoknak, folsavnak, valamint a vasnak, a káliumnak, a kalciumnak és a foszfornak is.

Magas kéntartalmának és rostjainak köszönhetően segíti a méregtelenítést és javítja az epeműködést, emésztést. Baktériumölő hatása is van, így véd a fertőzésekkel szemben és támogatja az immunrendszerünket.

Spenót

Nagyobb mennyiségben tartalmaz A-, B1-, B2-, B3- (niacin), C-, K- és E-vitamint, folsavat, vasat, mangánt, szelént, cinket, kalciumot, káliumot és magnéziumot. Továbbá értékes növényi fehérje- és élelmirost-forrás.

A spenótban legalább 13 flavonoid (növényi gyógyhatású) vegyületet mutattak ki, melyek antioxidáns, vagyis sejtvédő hatással rendelkeznek.

Cukkini

A vitaminok közül elsősorban B-vitaminokat (B1-, B2-, B3-, B5-, B6-), folsavat, C-vitamint tartalmaz jelentősebb mennyiségben. Jellemző ásványi anyagai pedig a foszfor, a nátrium, a magnézium, és a kálium.

Könnyen emészthető, rostokban is gazdag, ráadásul 95%-a víz, így remek testsúly karbantartó és hidratáló hatású zöldség is egyben.

Paradicsom

Gazdag A-, B-, C-, és K-vitaminban, folsavban, valamint kalciumban, vasban, magnéziumban, káliumban, melyhez előnyösen alacsony nátriumtartalom társul.

Tápanyagai kedvezően hatnak a szervezet védekezőképességére, valamint a szív- és érrendszerre. Emellett antioxidánsai védik a szem egészségét.

TV paprika és lecsópaprika

Legjelentősebb a C-vitamin-tartalma, de B1-, B2-, B6-vitamin és folsav is található benne.

Az antioxidáns tulajdonságú C-vitamin kiváló immunerősítő, sejtvédő, de a vas felszívódását is segíti.

Hegyes erős paprika

A TV paprikánál is több C-vitamint tartalmaz, emellett B1-, B2-, B6-vitamin és folsav is található benne.

Csípős ízét adó kapszaicintartalma fokozza az anyagcserét, de jó hatással van a fejfájásra, az orrdugulásra és az ízületi panaszokra is.

Kaliforniai paprika

Kiemelkedő C-vitamin-, E-vitamin-, karotinoid- és antioxidáns-tartalma.

Erős gyulladásgátló hatása számos betegség megelőzése szempontjából előnyös, beleértve bizonyos daganatos megbetegedéseket is. Ezt a hatást az antioxidáns likopin és E-vitamin együttes jelenlétének tulajdonítják.

Kápia paprika

Értékes vitaminokat, ásványi anyagokat, valamint egyéb növényi hatóanyagokat is tartalmaz. Ide tartoznak a B1-, B2-, C-vitamin, kálium, foszfor, kalcium és a béta-karotin is.

Tápanyagai elsősorban sejtvédő és immunerősítő tulajdonságokkal rendelkeznek.

Chilipaprika

A C-vitamin mellett A-vitamint, béta-karotint és luteint is tartalmaz, de találhatunk benne káliumot, vasat, mangánt, valamint magnéziumot is. 

Fokozza a vérkeringést és csökkenti a gyulladást, melyek következtében jó hatással van a szív- és érrendszerre, de fájdalomcsillapító és fertőtlenítőhatása is ismert.

Sütőtök

Kiváló béta-karotin-forrás, melyből szervezetünk A-vitamint szintetizál. Emellett B-vitaminok, C-vitamin, E-vitamin, kálium, kalcium és magnézium is jelentősebb mennyiségben található meg benne.

Magas vitamin- és ásványi anyag tartalmának köszönhetően egészségvédő hatású. Gyulladáscsökkentő antioxidáns-tartalma kimagasló.

Édeskömény

Nagyobb mennyiségű magnéziumot, kalciumot, foszfort, vasat, káliumot, mangánt, a vitaminok közül pedig A-, B- és C-vitamint tartalmaz.

Tápanyagai erősítik az immunrendszert, de pozitív hatással vannak emésztőrendszerünkre is. Az édeskömény az egyik legjobb puffadásgátló, görcsoldó.

Gyömbér

Jelentős mennyiségben tartalmaz A-, C-, E- és B-vitaminokat, valamint magnéziumot, káliumot, vasat és cinket.

Nagyszerű tulajdonságainak köszönhetően segít a betegségek megelőzésében és leküzdésében egyaránt.

Fokhagyma

Tele van alapvető fontosságú vitaminokkal és ásványi anyagokkal, különösen A-, B-, C- és E-vitaminnal. Ezen kívül magnéziumot, káliumot, kalciumot és foszfort is biztosít.

Értékes hatóanyagai támogatják az immun-, a szív- és érrendszert, valamint az emésztőrendszer optimális működését.

Zeller

Elsősorban káliumban, kalciumban gazdag, de található benne A-, C-, E- és többféle B-vitamin (B1-, B2-, B6-) is.

Tápanyagai segítenek a vérnyomás és a koleszterinszint szabályozásában, ezért rendkívül kedvezően hatnak a szív- és érrendszerre.

Karalábé

Kiváló C-vitamin-, B-vitamin-, folsav-, réz-, mangán-, foszfor-, magnézium-, kalcium-, vas-, klorofil-, élelmirost- és antioxidáns-forrás.

Tápanyagai védik a fogazatunk és csontozatunk egészségét, az szív- és érrendszert, de segítik a daganatos betegségek rizikójának csökkentését is.

Sárgarépa

Egyik legfőbb előnye a rendkívül magas béta-karotin-tartalom, mely egyrészt antioxidáns, tehát sejtvédő hatású, másrészt pedig az A-vitamin előanyaga. Kiemelendő B-, C-, K-vitamin-, folsav-, kálium-, nátrium-, vas-, réz- és mangántartalma is.

Az A-vitaminnak rendkívül fontos szerepe van a látásban, segítségével a farkasvakság is megelőzhető. Rendszeres fogyasztása erősíti az immunrendszert és megelőzi bizonyos betegségek kialakulását.

Paszternák

Nagyon jó élelmirost-, C-, E-, K-vitamin-forrás, de folátból és magnéziumból is számottevő mennyiséget tartalmaz.

Antioxidánsai segítenek megelőzni az oxidatív stresszt és csökkentik a sejtek károsodását. Tápanyagai így védenek a krónikus betegségek kialakulásától.

Petrezselyemgyökér

Tele van alapvető fontosságú vitaminokkal és ásványi anyagokkal, különösen C-vitaminnal, folsavval és cinkkel. Ezen kívül magnéziumot is biztosít.

A benne található sokféle tápanyag és antioxidáns szerepet játszhat a gyulladáscsökkentésében és a krónikus betegségek elleni védekezésben.

Jégcsapretek

Elsősorban jelentősebb B-, C-vitamin-, kalcium-, vas- és foszfortartalom jellemzi.

Antibakteriális, tisztítóhatású, továbbá jótékony hatással van az anyagcserére is. Enzimjei és kéntartalmú vegyületei az emésztést is segítik.

Cékla

A-, B- és C-vitamin-tartalma jelentős, antioxidánsai védik sejtjeinket a károsodásoktól és az öregedéstől. Káliumban gazdag, ennek köszönhetően kiváló vízhajtó. Ezenkívül nagyobb mennyiségben található meg benne a kalcium, a vas, a magnézium, a mangán, a foszfor, a nátrium, a cink és a réz is.

Tápanyagai támogatják a szív- és érrendszer, valamint az immunrendszer működését is.

Zellerszár

Vitaminjai közül kiemelendő a B-, C- és K-vitamin-tartalma. Rendkívül sok szerves nátrium, kálium, kalcium, magnézium, foszfor és vas található benne.

Kedvező hatással van többek között a szív- és érrendszerre, fogainkra és csontozatunkra, valamint emésztő és kiválasztó szerveink működésére egyaránt.

Karfiol

Vitaminjai közül kiemelendő a B5-, B6-, a folát, a C- és a K-vitamin. A karfiol továbbá jó forrása a kolinnak, emellett bővelkedik káliumban, kalciumban, magnéziumban és foszforban is.

A kolin az idegrendszer és az agy fejlődése szempontjából nélkülözhetetlen, ezért várandósság idején érdemes bevitelére nagyobb hangsúlyt fektetni.

Brokkoli

Vitaminjai közül kiemelendő a B1-, B2-, B6-, a folsav, a C-, K-vitamin és az A-vitamin provitaminja (előanyaga) a béta-karotin. Ásványi anyag tartalma is éppen olyan értékes, hiszen bővelkedik káliumban, kalciumban, magnéziumban, nátriumban, vasban, cinkben és foszforban.

Mivel tápanyagok egész sorát tartalmazza, ezért tekinthető betegségeket megelőző, egészségvédő zöldségfélének.

Kínai kel

C-vitamin-, B-vitamin-, K-vitamin-, folát-, kalcium-, vas- és káliumtartalma is említésre méltó a nagy mennyiségű antioxidáns (béta-karotin, lutein, zeaxanthin) mellett.

Tápanyagai igen sokrétűek, többek között a szem egészséges működéséhez, a megfelelő emésztéshez, energiatermeléshez és az idegrendszer működéséhez is hozzájárulnak.

Kelbimbó

C-vitamin-, K-vitamin-, B6-vitamin-, folsav-, kálium- és mangántartalma is kiemelhető.

A C-vitamin többek között a vas felszívódását segíti és az immunfunkciókat is támogatja. K-vitamin-tartalma a véralvadás és a csontok egészsége szempontjából nagyon lényeges.

Vörös káposzta

Jelentős mennyiségben biztosít szervezetünknek B-vitaminokat, folátot, káliumot, kalciumot és magnéziumot, de cink-, vas- és mangántartalma sem elhanyagolható.

Karbantartja az emésztőrendszert, csökkenti a gyulladást, támogatja az immunrendszer megfelelő működését és a testsúlycsökkentést is.

Fejes káposzta

Különösen gazdag klorofillban, K- és E-vitaminban, vasban, kalciumban, valamint káliumban. Ezeken kívül nagyobb mennyiségben tartalmaz béta-karotint, folátot, B1-vitamint is.

A kálium kedvezően hat a szív- és érrendszerre, a kalcium erősíti a fogakat és a csontokat, míg a vas és a zöld növényi színanyagok a vérképzéshez járulnak hozzá.

Kelkáposzta

Vitaminjai és ásványi anyagai közül említést érdemel a B1-, B2-, C- és E-vitamin, valamint a kálium, a magnézium, a kalcium és a vas.

Tápanyagai immunerősítő, gyulladásgátló hatásúak, de segítenek a krónikus betegségek megelőzésében is.

Bordás kel

Jelentős mennyiségű béta-karotin, folát, C-vitamin van benne, de kalcium-, magnézium-, vas-, foszfor- és cinktartalma is említésre méltó.

Nemcsak a csontokat és a fogazatot erősíti, hanem az immunrendszert is. Továbbá jótékony hatással van emésztésünkre és vérnyomásunkra egyaránt.

Laskagomba

Kiemelkedő a D-, E-, A-, C-, B-vitamin- és folsavtartalma, ezenkívül bővelkedik káliumban, magnéziumban, cinkben, szelénben és vasban is.

Alacsony kalória-, ugyanakkor magasabb rosttartalma miatt testsúlyunkra, vércukorszintünkre és emésztésünkre egyaránt pozitív hatással van.

Csiperkegomba

B- és E-vitamin-, szelén-, réz-, kálium- és foszfortartalma is jelentősebb.

Tápanyagai nélkülözhetetlenek a fehérjék, a zsírok és a szénhidrátok anyagcseréjéhez. Emellett az immunrendszer működésének támogatásában is fontos szerepet töltenek be.

Shimeji gomba

Jelentősebb mennyiségben tartalmaz B-vitaminokat, D-vitamint, vasat, rezet és káliumot is.

Támogatja a szervezet védekezőképességét, növeli az immunitást, ezáltal segít a betegségek megelőzésében.

Bazsalikom

Gazdag béta-karotinban és más antioxidáns vegyületekben, A- és K-vitaminban, káliumban, mangánban, rézben és magnéziumban.

Jól használható az étvágy javítására, és az emésztés támogatására. Emellett gyulladásgátló és antibakteriális hatású is.

Rozmaring

B1-, B2-, B6-vitamin-, folsav-, C-vitamin-, kalcium-, vas-, magnézium- és cinktartalma is jelentős.

Kiváló keringésfokozó, étvágygerjesztő és emésztést segítő fűszernövény, mely a máj működésére is kedvezően hat.

Petrezselyem

Elsősorban C-vitamin-, folsav- és vastartalma jelentős, de B2-vitamin-, kalcium- és magnéziumtartalma sem elhanyagolható.

Leginkább immunerősítő, gyulladáscsökkentő, étvágygerjesztő és gyomorerősítő hatása ismert.

Metélőhagyma

Remek forrása az A-, B- és C-vitaminnak, a vasnak, a foszfornak, a magnéziumnak és a káliumnak egyaránt.

Tápanyagai kedvezően hatnak a szív- és érrendszerre, a csontépítésre, az izomműködésre, valamint az idegrendszer működését is támogatják.

Koriander

Jelentősebb mennyiségben tartalmaz A-, C- és K-vitamint, folsavat, káliumot, vasat, magnéziumot és kalciumot is.

Erős méregtelenítő hatása van, így az emésztő és méregtelenítő szervekre (máj, vese, tüdő, bőr) is kedvezően hat.

Burgonya

Bővelkedik C-vitaminban; a B-vitaminok közül kiemelendők a B1-, B2-, B3- és B6-, ásványi anyagai közül pedig a kálium, a magnézium, a foszfor és a vas.

Az antioxidáns tulajdonságú C-vitamin többek között segíti a vas felszívódását és az immunfunkciókat is támogatja.

Vöröshagyma

A vöröshagymában elsősorban C-vitamin, kalcium, kálium, magnézium, foszfor, vas, cink és réz található.

A benne található allicin és egyéb kéntartalmú vegyületek testszerte kifejtik gyulladáscsökkentő és baktériumölő hatásukat.

Lila hagyma

Remek forrása az A-, a B1-, B2-, a C- és a K-vitaminnak, a krómnak, és számos antioxidánsnak.

Segít a vércukorszint és a koleszterinszint, szabályozásában, vizelethajtóként pedig a szervezet méregtelenítésében is.

Fehér hagyma

Elsősorban B-vitaminok, C-, E-, és K-vitamin forrása, de cinket, foszfort, kalciumot, káliumot, magnéziumot, nátriumot is számottevő mennyiségben tartalmaz.

Antibakteriális, fertőtlenítő és immunerősítő hatású. A vérnyomás és koleszterinszint szabályozásában is segít, így kedvezően hat a szív- és érrendszer működésére.

Ördögszekér gomba

B-vitaminokat, D-vitamint, valamint cinket, foszfort, vasat és káliumot is jelentősebb mennyiségben tartalmaz.

Segíti az egészség megőrzését, kedvezően hat a vércukor és koleszterinszintre egyaránt. Emellett hosszabb távon roboráló hatású is.