Szőlő kosárban

Szőlő

Galló Nóra, a Lidl dietetikusa

• A szőlő szinte az összes szervezet számára fontos tápanyagot tartalmazza, melyek közül kiemelendő a K-, a B- vitaminok, a kálium, a vas, a cink, a réz és a szelén.

• Magas víztartalmuknak és rostjaiknak köszönhetően jó hatással vannak az emésztésre, a keringésre és az  idegrendszerre is.

• Energiatartalmuk mérsékelt (átlag. 70 kcal/100 gramm).

• Ideális csemege tízóraira, uzsonnára.

Galló Nóra, a Lidl dietetikusa
Fehér szőlőt mutat a gazda

Fehér szőlő

A sárgás-zöldes árnyalatú, világos fajta fehér szőlő kisebb mennyiségben tartalmaz sejtvédő, immunrendszert támogató antioxidánsokat, mint a sötétebb héjúak. Azonban egyéb tápanyagait tekintve ugyanolyan hasznos és értékes a szervezet számára. A fajtától függően találhatunk kisebb vagy nagyobb szemű, édesebb vagy savanykásabb ízű fehér szőlőt, próbáljunk ki minél többfélét és válogassunk kedvünkre!

Kék szőlőt vágja le a gazda a tőről

Piros és kék szőlő

A gyönyörű színekben pompázó piros és kék szőlőfajták antioxidáns-tartalma a legmagasabb. Az egyik legértékesebb közülük a rezveratrol, mely bizonyítottan pozitív hatást gyakorol a szervezetre és számos betegség kialakulásának kockázatát csökkenti (pl.: szív és érrendszeri betegségek). Jó tudni, hogy ezek a hasznos növényi hatóanyagok,  valamint a rostok főleg a szőlő magjában és héjában találhatók, tehát érdemes az egész szőlőszemet megenni.

Kék szőlőt vágja le a gazda a tőről