Banner

Alesto termékeink

Ismerje meg Alesto termékeinket!

A LIDL saját márkás Alesto termékei - az olajos magvak, az aszalt gyümölcsök és a gyümölcsszeletek - olyan egészséges snack ötletek, melyekkel nem csak változatosabbá tehetjük étrendünket, hanem értékes tápanyagokkal is gazdagíthatjuk azt.


Olajos magvak


A natúr olajos magvak olyan egészséges csemegék, melyek nélkülözhetetlen tápanyagokat tartalmaznak. Jellemzően kiváló növényi fehérje és rostforrások, valamint E-, és B-vitaminokban, magnéziumban és kalciumban is gazdagok. A zsírsavak közül az ún. telítetlen és többszörösen telítetlen verziókat tartalmazzák. Beltartalmi értéküknek köszönhetően számos pozitív élettani hatásuk van, többek között jótékonyan hatnak az agyműködésére, koleszterinszintünkre, csontozatunkra, emésztésünkre, valamint szív- és érrendszerünkre egyaránt. Az olajos magvakat érdemes kisebb mennyiségben, de rendszeresen fogyasztani a kiegyensúlyozott és változatos étrend részeként.

Dietetikusi tipp: fogyasszunk 1 marék tetszőleges olajos magot/mag mixet tízóraira vagy uzsonnára 1 adag friss gyümölcs kíséretében.


Aszalt gyümölcsök


A nyár és a friss gyümölcsök szezonjának elmúltával ősz végén és télen előtérbe kerülhetnek az aszalt gyümölcsök, melyek ugyanúgy rengeteg vitamint, és ásványi anyagot, valamint természetesen előforduló cukrokat tartalmaznak. Ez utóbbival érdemes számolni, mivel az aszalt gyümölcsökből a kisebb térfogatuk miatt jellemzően nagyobb mennyiséget is könnyen elfogyasztunk egyszerre. Értékes tápanyagaik és magas antioxidáns tartalmuk miatt védelmi funkciót töltenek be, támogatják az immunrendszer működését, illetve rendszeresen fogyasztva számos krónikus betegség kockázatát csökkenthetik. Kiemelkedő rosttartalmuk köztudottan segíti az emésztést és természetes megoldást kínálhatnak a székrekedéses panaszokra.

Dietetikusi tipp: lehetőség szerint válasszuk a natúr verziókat, melyek hozzáadott cukrot és hidrogénezett növényi olajokat sem tartalmaznak. Még előnyösebb, ha tartósítószer (pl.: kén-dioxid) sincs a termékben.


Gyümölcsszeletek


A gyümölcsszeletek jellemzően aszalt gyümölcsökből (pl.: datolya/datolyapaszta, mazsola, aszalt szilva), natúr olajos magvakból (pl.: mandula, kesudió, mogyoró), illetve ezekből készült magvajakból állnak. Bizonyos termékek zabot, zabpelyhet, kókuszreszeléket, és egyéb magvakat is tartalmazhatnak. Az összetevőket tekintve a magasabb szénhidráttartalmú snackek közé tartoznak, gyors energiaforrásként szolgálhatnak, ezért kisétkezésre, valamint edzés előtt kifejezetten ajánlhatók. További előnyük, hogy a LIDL kínálatába tartozó gyümölcsszeletek csak természetesen előforduló cukrokat tartalmaznak és hozzáadott cukor nélkül készülnek.

Dietetikusi tipp: a gyümölcsszeletek jó rostforrásnak minősülnek, melyek kedvező hatással vannak emésztésünkre. Fogyasztásuk igazi desszert élményt ad, ezáltal kiválthatják vagy csökkentetik a cukros édességek iránti sóvárgást.

Alap granola:


Hozzávalók:


  • Crownfield zabpehely, nagyobb szemű - 250 g
  • Alesto Selection mandula, hántolatlan, pörköletlen, sótlan, durvára darabolva - 40 g
  • Alesto törökmogyoró, sótlan, pörköletlen, durvára törve - 40 g
  • Alesto Bio kókuszchips, kézzel összemorzsolva - 40 g
  • Zabkeksz, kézzel összetörve - 40 g
  • Napraforgó mag, tisztított, pörköletlen - 40 g
  • Tökmag, tisztított, pörköletlen - 40 g
  • Confeira méz - 3-4 ek.
  • Kókuszvirág cukor vagy Belbake barna cukor vagy kristálycukor - 3-4 ek.
  • Tojásfehérje - 1 db
  • Só - 1 kk.
  • Kania fahéj - 1-2 csipet


Egyéb hozzávalók:


  • Fin Carré durvára tört keserű csokoládé 3-4 ek.
  • Goji bogyó 2 ek.
  • Mazsola 1 kisebb marék
  • Aszalt áfonya, aprítva 3-4 ek.


Elkészítés:


A mézet, a cukrot, a sót és a fahéjat egy kisebb edényben összekeverjük és felmelegítjük, hogy a méz hígabb legyen és a cukor felolvadjon. Ha kész langyosra hűtjük.


Közben egy nagy tálban összekeverjük a zabpelyhet, mandulát, mogyorót, kókuszchipset, zabkekszet, napraforgó és tökmagot. Hozzácsurgatjuk az olvasztott mézes cukrot és hozzáadjuk a tojásfehérjét is.


Kézzel alaposan összemasszírozzuk, legyen éppen tapadós, szárazkás, de semmi esetre se ragacsos!


Sütőpapírral bélelt tepsire terítjük, kézzel laposra nyomkodjuk és 120-140 fokos sütőben sütjük-szárítjuk. Ügyeljünk, hogy akár 40-60 percig is tudjon sülni, anélkül, hogy nagyon odakapna, megégne. Őrizzük meg a világos aranyszínét, de a magoknak legyen idejük megpörkölődni.


Ha elkészült, és kihűlt kézzel tetszőleges méretű darabokra morzsolhatjuk és adhatunk hozzá kedvünkre egyéb hozzávalókat ízlés szerint: mazsolát, csokoládét, aszalványokat, további magokat stb.


Befőttes üvegben vagy csatos üvegeben addig ál el, míg illatán-ízén nem érzünk avasságot, kb. 2-8 hét magoktól függően, ha hűvös, sötét helyen tároljuk lezárva.


Reggelire kiváló tejjel, gyümölccsel, joghurttal, de ajándéknak is remek, csinos üvegekben!

Magok pörkölése - Séftipp

Pörkölt magok házilag? Hogyan pörköljünk / pirítsunk mandulát, pekándiót, tökmagot, szotyit vagy kesudiót? Széll Tamás megmutatja, hogyan is készítse el ezt otthonában, egyszerűen!