Banner

Brunch

Online Főzőiskola

Langyos tejbegríz sok eperrel


Mindannyiunk klasszikus kedvence a tejbegríz. Nézze meg Széll Tamás hogyan készíti el eperkaramellel ezt az ínycsiklandó fogást!

Hozzávalók


  • Hazánk Kincsei Tej - 500 ml
  • Pilos Habtejszín - 200 ml
  • Belbake Búzadara - 70 g
  • Cukor - 80 g
  • Só - 1 kk
  • Pilos Vaj - 60 g
  • Belbake Vanília kikapart magja - 1 db

Eper:

  • Eper, friss, cikkekre vágva - 500 g
  • Eper, mirelit, kiolvasztva, turmixolva - 150 g
  • Pilos Vaj - 80 g
  • Kristálycukor - 90 g
  • Só - 1 csipet
  • James Cook Rum - 6 cl
  • A vanília köpenye - 1 db
  • Kania Fahéj - ízlés szerint
  • Porcukor - ízlés szerint


Elkészítés


A tejbegrízhez összeöntjük a tejet és a tejszínt, hozzáadjuk a sót, cukrot, vanília kikapart magját és felforraljuk. Ha felforrt, hozzáadjuk a búzadarát és csendesen gyöngyözve forraljuk, főzzük kb. 12 percig. Fontos, hogy puha legyen és duzzadt minden búzaszem, illetve utólag ne adjunk hozzá még, mert nem lesz ideje puhára főni. Ha elkészült a krémes tejbegríz, húzzuk le a tűzről és olvasszuk el benne a vajat. Tegyük félre és hagyjuk pihenni.

Serpenyőben karamellizáljuk gesztenyeszínűre a cukrot, adjuk hozzá a vajat és várjuk meg, míg megbarnul és felszáll az illata. Dobjuk rá a kikapart vanília köpenyét és öntsük rá az eperpürét. Forraljuk ki, közben adjuk hozzá a rumot. Ha kellemesen sűrű és illatos, húzzuk le a tűzről, hagyjuk pihenni.

Keverjük át a langyos tejbegrízt, ha nagyon sűrű volna, pár korty tejjel lazítsuk.

Lapostányérban tálaljuk, hintsük meg gazdagon fahéjjal. Majd a rumos eperkaramellbe forgatjuk az utolsó pillanatban a friss epret és gazdagon teszünk belőle a tejbegríz tetejére. Ha igényli, egy kis porcukorral meghinthetjük.

Full extrás bundás kenyér „reggeli ebédre”


A bundás kenyér a reggelik kihagyhatatlan fogása. Nézze meg, hogyan készül a full extrás verzió, Széll Tamás mutatja!

Hozzávalók


  • Rivercote Toast kenyér - 12 szelet
  • Milbona Ementáli sajt, szeletelt - 12 szelet
  • Pikok Pure Szeletelt combsonka - 12 szelet
  • Tojás - 12 + 10 db
  • Pikok Baconszalonna szeletelt, csíkokra vágva - 12 szelet
  • Gomba, vékonyra szelve - 200 g
  • Vöröshagyma, félfőre vágva - 2 fej
  • Hegyes erős, csíkokra vágva - 2 db
  • Petrezselyem, aprítva - 1 köteg
  • Valley Spire Cheddar sajt, egész, reszelve - 4 nagy marék
  • Pilos Vaj - 200 g
  • Koktélparadicsom, félbe vágva - pár szem
  • Dijoni mustár
  • Kania Majonéz
  • Só és frissen őrölt bors


Elkészítés


A toast kenyerek felét megkenjük vékonyan mustárral, a másikat majonézzel. Terítünk rá két szelet sajtot és két szelet sonkát, majd összezárjuk a kenyereket. Az egyik kenyér legyen majonézes a másik mustáros. Üssünk fel kb. 10 tojást, sózzuk, borsozzuk, villával verjük fel, majd áztassuk-fürösszük bele a töltött kenyereinket. Hagyjuk pihenni pár percet, hogy alaposan beszívja a kenyér a tojást.

Habzó vajban, nem sürgetve süssük ki klasszikus módon aranybarnára. Ha kész, vegyük ki pihenni és iparkodjunk tovább!

A maradék tojáshoz üssünk még fel. Közben a serpenyőben pirítsuk meg szintén vajon a vékonyra szelt szalonnát, majd rajta a hagymát, gombát és a paprikát is. Legyen minden szép aranybarna. Hintsük meg friss petrezselyemmel, csurgassuk rá a tojást és készítsünk egy nem túl kemény rántottát.

Adagonként tegyünk a gazdag rántottából egy tányérra, vágjuk keresztben félbe a bundás kenyereket, és tegyünk tányéronként 3 cikket a rántotta tetejére. Hintsük meg durvára reszelt cheddar sajttal és forró sütőben olvasszuk rá!

Azonnal fogyasszuk, pár szem koktélparadicsommal, de még talán a ketchup sem szentségtörés…

Herczeg Ágnes – A Lidl borszakértőjének ajánlásával

Text And Image Section

A tavaszi hétvégi napsütéses brunch-ok, elnyújtott hétvégi reggelik igazi luxust tudnak varázsolni a mindennapokba. Ha pedig szeretnénk ezen felül is megkoronázni ezeket a hétvégi vagy épp ünnepi reggeliket, akkor egy pohár jéghideg pezsgővel ezt könnyedén megtehetjük. A full extrás bundás kenyér mellé tökéletesen illik egy finom száraz pezsgő. Jó választás lehet hozzá a Chateau Dereszla pezsgője, de bonthatunk egy Pannon Imperial Extra Dry-t vagy egy Allini Proseccot is. Ha inkább az édesebb ízeket kedveljük, akkor a langyos epres tejbegrízhez kínáljunk egy jól behűtött Arvenus pezsgőt, vagy egy Szovjetszkoje Igrisztoje-t.

Galló Nóra – A Lidl dietetikusának ajánlásával

Text And Image Section

1. Langyos tejbegríz sok eperrel, dietetikus tipp:


Ennél a receptnél elsősorban a tejbegríznél használt cukor mennyiségét lehet csökkenteni, minimalizálni, hiszen a zamatos eper természetes cukortartalma és a karamell kellően édessé tudják tenni ezt a desszertet. Az eper karamell esetében a cukrot nem tudjuk elhagyni, vagy édesítővel helyettesíteni, mert sem a mesterséges édesítők, sem a cukoralkoholok (pl.: xilit, eritrit) nem képesek karamellizálódásra. Tehát erre a célra csak a kristálycukor alkalmazható.

Ha azonban az étel zsírtartalmát szeretnénk csökkenteni, akkor azt egyszerűen megtehetjük a zsíros tej, és a habtejszín csökkentett zsírtartalmú, vagy akár növényi alternatívára való cseréjével. Az utóbbi esetben nem csak az összes zsírtartalom mennyisége csökken, hanem az étel koleszterin tartalma egyaránt.


2.Full extrás bundáskenyér „reggeliebédre” dietetikus tipp:


Ez a recept hozzáadott cukrot ugyan nem tartalmaz, de jó tudni, hogy a toast kenyér és a majonéz összetevői között is szerepel a cukor. Csomagolt termékek esetében nagyon gyakran fordul elő, hogy bár nem is gondolnánk, az összetevők között mégis sokszor szerepel a cukor valamilyen formában. Ha cukorként szerepel, akkor egyértelmű, de jó tudni, hogy a cukor ún. álnevei, mint például a kukorica-, glükóz-, fruktóz-, agávészirup, invertcukor vagy szörp, dextróz, nádcukor, melasz, barnacukor, pálmacukor, karamell és méz is mind-mind hozzáadott cukornak minősülnek, és cukor jelenlétére utalnak.

Az ilyen típusú reggelik kötelező kísérője a sok-sok friss és zsenge tavaszi zöldség, melyek az étel rosttartalmát növelik és emészthetőségét is segítik.