Banner

Csípős

Online Főzőiskola

Tojásos sült rizs garnélával és bok choy-jal

Kellemesen csípős rizs tojással, garnélával és bok choy-jal. Igazi ázsiai csemege! Tanulja meg Ön is Széll Tamástól, hogyan kell elkészíteni!

Hozzávalók:

  • Marinblu garnélarák, tisztítva, falatnyi méretűre darabolva - 1 nagy marék
  • Húsfarm csirkemell, kisebb kockákra vágva - 1 nagy marék
  • Sárgarépa, apró kockákra vágva - 1 szál
  • Bok choy, nagyobb csíkokra vágva - 2 nagy marék
  • Újhagyma, kisebb darabokra vágva - 4-5 szál
  • Freshona kukorica, mirelit - 1 nagy marék
  • Zöldborsó - 1 nagy marék
  • Gyömbér aprítva - 1 ek.
  • Fokhagyma aprítva - 1 ek.
  • Kania szójaszósz - ízlés szerint
  • Rizsecet - ízlés szerint
  • Tojás, egész - 5+1 db
  • Belbake keményítő - 2-3 ek.
  • Chilipaprika, friss, aprítva - ízlés szerint
  • Pikok Pure füstölt kolbász, nagyon apróra vágva - 5 cm-es darabka
  • Golden Sun jázminrizs - 2 csésze
  • Víz - 3,5 csésze
  • Belbake barna cukor
  • Kania frissen őrölt bors
  • Vita’Dor napraforgóolaj
  • Koriander zöld - ízlés szerint
  • Alesto pörkölt, sótlan földimogyoró, durvára aprítva - ízlés szerint


Elkészítés:

A kimért vizet gyöngyözésig forraljuk, nagyon enyhén sózzuk. A többször is leöblített jázminrizst a gyöngyöző vízbe tesszük és nagyon lassan megpároljuk. Ha beszívta a nedvességet, nedves konyharuhával letakarjuk és hagyjuk teljesen kihűlni, ne is kavargassuk!

A csirkét és a rákot egyforma darabkákra aprítjuk, össze is keverhetjük. Ízesítjük egy kis sóval, barna cukorral, borssal, pár csepp szójaszósszal. Hozzáadunk egy kis keményítőt és egy tojásfehérjét. Kézzel alaposan összemasszírozzuk, pácoljuk. Füstölgő serpenyőbe kevés olajat teszünk, majd hirtelen pirítjuk rajta a csirkét és a rákot. Ha elkészült, tegyük félre egy tányéron.

Tegyünk még olajat a serpenyőbe és a zöldségeket is, a bok choy kivételével, pirítsuk át a fokhagymával és a gyömbérrel. Ha kész, tegyük a csirke és rák mellé. Üssük fel az összes tojást, adjuk hozzá a maradék sárgáját és újabb adag olajon süssük szinte készre, közben kevergessük. Ha megsült a tojás, adjuk hozzá a kihűlt rizst, az előpirított zöldséget, rákot és csirkét, végül a bok choy-t is. Erős tűzőn sisteregve pirítsuk. Ízesítsük bőségesen szójaszósszal és chilivel. Azonnal tálaljuk, tetejét hintsük meg mogyoróval és korianderrel.


Pirított káposzta, sertéscsászárral

Tanulja meg Széll Tamástól, milyen a sertésoldalas és a pirított káposzta fúziója!

Hozzávalók:

  • Zsenge tavaszi fehér káposzta - 2 közepes fej
  • Húsfarm bőrös sertéscsászár, csont nélkül - 20 cm x 15 cm-es darabka
  • Chilipaprika, száraz - 1 kisebb marék
  • Gyömbér, tisztítva - 1 nagyobb darab
  • Fokhagyma - 10-12 gerezd
  • Babcsíra - 1 nagy marék
  • Kania szójaszósz - ízlés szerint
  • Osztrigaszósz - ízlés szerint
  • Belbake barna cukor - 1-2 ek.
  • Só, frissen őrölt bors
  • Vita’dor napraforgóolaj - 0,5 dl
  • Opcionális: Belbake keményítő - 2 ek.


Elkészítés:

A bőrös császár bőrös oldalát éles késsel nagyon sűrűn megszurkáljuk. Sózzuk, borsozzuk, kevés barna cukorral és szójaszósszal bedörzsöljük. Egy porcelán tál aljába tesszük darabolva a fokhagyma felét, a gyömbér felét, majd felöntjük egy ujjnyi vízzel. Beletesszük a császárt, alufóliával letakarjuk és előmelegített 150 fokos sütőben 2 óra alatt elősütjük. Nem baj, ha nem teljesen puha, sőt! Ha kész a császár, hagyjuk lehűlni, majd késsel vékony téglalapocskákra vágjuk. Ha elkészül félretesszük, az alatta összegyűlt szójás pecsenyelevet leszűrjük.

Elkezdjük a káposztát: félbevágjuk, majd kézzel rusztikus darabokra tépkedjük. Nagyméretű wok alakú serpenyőt hevítünk, viszonylag sok olajat melegítünk benne.

A forró olajba dobjuk az egész szárított chilit, a vékonyra szelt fokhagyma és gyömbér másik felét. Ha felszállt az illata, rádobjuk a nyers káposztát. Enyhén sózzuk, kevés barna cukorral meghintjük.

Hagyjuk, hogy a káposzta piruljon és összeessen. Ha összeesett a káposzta, hozzáadjuk a császár szeletkéket, babcsírát, majd ízesítjük szójaszósszal és a leszűrt pecsenyelével. A káposzta legyen illatos, csípős, roppanós, de nem nyers és fényes-szójás bevonat legyen rajta. Picit csalhatunk, ha az utolsó percben löttyintünk rá egy kevés keményítős vizet.

Dr. Galló Nóra – A Lidl dietetikusának ajánlásával

Text And Image Section

1. Garnélás-zöldséges-sülttojásos rizs bok choy-jal


Ez a remek fogás nagyon jó példa arra, hogyan állítsunk össze egy kiegyensúlyozott tápértékű egytálételt. Az energiatartalom 50%-a szénhidrátból, 30%-a zsírokból, valamint 20%-a fehérjéből származik. További előnye, hogy 1 adag ételben több, mint 10 gramm rost található, ami a számos felhasznált zöldségfélének (pl.: sárgarépa, bok choy, zöldborsó, újhagyma, fokhagyma stb.) köszönhető.

Az étel fehérjetartalma elsősorban a csirkemellből és a garnélarákból származik. A zsírszegény garnélarák a tenger gyümölcsei közé tartozik és a halakhoz hasonlóan sokféle kedvező táplálkozás-élettani hatással rendelkezik. Hazánkban az 1 főre jutó hal- és tengergyümölcsei-fogyasztás évi alig több, mint 3 kg-ra tehető; ez a csekély mennyiség jóval elmarad az ajánlotthoz képest, ezért érdemes lenne arra törekednünk, hogy heti 2-3 alkalommal hal és tenger gyümölcsei is kerüljön a tányérunkra.

A recept egy másik különleges alapanyaga a bok choy, vagy más néven bordáskel, melyben jelentős mennyiségű béta-karotin, folát és C-vitamin van, de kalcium, magnézium, vas, foszfor és cink tartalma is említésre méltó. Nem csak a csontokat és a fogazatot erősíti, hanem az immunrendszert is. Továbbá jótékony hatással van emésztésünkre és vérnyomásunkra egyaránt.

Ugyanez elmondható az ízesítőként felhasznált gyömbérről, chiliről és korianderről is. Ez utóbbi a keleti konyhában népszerű zöldfűszer, külsőre a petrezselyemre hasonlít, íze azonban sokkal karakteresebb. Előnye, hogy jelentős mennyiségben tartalmaz A-, C- és K-vitamint, folsavat, káliumot, vasat, magnéziumot és kalciumot is. Emellett erős méregtelenítő hatása van, így az emésztő és méregtelenítő szervekre (máj, vese, tüdő, bőr) is kedvezően hat.


Energia és tápérték 1 adagra vonatkozóan:

• Energia 1 adagban: 828 kcal

• Fehérje: 38 gramm

• Zsír: 28 gramm

• Szénhidrát: 103 gramm

Herczeg Ágnes – A Lidl borszakértőjének ajánlásával

Text And Image Section

Az ázsiai ihletésű, könnyedebb fogásokhoz jól passzolnak a picit illatosabb fehérborok, így a garnélás-zöldséges-sülttojásos rizs, bok choy kombinációhoz kínálhatunk egy jól behűtött Günzer Mont Blanc-t vagy akár egy Tokaji Amethyst Furmintot is. A gazdagabb ízvilágú ázsiai pirított zsenge káposzta, sertéscsászár fogáshoz pedig egy gyümölcsös, ám friss savakkal rendelkező vörösbor a legfinomabb. Ilyen például a Juhász Superior Egri Bikavér, a Villányi Syrah és a Bodri Sárkányos Cuvée, amelyek közül bármelyik jó választás.