Banner

Frissítő

Online Főzőiskola

Text And Image Section

Három féle gyümölcs Lassi és egy kakukktojás: Málna, Trópusi, Zöldalma és kefires sós szezám

Nézze meg, hogy hogyan készül ez az indiai italkülönlegesség és annak variációi! Tanulja meg Széll Tamástól Ön is a lassi receptjét!

Hozzávalók:


Málna:

  • Friss málna - 400 g
  • Skyr - 300 g
  • Lime leve - 1-2 db
  • Jég - 100 g
  • Confeira Méz - ízlés szerint

Trópusi:

  • Mangó, érett - 3 db
  • Pilos Joghurt - 300 g
  • Passiógyümölcs magja - 2 db
  • Kókuszvíz, lefagyasztva jégkockatartóban - 100 g
  • Gyömbér, reszelve - 2 kk

Zöld almás:

  • Zöld alma, héjasan kockázva - 3 db
  • Aludttej - 300 g
  • Jég - 200 g
  • Koriander és petrezselyemlevél - egy kevéske ízlés szerint
  • Kardamom, őrölt - 1-2 csipet

Kefires-sós szezámos:

  • Tahini szezámpaszta - 2 ek
  • Pilos Laktózmentes kaukázusi kefir - 500 g
  • Jég - 100 g
  • Pörkölt fehér szezám - ízlés szerint
  • Kania Frissen őrölt bors
  • Csipet csípős fűszerpaprika


Elkészítés:


Az összetevőket a turmixba tesszük. Az arányokat nyugodtan variálhatjuk, lehet édesebb, savanyúbb, de akár sós is. Jeget mindig tegyünk bele, illetve a joghurt, kefir, skyr és író is kötelező elem. Turmixoljuk simára és krémesre. Szívószállal könnyen fogyasztható.

Sóskafőzelék, ahogyan én (nem) szeretem!

Széll Tamás megmutatja az ínycsiklandó sóskafőzelék receptjét, nézze meg Ön is hogyan készül!

Hozzávalók:

  • Császárzsemle, félbevágva, megpirítva - 4 db
  • Hazánk Kincsei Tej - 5 dl
  • Pilos Habtejszín - 1 dl
  • Hazánk Kincsei Tejföl - 1 kis pohár
  • Medvehagyma, csíkokra vágva - 3-4 levél
  • Pilos Vaj - 4-5 ek
  • Friss sóska, tisztítva - 4-6 nagy marék
  • Só, kevés cukor

Feltét:

  • Császárzsemle, félbe vágva - 2 db
  • Tojás - 3+4 db
  • Pikok Baconszalonna, szeletelt - 8 db
  • Pilos Vaj - 4-5 ek


Elkészítés:

A zsemléket félbevágjuk és megpirítjuk, majd beáztatjuk a tejbe és hagyjuk puhára ázni.

Közben a vajat felhevítjük és megfuttatjuk rajta az aprított medvehagymát. Közben leszűrjük a zsemlét a tejből, kézzel összemorzsoljuk és alaposan megpirítjuk a vajon. Felöntjük a tejjel, tejszínnel és kiforraljuk. Ízesítjük sóval és borssal. Félrehúzzuk a tűzről beleforgatjuk a sóskát, majd hagyjuk, hogy összeessen. Kézi turmixszal turmixoljuk, közben sózzuk, borsozzuk, pici cukrot adunk hozzá.

Kevés tejföllel tesszük még vonzóbbá, legyen pikáns és savanykás és amennyire lehet zöld.

Serpenyőben kipirítjuk a szalonnát és félretesszük. A tojást villával felverjük, beleáztatjuk a félbevágott zsemléket és vajban aranybarnára sütjük. A tükörtojásokat is vajban kisütjük, nem siettetve. Ha kész minden feltét, a sóskára éppen csak rámelegítünk, ne forraljuk.

Langyosan tálaljuk a sóskafőzeléket, közepén a bundás zsemlével, rajta a szalonnával és a rezgős közepű tükörtojással.

Herczeg Ágnes – A Lidl borszakértőjének ajánlásával

Text And Image Section

A frissítő fogásokhoz frissítő borok passzolnak. Ha igazán vagány kombinációt keresünk a sóska mellé, akkor akár egy száraz pezsgővel, például a Chateau Dereszla Brut-tel, egy Allini Proseccoval is kínálhatjuk, de tradicionálisan remekül passzol hozzá egy jól behűtött Haraszthy Sauvignon Blanc vagy a Feind Magaspart is.

Galló Nóra – A Lidl dietetikusának ajánlásával

Text And Image Section

1. Háromféle gyümölcslassi és egy kakukktojás: málnás, trópusi, zöld almás és kefires-sós szezámos


A lassi egy indiai eredetű jellemzően joghurtból vagy más tejtermékből, gyümölcsökből és fűszerekből készített frissítő ital, amely talán a turmixoknak feleltethető meg leginkább. Érdekesség, hogy nem csak édes, hanem sós változata is van, erre remek példa Széll Tamás kefires-sós szezámos lassi receptje.


Nézzük meg a különböző lassik alapanyagait és azok élettani hatását:

A málna C-, B1-, B2-vitamin-tartalma mellett sok antioxidánst, valamint rostokat tartalmaz. Az ásványi anyagok és nyomelemek közül kiemelendő a kalcium, a kálium, a magnézium és a vas. Javítja a látást, segít megelőzni a daganatos és számos krónikus betegséget. Hatóanyagai bőrszépítő és immunerősítő tulajdonságokkal is rendelkeznek.

A mangónak kellemes íze mellett érdemes megemlíteni vitamin és ásványi anyag gazdagságát is. Vitaminok közül kimagasló az A-, a B1-, a B2-, a C- és az E-vitamin, illetve béta-karotin tartalma, melyek miatt rengeteg kozmetikumban és bőrápolási termékben is felhasználják. Kiváló bőrápoló kívülről és belülről egyaránt. Bővelkedik káliumban, vasban, szelénben, kisebb mértékben pedig kalcium, réz, mangán és cink is megtalálható benne. Értékes rostjai karbantartják az emésztést és jótékony hatást fejtenek ki a koleszterinszintre is.

A zöld alma szénhidráttartalma mérsékeltnek mondható (fajtától függően átlag 7-10 gramm/100 gramm). Gazdag az antioxidánshatású C-vitaminban, B-vitaminokban (riboflavin, tiamin és B6-vitamin), melyek kulcsfontosságúak a vörösvérsejtek és az idegrendszer egészségének fenntartásában. Jellemző ásványi anyagai a kalcium, a magnézium, a kálium és a foszfor, melyek rendkívül fontos szerepet töltenek be a szervezet normál működésében. Az alma vízben oldódó rostjai (pektin), melyek a húsában és a héj részben találhatók, eltelítenek, és jóllakottság érzetet biztosítanak, valamint segítenek az egészséges bélflóra fenntartásában is, mivel táplálják a jótékony bélbaktériumainkat.

A tahini nem más, mint finomra őrölt, mégis sűrű, krémes állagú szezámmagpaszta, melyet elsősorban a keleti konyha ételeinek és italainak ízesítőjeként használnak, de a világ minden táján egyre elterjedtebb. A tahini készítésére jellemzően pirított és hántolt szezámmagot használnak. Energiatartalma (654 kcal/100 gramm) és zsírtartalma (58 gramm/100 gramm) magas, de rostokban (11 gramm/100 gramm) és fehérjében (24 gramm/100 gramm) is bővelkedik.

A skyr egy izlandi eredetű tejtermék, mely savanykás íze miatt a joghurtra emlékeztet, de sűrű állaga és krémessége miatt inkább a krémsajthoz, vagy a mascarponéhoz hasonlít. Népszerűségét többek között annak is köszönheti, hogy alacsony zsírtartalma mellé (0,2 gramm/100 gramm), magas fehérjetartalom (11 gramm/100 gramm) társul.


Az aludttej készítésének lényege az élő baktériumkultúra, ugyanis a tej megalvadása során a mikroorganizmusok közreműködésével a tejcukorból (laktóz) tejsav keletkezik. A folyamat során kicsapódó kazein (tejfehérje) eredményezi a kocsonyás állagot, ehhez meleg hely és 1-2 nap szükséges. Fontos megjegyezni, hogy aludttejet csak friss, pasztörizálatlan tejből lehet készíteni, a tartós tej és a laktózmentes tej sem alkalmasak erre a célra.


A kefir a Kaukázus északi részéről származó joghurtféleség, nem csak tejsavbaktériumokat, hanem élesztőgombákat is tartalmaz. Úgynevezett vegyes erjesztéssel készül, az oxigént nem igénylő lebontási folyamatok közül tejsavas és alkoholos erjedés is végbemegy. Krémes állaga és enyhén savanykás íze mellett jellemzője, hogy kissé pezseg a benne található széndioxidnak köszönhetően. Energia-, fehérje-, zsír- és szénhidráttartalmát tekintve a joghurt és a kefir megegyeznek.


Málna lassi - Energia és tápérték 1 főre vonatkozóan (összesen 4 adag)

• Energia: 119 kcal

• Fehérje: 10 gramm

• Zsír: 0,5 gramm

• Szénhidrát: 18 gramm


Trópusi lassi - Energia és tápérték 1 főre vonatkozóan (összesen 4 adag)

• Energia: 215 kcal

• Fehérje: 4 gramm

• Zsír: 3,5 gramm

• Szénhidrát: 39 gramm


Zöld alma lassi - Energia és tápérték 1 főre vonatkozóan (összesen 4 adag)

• Energia: 89 kcal

• Fehérje: 3 gramm

• Zsír: 3 gramm

• Szénhidrát: 12 gramm


Kefires-sós szezámos lassi - Energia és tápérték 1 főre vonatkozóan (összesen 4 adag)

• Energia: 175 kcal

• Fehérje: 7 gramm

• Zsír: 13 gramm

• Szénhidrát: 9 gramm