Online főzőiskola
Szuper csokis láva süti
A lávasüti talán mindenki kedvence. Tanulja meg Ön is Széll Tamástól, hogyan készül ez a rendkívül egyszerű, de annál finomabb desszert!
Szuper csokis láva süti
Hozzávalók 8 db-hoz, elkészítési idő 40 perc
- J.D. Gross Finom étcsokoládé - 200g
- Pilos Vaj - 200g + kevés a kenéshez
- Belbake Porcukor - 160g + díszítéshez
- Belbake Liszt - 160g
- Tojás, egész - 3db
- Tojás, sárgája - 2db
- Só - 2nagy csipet
- Szerecsendió - 1\2kk
A csokoládés lávasütit és a szuflét gyakran összekeverik, és bár a forma, amiben sütik lehet ugyanaz, az elkészítési mód és egyébként a végeredmény is más.
Az előbbihez a szufléval ellentétben nem használjuk a tojásfehérjét külön, habbá verve, valamint a finomliszt mennyisége is több a tojások arányában.
A lávasüti gyakorlatilag egy piskótatészta, ami a magas hőmérsékletű sütéstől kívül hirtelen kérget kap, míg a belseje híg marad, így tálaláskor, ahogy a neve is mutatja lávaként bújik elő a krémes csokoládé.
Vízgőz fölött olvasztjuk a csokoládét a vajjal, sóval amíg fényes nem lesz. A vízbe semmiképp ne érjen bele a tál alja, mert a csokoládé könnyen megég, és figyeljünk, hogy a keverékünk teljesen egynemű legyen.
Egy másik tálban a tojásokat a cukorral kifehéredésig verjük egy habverővel. Hozzákeverjük a lisztet és egy kevés szerecsendiót fűszer gyanánt. Az olvasztott csokoládés keveréket hozzáforgatjuk és teljesen egynemű tésztává keverjük. Egy viszonylag tömör, a kanálról magától le nem folyó állagot kell kapjunk.
Külön hangsúlyt kell fektessünk a formák előkészítésére is. A kivajazott bögrénk vagy szufléformánk belső falához kell nyomjunk egy sütőpapírhengert, aminek bőven túl kell lógnia a formán. Azt legjobb, ha fölül megtűzzük, miután megtűztük alul, kis vajjal megkenve tapasztjuk össze az illesztésnél.
Az előkészített formába a peremig töltjük a tésztát és 12-15 perc alatt készre sütjük 220-230 fokon.
Kivesszük a sütőből és óvatosan kiforgatjuk a formából a süteményt. Porcukorral vagy fagylalttal is tálalhatjuk.
Créme brulée és créme caramel
Nézze meg Ön is mi a különbség a legendás desszertek, a creme brulée és a creme caramel elkészítésében! Széll Tamás meg mutatja, Önnek csak figyelnie kell!
Créme brulée és créme caramel
Valójában mindkét desszert egy vízgőzben, alacsony hőmérsékleten főzött puding, teljesen ugyanazokkal a hozzávalókkal és mégis teljesen különböző végeredménnyel.
Vannak dolgok, amik azonban egyeznek: Használhatunk teljesen ugyanolyan formát mindkettőhöz. Itt nem a magasság lesz a lényeg, így egy kicsit laposabb, de szélesebb, sütőálló porcelánedényt (kb. 12 cm) válasszunk.
A krémek készítésénél ne használjunk habverőt, mert kifejezetten el akarjuk kerülni, hogy levegő kerüljön a pudingalapokba. A bekevert krémet mindkét esetben a formába kerülés előtt le kell szűrjük. A formákat tegyük mindkét krémhez egy hőállótálba, amibe forrásban lévő vizet öntsünk.
140 fokra előmelegített sütőben „süssük őket készre”, amíg már óvatos rázásra érezhetően megkötöttek, nincs a közepén se remegésük. Ehhez kb. 30 percre lesz szükségünk. A kész formákat hagyjuk kihűlni majd egy éjszakára tegyük őket hűtőbe, mielőtt a tálalást befejezzük.
Creme brulée
Hozzávalók 4 közepes formához, elkészítési idő 40 perc + egy éjszaka pihentetés
- Milbona Tejszín - 4,5 dl
- Hazánk Kincsei Tej - 2 dl
- Tojássárgája - 8 db
- Belbake Kristálycukor - 90 g + 4-5ek a tálalásnál
- Só
Zsíros tejszín és tojássárgája keveréke fogja nekünk adni a jól kanalazható pudingállagot. A tejet és tejszínt felrakom melegedni és azonnal hozzáadom a cukrot. A 8 tojássárgáját kikeverem spatulával, enyhén sózom, majd hozzáadom a tejet, amiben már maradéktalanul elolvadt a cukor. Kész is van a krémünk mehet a formába.
A kidermedt, kihűtött creme bruleé tetejére kristálycukrot szórunk és egy zsebsárkánnyal a tetejére karamellizáljuk, úgy, hogy az egy egybefüggő, áttörhető réteg legyen.
Creme Caramell
Hozzávalók 4 közepes formához, elkészítési idő 40 perc + egy éjszaka pihentetés
- Hazánk Kincsei Tej - 5 dl
- Tojás - 4 db
- Belbake Kristálycukor - 12 dkg + 10 dkg a karamellhez
- só
Egy lábosban gesztenyeszínű karamellt készítünk. Amikor a cukrunk már majdnem kész, felrakjuk a tejünket forrni. A tojást tegyük egy keverőtálba és a kristálycukorral keverjük alaposan el. Ráöntünk egy keveset a meleg tejből, elkeverjük, majd utána beleöntjük a maradék tejünket is, és alaposan elkeverjük.
Tűzálló porcelántálba öntsük bele a karamellt, hagyjuk, hogy egy kicsit megdermedjen. Ha megkötött a karamell a porcelántálban ráöntjük a tejes keverékünket.
A kidermedt, kihűtött creme caramelhez egy mélyebb tálat vegyünk, majd egy éles, vékony pengéjű késsel vágjuk körbe az edényt. Egy határozott mozdulattal borítsuk a tányérba. Szét kell terüljön a karamellszósz.
Szuper foszlós kalács
Tanulja meg Ön is, hogyan készül egy hamisítatlan french toast! Nem kell mást tennie, csak megnézni a videót, Széll Tamás mutatja!
Szuper foszlós kalács
Kalács (kelt tészta)
Hozzávalók 1 formához, elkészítési ideje 20 perc, + kelesztés kb. kétszer 2 óra, sütés 30-40 perc
- Belbake Liszt - 900 g
- Hazánk Kincsei Tej - 3,5-4 dl
- Pilos Vaj, szobahőmérsékleten - 190 g + a kenéshez
- Belbake Kristálycukor - 90 g
- Belbake Élesztő, friss - 25 g
- Tojássárgája - 4 db
- Egész tojás - 1 db
- Citrom reszelt héja - 1\2 db
- Belbake Vanília - 1 rúd
- Só - 2 kk
Fazékba öntjük a tejet, hozzáadjuk a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Egy kicsit melegítjük az egészet, de épphogy csak testhőig, majd, hagyjuk, hogy 5-10 perc alatt felfusson az élesztő. A kézmeleg vajat tegyük bele a tejbe és adjuk hozzá a tojásokat is. Jöhetnek az ízesítők, úgy, mint a citrusoknak a héja, illetve egy rúd vanília kikapart magja.
Öntsük a nedves anyagokat a keverőtálba és adjuk hozzá a liszt felét. Egyelőre egy galuskaállagot szeretnénk elérni. Ha ez megvan ezen a ponton sózom a tésztát, és hozzáadom a maradék lisztet, majd elkezdem kidagasztani a tésztát. Addig keverem, amíg el nem válik az edény falától. A kész tésztát egy nagy tálban, lefóliázva hagyom másfél-kétszeresére kelni.
A megkelt tésztát egy enyhén lisztezett deszkára öntöm, és 5 egyforma (egyenként 220 grammos) tésztát vágok belőle. A levágott tésztákat virgolom, azaz a sarkait behajtom, a tészta alá forgatom, majd a tenyerem és ujjaim segítségével a deszkán sima felületű gombócokká formázom.
Egy hosszúkás formát kivajazunk és beletesszük a gombócokat, azokat kicsit egymáshoz nyomjuk, hogy beleférjen. Hagyjuk, hogy lefóliázva összekeljenek. Kikevert tojással kenjünk be a felületét és a 180 fokra előmelegített sütőben, 30-35 perc alatt süssük készre, amíg sötétbarna nem lesz a teteje.
Kivesszük a sütőből és egy rácson hagyjuk pihenni, kivéve a formából, hogy ne ázzon el a benne lévő maradék gőztől. Mielőtt fogyasztjuk várjuk meg, amíg kihűl.
French toast
Hozzávalók 4 szelethez, elkészítési idő kész kaláccsal 15 perc
- Tojás - 1 db
- Pilos tejszín - 1 dl
- Hazánk Kincsei Tej - 1 dl (1 tojás, 1 dl tej, 1 dl tejszín, fahéj, só, cukor)
- Kania Őrölt fahéj - 1 csipet
- Só
- Belbake kristálycukor, pirításkor a karamellizáláshoz - 1-2 ek
- Pilos vaj - 1 ek
Beáztatjuk a kalácsot a tojásos-tejes-tejszínes keverékbe, majd habzó vajban megpirítjuk mindkét oldalán, ha szeretnénk forgatás előtt cukrozzuk mindkét oldalát, és hagyjuk, hogy rákaramellizálódjon.
Galló Nóra – a Lidl dietetikusának ajánlásával
A desszertek helye étrendünkben
Az édességek megfelelő és mértékletes fogyasztása ugyan nem ellenjavallt, de fontos hangsúlyozni az édességfogyasztással összefüggő helyes táplálkozási szokásokat, melyek jó esetben már gyermekkorban kialakulnak. A WHO ajánlása szerint a napi kalória bevitelünk legfeljebb 10%-a származhat hozzáadott cukorból, ugyanakkor az is megfogalmazásra került, hogy a napi 5% alatti bevitel további előnyökkel jár az egészséges életmód megvalósítása szempontjából. Édességet hetente maximum 2-3 alkalommalfogyasszunk, lehetőség szerint a főétkezések részeként és akkor is legyünk mértékletesek, érjük be pl.: 1 szelet süteménnyel vagy 30-40 gramm magas kakaótartalmú (ét)csokival.
A különféle desszertek élvezeti értéke vitathatatlan, éppen ezért érdemes arra törekednünk, hogy ha házilag készítjük ezeket, akkor minél több a szervezetünk számára értékes és hasznos tápanyagot is belecsempésszünk azáltal, hogy olyan alapanyagokat is használunk, mint a tojás, a zab(pehely), az olajos magvak vagy a gyümölcsök. Az édes íz elérése érdekében segítségül hívhatjuk az édesebb gyümölcsöket pl.: banán, datolya, füge vagy akár a mézet is, ezeken kívül pedig az olyan fűszereket, mint a vanília, a fahéj, a kardamom vagy a szegfűszeg, hiszen ezek is az édes íz irányába „hangolják” a desszertet. Minden desszert esetében igaz, hogy egy csipet só hozzáadásával még jobban kiemelhetjük és harmonizálhatjuk az ízeket. Ezeknek a trükköknek köszönhetően a hozzáadott cukor mennyiségét könnyedén csökkenthetjük.
Herczeg Ágnes – A Lidl borszakértőjének ajánlásával
Étcsokoládés desszertekhez, így a lávasüti mellé is kínálhatunk tanninos, ugyanakkor gyümölcsös vörösbort, mivel ez a csokoládé finom kesernyés ízével nagyon szépen harmonizál. Remek választás a Villányi Merlot vagy a Kaliforniai Ruby Cabernet is. Az édes vörösborok kedvelői a Töpszlit is kipróbálhatják, bár ott a bor tannintartalma alacsony. A creme caramel és a karamellkrém mellé a késői szüretelésű fehérborok a legfinomabbak, de az igazán édesszájúak szamorodnival és aszúval is szeretni fogják. A kalács mellé, akár önmagában, akár french toastként igazán stílusos egy jól behűtőtt pezsgőt elfogyasztani, már csak azért is, mert ezek az ételek klasszikusan a reggelinkhez kötődnek. Pezsgők közül bátran válasszuk mellé a kedvencünket!