Banner

Desszert lecke

Online főzőiskola

Szuper csokis láva süti


A lávasüti talán mindenki kedvence. Tanulja meg Ön is Széll Tamástól, hogyan készül ez a rendkívül egyszerű, de annál finomabb desszert!

Szuper csokis láva süti

Hozzávalók 8 db-hoz, elkészítési idő 40 perc


  • J.D. Gross Finom étcsokoládé - 200g
  • Pilos Vaj - 200g + kevés a kenéshez
  • Belbake Porcukor - 160g + díszítéshez
  • Belbake Liszt - 160g
  • Tojás, egész - 3db
  • Tojás, sárgája - 2db
  • Só - 2nagy csipet
  • Szerecsendió - 1\2kk


A csokoládés lávasütit és a szuflét gyakran összekeverik, és bár a forma, amiben sütik lehet ugyanaz, az elkészítési mód és egyébként a végeredmény is más.

Az előbbihez a szufléval ellentétben nem használjuk a tojásfehérjét külön, habbá verve, valamint a finomliszt mennyisége is több a tojások arányában.


A lávasüti gyakorlatilag egy piskótatészta, ami a magas hőmérsékletű sütéstől kívül hirtelen kérget kap, míg a belseje híg marad, így tálaláskor, ahogy a neve is mutatja lávaként bújik elő a krémes csokoládé.


Vízgőz fölött olvasztjuk a csokoládét a vajjal, sóval amíg fényes nem lesz. A vízbe semmiképp ne érjen bele a tál alja, mert a csokoládé könnyen megég, és figyeljünk, hogy a keverékünk teljesen egynemű legyen.


Egy másik tálban a tojásokat a cukorral kifehéredésig verjük egy habverővel. Hozzákeverjük a lisztet és egy kevés szerecsendiót fűszer gyanánt. Az olvasztott csokoládés keveréket hozzáforgatjuk és teljesen egynemű tésztává keverjük. Egy viszonylag tömör, a kanálról magától le nem folyó állagot kell kapjunk.

Külön hangsúlyt kell fektessünk a formák előkészítésére is. A kivajazott bögrénk vagy szufléformánk belső falához kell nyomjunk egy sütőpapírhengert, aminek bőven túl kell lógnia a formán. Azt legjobb, ha fölül megtűzzük, miután megtűztük alul, kis vajjal megkenve tapasztjuk össze az illesztésnél.

Az előkészített formába a peremig töltjük a tésztát és 12-15 perc alatt készre sütjük 220-230 fokon.


Kivesszük a sütőből és óvatosan kiforgatjuk a formából a süteményt. Porcukorral vagy fagylalttal is tálalhatjuk.

Créme brulée és créme caramel


Nézze meg Ön is mi a különbség a legendás desszertek, a creme brulée és a creme caramel elkészítésében! Széll Tamás meg mutatja, Önnek csak figyelnie kell!

Créme brulée és créme caramel

Valójában mindkét desszert egy vízgőzben, alacsony hőmérsékleten főzött puding, teljesen ugyanazokkal a hozzávalókkal és mégis teljesen különböző végeredménnyel.


Vannak dolgok, amik azonban egyeznek: Használhatunk teljesen ugyanolyan formát mindkettőhöz. Itt nem a magasság lesz a lényeg, így egy kicsit laposabb, de szélesebb, sütőálló porcelánedényt (kb. 12 cm) válasszunk.


A krémek készítésénél ne használjunk habverőt, mert kifejezetten el akarjuk kerülni, hogy levegő kerüljön a pudingalapokba. A bekevert krémet mindkét esetben a formába kerülés előtt le kell szűrjük. A formákat tegyük mindkét krémhez egy hőállótálba, amibe forrásban lévő vizet öntsünk.


140 fokra előmelegített sütőben „süssük őket készre”, amíg már óvatos rázásra érezhetően megkötöttek, nincs a közepén se remegésük. Ehhez kb. 30 percre lesz szükségünk. A kész formákat hagyjuk kihűlni majd egy éjszakára tegyük őket hűtőbe, mielőtt a tálalást befejezzük.


Creme brulée

Hozzávalók 4 közepes formához, elkészítési idő 40 perc + egy éjszaka pihentetés


  • Milbona Tejszín - 4,5 dl
  • Hazánk Kincsei Tej - 2 dl
  • Tojássárgája - 8 db
  • Belbake Kristálycukor - 90 g + 4-5ek a tálalásnál


Zsíros tejszín és tojássárgája keveréke fogja nekünk adni a jól kanalazható pudingállagot. A tejet és tejszínt felrakom melegedni és azonnal hozzáadom a cukrot. A 8 tojássárgáját kikeverem spatulával, enyhén sózom, majd hozzáadom a tejet, amiben már maradéktalanul elolvadt a cukor. Kész is van a krémünk mehet a formába.


A kidermedt, kihűtött creme bruleé tetejére kristálycukrot szórunk és egy zsebsárkánnyal a tetejére karamellizáljuk, úgy, hogy az egy egybefüggő, áttörhető réteg legyen.


Creme Caramell

Hozzávalók 4 közepes formához, elkészítési idő 40 perc + egy éjszaka pihentetés


  • Hazánk Kincsei Tej - 5 dl
  • Tojás - 4 db
  • Belbake Kristálycukor - 12 dkg + 10 dkg a karamellhez


Egy lábosban gesztenyeszínű karamellt készítünk. Amikor a cukrunk már majdnem kész, felrakjuk a tejünket forrni. A tojást tegyük egy keverőtálba és a kristálycukorral keverjük alaposan el. Ráöntünk egy keveset a meleg tejből, elkeverjük, majd utána beleöntjük a maradék tejünket is, és alaposan elkeverjük.


Tűzálló porcelántálba öntsük bele a karamellt, hagyjuk, hogy egy kicsit megdermedjen. Ha megkötött a karamell a porcelántálban ráöntjük a tejes keverékünket.


A kidermedt, kihűtött creme caramelhez egy mélyebb tálat vegyünk, majd egy éles, vékony pengéjű késsel vágjuk körbe az edényt. Egy határozott mozdulattal borítsuk a tányérba. Szét kell terüljön a karamellszósz.

Szuper foszlós kalács


Tanulja meg Ön is, hogyan készül egy hamisítatlan french toast! Nem kell mást tennie, csak megnézni a videót, Széll Tamás mutatja!

Szuper foszlós kalács

Kalács (kelt tészta)

Hozzávalók 1 formához, elkészítési ideje 20 perc, + kelesztés kb. kétszer 2 óra, sütés 30-40 perc


  • Belbake Liszt - 900 g
  • Hazánk Kincsei Tej - 3,5-4 dl
  • Pilos Vaj, szobahőmérsékleten - 190 g + a kenéshez
  • Belbake Kristálycukor - 90 g
  • Belbake Élesztő, friss - 25 g
  • Tojássárgája - 4 db
  • Egész tojás - 1 db
  • Citrom reszelt héja - 1\2 db
  • Belbake Vanília - 1 rúd
  • Só - 2 kk


Fazékba öntjük a tejet, hozzáadjuk a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Egy kicsit melegítjük az egészet, de épphogy csak testhőig, majd, hagyjuk, hogy 5-10 perc alatt felfusson az élesztő. A kézmeleg vajat tegyük bele a tejbe és adjuk hozzá a tojásokat is. Jöhetnek az ízesítők, úgy, mint a citrusoknak a héja, illetve egy rúd vanília kikapart magja.

Öntsük a nedves anyagokat a keverőtálba és adjuk hozzá a liszt felét. Egyelőre egy galuskaállagot szeretnénk elérni. Ha ez megvan ezen a ponton sózom a tésztát, és hozzáadom a maradék lisztet, majd elkezdem kidagasztani a tésztát. Addig keverem, amíg el nem válik az edény falától. A kész tésztát egy nagy tálban, lefóliázva hagyom másfél-kétszeresére kelni.

A megkelt tésztát egy enyhén lisztezett deszkára öntöm, és 5 egyforma (egyenként 220 grammos) tésztát vágok belőle. A levágott tésztákat virgolom, azaz a sarkait behajtom, a tészta alá forgatom, majd a tenyerem és ujjaim segítségével a deszkán sima felületű gombócokká formázom.

Egy hosszúkás formát kivajazunk és beletesszük a gombócokat, azokat kicsit egymáshoz nyomjuk, hogy beleférjen. Hagyjuk, hogy lefóliázva összekeljenek. Kikevert tojással kenjünk be a felületét és a 180 fokra előmelegített sütőben, 30-35 perc alatt süssük készre, amíg sötétbarna nem lesz a teteje.

Kivesszük a sütőből és egy rácson hagyjuk pihenni, kivéve a formából, hogy ne ázzon el a benne lévő maradék gőztől. Mielőtt fogyasztjuk várjuk meg, amíg kihűl.


French toast

Hozzávalók 4 szelethez, elkészítési idő kész kaláccsal 15 perc


  • Tojás - 1 db
  • Pilos tejszín - 1 dl
  • Hazánk Kincsei Tej - 1 dl (1 tojás, 1 dl tej, 1 dl tejszín, fahéj, só, cukor)
  • Kania Őrölt fahéj - 1 csipet
  • Belbake kristálycukor, pirításkor a karamellizáláshoz - 1-2 ek
  • Pilos vaj - 1 ek


Beáztatjuk a kalácsot a tojásos-tejes-tejszínes keverékbe, majd habzó vajban megpirítjuk mindkét oldalán, ha szeretnénk forgatás előtt cukrozzuk mindkét oldalát, és hagyjuk, hogy rákaramellizálódjon.

Galló Nóra – a Lidl dietetikusának ajánlásával

Text And Image Section

A desszertek helye étrendünkben


Az édességek megfelelő és mértékletes fogyasztása ugyan nem ellenjavallt, de fontos hangsúlyozni az édességfogyasztással összefüggő helyes táplálkozási szokásokat, melyek jó esetben már gyermekkorban kialakulnak. A WHO ajánlása szerint a napi kalória bevitelünk legfeljebb 10%-a származhat hozzáadott cukorból, ugyanakkor az is megfogalmazásra került, hogy a napi 5% alatti bevitel további előnyökkel jár az egészséges életmód megvalósítása szempontjából. Édességet hetente maximum 2-3 alkalommalfogyasszunk, lehetőség szerint a főétkezések részeként és akkor is legyünk mértékletesek, érjük be pl.: 1 szelet süteménnyel vagy 30-40 gramm magas kakaótartalmú (ét)csokival.


A különféle desszertek élvezeti értéke vitathatatlan, éppen ezért érdemes arra törekednünk, hogy ha házilag készítjük ezeket, akkor minél több a szervezetünk számára értékes és hasznos tápanyagot is belecsempésszünk azáltal, hogy olyan alapanyagokat is használunk, mint a tojás, a zab(pehely), az olajos magvak vagy a gyümölcsök. Az édes íz elérése érdekében segítségül hívhatjuk az édesebb gyümölcsöket pl.: banán, datolya, füge vagy akár a mézet is, ezeken kívül pedig az olyan fűszereket, mint a vanília, a fahéj, a kardamom vagy a szegfűszeg, hiszen ezek is az édes íz irányába „hangolják” a desszertet. Minden desszert esetében igaz, hogy egy csipet só hozzáadásával még jobban kiemelhetjük és harmonizálhatjuk az ízeket. Ezeknek a trükköknek köszönhetően a hozzáadott cukor mennyiségét könnyedén csökkenthetjük.

Herczeg Ágnes – A Lidl borszakértőjének ajánlásával

Text And Image Section

Étcsokoládés desszertekhez, így a lávasüti mellé is kínálhatunk tanninos, ugyanakkor gyümölcsös vörösbort, mivel ez a csokoládé finom kesernyés ízével nagyon szépen harmonizál. Remek választás a Villányi Merlot vagy a Kaliforniai Ruby Cabernet is. Az édes vörösborok kedvelői a Töpszlit is kipróbálhatják, bár ott a bor tannintartalma alacsony. A creme caramel és a karamellkrém mellé a késői szüretelésű fehérborok a legfinomabbak, de az igazán édesszájúak szamorodnival és aszúval is szeretni fogják. A kalács mellé, akár önmagában, akár french toastként igazán stílusos egy jól behűtőtt pezsgőt elfogyasztani, már csak azért is, mert ezek az ételek klasszikusan a reggelinkhez kötődnek. Pezsgők közül bátran válasszuk mellé a kedvencünket!