Banner

Tartósítás

Online főzőiskola

Konfitált citrom és citromkrém házilag


Nézze meg Ön is, hogy készíti el Széll Tamás , a különleges citrom konfitot és krémet!

Hozzávalók


Házi citromkonfit:


  • Kezeletlen citrom, egész - 10-15 db
  • Belbake Kristálycukor - kb. 0,5 kg
  • Frissen facsart citromlé - kb. 2 dl
  • Só - 1 ek


Házi citromkrém:


  • Tojássárgája - 10 db
  • Belbake Kristálycukor - 200 g
  • Citromlé, frissen facsart - 1,6 dl
  • Citromkonfit szirupos leve - 0,4 dl
  • Milbona Natúr sajtkrém - 200 g
  • Só - 2 csipet
  • Konfit citromhéj apróra vágva - 4 db citromból


Házi citromkonfit:


A citromokat egészben, forrásban lévő vízbe dobjuk és kb. 20 percig főzzük is. Ha kész, hideg vízben lehűtjük. A citromokat tulipánformában keresztben bevágjuk, de a citrom alsó harmada tartsa egyben a citromot! A vágásokba egy-egy csipet sót teszünk. A vágott citromokat elkezdjük rétegezni a cukorral a befőttes üvegekben. Az üvegeket töltsük tele citrommal és cukorral. Nyugodtan préseljük bele a citromok levét is. Ha nem elég a citromok leve, az üvegeket öntsük teli friss citromlével, és ha elkészültünk, zárjuk le az üveget, tegyük kamrába. Minimum 2 hónap után használjuk, de jobb, ha fél évet várunk vele!


Az üvegesre konfitált/kandírozott citromnak csak a héját és a levét használjuk édes ételek ízesítésére, amit minden esetben apró kockákra, vagy vékony csíkokra vágunk.


Házi citromkrém:


A tojássárgáját a cukorral fehéredésig keverjük. Hozzáadjuk a citromlevet, a citromkonfit szirupos levét, csipet sót és az aprított citromhéjat, végül a krémsajtot, majd vízgőz felett habosra keverjük és 80-85 fokig melegítjük.


Ha elkészültünk, apránként adagolva hozzákeverjük a vajat is.

A sima, langyos krémet kisebb üvegekbe töltjük és hűtőben tároljuk.

Süteményre, palacsintára, kekszre kenve fogyasztjuk vagy ajándékba adjuk.

Házi ecetes szilvabefőtt titkos receptje


A szilva befőtt egy nem mindennapi „savanyúság” nézze meg Ön is, hogy készíti el Széll Tamás!


Hozzávalók:


Ecetes szilva (2 üveg):


  • Szilva, szép érett (nagyobbak) - 20-30 szem
  • Apró fokhagymagerezdek, tisztítva - 20-30 szem
  • Belbake Kristálycukor - 75 g
  • Ecet - 120 ml
  • Víz - 250 ml


Sült csirke:


  • Húsfarm Friss egész csirke kizsigerelve (kisebb méretű) - 1 db
  • Fokhagyma, tisztítva - 1 egész fej
  • Citrom reszelt héja - 1 db
  • Kakukkfű, friss - néhány szál
  • Majoranna - 2 csipet
  • Pikok Kacsazsír - 3-4 ek
  • Aprószemű burgonya - 20-30 szem
  • Só - ízlés szerint
  • Kania frissen őrölt bors - ízlés szerint


Ecetes szilva:


Az érett, jóízű, de nem túl kemény szilvákon kiskéssel vékony metszést ejtünk, és kipiszkáljuk a magját a lehető leggondosabban. A mag helyére kisméretű, tisztított fokhagymát teszünk, majd elrendezgetjük a töltött szilvákat tiszta befőttesüvegekbe. Ügyeljünk, hogy gazdaságosan rendezzük be az üvegeket, ugyanakkor ne törjük össze a szilvát.


Forraljuk fel a cukrot, ecetet, vizet és a sót, majd lobogó állapotában öntsük a szilvákra. Azonnal zárjuk le az üvegeket a hozzájuk tartozó fémtetőkkel és kupakkal lefordítva, 80-90 fokos előmelegített sütőbe tegyük őket dunsztolódni.

Ha két órát hagyjuk 80-90 fokon, majd a sütőt lekapcsolva hagyjuk bent a befőtteket másnapig kihűlni, készen is vagyunk a tartósításukkal. Mehet a kamrába.


Könnyű, általában szárnyas sült húsokkal fogyasztjuk.


Sült csirke:


A csirke gerincét egy grillcsirke ollóval kivágjuk és a csirkét mellével felfelé kiterítjük. Egy késsel sűrűn lyukakat szúrunk a combba és a mellbe is, majd a csirke bőrét és a hátsó felét is kacsazsírral alaposan bedörzsöljük. Bekenjük a csirkét a szeletelt fokhagyma, rozmaring és reszelt citromhéj keverékével, végül sózzuk és borsozzuk.


A csontos belső felét vékonyan majorannával is meghintjük.


Egy kisebb porcelántálba teszünk néhány aprószemű burgonyát, mellé pár gerezd tisztított fokhagymát, kevés kacsazsírt kanalazunk rá, sózzuk-borsozzuk és kevés vizet öntünk alá. Ennek a tálnak a tetejére egy sütőrácsot teszünk, ráterítjük a csirkét és előmelegített 220 fokos sütőben sütjük kb. 30-40 percet, míg a csirke aranybarna nem lesz, a kicsurgó zsírban-szaftban pedig elkészül a burgonya is.


Behűtött ecetes szilvával tálaljuk.


Házi savanyított nyári káposzta, sertéshússal, gerslivel és zöldfűszerekkel


Nézze meg hogyan készül a méltán népszerű savanyított káposzta , sertéshússal és gerslivel!


Hozzávalók:


Házi savanyított káposzta:

(30 literes hordóhoz mérve)


  • Fehér káposzta, egész - kb. 12-15 kisebb fej
  • Só - 40 g/liter
  • Torma, tisztítva, darabolva - 3-4 kisebb darab
  • Szárított cseresznyepaprika vagy chili - 4-5 db
  • Kania Babérlevél - 10-12 db
  • Kania Egész bors - 4-5 ek
  • Víz - 19 liter


Házi savanyított káposzta sertéshússal, gerslivel, zöldfűszerekkel:


  • Vöröshagyma, finomra vágva - 160 g
  • Fokhagyma, aprítva - 4-5 gerezd
  • Házi savanyított káposzta, csíkozva - kb. 0,5/1 kisebb fej
  • Húsfarm Oldalas, csontonként elvágva - 250 g
  • Húsfarm Sertéslapocka, kockázva - 250 g
  • Gersli - 120 g
  • Húsleves - 1 l
  • Káposzta savanyítóleve - 2-3 dl
  • Pilos Habtejszín 30% - 3 dl
  • Belbake Búzafinomliszt - 1-2 csapott ek
  • Pikok Kacsazsír - 5-6 ek
  • Aprított kapor, snidling, petrezselyem - 1-1-1 köteg
  • Hazánk Kincsei Tejföl - a tálaláshoz - ízlés szerint


Házi savanyított káposzta:


A káposzták külső leveleit leszedjük és a torzsát mélyen keresztben bevágjuk. Nagyobb méretű kő-, vagy savanyító edénybe tesszük a káposztákat, mellé dobáljuk a fűszereket.


Pontosan mérjük a vizet és felöntjük annyival, hogy a fejeket ellepje. Ha szükséges, a káposztát le is súlyozzuk, hogy ne ússzon a víz felszínén. Literenként 40 g sót adunk hozzá és az edényt lefedjük.


Szobahőmérsékleten tartjuk, melegebb időben két-három hét alatt elkészül. Amíg elkészül, minden héten megmozgatjuk a savanyító edényt, hogy a sóoldat egyenletes legyen.


Miután elkészült, és kellemesen sós-savanyú az érett káposztánk, leszűrjük és hűtőbe téve hónapokig is eláll.


Házi savanyított káposzta sertéshússal, gerslivel, zöldfűszerekkel:


Tűzálló tálban, kacsazsíron aranysárgára dinszteljük a vöröshagymát, majd a fokhagymát. Ha fölszáll a fokhagyma illata, kevés vizet öntünk rá, közben egy serpenyőben alaposan megpirítjuk a sózott-borsozott, darabolt oldalast és lapockát is.


Ha kész a hagymánk, rátesszük a pirított húst és az időközben csíkozott házi savanyú káposztát és a gerslit is. Felöntjük húslevessel és egy kis káposztalével is, hogy kb. egy ujjnyival ellepje a húst és a káposztát.


Felforraljuk, és előmelegített 180 fokos sütőbe tesszük 45-60 percre, míg a gersli, a hús és a káposzta is megpuhul.


Ha elkészült, egy nagyon vékony kis tejszínes habarással sűrítjük, amibe rengeteg frissen vágott kaprot, petrezselymet, snidlinget teszünk. Tejföllel tálaljuk.


Nyárias húsos káposztafogás.


Galló Nóra – a Lidl dietetikusának ajánlásával

Text And Image Section

1. lecke: Házi citromkonfit és házi citromkrém


A citrom közkedvelt alacsony energiatartalmú, frissítő déligyümölcs, mely rengeteg vitamint és hasznos tápanyagot biztosít számunkra. B-vitaminokat, folsavat, C-vitamint (50 mg 100 gramm citromban), valamint káliumot és rezet is nagyobb arányban tartalmaz. Érdekesség, hogy a citrom magas savtartalma ellenére lúgosító és kifejezetten emésztést segítő hatású. Nem csak desszertek összetevője lehet, hanem húsos, halas ételek készítéséhez vagy akár salátákhoz, öntetekhez is felhasználhatjuk. A kezeletlen bio citrom héját is nyugodtan felhasználhatjuk ételeink ízesítésére.

A citrom kedvező élettani hatását számos klinikai vizsgálat is igazolta. A C-vitaminban gazdag gyümölcsök és zöldségek fogyasztása csökkenti a szívbetegségek és a stroke kockázatát. Azonban nem csak a C-vitaminról gondolják, hogy jót tesz a szívnek. A citromban található rostok és növényi vegyületek ún. bioflavonoidok erősítik az ereket, védő és gyulladásgátló hatással bírnak, ezáltal jelentősen csökkenthetik a szívbetegségek kockázati tényezőit is. Napi 24 gramm citrusrost elfogyasztása már egy hónap után csökkenti a vér teljes koleszterinszintjét. Ehhez a kedvező hatáshoz a citromban található növényi vegyületek, nevezetesen a heszperidin és a diozmin is hozzájárulnak. Állatkísérletek bizonyítják, hogy a citrom és a benne található növényi vegyületek elősegíthetik a fogyást, de ezt emberek esetében eddig még nem igazolták.

A citromsav segíthet megelőzni a vesekőképződést a vizelet mennyiségének, illetve a vizelet pH-értékének növelésével, ami kevésbé kedvező környezetet teremt a vesekőképződéshez. Napi ½ csésze (kb. 125 ml) citromlé elegendő citromsavat biztosíthat ahhoz, hogy megakadályozza a kőképződést azoknál az embereknél, akiknél korábban már volt ilyen jellegű problémájuk. A vashiányos vérszegénység sajnos hazánkban is meglehetősen gyakori. A citrom amellett, hogy tartalmaz némi vasat, elsősorban megelőzi a vérszegénységet azáltal, hogy javítja a vas felszívódását a növényi élelmiszerekből. Az állati eredetű, húsból, halból, tojásból, májból származó vas (ún. hem-vas) jól szívódik fel a bélrendszerből, a növényi eredetű vas (ún. nem-hem vas) viszont nem olyan könnyen. Jó tudni, hogy a C-vitamin és citromsav fogyasztásával ez is javítható.

A citrom körülbelül 10%-ban tartalmaz szénhidrátot, többnyire oldható rost és egyszerű cukrok formájában. Legjellemzőbb rostja a pektin, az oldható rost egy formája, amely számos egészségügyi előnnyel jár. A vízoldékony rostok javíthatják a bélrendszer egészségét, illetve lassíthatják a cukrok és keményítők emésztését. Ezek a hatások csökkent vércukorszintet eredményezhetnek. Ehhez azonban nemcsak a citrom levét, hanem a húsát is el kell fogyasztanunk.


Energia és tápérték a teljes adag citromkonfitban:

• Energia: 2648 kcal

• Fehérje: 8 gramm

• Zsír: 11 gramm

• Szénhidrát: 556 gramm


Energia és tápérték a teljes adag házi citromkrémben:

• Energia: 3634 kcal

• Fehérje: 33 gramm

• Zsír: 263 gramm

• Szénhidrát: 275 gramm


2. lecke: Fokhagymás-ecetes szilvabefőtt tűzdelt-fűszeres sült csirkével


A szilva a csonthéjas gyümölcsök közé tartozik, csakúgy, mint az őszibarackfajták, a sárgabarack, a cseresznye és a meggy. Zamatos, lédús gyümölcshússal és számtalan pozitív élettani hatással rendelkezik. Vitaminok és ásványi anyagok egész tárházát tartalmazza, többek között kiváló forrásai a különféle B-vitaminoknak, a C-vitaminnak, a káliumnak és a magnéziumnak is. Víz- és rosttartalma úgyszintén jelentős, ezért emésztésünkre is kedvezően hat, köztudottan jó hatású székrekedés kivédése és természetes kezelése szempontjából egyaránt.


Tápanyagainak köszönhetően, melyek között gyulladáscsökkentő hatóanyagokat is találhatunk, erősíti az immunrendszert. Jó tudni, hogy az antioxidánsok sejtvédő hatásuk mellett az öregedés folyamatait is lassítják. C-vitaminja segíti a szervezetet a rák, a gyulladások és a szabadgyökök elleni harcban. Értékes forrása az A-vitaminnak és a béta-karotinnak, melyek jótékony hatással vannak a látásra, a bőrre és a nyálkahártyák egészségének megőrzésére. Ásványi anyagai, mint például a kálium és a magnézium részt vesznek a vérnyomás szabályozásában és támogatják a szív és érrendszer működését.


A csirkehúsról már volt korábban szó (lásd előző LIDL online főzőiskola anyagok). Ismétlésként elmondható, hogy a csirkehús sovány húsféle, tehát jellemzően alacsony a zsírtartalma, az egyes húsrészek között azonban a csirke esetében is van különbség. Az egész csirke az alábbi részekre osztható: mell, far-hát, alsó- és felsőcomb, szárny; a belsőségeket, a nyakat, fejet és a lábat viszont nem tartalmazza.


Energiatartalma mérsékelt, hiszen 100 grammra nézve átlag 110—140 kcal energiát biztosít, ami jóval alacsonyabb az egyéb húsféleségekhez viszonyítva. További előnye, hogy húsa könnyen emészthető és nincsen túl markáns íze sem. Már 100 gramm csirkehús elfogyasztásával több, mint 20 gramm teljes értékű, minden esszenciális aminosavat tartalmazó fehérjéhez juthatunk hozzá. Az esszenciális aminosavak létfontosságúak, hiszen a szervezetünk nem tudja őket előállítani. Fehérjét tekintve a csirkemell „vezet” hiszen közel 25 grammot tartalmaz 100 gramm hús.


Energia és tápérték 1 üveg ecetes szilvában:

• Energia: 593 kcal

• Fehérje: 8,5 gramm

• Zsír: 0 gramm

• Szénhidrát: 132 gramm


Energia és tápérték 1 adag tűzdelt-fűszeres sült csirkében burgonyával:


• Energia 1 adagban: 449 kcal

• Fehérje: 42,5 gramm

• Zsír: 13,5 gramm

• Szénhidrát: 39 gramm


3. Házi savanyított nyári káposzta, sertéshússal, gerslivel és zöldfűszerekkel


A fehér káposzta a brokkoli és karfiol mellett szintén a keresztesvirágúak csoportjába tartozik. Rendkívül gazdag tápanyagforrás, energiatartalma azonban igen csekély (25 kcal/100 gramm) és szénhidrátot is keveset tartalmaz (3 gramm/ 100 gramm). Jelentős mennyiségben biztosít antioxidáns tulajdonságú C-vitamint, mely többek között a vas felszívódását segíti és az immunfunkciókat is támogatja. Emellett K-vitamin-tartalma is kiemelkedő, mely a véralvadás és a csontok egészsége szempontjából nagyon lényeges zsírban oldódó vitamin. B6-vitamin-, folsav-, kálium- és mangántartalma is kiemelhető, de rostforrásként sem elhanyagolható. Gyulladásgátló hatású, ráadásul a sejtek oxidatív károsodását is megakadályozhatja, ezért a káposzta védelmet nyújthat a rákkeltő anyagokkal szemben. Ráadásul egyes tanulmányok szerint rendszeres fogyasztása szervezetünk méregtelenítő enzimjeinek szintjét is képes növelni. Rost- és növényi hatóanyag tartalmának köszönhetően továbbá vércukor és inzulinszintünkre is kedvezően hat, így cukorbetegség esetén is kifejezetten ajánlható rendszeres fogyasztása. Savanyított (fermentált) formában mondhatni még egészségesebb, hiszen így pre- és probiotikumokat is biztosít, melyek a bélflóránk szempontjából rendkívül előnyösek.


Az árpagyöngy, alias gersli nem más, mint hántolt és méret szerint osztályozott árpa. Viszonylag ritkán használt gluténtartalmú gabonaféle, pedig felhasználását tekintve igen sokoldalú. Készíthetünk belőle többek között tartalmas levest, köretet, rizottót, kását, de dúsíthatunk vele főzelékféléket is. További előnye, hogy nem kifejezetten drága, és ha egyszer megkóstoljuk, akkor biztosan megbarátkozunk vele. Élettani hatását tekintve kedvezően hat a vércukor- és a koleszterinszintünkre. Érdemes megjegyezni, hogy a gersli az egyik legnagyobb nyomelem tartalmú gabonaféle. Tartalmaz káliumot, kalciumot, magnéziumot és foszfort is. Rendkívüli rosttartalma miatt vércukorszintünk mellett az emésztésünket is kedvezően befolyásolja.


A receptben felhasznált sertésoldalas és -lapocka a sertés zsírosabb húsrészei, ezért mértékkel fogyasztandók. Míg zsírtartalmuk a 23 grammot is meghaladja 100 grammra vetítve, addig fehérjetartalmuk például a szárnyasokhoz képest jóval alacsonyabb, az oldalasban 16 gramm, a lapockában 18 gramm fehérje van/100 gramm. Jó tudni, hogy a magasabb zsírtartalom jelentősebb kalóriabevitelt is jelent, lásd tápértékek.



Energia és tápérték 1 adagra vonatkozóan:

• Energia 1 adagban: 1113 kcal

• Fehérje: 31 gramm

• Zsír: 89 gramm

• Szénhidrát: 45 gramm

Herczeg Ágnes – A Lidl borszakértőjének ajánlásával

Text And Image Section

A nyár elkényeztet minket a friss zöldségekkel és gyümölcsökkel, ám ezeket nem csak frissen, hanem savanyítva, konfitálva, krémként és lekvárként is nagyon szeretjük. A savanyú ízek, például egy húsos-gerslis savanyított káposzta vagy töltött savanyított káposzta nagyon jól párosítható neutrális, ásványos, jó savakkal rendelkező fehér borokkal, például egy Badacsonyi Olaszrizlinggel, vagy egy Chardonnay-val. Az ecetes szilvával tálalt sült csirke mellé kínálhatunk egy jól behűtött száraz rozét, például a Juhász Rozét, de a fehérborosok egy Egri Csillaggal vagy egy Amethyst Furminttal is szeretni fogják. Ha pedig a házi citromkrém mellé keresünk bort, akkor a gyümölcsös Tokaji Késői Szüret tökéletes választás lesz.