Banner

Online Főzőiskola

Házi hasábburgonya és chips

Tanulja meg Ön is, hogyan készül a házi chips és hasábburgonya!

Hozzávalók:

Chips:

  • Burgonya, sütni való, nagy vagy közepes szemű - 4 db
  • Almaecet, kis kézi spricniben - 0,5 dl
  • Kania fokhagymapor - ízlés szerint
  • Kania fűszerpaprika - ízlés szerint
  • Kania frissen őrölt bors - ízlés szerint
  • Római kömény - ízlés szerint
  • Vita d’or napraforgóolaj, a sütéshez - 1-1,5 l
  • Só - ízlés szerint


Hasábburgonya:

  • Burgonya, sütni való, nagy szemű, tisztítva - 1 kg
  • Vita d’or napraforgóolaj, a sütéshez - 1-1,5 l
  • Só - ízlés szerint


Elkészítés:


Hasábburgonya:

A hasábburgonyához tetszőlegesen rusztikus vagy vékony hasábokat vágunk. Alaposan kiöblítjük és bőséges, enyhén sós vízben puhára főzzük. Ha kész, hagyjuk még 10 percig a forró lében ázni.


Miután leszűrtük, hagyjuk rácson kigőzölni, kihűlni. Rácson hagyva lefagyasztjuk, bezacskózzuk és fagyasztóban tároljuk, hogy bármikor tudjunk sütni belőle.

180 fokos olajban sütjük ropogósra, aranysárgára.


Chips:

A burgonyát vékonyra szeljük héjasan és váltott hideg vízben alaposan átöblítjük. Konyharuhába csavarva, amennyire csak lehet, szárazra töröljük. Pontosan 160 fokosra melegített olajban szép lassan aranysárgára sütjük, miközben folyamatosan kevergetjük, majd csepegtető rácsra tesszük.


70-90 fokosra állított sütőbe tesszük szikkadni 20-60 percre. A pihenő után a chipset megpermetezzük egy kis ecettel, közben az összekevert száraz fűszerekkel meghintjük.

Az ecettől pikáns lesz és a fűszer is jobban tapad.

Patatas Bravas (spanyol fűszeres sültburgonya)

Tanulja meg Ön is, hogy készíthet el egy igazi mediterrán burgonyakülönlegességet!

Hozzávalók:

  • Burgonya, aprószemű, sütni való - 1 kg
  • Rozmaring, friss - 2 szál
  • Petrezselyem, aprítva - 1 kisebb köteg
  • Snidling, aprítva - 1 kisebb köteg
  • Fokhagyma, aprítva - 2 gerezd
  • Primadonna olívaolaj - 0,5 dl
  • Só, Kania frissen őrölt bors

Ajoli:

  • Tojássárgája - 2 db
  • Primadonna olívaolaj - 1 dl
  • Vita D’or napraforgóolaj - 1 dl
  • Fokhagyma, reszelve - 4 gerezd
  • Citrom leve - 1 db
  • Só - 1 nagy csipet

Paradicsomszósz:

  • Vöröshagyma, finomra vágva - 2 fej
  • Fokhagyma, szeletelve - 6 gerezd
  • Primadonna olívaolaj - 1 dl
  • Kania fűszerpaprika - 1 ek.
  • Kápia paprika, apróra vágva - 1 db
  • Freshona paradicsomkonzerv, darabos - 3 dl
  • Baresa paradicsompüré - 2 ek.
  • Kania babérlevél - 2 db
  • Kakukkfű, friss, aprítva - 2 ek.
  • Almaecet - 3 ek.
  • Só, Kania frissen őrölt bors


Elkészítés:

Az apró burgonyákat félbevágjuk és nagyméretű porcelántálba vagy tepsire tesszük. Sózzuk, borsozzuk, rátépkedjük a rozmaring leveleket és meglocsoljuk gazdagon olívaolajjal, majd alaposan összerázzuk.


Forró, 200 fokos sütőbe tesszük 30-40 percre, míg ráncosra, sistergősre sül. Ha elkészült a burgonya, forró serpenyőbe tesszük, gazdagon meghintjük aprított fokhagyma, petrezselyem, snidling keverékével.


Paradicsomszósz:

Sok olívaolajon gyengéden pirítjuk a finomra vágott hagymát, fokhagymát és babért, borsozzuk is. Ha megpirult a hagyma, rádobjuk a paradicsompürét (sűrített paradicsomot) és a kápia paprikát, majd meghintjük fűszerpaprikával, meglocsoljuk az ecettel. Röviden átpirítjuk, majd jöhet a kakukkfű, a paradicsomkonzerv, egy löttyintésnyi víz és a só.

Egészen sűrűre forraljuk kb. 10-15 perc alatt és selymesre turmixoljuk, természetesen a babérlevelet és a kakukkfűszálakat kipecázzuk a turmixolás előtt. Pikáns, fűszeres íze legyen, langyosan kanalazzuk a sült burgonyára.


Ajoli:

A tojássárgájából és az olíva-napraforgóolaj keverékéből lágy majonézt készítünk. A végén ízesítjük reszelt fokhagymával, citromlével és sóval.


A paradicsomszósszal együtt tálaljuk második mártásként.


Borok a Lidl ajánlásával

Ezek a burgonyák snackként, tapas-ként és borkorcsolyaként is megállják a helyüket, és ennél fogva szinte bármilyen száraz bor mellé kínálhatjuk őket. Ha a tökéletes kombinációt keressük hozzájuk, akkor egy friss savakban gazdag, üde, kellemesen ásványos Badacsonyi Olaszrizlinget vagy egy ropogós friss rozét, például a Juhász Rozét kínáljuk melléjük.