Online Főzőiskola
![](/static/assets/szabadban-tel-elso-video-media-text-1680x1260-704512.jpg)
Halászlé bográcsban
Tanulja meg Ön is ezt a remek halászlé receptet Széll Tamástól!
Hozzávalók:
- Ponty, egészben, zsigerelve - kb. 4 kg összesen, kb. 2 db
- Halbelsőség - amennyink lesz a halból
- Víz - 7.7 l
- Günzer Villányi Rozé - 3 dl
- Vöröshagyma, finomra vágva - 40 dkg
- Fokhagyma, aprítva - 4 gerezd
- Hegyes erős paprika, aprítva - 2 db
- Paradicsom, aprítva - 2 db közepes fej
- Kania fűszerpaprika - 15 dkg
- Csípős cseresznyepaprika, szárított - 1-3 db
- Só
- Gyúrt tészta - 250-350 g
Tálaláshoz:
- Hegyes erős paprika és salottahagyma aprítva - ízlés szerint
Elklszítés:
A halat feldolgozzuk: az uszonyokat levágjuk és eldobjuk! A fejet levágjuk, majd ketté is hasítjuk, a hasaalját is levágjuk. A haltörzseket a hátánál sűrűn beirdaljuk, majd másfél ujjnyi szeletekre vágjuk.
Az előkészített halat nagyon alaposan besózzuk és 3 órát hűtőben pihentetjük!
Felfelé szűkülő bográcsba pontosan kimérjük a vizet és a bort. Hozzáadjuk a hagymát, fokhagymát, paprikát és paradicsomot, majd felforraljuk. Ha felforrt, hozzáadjuk a kettévágott halfejeket, a hasaalját és a farok felőli halhússzeletek azon részét, ahol nincs hasüreg, azaz, nem „pontypatkó” a szelet. Ez lesz a levesalapunk! Ha újra felforrt, hozzáadjuk a fűszerpaprikát. Nagyon ügyelünk, hogy zubogva, szinte kifutva forrjon a lé! Pontosan 30 percig zubogtatjuk, közben a lé sósságát ellenőrizzük-beállítjuk.
Míg fő a lé, nem unatkozunk, gyúrt tésztából gyufatésztát készítünk és kiterítjük szikkadni!
Pontosan 30 perc elteltével hozzáadjuk az irdalt pontypatkószeleteket (pontosan számoljuk meg!) és a cseresznyepaprikákat is egészben a léhez, valamint, ha van, akkor a belsőségeket. Újraforrástól számítva 15-20 percet forraljuk, szintén zubogtatva! Míg a pontypatkó fő, kifőzzük és leszűrjük a gyufatésztát is!
Ha elkészült a lé, kellemes a húzása, kiváló az íze, kivadászhatjuk belőle a pontosan megszámolt pontypatkókat, tegyük félre, majd levet finomszűrőn szűrjük le és nyomkodjuk ki!
Tegyük vissza a lébe a patkókat, forraljuk újra röviden és azonnal fogyasszuk!
Rengeteg gyufatésztával tálaljuk, a tányérba frissen hintsünk egy kis apró hegyes erős paprikát és salottahagymát.
![](/static/assets/szabadban-tel-masodik-video-media-text-1680x1260-704499.jpg)
Borscs szabadtűzőn, cserépedényben
Ismerje meg a Borscsot, ezt a céklaalapú remek egytálételt!
Hozzávalók:
- Húsfarm marhalapocka, nagyobb kockákra vágva - 3 kg
- Húsfarm füstölt sertéscsülök, bőr nélkül, nagyobb darabokra vágva - 1 db
- Húsfarm liba- vagy kacsacomb, csontozva, nagyobb kockákra vágva libából 2 db, ha kacsa - 4 db
- Savanyú káposzta, egész, nagyobb kockákra vágva - 1 fej
- Tarkabab, egy éjszakát beáztatva - 200 g
- Burgonya, nagyobb kockákra vágva - 1.5 kg
- Vöröshagyma, félfőre vágva - 4 nagy fej
- Sárgarépa, durvára reszelve - 3-4 nagy szál
- Zellergumó, durvára reszelve - 1 nagy fej
- Cékla, durvára reszelve - 3-4 közepes gumó
- Fokhagyma, aprítva - 1 fej
- Savanyított cékla, apró csíkokra vágva - 2 nagy marék
- Kania majoránna, szárított - 3-4 ek.
- Kapor és petrezselyem, friss, összekötözve - 2-2 köteg
- Kania babérlevél - 3 db
- Savanyú káposzta leve - 1 l
- Pilos vaj - 2 nagy ek.
- Almaecet - ízlés szerint
- Hazánk Kincsei tejföl - ízlés szerint
- Frissen reszelt torma - ízlés szerint
- Só és Kania frissen őrölt bors - ízlés szerint
Elkészítés:
Rengeteg parazsat készítünk és bekészülünk sok tűzifával is, amivel tápláljuk a tüzet és a parazsat!
Nagy, kb. 10-14 literes hőálló cserépedénybe tesszük a nagyobb darabokra vágott marhát, füstölt csülköt, majd rászórjuk a beáztatott babot és a nagyobb kockákra vágott savanyú káposztát. Felöntjük az edényt kb. kétharmadig vízzel, hogy ellepjen mindent, enyhén sózzuk, hozzáadjuk a babérlevelet és az izzó parázs mellé tesszük.
Felforraljuk és hagyjuk, hogy a fődögélő húsrészek szépen forogjanak-főjenek az edényben. Közben összekészülünk a többi hozzávalóval: a liba- vagy kacsacombot csontozzuk, majd nagyobb darabokra vágjuk. Egy serpenyőt a parázsra teszünk a cserépedény mellé és kipirítjuk a combok zsírját, közben sózzuk, borsozzuk. A megpirult húsrészeket a fődögélő levesalaphoz tesszük. A visszamaradt zsiradékhoz adjuk a vajat, aranyszínűre pirítjuk benne a hagymát, majd rádobjuk a reszelt sárgarépát, zellert, fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk, ha kissé megfonnyadt, rádobhatjuk a reszelt céklát is. Alaposan összeforgatjuk, míg céklaszíne nem lesz mindennek. Ha kész, tegyük félre pihenni, ne kapkodjunk. Ha már majdnem elkészült a levesalapunk és már főtt másfél-két órát, a levet pedig apránként pótoltuk, hozzáadhatjuk a kockázott burgonyát, az összekötözött kaprot és petrezselymet, valamint a majoránnát. Kóstoljuk meg a levet, öntsük hozzá a savanyú káposztalevet is. (Míg fő a leves forog magától az edényben, de néha belekeverhetünk!)
További 30-40 percet főzzük, míg minden megpuhul a cserépedényben.
Vegyük le a tűzről, ízesítsük a levet kevés almaecettel és dobjuk bele a savanyított céklacsíkokat is. Alaposan forgassuk össze és tálaljunk.
Rengeteg tejföllel, frissen őrölt borssal és frissen reszelt nyers tormával tálaljuk.
![](/static/assets/szabadban-tel-harmadik-video-media-text-1680x1260-704560.jpg)
Bableves kolbásszal és füstölt hússal
Tanulja meg Ön is, hogyan készül szabadtűzön a klasszikus bableves!
Hozzávalók:
Füstölt, húsos császárszalonna, nagyobb darabokra vágva - 350 g
Füstölt csülök, nagyobb darabokra vágva, bőr nélkül - 1 db
Sertéscsülök, bőrrel, nagyobb darabokra vágva - 1 db
Tarkabab, áztatás nélkül - 1 kg
Füstölt kolbász, karikákra vágva - 1 nagy szál
Vöröshagyma, finomra vágva - 6-7 fej
Fokhagyma, aprítva - fél fejnyi
Hegyes erős paprika, aprítva - 3 db
Paradicsom, aprítva - 2 db
Sárgarépa, karikákra vágva - 3 szál
Fehérrépa, karikákra vágva - 2 szál
Zellergumó, kockákra vágva - ½ fej
Burgonya, nagyobb kockákra vágva - 400 g
Só, fűszerpaprika, kömény - ízlés szerint
Babérlevél - 2 db
Sertészsír - 100 g
Tejföl - ízlés szerint
Elkészítés:
A kolbászt és szalonnát a zsíron kipirítjuk, majd kivesszük a zsírból és félretesszük. A visszamaradt zsiradékon megpirítjuk a hagymát, paprikát és paradicsomot, azaz jóízű pörköltalapot készítünk.
Ha kész az alap, a cserépedény aljába tesszük, majd rétegezzük rajta a kockázott húsokat, a babot és a kipirított kolbászt és szalonnát. Ízesítjük sóval és kevés köménnyel. Felöntjük annyi vízzel, hogy majdnem tele legyen az edény, majd a parázs mellé tesszük, hogy felforrjon. Másfél órát főzzük, majd hozzáadunk minden zöldséget. A feljövő zsír tetejéről nem sajnáljuk a fűszerpaprikát! Tovább főzzük kb. 40 percet, míg elkészül leves.
Míg készül az étel, nyugodtan pótoljuk a levet módjával, és néha kevergessük is!
Ha elkészült, rengeteg tejföllel tálaljuk.