Online főzőiskola
Kézműves buci készítése házilag
A tökéletes hamburgerbuci többé nem titok, tanulja meg Ön is Széll Tamástól az elkészítési módját!
A hamburgerbucik kelt tészták, amelyeket valamilyen zsiradékkal dúsítunk, így szaftosak lesznek. Az egyik receptben vajat, míg a másikban olívaolajat használunk, az elkészítés módja azonban teljesen ugyanaz.
A cukrot, a folyadékot és a száraz élesztőt összekeverjük. Ha elolvadt a folyadékban minden, hozzáadjuk a 3 db elkevert tojást is. A lisztet külön elkeverjük a sóval. Lehetőség szerint asztali dagasztógépben elkezdjük a tojásos-vizes keveréket összekeverni. Három-négy részletben adagoljuk hozzá a lisztet, majd miután elfogyott a liszt, a zsiradékot is. Addig dagasztjuk, míg selymes, puha egynemű kelt tésztát kapunk.
Az edényt lefóliázzuk és hagyjuk duplájára kelni a tésztát. A megkelt tésztát késsel 80-110 g-os darabokra adagoljuk, attól függ, mekkora bucikat szeretnénk.A kiadagolt tésztát gömbölyű formákra gyúrjuk, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Majd kézzel minimálisan kissé lelapítjuk.
Fóliával letakarjuk, hagyjuk picit megkelni a bucikat. (Ne rakjuk a tésztagombócokat túl szorosan, kelés és sülés közben ne érjenek össze!)
Ha szépen megkeltek a bucik, felvert egész tojással megkenjük és megszórjuk a rászórandó magokkal.
Előmelegített 200 fokos sütőben sütjük kb. 12-15 percig, míg a buci aranybarna nem lesz. Ha elkészült, hagyjuk kihűlni és fóliába csomagolva napokig is tárolhatjuk. Mikor hamburgert készítünk vágjuk félbe, a felületét pirítsuk meg grillen vagy serpenyőben, esetleg sütőben.
Hozzávalók 10-12 db zsömléhez:
Vizes-olívás, hagymás-borsos:
- Belbake Liszt - 600 g
- Tojás, egész - 3+1 db a kenéshez
- Primadonna Extra szűz olívaolaj - 50 g
- Langyos víz - 2,5 dl
- Belbake Élesztő, szárított - 21 g (3 zacskó)
- Belbake Kristálycukor - 3 ek
- Só - 2 kk
- Kania Ropogós sült hagyma - 2 ek
- Kania Egész feketebors - 1 ek
Tejes-vajas, szezámmagos:
- Belbake Liszt - 600 g
- Tojás, egész - 3+1 db a kenéshez
- Pilos vaj, olvasztva - 60 g
- Hazánk Kincsei Zselici langyos tej - 2,5 dl
- Belbake Élesztő, szárított - 21 g (3 zacskó)
- Belbake Kristálycukor - 6 ek
- Só - 2 kk
- Golden Sun szezámmag fekete és fehér - 2 ek
Hamburgerfeltétek, -szószok, zöldségek, trükkök
Az igazán finom és változatos hamburger titka a jó alapanyag. Tanulja meg Ön is Széll Tamástól, hogyan készítse elő őket!
Egy jó burgerhez elengedhetetlenek a szószok, egy ropogós bacon vagy akár egy jó szelet sajt. Sok bosszúságtól kíméljük meg magunkat, ha ezeket előre elkészítjük, az úgynevezett „Mise en place” a professzionális konyhák biztos módszere, hogy időben kiszolgálják a vendégeiket. Azt jelenti minden a helyén van, és ha ezt a pár dolgot elkészítjük előre, a burgerek összerakása akár nagy mennyiségben sem jelent majd kihívást.
Hozzávalók 6-8 burgerhez:
Szószok:
Hamburgerszósz:
- Kania Mustá - 1 ek
- Kania Majonéz - 100 g
- Kania Ketchup - 100 g
- Petrezselyem, aprítva - 1 csokor
- Freshona Csemegeuborka, karikára vágva
Csípős mártás:
- Kania Ketchup - 100 g
- Salottahagyma, finomra vágva - 1 db
- Kaliforniai paprika, apróra vágva - 1 db
- Kania Frissen őrölt feketebors - 1 tk
- Hazánk Kincsei Erős darált paprika - 1 ek
Mustáros szósz:
- Kania Mustár- 50 g
- Magos mustár - 150 g
- Confeira Méz - 20 g
Mindhárom szósz esetében a hozzávalókat egy tálban, vagy abban a műanyagban, amiben majd tároljuk, keverjük el.
Zöldségek:
Marinált lilahagyma:
- Lilahagyma, vékony karikára vágva - 1-2 db
- Ételecet 10% - 2 ek
- Só 1 - tk
- Belbake kristálycukor - 1 ek
A lilahagyma-karikákat sózzuk, cukrozzuk, öntsük le az ecettel. Alaposan forgassuk össze és hagyjuk legalább 2 órát, de akár egy éjszakát is a hűtőben állni.
Paradicsom:
- Nagyobb, jó ízű paradicsom - 2 db
A nagyobb paradicsomokat vágjuk vékony szeletekre
Saláták:
Saláták tetszőlegesen válogatva
Szívsaláta, rukkola, madársaláta
Sajtok:
- Valley Spire Cheddar sajt - 10-12 szelet
A cheddar sajtokat szeleteljük fel 2-3 mm vastagon.
- Milbona Old Hollander sajt - 100-150 g
Az Old Hollander sajtot reszeljük le
- Milbona (sajtműhely) Kéksajt - 100 g
A kéksajtot morzsoljuk kisebb-nagyobb darabokra.
EGYÉB
Sült bacon:
- Pikok Szeletelt baconszalonna - 18 szelet
- Vita D’or napraforgóolaj - 1-2 ek
A baconszeleteket forró serpenyőben egy kevés napraforgóolajon vagy a grillen süssük ropogósra.
- Szeletelt kemencés sonka - 10 szelet
Tükörtojás:
- Tojás
- Vita D’or Napraforgóolaj
A tojásokból készítsünk tükörtojást, burgerenként 1-1 db-ot.
Rösztiburgonya, hozzávaló 4 db kb. 15 cm átmérőjű rösztihez
- Sütnivaló nagy burgonya - 2 szem
A frissen hámozott burgonyát a nagylyukú reszelőn reszeljük le, enyhén sózzuk meg, és zsiradékon oldalanként 6-7 perc alatt süssük készre.
Rántott hagymakarika:
- Vöröshagyma, karikára vágva - 2 db
- Tojásfehérje - 1 db
- Belbake Keményítő - 150 g
- Harvest Basket Burgonyapehely - 4-5 ek
- Vita D’or Napraforgóolaj a sütéshez
A vékonyra vágott hagymák külső karikáit először a keményítőbe, majd a tojásfehérjébe, végül a burgonyapehelybe forgatjuk. A kész panírozott hagymákat forró olajban aranybarnára sütjük.
Marha-, sertés- és szarvasburger
Nézze meg ön is, hogy állít össze Széll Tamás 3 különféle hamburgert, és hogy mitől lesz igazán finom ez a népszerű étel!
A kiváló burger titkai az arányok, mind a hús-buci, mind a hús-zöldségek, illetve kiegészítők tekintetében. A bemutatott „belevalók” szabadon kombinálhatók, de mindig figyeljünk, hogy ne csak az ízekben, hanem a textúrákban is találjuk meg az egyensúlyt. Itt is igaz a kevesebb néha több, nem kell egy burgerbe mindent belesűríteni, hagyjuk, hogy az alapanyagok, amikkel dolgoztunk érvényesülhessenek az összeállított hamburgerekben.
A húspogácsák ideális súlya 16-18 dkg. Ha házilag készítjük a húspogácsát annak zsírtartalma legyen 30%. Ha nem akarunk több alapanyagot keverni, dolgozzunk császárral, vagy marhanyakkal például, ezek zsírtartalma eléri a 30%-ot. Amennyiben szárazabb húsrészt választunk, azt faggyúval vagy zsírszalonnával tudjuk szaftossá tenni.
A húsainkat sózzuk-borsozzuk és egy kevés olajon mindkét oldalukon süssük meg. Melegítsük elő a sütőt grillfokozaton 180 fokra, itt fogjuk befejezni őket. A megsült húsokat vegyük le a tűzről és tegyük rá az általunk választott sajtot, akár szeletben, akár darabolva. Tegyük a sütőbe őket, amíg ráolvad a sajtunk a húsra, de még nem pirul meg.
Amíg a húsainkra ráolvad a sajt a sütőben a hamburgerzsemlét a vágott felületével lefele száraz serpenyőben pirítsuk meg.
Amikor kész a húsunk, nem marad más hátra, minthogy összeállítsuk a hamburgert. Ehhez elsőnek egy kevés szószt tegyünk a zsömle aljára, majd a kiválasztott húsunkat, majd a kiegészítőket, legvégén a salátánkat majd egy bő evőkanalat a szószból.
A szószokat nyugodtan variálhatjuk, de ne keverjük őket egy hamburgeren belül, hisz azok már önmagukban kellően karakteresek.
Hozzávalók 4-4 burgerhez:
Marhaburger:
- Házi hamburgerbuci, szezámos - 4 db
- Grill&Fun Marhaburger - 4 db
- Pirított bacon 8-10 szelet
- Cheddar sajt - 4 szelet
- Hamburgerszósz 6-8 ek
- Paradicsom - 4 szelet
- Marinált lilahagyma - 4 ek
- Madársaláta - 4 marék
Energia 1 adagban: 1306 kcal
Fehérje: 69 gramm
Zsír: 84 gramm
Szénhidrát: 67 gramm
Szarvasburger:
- Házi hamburgerbuci, olívaolajas - 4 db
- Grill&Fun Szarvasburger - 4 db
- Old Hollander sajt - 8 ek
- Rösztiburgonya - 4 db
- Bacon - 8-10 szelet
- Csípős szósz - 6-8 ek
- Paradicsom - 4 szelet
- Marinált lilahagyma - 4 ek
- Szívsaláta - 4 levél
Energia 1 adagban: 1158 kcal
Fehérje: 68 gramm
Zsír: 65 gramm
Szénhidrát: 86 gramm
Sertésburger:
- Házi hamburgerbuci, szezámos - 4 db
- Grill&Fun Sertésburger - 4 db
- Szeletelt kemencés sonka - 4 szelet
- Tükörtojás - 4 db
- Kéksajt, morzsolva - 6-8 ek
- Mézes mustáros szósz - 4 ek
- Ropogós hagymakarika - 12-15 karika
- Rukkola - 4 marék
Energia 1 adagban: 1172 kcal
Fehérje: 64 gramm
Zsír: 60 gramm
Szénhidrát: 92 gramm
Galló Nóra – a Lidl dietetikusának ajánlásával
Kinek ne támadna kedve egy jó kis házi hamburgerezéshez Széll Tamás receptjeit látva? Na de nézzük, hogyan egyeztethetjük össze ezt az egészségtudatos szemlélettel.
Hamburgerbuci: ha szeretnénk egy kis kalóriát, illetve szénhidrátot spórolni, akkor zsemle helyett próbáljuk ki a sült édesburgonya-/padlizsánszeleteket. Ezek ugyanúgy közrefogják a húspogácsát, a zöldségeket és a szószokat, de jóval kevesebb energiabevitelt fognak jelenteni. Mindkettő könnyedén elkészíthető, ha vastagabb szeleteket/karikákat vágunk belőlük. Az egyszerűség kedvéért grillezhetjük a húspogácsák mellett.
Szószok: a klasszikus ketchup-mustár-majonéz kombináción túl érdemes lehet egy izgalmas és finom zöldségalapú szószt is kipróbálnunk pl.: bazsalikomos avokádókrém, vagy füstös padlizsánkrém. Ezek nem csak tápanyagtartalmukat tekintve értékesek, hanem ízviláguknak köszönhetően különlegessé is tehetik a hamburgereket.
Húspogácsák: a LIDL kínálatából számos különleges hamburgerpogácsa közül válogathatunk. A klasszikus marhaburger mellett választhatjuk a szintén magas fehérjetartalmú, jellemzően alacsonyabb zsírtartalmú, értékes tápanyagokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag szarvas-, nyúl-, strucc-, vagy sajtos lazacburgert is. Ha húsmentes, vegán verzióra vágyunk, akkor pedig jó választás lehet a Next Level Meat Burgerpogácsa.
Tipp: ne maradjanak ki a hamburgerből a friss, szezonális zöldségek sem pl.: uborka, hagymafélék, salátalevelek, paradicsom, gomba vagy akár zöldfűszernövények, hiszen ezek nem csak tápanyagdúsabbá és rostban gazdagabbá teszik ételeinket, de roppanós textúrájuknak és magasabb víztartalmuknak köszönhetően a hamburger élvezeti értékét is fokozzák.
Herczeg Ágnes – A Lidl borszakértőjének ajánlásával
A hamburgerhez a legtöbben sört szoktak inni, és ez teljesen rendben is van. Legyen az egy jó hideg lager, vagy egy zamatosabb, gyümölcsösebb IPA, mindkettő remekül csúszik a hamburgerekkel. Az igazi borosok azonban a burgerek mellé is bort, vagy fröccsöt választanak.
A legtökéletesebb párost a hamburgerekkel a siller alkotja, amely már kellően karakteres ízzel rendelkezik a húshoz, harmonizál a zöldségekkel és nem nyomja el a szószokat sem.
Nyári melegben egy rozéfröccs is remekül passzol a burgerünk mellé, míg a téli időszakban, főleg ha a burgerünk tartalmasabb, választhatunk egy kadarkát vagy kékfrankost, esetleg bikavért is.