Online főzőiskola
Energiabomba müzliszelet házilag
Nézze meg Ön is, hogyan készül az igazi energiabomba, a házi müzliszelet! Széll Tamás mutatja hogyan készítse el ezt a csemegét.
Hozzávalók
- Banán - 1 db
- Zöld alma, tisztítva, mag és héj nélkül - 1 db
- Citrom leve - ½ db
- Milbona Bio zabital - 0,5 dl
- Mister Choc Mogyoróvaj, sós, darabosabb - 100 g
- Maribel Bio juharszirup - 4 ek
- Confeira Méz - 2 ek
- Crownfield Zabpehely, natúr, nagy szemű - 100 g
- Alesto Mandula, sótlan, durvára törve - 50 g
- Alesto Mogyoró, sótlan - 50 g
- Belbake Kókuszreszelék vagy kókuszpehely - 30 g
- Alesto Aszalt vegyes gyümölcs (többféléből) - 100 g
- Napraforgómag, hántolt - 20 g
- J.D. Gross Étcsokoládé 70% csokoládé, keserű, aprítva - 50 g
- Sondey Puffasztott rizs - 50 g
- Belbake Vanília - 1 rúd
- Fahéj - 1-2 csipet
- Só - 1 csipet
Elkészítés:
A kevés zabtejet a mogyoróvajjal, a mézzel, a juharsziruppal éppen csak felmelegítjük, hogy a mogyoróvaj lágyabb legyen. Hozzáadjuk egy vanília kikapart magját. Ha már könnyű kevergetni, hozzáadjuk az időközben feldarabolt banánt és kockázott almát, valamint a citromlevet. Kézi turmixszal homogén, sűrű masszát készítünk, majd egy keverőtálba tesszük. Hagyjuk egy picit lehűlni. Hozzákeverjük a zabpelyhet, durva mandulát és mogyorót, kókuszpelyhet, aszalt gyümölcsöket, csokoládét, a napraforgómagot és a puffasztott rizst, valamint egy csipet fahéjat és sót.
Alaposan eldolgozzuk, sűrű, nehéz, imitt-amott ragadós, darabos állagú keveréket kell, hogy kapjunk.
Négyzetalakú, sütőpapírral bélelt tepsibe nyomkodjuk a „tésztát” és mértani precizitással elsimítjuk a tetejét, letömörítjük.
Előmelegített, 150 fokos sütőbe tesszük lassan sülni-szikkadni kb. 50 percre.
Ha elkészült, hagyjuk teljesen kihűlni, majd tetszőleges darabokra vágjuk és becsomagoljuk sütőpapírba. Hűtőben hetekig is eláll, de szobahőmérsékletűen fogyasszuk!
Igazi energiabomba.
Tízórai szendvicsek cékla- és avokádókrémmel
Tanulja meg hogyan készülnek igazán finom és egészséges szendvicskrémek! Minden fortélyt elleshet Széll Tamástól.
Szendvics:
- Lidl pékáru: Félbarna kenyér, egészben - 0,5 kg
- Tojás - 4 db
- Milbona Reszelt Old Hollander sajt - 4-5 ek
- Húsfarm GMO-mentes csirkemellfilé - 2 kisebb mell, kb. 30 dkg összesen
- Pikok Krakkói sertéssonka felvágott, szeletelt - 4 szelet
- Pikok Baconszalonna, szeletelt - 8 szelet
- Paradicsom, nagy - 8 vékony szelet
- Vita D’or Napraforgóolaj - 1-2 ek
- Só - ízlés szerint
Avokádókrém:
- Avokádó, érett - 3 db
- Citrom leve - ½ db
- Fokhagyma, aprítva - ½ gerezd
- Milbona Krémsajt - 1 ek
- Petrezselyem, aprítva - 2 ek
- Lila hagyma, aprítva - ½ fej
- Lenmag - 1 ek
- Alesto Napraforgómag, aprítva - 1 ek
- Só, frissen őrölt bors - ízlés szerint
Tormás céklakrém:
- Finomra reszelt egészben, fóliában sült cékla - 2 db ökölnyi méretű
- Hazánk Kincsei Ecetes torma, leve kinyomkodva - 4 ek
- Milbona Kecskesajt, friss - 2-3 ek
- Alma, reszelve, leve kinyomkodva - 1 db
- Só, frissen őrölt bors - ízlés szerint
Elkészítés:
Krémek:
A krémek összetevőit keverjük össze, majd fogyasztásig tegyük hűtőszekrénybe, hogy az ízek összeálljanak.
Szendvics:
A csirkemellet késsel vékonyra szeleteljük, sózzuk, borsozzuk és nagyon kevés olajon serpenyőben aranysárgára sütjük.
Ugyanebben a serpenyőben a felvert tojásokból is egy keményebb rántottát készítünk, amit bőségesen meghintünk reszelt sajttal, pici sóval. Állaga legyen vágható és ne túl darabos, hogy a szendvicsből ne potyogjon ki!
A szalonnát és a sonkát is alaposan megpirítjuk és így tesszük a szendvicsünkbe.
Tálaláskor a kenyeret 1 cm vastagra szeleteljük és száraz serpenyőben „sparheltosan” megpirítjuk, de csak az egyik felüket!
A kenyérszeletek pirult felét kenjük meg gazdagon a kiválasztott krémünkkel és erre pakoljuk a sült szalonnát, sonkát, csirkemellet, sajtos rántottát és szép kövér paradicsomszeleteket.
Csomagoljuk és magunkkal visszük.
Házi készítésű retró pizza
Az igazi retró pizza receptje többé nem titok! Nézze meg Ön is, hogyan készül ez a klasszikus étel!
Pizzatészta:
- Belbake Liszt - 1 kg
- Víz - 3 dl
- Hazánk Kincsei Tej - 2 dl
- Pilos Habtejszín 30% Tejszín - 2 cl
- Primadonna Olívaolaj - 3 cl
- Kristálycukor - 1 ek
- Tojás, felverve - 1 db
- Só - 8 g
- Belbake Élesztő, szárított - 7 g
Paradicsomszósz:
- Freshona Hámozott, darabolt paradicsom - 600 g
- Fokhagyma, héjasan - 5-6 gerezd
- Bazsalikom, friss - 3-4 szál
- Kakukkfű, friss - 2-3 szál
- Salottahagyma, félbe vágva - 2 db
- Só és Kania frissen őrölt bors
Feltét (igazából ki mit szeretne) pl.:
- Pikok Krakkói sertéssonka kockákra vágva
- Lovilio Grana Padano sajt, reszelve
- Hatherwood Cheddar sajt, reszelve
- Pikok Paprikás szalámi, szeletelt
- Gomba, vékonyra szelve
- Kukoricakonzerv
- Lovilio Mozzarella sajt
- Kania Morzsolt Oregánó
Elkészítés:
Paradicsomszósz:
A paradicsomkonzerveket egy szélesebb serpenyőbe öntjük, hozzáadjuk a tenyérrel megzúzott fokhagymát, félbevágott salottát, bazsalikomot és kakukkfüvet.
Csendesen felére forraljuk és csak a végén ízesítjük kevés sóval és borssal.
A fűszereket és hagymákat eltávolítjuk belőle. Hidegen kenjük a tésztára.
Pizzatészta:
A tejet, tejszínt, vizet, cukrot felmelegítjük és feloldjuk benne az élesztőt és picit hagyjuk is pihenni. Közben a dagasztógépbe lisztet szitálunk, hozzáadjuk a sót. Lassan elkezdjük dagasztani, majd szépen hozzáadjuk a tojást és az élesztős keverékünket is, és a legvégén az olívaolajat.
Nagyméretű, olívaolajjal kikent tálba tesszük a kidagasztott, felgömbölyített tésztát, lefóliázzuk és másnapig hűtőben tároljuk – másnap dolgozunk vele.
Olajozott deszkára fektetjük a tésztát, három részre szedjük, mert három pizzát tudunk majd belőle készíteni. Nagyméretű tepsit vékonyan kiolajozunk és belenyomkodjuk a tésztát. Megkenjük a sűrű paradicsomszósszal és gazdagon, egyenletesen meghintjük a tetszőleges feltétjeinkkel.
Előmelegített 220 fokos sütőben sütjük, míg a sajt meghólyagosodik.
Langyosan fogyasztjuk, esetleg másnap, hidegen.