Online főzőiskola
Házi churros + csoki ganache
Tanulja meg Ön is Széll Tamástól az ellenállhatatlan churros receptjét!
Házi churros + csoki ganache
Hozzávalók kb. 10-12 db fánkhoz, elkészítési idő 40 perc
- Víz - 200 g
- Pilos Vaj - 100 g
- Belbake Liszt - 120 g
- Tojás - 4 db
- Só - 4 g
- Vita D’or Napraforgóolaj a sütéshez - kb. 1 liter
A ganache-hoz:
- J.D. Gross Étcsokoládé 70%-os - 200 g
- Mogyoróvaj - 60 g
- Pilos 30% Tejszín - 300 g
- Belbake Porcukor
- Kania Fahéj
Égetett tésztát kell készítenünk, azaz a vizet a vajjal tegyük egy magasabb falú lábosba és kezdjük el melegíteni. Amikor a vajunk is felolvadt, hozzáadjuk a sót és a lisztet és egy fakanál segítségével folyamatos melegítés mellett simára keverjük. Az égetést ne vegyük szó szerint csak szárítanunk kell a tésztánkat, akkor vagyunk kész, ha egy nagyon vékony réteget már hagy a lábos alján a tésztánk. Tegyük félre és hagyjuk kicsit kihűlni. Amikor már nem gőzölög egy habverővel egyesével alaposan dolgozzuk el benne a tojásokat. Minden liszt és tojás más, így irányadónk a tészta állaga legyen, ha úgy érezzük a harmadik tojás után már jó a tésztánk állaga, nyúlós, de nem híg, álljunk meg ott.
A kész tésztát töltsük egy csillagcsöves habzsákba, ebből nyomhatjuk majd közvetlenül az olajba a fánkot.
A ganache-hoz vízfürdő felett olvasszuk fel a csokoládénkat, amikor felolvad azonnal vegyük le, és keverjük simára a mogyoróvajjal. A felmelegített tejszínnel öntsük le és keverjük el egy spatulával, míg egy fényes krémet nem kapunk.
Egy széles edényben forrósítsuk fel az olajunkat, majd a habzsákból nyomjunk kb. 12-15 cm hosszú fánkokat a már meleg olajba. Forgassuk őket sülés közben, amíg aranybarnák nem lesznek.
Tálaláskor mártsuk a mogyoróvajas krémünkbe és szitáljunk rá a fahéjjal elkevert porcukorból.
Házi szalagos fánk
Ha a szalagos fánk receptjét keresi, ne menjen tovább, nézze meg a videót Széll Tamástól!
Házi szalagos fánk
Hozzávalók 15 fánkhoz:
Farsangi fánk:
- Belbake Liszt - 500 g
- Hazánk Kincsei Zselici tej - 2,5 dl
- Belbake Kristálycukor - 50 g
- Tojás, egész - 1 db
- Tojássárgája - 3 db
- Friss élesztő - 30 g
- Só - 1 kk
- Pálinka, barack vagy szilva - 1 ek
- Citrom reszelt héja - 1\2 db
- Pilos Vaj, olvasztva - 6 dkg
- Vita D’or Napraforgóolaj - 1 l a sütéshez
Díszítéshez:
- Belbake Porcukor
- Hazánk Kincsei Szilvalekvár
- Barackpálinka
A szalagos fánk egy klasszikus, olajban sült élesztős tészta.
Készítéskor ugyanazokat az alapelveket kell kövessük, mint bármelyik más élesztős tésztánál, a formázásnál és sütésnél azonban van trükk, amire jó, ha figyelünk.
A lisztet egy keverőtálba szitáljuk és hozzáadjuk a sót, valamint hozzá reszelünk egy fél citrom héját is. Közben a cukrot hozzáadjuk a tejhez és meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.
A lisztbe egy mélyedést készítünk, beleöntjük az élesztős-cukros tejet és hozzáadjuk a tojást és a tojássárgáját. Géppel vagy kézzel elkezdjük dagasztani és mikor már kezd homogénállagú lenni, hozzáadjuk az olvadt vajat és a pálinkát is. Ezután teljesen homogén, kissé lágyabb, de nem nagyon tapadós kelttésztát dagasztunk belőle. A dagasztásra szánjunk sok időt, legyen selymesen sima a tészta, a kész tésztát hagyjuk letakarva duplájára kelni.
A duplájára kelt tésztát borítsuk egy enyhén lisztezett deszkára és nyújtsuk 1 cm vastagra. Legyünk óvatosak, ne nyomjuk ki belőle az összes levegőt. Szúrjuk ki tetszőleges méretűre és hagyjuk, hogy letakarva újra megkeljen. Sütés előtt az ujjunkkal nyomjunk mélyedést a közepébe.
A kiszúrt, duplájára kelesztett tésztákat mindig először a fölső felével lefele tegyük az olajba. Olyan edényt válasszunk, aminek van fedele, hogy az első oldal sütésekor azzal együtt süssük a fánkokat. A kelt tésztából távozó gőz így bennmarad és megemeli a tésztánkat, így lesz szalagos a széle. A fánkok másik felét is süssük aranybarnára, majd egy rácson hagyjuk őket kihűlni.
Melegítsük fel az olajunkat és a leírtakat követve süssük készre a fánkokat. Tálaljuk lekvárral, porcukorral, vagy akár mindkettővel. A lekvárt a pikánsság kedvéért keverjük el a pálinkával.
Házi sajtos tejfölös lángos újhagymával
Egy igazi magyar klasszikus a lángos, minden nyár kötelező étele. Nézze meg Ön is, hogyan készíti el Széll Tamás!
Házi sajtos tejfölös lángos újhagymával
Hozzávalók 4 db közepes méretű lángoshoz
A lángoshoz:
- Belbake Liszt, átszitálva - 250 g
- Főtt, áttört burgonya - 125 g
- Hazánk Kincsei Kefir - 85 g
- Hazánk Kincsei Tej - 110 g
- Belbake Élesztő, friss - 10 g
- Só - 10 g
- Belbake Cukor - 3 g
- Vita D’or Napraforgóolaj, sütéshez - 1 l
A tejfölhöz:
- Fokhagyma - 6-7 gerezd
- Hazánk Kincsei Tejföl - 2 nagy doboz
- Milbona Old Hollander sajt - 300 g
- Snidling - 1 cserép
- Újhagyma - 2 szál
A burgonyát megtisztítjuk, kockákra vágjuk, majd sós vízben puhára főzzük. Ha puhára főtt még forrón áttörjük, kissé hagyjuk kihűlni. Az áttört burgonyában ne maradjanak nagyobb darabok, ha kell nyomjuk át szitán is. A liszthalom közepébe kis mélyedést készítünk, beleöntjük a tej egy részét, beletesszük az élesztőt és a cukrot, picit felfuttatjuk.
Ha felfutott az élesztő, hozzáadjuk a maradék tejet, kefirt, sót. Kézzel vagy keverőgépben homogén tésztává dolgozzuk. A kész tésztát mély keverőtálba tesszük, tetejét vékonyan meglisztezzük, konyharuhával letakarjuk, langyos helyen duplájára kelesztjük.
Amíg kelnek a gombócok készítsük el a kiegészítőket a tetejére. A sajtot reszeljük le és tegyük félre. A tejfölt keverjük ki az apróra vágott snidlinggel és a reszelt fokhagymával. Az újhagymát vágjuk vékony karikákra a zöld részével együtt.
A megkelt tésztából tetszőleges súlyú és méretű gombócokat formázunk és deszkára kitéve 15-20 percet pihentetjük. Közben zsiradékot melegítünk, kézzel lapos lángos formát formázunk a pihent gombócokból és a forró, 170 fokos zsiradékban aranybarnára sütjük.
Csepegtető rácson pihentetjük. A kész lángosokat kenjük meg bőségesen a tejföllel, szórjuk meg a reszelt sajttal és az újhagymakarikákkal.
Galló Nóra – a Lidl dietetikusának ajánlásával
A desszertek helye étrendünkben
Kelt tészta zsírban sütve: churros, szalagos fánk, lángos
Akár édes, akár sós, a bő zsiradékban sült tésztaételek kalóriadúsak és nehezen emészthetők. A magas szénhidráttartalom mellett kevés rostot és kevés jó minőségű fehérjét tartalmaznak, ezért érdemes úgy tervezni, hogy az adott napon a többi étel ezekben mindenképpen bővelkedjen.
Ugyan a szénhidrátok energiát szolgáltatnak szervezetünk számára, ezért úgynevezett elsődleges energiaforrások, az azonban nem mindegy, hogy gyorsan felszívódó (pl.: hozzáadott cukor, finomított liszt) avagy lassan felszívódó formában (pl.: keményítő és rostok) kerülnek fogyasztásra. Vércukor- és inzulinszintünk stabilan tartása érdekében az utóbbit érdemes preferálni.
Az édességek megfelelő és mértékletes fogyasztása ugyan nem ellenjavallt, de fontos hangsúlyozni a hazai és nemzetközi ajánlások szerint egyaránt a napi kalóriabevitelünk legfeljebb 10%-a származhat hozzáadott cukorból, ugyanakkor az is megfogalmazásra került, hogy a napi 5% alatti bevitel további előnyökkel jár az egészséges életmód megvalósítása szempontjából. Édességet minél ritkábban fogyasszunk, lehetőség szerint a főétkezések részeként és akkor is legyünk mértékletesek.
Herczeg Ágnes – A Lidl borszakértőjének ajánlásával
A kelt tésztából készült édességek esetében két vonalat is követhetünk a borokkal. A churros és a szalagosfánk esetében tökéletes választás egy Tokaji Aszú vagy Édes Szamorodni. Ezek a párosok egy nagyon gazdag ízrobbanást eredményeznek, összhatásában telt, simogatóan bársonyos kombinációt alkotnak. Ugyanakkor szintén izgalmas lehet, ha pezsgőt választunk a churros és a szalagos fánk mellé. Itt azt a játékot is megengedhetjük magunknak, hogy ha édesszájúak vagyunk, akkor édes pezsgőt választunk, ha pedig nem, akkor szárazat, például egy Pannon Imperialt vagy Dereszlát. A száraz pezsgők szintén remekül passzolnak a sajtos tejfölös lángoshoz is, de ahhoz választhatunk egy feszesebb neutrális fehérbort is, például a Badacsonyi Olaszrizlinget.