Online Főzőiskola
Házi naan kenyér
Tanulja meg Ön is elkészíteni a híres naan kenyeret!
Hozzávalók:
- Belbake liszt - 300 g
- Pilos görög joghurt - 3 ek.
- Hazánk Kincsei tej - kb. 1-1.5 dl
- Szódabikarbóna - 1 kk.
- Só - 1 kk.
- Kristálycukor - 1 ek.
- Pilos vaj, tisztított - 3 ek. + kenéshez 0.5 dl
- Fehér és fekete szezámmag - 2 ek.
- Koriandermag - 1 kk.
- Fokhagyma - 3 gerezd
- Koriander, friss, aprítva - 1 köteg
Elkészítés:
A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a sót, cukrot, szódabikarbónát és elkeverjük. Jöhet hozzá a joghurt, 3 evőkanál vaj és apránként a tej. Összekeverjük, majd gyúrjuk, lisztezett deszkán gömbölyítjük.
Sima, közepesen lágy, edény falára nem tapadó tésztát kell, hogy kapjunk. Takarjuk le és hagyjuk 30 percig pihenni. Míg pihen a tészta, késsel összeaprítjuk a fokhagymát, a koriandert, mozsárban összetörjük a koriandermagot, a szezámmagokat, és mindet összekeverjük.
A megpihent tésztát nyolc egyenlő részre vágjuk és kigombócozzuk. Lisztezett felületen kb. 1-2 mm vastagra és enyhén nyújtottas, ovális alakúra nyújtjuk, nyújtás közben megszórjuk az aprított fűszerkeverékünkkel, amelyet belenyújtunk a tésztába!
A felületét megecseteljük vízzel és közepesen forró, nem teflon serpenyőbe tapasztjuk, így sütjük. Ha kezd hólyagosodni, serpenyővel együtt megfordítjuk és a gázláng (vagy esetleg parázs) felett odakapatjuk a hólyagokat. (Ha megfelelően „tapadós” vasserpenyőt használunk, nem esik le a kenyér.) Ha kész, tovább dagadt a tészta és szép a színe, levakarjuk a serpenyőről a kenyeret és azonnal megkenjük tisztított vajjal.
A kenyereket egymásra pakolva tartjuk langyosan, közben át is gőzölődik és puhul.
Igazi ízes tunkolós kenyér.
Indiai csirkés-zöldség curry
Kóstoljon bele egy igazi indiai fogásba, Széll Tamás mutatja a receptet!
Hozzávalók:
- Húsfarm csirkecomb, egész - 3 db
- Vöröshagyma, vékony cikkekre vágva - 3 fej
- Lilahagyma, vékony cikkekre vágva - 3 fej
- Póréhagyma, laskára vágva - 1/3 szál
- Fokhagyma, szeletelve - 6 gerezd
- Zöld édes chilipaprika, darabolva - 1-2 db
- Freshona csicseriborsókonzerv - 2 doboz
- Burgonya, közepes szemű, héjában főzve - 2-3 db
- Paradicsom, héj nélkül, négybe vágva - 3-4 nagyobb darab
- Vita D’or kókuszolaj - 1.5 dl
- Vörös mustármag - 1 ek.
- Kania chilipor - 1 kk.
- Curry levelek, friss - 1-2 szál
- Koriander, őrölt - 1 kk.
- Garam masala - 1 kk.
- Kania kurkuma - 2 kk.
- Freshona kókusztej - 1-1.5 l
- Friss koriander, durvára vágva - 2 nagy köteg
- Chilipaprika, aprítva - 1 db
- Só ízlés szerint
Elkészítés:
A burgonyákat egészben, héjában főzzük. Ha elkészült és kihűlt, megtisztítjuk, majd nagyobb darabokra vágjuk.
A csirkecombokat kicsontozzuk és sózzuk, borsozzuk, majd nagyméretű vaslábasban, forró kókuszzsírban aranybarnára sütjük, különösen a bőrös oldalát. Ha elkészült, kivesszük a zsírból, kockákra vágjuk és pihentetjük.
A nagyobb cikkekre vágott vörös- és lilahagymát, a pórét és fokhagymát a visszamaradt csirkés kókuszolajon megpirítjuk. Beledobjuk a kockázott csirkecombot, hozzáadjuk a darabolt édes chilipaprikát, a curry leveleket és az összes porított és egész fűszert is. A fűszereket is erősen pirítjuk, majd rádobjuk a paradicsomot, kicsit rotyogtatjuk, végül jöhet a csicseriborsó és a főtt burgonya. Átforgatjuk, mindent alaposan vonjon be a paradicsomos hagymás fűszeres alap, majd felöntjük a kókusztejjel és készre rottyintjuk. A csicseriborsó és a burgonya szépen sűrít majd igazi tunkolósra.
Egy kis friss chilit és koriandert teszünk a tetejére, és naan kenyérrel tunkoljuk.