Banner

Online Főzőiskola

Házi görög- és sárgadinnye sorbet

Nem fagylalt, nem jégkrém, hanem házi sorbet! Tanulja meg Ön is Széll Tamástól ennek a hűsítőnek a receptjét!

Görögdinnye sorbet:

  • Görögdinnye, mag nélkül, pürésítve - 300 g
  • Gránátalmalé - 1 dl
  • Pezsgő Ágnes - 1 dl
  • Kristálycukor - 50 g
  • Pektin - 2 g
  • J.D Gross Keserű csoki - ízlés szerint


Sárgadinnye sorbet:

  • Sárgadinnye, pürésítve - 300 g
  • Grand Tokaj Amethyst Tokaji szamorodni - 1 dl
  • Víz - 1 dl
  • Citrom leve 1 db
  • Belbake Vanília kikapart magja - 1 db
  • Kristálycukor - 50 g
  • Pektin - 2 g


A görögdinnye sorbet-hez a dinnyét kimagozzuk és a gyümölcsöt leturmixoljuk.

A kristálycukrot összekeverjük a pektinnel, majd hidegen elkeverjük a gránátalmalével és a pezsgővel. Lassan felforraljuk, de amint érezzük a sűrűsödés jeleit le is vesszük a tűzről és kézi turmixal selymesítjük, közben hozzácsurgatjuk a nyers dinnyepürét.


A kész alapmasszát lapos, nagyméretű porcelántálba tesszük és betesszük a fagyasztóba.

Fagyasztás során minél többször keverjük össze a kristályosodó folyadékot habverővel, annál selymesebb lesz a végeredmény. Ha már megfagyott, de kenhető tálalhatunk is, illetve áttehetjük szűkebb fagyisdobozba. Egy kis keserű csokit ha magméretűre darabolunk, hozzákeverhetjük, mintha dinnye mag volna.


Sárgadinnyénél is így járunk el, csak ott a szamorodniból, vízből és citromléből készítünk szirupot, azt keverjük hozzá a sárgadinnyepüréhez.


Tálalhatjuk gombócozva vagy borospohárban, kásásan.

Gyümölcsös morzsasütemény, házi joghurtparféval

Tanulja meg Ön is egyszerűen, hogyan késztheti el ezt a mennyei gyümölcsös süteményt!

Joghurtparfé:

  • Tojássárgája - 3 db
  • Tojásfehérje - 2 db
  • Kristálycukor - 50 g + 50 g
  • Citrom leve és héja - 1 db
  • Belbake Vanília kikapart magja - 1 rúd
  • Pilos Görögjoghurt - 200 g
  • Pilos Tejszín, félmafla habbá verve - 200 g


Morzsasüti tészta:

  • Pilos Vaj, fagyosan lereszelve - 120 g
  • Belbake Liszt - 120 g
  • Porcukor - 120 g
  • Alesto Pörkölt dió, darálva - 120 g
  • Zabkeksz, darálva - 120 g
  • Tojás - 1 db


Morzsasüti gyümölcstöltelék:

  • Málna - 2-3 nagy marék
  • Fekete szeder - 1-2 marék
  • Áfonya - 1 marék
  • Freshona Meggy, friss vagy mirelit - 2-3 nagy marék
  • Meggylekvár - 3-4 ek.
  • Cukor - 4-5 ek.
  • Belbake Liszt - 2-3 ek.


Joghurtparfé:

A tojássárgáját a cukor felével, egy csipet sóval és vaníliával fehéredésig habosítjuk, majd hozzákeverjük a joghurtot és a félig kemény tejszínhabot. Ízesítjük a citrom levével és héjával.

A tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukor másik felével. Hozzáforgatjuk a joghurtos alapmasszához, majd a kész parféalapot tetszőleges őzgerincformába vagy adagos formákba töltjük és lefagyasztjuk. Jéghidegen tálaljuk.


Töltelék:

A töltelékhez az összes gyümölcsöt összekeverjük a cukorral, és hagyjuk picit összeesni. Ha levet engedett, szűrjük le és picit nyomkodjuk is ki. Keverjünk hozzá egy kevés meggylekvárt és pár kanál lisztet, hogy sütés közben a többi levet egy picit megfogja.


Morzsasüti:

Az összes száraz hozzávalót összekeverjük, majd a fagyos vajat ráreszeljük. Kézzel összemorzsoljuk a tésztát és ráütünk egy egész tojást. Kemény tésztává gyúrjuk, lefóliázzuk és hűtőben legkevesebb egy órát pihentetjük. (De nagyon szereti, ha fél év múlva kerül elő a fagyasztóból, úgy még roppanósabb, ízeseb lesz!)

A kész tészta felét egy porcelántál aljába reszeljük, rákanalazzuk a tölteléket, a másik felét pedig a tetejére reszeljük. 180 fokos sütőben aranybarnára sütjük.

Langyosan tálaljuk a parféval és porcukorral.

Herczeg Ágnes – A Lidl borszakértőjének ajánlásával

Text And Image Section

A friss gyümölcsös édességek a friss gyümölcsös ízekkel a legfinomabbak a borok esetében is. A morzsasüti mellé kínálhatunk egy kellemesen behűtött Grand Tokaj Késői Szüretet, a dinnye sorbet-k pedig elegánsak és stílusosak egy pohár hideg Gellért Hill pezsgő vagy egy pohár Prosecco társaságában.