Online Főzőiskola

Házi görög- és sárgadinnye sorbet
Nem fagylalt, nem jégkrém, hanem házi sorbet! Tanulja meg Ön is Széll Tamástól ennek a hűsítőnek a receptjét!
Görögdinnye sorbet:
- Görögdinnye, mag nélkül, pürésítve - 300 g
- Gránátalmalé - 1 dl
- Pezsgő Ágnes - 1 dl
- Kristálycukor - 50 g
- Pektin - 2 g
- J.D Gross Keserű csoki - ízlés szerint
Sárgadinnye sorbet:
- Sárgadinnye, pürésítve - 300 g
- Grand Tokaj Amethyst Tokaji szamorodni - 1 dl
- Víz - 1 dl
- Citrom leve 1 db
- Belbake Vanília kikapart magja - 1 db
- Kristálycukor - 50 g
- Pektin - 2 g
A görögdinnye sorbet-hez a dinnyét kimagozzuk és a gyümölcsöt leturmixoljuk.
A kristálycukrot összekeverjük a pektinnel, majd hidegen elkeverjük a gránátalmalével és a pezsgővel. Lassan felforraljuk, de amint érezzük a sűrűsödés jeleit le is vesszük a tűzről és kézi turmixal selymesítjük, közben hozzácsurgatjuk a nyers dinnyepürét.
A kész alapmasszát lapos, nagyméretű porcelántálba tesszük és betesszük a fagyasztóba.
Fagyasztás során minél többször keverjük össze a kristályosodó folyadékot habverővel, annál selymesebb lesz a végeredmény. Ha már megfagyott, de kenhető tálalhatunk is, illetve áttehetjük szűkebb fagyisdobozba. Egy kis keserű csokit ha magméretűre darabolunk, hozzákeverhetjük, mintha dinnye mag volna.
Sárgadinnyénél is így járunk el, csak ott a szamorodniból, vízből és citromléből készítünk szirupot, azt keverjük hozzá a sárgadinnyepüréhez.
Tálalhatjuk gombócozva vagy borospohárban, kásásan.

Gyümölcsös morzsasütemény, házi joghurtparféval
Tanulja meg Ön is egyszerűen, hogyan késztheti el ezt a mennyei gyümölcsös süteményt!
Joghurtparfé:
- Tojássárgája - 3 db
- Tojásfehérje - 2 db
- Kristálycukor - 50 g + 50 g
- Citrom leve és héja - 1 db
- Belbake Vanília kikapart magja - 1 rúd
- Pilos Görögjoghurt - 200 g
- Pilos Tejszín, félmafla habbá verve - 200 g
Morzsasüti tészta:
- Pilos Vaj, fagyosan lereszelve - 120 g
- Belbake Liszt - 120 g
- Porcukor - 120 g
- Alesto Pörkölt dió, darálva - 120 g
- Zabkeksz, darálva - 120 g
- Tojás - 1 db
- Só
Morzsasüti gyümölcstöltelék:
- Málna - 2-3 nagy marék
- Fekete szeder - 1-2 marék
- Áfonya - 1 marék
- Freshona Meggy, friss vagy mirelit - 2-3 nagy marék
- Meggylekvár - 3-4 ek.
- Cukor - 4-5 ek.
- Belbake Liszt - 2-3 ek.
Joghurtparfé:
A tojássárgáját a cukor felével, egy csipet sóval és vaníliával fehéredésig habosítjuk, majd hozzákeverjük a joghurtot és a félig kemény tejszínhabot. Ízesítjük a citrom levével és héjával.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukor másik felével. Hozzáforgatjuk a joghurtos alapmasszához, majd a kész parféalapot tetszőleges őzgerincformába vagy adagos formákba töltjük és lefagyasztjuk. Jéghidegen tálaljuk.
Töltelék:
A töltelékhez az összes gyümölcsöt összekeverjük a cukorral, és hagyjuk picit összeesni. Ha levet engedett, szűrjük le és picit nyomkodjuk is ki. Keverjünk hozzá egy kevés meggylekvárt és pár kanál lisztet, hogy sütés közben a többi levet egy picit megfogja.
Morzsasüti:
Az összes száraz hozzávalót összekeverjük, majd a fagyos vajat ráreszeljük. Kézzel összemorzsoljuk a tésztát és ráütünk egy egész tojást. Kemény tésztává gyúrjuk, lefóliázzuk és hűtőben legkevesebb egy órát pihentetjük. (De nagyon szereti, ha fél év múlva kerül elő a fagyasztóból, úgy még roppanósabb, ízeseb lesz!)
A kész tészta felét egy porcelántál aljába reszeljük, rákanalazzuk a tölteléket, a másik felét pedig a tetejére reszeljük. 180 fokos sütőben aranybarnára sütjük.
Langyosan tálaljuk a parféval és porcukorral.
Herczeg Ágnes – A Lidl borszakértőjének ajánlásával

A friss gyümölcsös édességek a friss gyümölcsös ízekkel a legfinomabbak a borok esetében is. A morzsasüti mellé kínálhatunk egy kellemesen behűtött Grand Tokaj Késői Szüretet, a dinnye sorbet-k pedig elegánsak és stílusosak egy pohár hideg Gellért Hill pezsgő vagy egy pohár Prosecco társaságában.