Banner

Tojás lecke

Online főzőiskola

Jackpot reggeli rántottával & tojássalátával


Nézze meg Ön is, hogyan készül három igazán nagyszerű reggeli tojásból! Nézze meg a videót és tanulja meg Ön is ezeket a remek recepteket Széll Tamástól!

Jackpot reggeli rántottával & tojássalátával


Hozzávalók:


  • Tojás, nyersen - 4 db
  • Vaj - 1 ek


A tojássalátához:


  • Tojás, főzve - 8 db
  • Tojássárgája - 3 db
  • Vita D’or Napraforgóolaj - 3 dl
  • Mustár, dijoni - 3 ek
  • Citrom - 1 db
  • Alma vagy fehérborecet - 1-2 ek
  • Hazánk Kincsei Tejföl - 1 ek
  • Snidling, petrezselyem - 1-1 köteg
  • Félbarna kenyér, opcionálisan pirítva - 1 db vagy 4 szelet


A tojássalátához főzzük meg a tojásokat úgy, ahogy a rakott burgonyához is, hogy a tojássárgája még egy kicsit lágy maradjon. Amíg fő a tojás keverjük ki a majonézünket. A tojássárgájához adagoljuk lassan hozzá az olajat, és keverjük folyamatosan a habverővel. Amikor a sárgáják felvették az olajat, ízesítsük azt a mustárral, a citromunk levével és egy kevés ecettel. Lazítsuk a majonézünket a tejföllel és az aprított zöldfűszerekkel.


A legkönnyebben egy tojásszeletelővel tudjuk elég vékonyra vágni a tojásokat. Keverjük bele a majonézünkbe és tegyük félre, hogy összeálljanak az ízek.

Amíg pihen a tojássalátánk készítsük el a rántottát.


Ehhez a tojásokat villával alaposan verjük fel, addig amíg egynemű nem lesz, a fehérjeszálakat teljesen el nem keverjük és kis levegőt is forgatunk bele, végén sózzuk meg. Egy teflonserpenyőben melegítsünk vajat és öntsük rá a tojást. Vaj helyett használhatunk más, akár növényi zsiradékot, olajat is. Nem akarjuk a tojásunkat pirítani, így egy közepes hőmérsékleten készítsük. Várjunk, amíg az alja elkezd megkötni, és egy spatulával húzzuk be az oldalait a rántottának. Addig folytassuk ezt, amíg mindenhol át nem sül a tojásunk, de még van remegése, semmiképp ne szárítsuk ki, maradjon szaftos.


Ha sütés közben úgy érezzük, hogy túl nagy a hő, vegyük le a serpenyőnket a tűzről és amikor kész a rántotta, azt azonnal borítsuk ki onnan, hogy a serpenyő maradékhője ne tudja túlsütni.


A tojássalátát kanalazzuk a kenyerünkre és a rántottát is csúsztassuk át egy szelet kenyérre.


Habart tojás


A habart tojás a legkíméletesebb módja annak, hogy elkészíthessünk reggelire egy adag tojást. Verjük fel a tojásokat a natúr krémsajttal egy villával teljesen simára. Tegyük egy keverőtálba vízgőz fölé és lassan, folyamatosan keverve a villával, főzzük készre. A habart tojásnak krémesnek kell maradnia, fűszerezzük, sóval, borssal.


Hozzávalók 4 főre:


  • Tojás - 8 db
  • Milbona Krémsajt, natúr - 2-3 ek
  • Békebeli kifli - 2-3 db
  • Félbarna kenyér - 2 db

Klasszikus és francia sajtos omlett


Nézze meg Ön is, hogyan készül egy igazi reggeli klasszikus: az omlett! Széll Tamás most megmutatja a hagyományos és a francia verziót is.

Klasszikus és francia sajtos omlett


A francia omlett gyakorlatilag a belépő fogás bármelyik komolyabb francia étterem konyhájára. Furcsa lehet, hogy gyakorlatilag egy egy-hozzávalós tojásételt ennyire komolyan vesznek, de igazából rengeteg technikát rejt magában, kezdve a tojás keverésétől. Éreznünk kell a hőt is, és tudnunk kell vele bánni, mert az omlett akkor tökéletes, ha pirulás nélkül tudjuk elkészíteni. A külseje legyen kész, de ne kapjon színt, a belseje viszont maradjon krémes, folyós.


Használjunk hozzá vagy öntöttvas serpenyőt, vagy olyan teflont, amiről biztosan tudjuk, hogy nem sérült sehol.


A tojásokat egy villával keverjük teljesen simára, ne maradjon benne sehol fehérjeszál, legyünk precízek. Sózzuk, borsozzuk.


Kezdjük a vaj felolvasztásával, amit szintén ne barnítsunk meg, csak hagyjuk, hogy lassan habozzon. Öntsük rá a tojást, legyen biztos, hogy nem túl forró a serpenyőnk. Egy villával kevergessük folyamatosan, amíg egy kicsit elkezd megkötni, de ne hagyjuk, hogy az alján leragadjon. Mozgassuk a serpenyőt, és amikor (1-2 perc után) érezzük, hogy elkezdett sülni a tojás, hagyjuk békén, hogy az alja még egységesen össze tudjon sülni és a fölső kicsit folyékonyabb rész is elkezdjen összeállni. Vegyük le a tűzről a serpenyőt, fogjuk meg a serpenyő nyelét, döntsük meg és a villánk segítségével hajtsuk be az omlettet a serpenyő fala felé, majd hajtsuk rá vissza a másik felét is.


Óvatosan borítsuk ki a serpenyőből. Végén reszelhetünk a tetejére parmezánt és megszórhatjuk aprított snidlinggel.


Hozzávalók 4 főre:


  • Tojás - 10-12 db
  • Pilos Vaj - 2-3 ek
  • Lovilio Grana Padano sajt, reszelve - 4-5 ek
  • Snidling, aprítva - 1 köteg

Fekete öves napindító: eggs benedict


Ha egy igazán különleges reggelit keres , akkor megtalálta! Tanulja meg Ön is hogy készíti Széll Tamás az Egg benedict-et és hozz a vajas muffint!

Fekete öves napindító: eggs benedict


Hozzávalók 4 főre:


  • Buggyantott tojás - 8 db
  • Vajas muffin - 4 db
  • Paraj, bébi - 1 csomag
  • Pilos Vaj - 100 g kb.
  • Milbona Sajtkrém, natúr - 3-4 ek
  • Nautica Füstölt lazac, szeletelt - 8-10 szelet
  • Pikok Bacon, pirítva - 12 szelet
  • Snidling - 1 kis köteg
  • Béarni mártás - 2-3 dl


Vajas muffin


Hozzávalók 4 db-hoz, elkészítési idő 20 perc, kelesztés kb. 60 perc, sütés 20 perc


  • Belbake liszt - 200 g
  • Pilos Vaj - 40 g + kenéshez
  • Hazánk Kincsei langyos tej - 1,5 dl
  • Belbake Élesztő, szárított - 7 g
  • Belbake Kristálycukor - 1 ek
  • Só 1 kk
  • Castello Kukoricadara - 3-4 ek


A lisztet egy tálba tesszük, a liszt közepébe egy kis langyos tejet öntünk, majd beletesszük a cukrot és az élesztőt. Gyengéden elkavarjuk és felfuttatjuk az élesztőt. Adunk hozzá még egy kevés langyos tejet és elkezdjük kézzel, vagy géppel kidagasztani a tésztát, hozzáadjuk a sót és a kézmeleg vajat. Lágy, kéztől elváló tésztát kell, hogy kapjunk. Fóliával letakarjuk és langyos helyen duplájára kelesztjük.


A tésztát négybe vágjuk és gombócokat formázunk belőle. Kör alakú, kb. 10 cm átmérőjű, kivajazott, kukoricadarával enyhén megszórt, fém- vagy porcelánformába tesszük a tésztákat, letakarjuk és megint duplájára kelesztjük.


Megszórjuk a tészta tetejét is kukoricadarával és forró serpenyőben, kevés olajon formával együtt megsütjük a muffinok tetejét, hogy lapos és szép barna legyen! Ha szépen megsült a teteje, 200 fokos sütőben sütjük kb. 15-18 percig, míg aranybarna nem lesz a széle is. Ha elkészült, hagyjuk pihenni, kihűlni.

1-2 napig is eláll letakarva!


Tálalás pillanatában vágjuk félbe, és serpenyőben pirítjuk.


Buggyantott tojás


Hozzávalók 4 főre:


  • Tojás - 8 db
  • Almaecet - 1 dl


Egy lábosban felforraljuk a vizet az ecettel és a sóval. Egy kanállal, vagy habverővel belekeverünk a vízbe és az örvénybe beleütjük a tojásokat egyesével. Hagyjuk a tűzön 1-2 percig, majd félrehúzzuk a lábost, a forró vízben fognak elkészülni a tojások. Fontos, hogy a vizünk ne forrjon, mert az szétverheti a buggyantott tojásainkat.


Béarnie mártás (Még mindig segít a séf 122. oldal)


  • Badacsonyi Olaszrizling - 1,5 dl
  • Fehérborecet - 3 ek
  • Fokhagyma - 2 gerezd
  • Salottahagyma - 1 fej
  • Tojássárgája - 3 db
  • Pilos Vaj, tisztítva Segít a séf 109. oldal - 2 dl kb.
  • Kania Tárkony, szárított - 1 kk
  • Kapor, friss - 1 kis köteg
  • Kania Bors, egész - 10-12 szem


A mártásunkhoz a fokhagymát felszeleteljük vékonyan, a salottát pedig apróra vágjuk. Egy lábosba öntjük a fehérbort és a fehérborecetet, beletesszük a borsszemeket, a tárkonyt és a babérlevelet. Elkezdjük főzni a hagymákkal és hagyjuk, hogy a felére redukálódjon. A kész levünket szűrjük le, hagyjuk kicsit hűlni majd keverjük el benne a tojások sárgáját. Vízgőz fölött kezdjük nagyon lassan a tojásos keverékünket főzni és lassan csorgassuk hozzá a tisztított vajunkat. Folyamatosan keverjük közben, hogy ne csapódjon ki a zsiradék, és figyeljünk, hogy ne forrósodjon túl, mert akkor rántottánk lesz a mártás helyett. Ha kész a mártás, levesszük a gőzről, sózzuk, borsozzuk belekeverjük a tárkonyt és a friss aprított kaprot. Tálalásig hagyhatjuk a tűzről lehúzott lábos tetején, de tálaláshoz legjobb, ha szószos üvegbe töltjük.


Tálaláskor a muffinokat vágjuk félbe és pirítsuk meg a vágási felületüket.


A spenótot fonnyasszuk meg egy kevés vajon egy serpenyőben.


A muffinokat kenjük meg a vajkrémmel, halmozzunk rá a spenótból, majd tegyük rá a lazacszeleteket, vagy a pirított bacont. Tegyünk mindkét felére 1-1 buggyantott tojást és a szószos üvegből locsoljuk meg bőven a mártással.

Szórjuk meg a tetejét az aprított snidlinggel.

Galló Nóra – a Lidl dietetikusának ajánlásával

Text And Image Section

A tojás, annak ellenére, hogy egyetlen sejt, szinte az összes létfontosságú vitamint és ásványi anyagot tartalmazza. Komplett fehérjeforrás, vagyis tartalmazza az összes esszenciális aminosavat (= fehérjék építőköveit), ráadásul a szervezetben jól hasznosuló formában, ezért mondjuk, hogy magas biológiai értékkel rendelkezik. Kiemelendő a benne található nagy mennyiségű kolin, mely több szempontból is (pl.: idegrendszer, anyagcsere) bizonyítottan pozitív hatású. Továbbá vitaminjai és ásványi anyagai közül érdemes megemlíteni az E-, a D-, a B12-vitamint, a vasat és a cinket. Egyre gyakoribb, hogy a tojás funkcionális élelmiszerként is megjelenik, hiszen gyakran dúsítják valamilyen kiemelten fontos tápanyaggal pl: szelénnel vagy Omega 3 zsírsavakkal.


A tojás helyettesítése vegán étrend esetén többféle alapanyaggal is lehetséges, ez azonban a konyhatechnológiára és nem pedig a tápanyagtartalmára értendő. Gélképző, zselésítő tulajdonsággal rendelkezik a lenmag(liszt), a chia mag és az útifűmaghéj is. 1 db tojás helyettesítéséhez 1 ek. lenmaglisztre és 4-5 ek. vízre van szükségünk. Az összekeverés után pár percig állni hagyjuk, amíg zselés állagú nem lesz.

Herczeg Ágnes – A Lidl borszakértőjének ajánlásával

Text And Image Section

A tojásos reggeli ételekhez a mindennapokban ritkán fogyasztunk bort, de egy-egy ünnepi, vagy lustálkodós napon különlegessé varázsolhatjuk ezeket a fogásokat egy pohár finom pezsgővel. Válaszhatunk hozzá egy gyümölcsösebb tankpezsgőt, például az állandó kínálatunkból az Allini Proseccot vagy a Burg Schöneck pezsgőt, vagy egy komplexebb ízvilággal rendelkező tradicionális erjesztésű pezsgőt, például a Pannon Imperialt vagy a Sauska Brut pezsgőket.