Online Főzőiskola

Chia puding sokféleképpen…
Kóstolja meg Ön is az ízletes chia mag pudingvariációkat, Széll Tamás adja hozzá az inspirációt!
Hozzávalók:
- Chia mag adagonként - 30 g
- Folyadék adagonként - 1.5 dl
Trópusi (1 adag):
- Vemondo kókusztej - 1.5 dl
- Confeira méz - 1 ek.
- Só
- Mangó, passiógyümölcs, friss kókuszszeletek, licsi - ízlés szerint
Piros bogyós (1 adag):
- Solevita almalé - 1 dl
- Málna, feketeszeder pürésítve - 4 ek.
- Belbake barna cukor - 2 ek.
- Málna, áfonya, szeder, pörkölt mandula - ízlés szerint
Csokis (1 adag):
- Gluténmentes rizstej - 1.5 dl
- Belbake kakaópor - 1 ek.
- Cukor - 1 ek.
- Alesto pörkölt mogyoró, Alesto dió, J.D. Gross keserű csoki, gluténmentes csokis keksz- ízlés szerint
Mandulás (1 adag):
- Vemondo mandulatej - 1.5 dl
- Kania fahéj - 2 csipet
- Alesto Pörkölt mandula aprítva, marcipán - ízlés szerint
Banános (1 adag):
- Gluténmentes zabtej - 1 dl
- Banán pürésítve - 4 ek.
- Citromlé - pár csepp
- Juharszirup - 2-3 ek.
- Banánszeletek, kandírozott gyömbér
Elkészítés:
A chia magot tetszőleges formában variálhatjuk, ha pudingot készítünk. A legjobb és legegészségesebb módja, ha hidegen, áztatásos módszerrel készítjük: tetszőleges ízű és fajtájú híg folyadékba tesszük a chia magot, majd alaposan elkeverjük és hűtőbe téve másnapig pihentetjük. A chia mag és a folyadék aránya: 1:8-10, azaz a chia mag képes másnapra nyolc-tízszeres folyadékot magába szívni és megduzzadni!
A kész chia puding ízletes és rendkívül egészséges! Olyan gyümölccsel-feltéttel ízesítjük, díszítjük, amilyennel csak akarjuk.

Csúsztatott zabpalacsinta
Zabos, lekváros és mindenmentes! Nézze meg, hogyan készül a „hamis” csúsztatott palacsinta!
Hozzávalók:
- Gluténmentes! zabliszt, házi vagy készen vásárolt - 25 dkg
- Alesto (csak egész van) darált mandula - 50 g
- Cukor - 60 g + 40 g
- Pilos laktózmentes tej - 0.6 l
- Tojás - 4 db
- Pilos laktózmentes vaj, kézmelegen - 60 g
- Gluténmentes! sütőpor - 1 csomag
- Só - 1 nagy csipet
- Vita’dor olaj a sütéshez
Töltelékek:
- Hazánk kincsei meggylekvár vagy szilvalekvár - ízlés szerint
- Porcukor és Belbake mák keveréke - 1:1 arányban, kevés baracklekvárral szaftosítva ízlés szerint
- Alesto darált, pörkölt dió és porcukor keveréke - 1:1 arányban, kevés baracklekvárral szaftosítva ízlés szerint
- Porcukor a tálaláshoz
Elkészítés:
A palacsinta tésztához a tojássárgáját habosra keverjük a cukor nagyobbik részével, a vajjal, majd hozzáadjuk a tejet, zablisztet, sütőport, darált mandulát. Hagyjuk 30-40 percig pihenni.
A pihenő elteltével a tojásfehérjékből és a cukorból kemény habot verünk, majd hozzáforgatjuk a palacsintamasszához.
A palacsintasütőt vékonyan megecseteljük olajjal és nem túl forró serpenyőben sütjük csak az egyik felét, egészen addig, míg a teteje is elkészül, megbőrősödik.
Egy tányérra csúsztatjuk és még melegen megkenjük a töltelékkel, majd jöhet rá a következő palacsinta, egészen addig, míg elérünk egy kellő, kb. 5-7 cm magasságot, vagy el nem fogy a tésztánk.
Az utolsó palacsintát a sült felével felfelé tegyük a tetejére és hintsük meg porcukorral.
Langyosan, cikkekre vágva tálaljuk.
Dr. Galló Nóra – A Lidl dietetikusának ajánlásával

1. Chia puding sokféleképpen…
A chia mag vagy más néven aztékzsálya, mely Közép- és Dél-Amerikában őshonos számos pozitív tulajdonsága között szerepel a rendkívül magas vitamin-, ásványianyag- (többek között kalcium, magnézium, vas, cink, A- és B-vitaminok, réz, kálium), antioxidáns-, Omega 3 zsírsav- és rosttartalom. Fontos megjegyezni, hogy Omega 3 zsírsav tartalma alfa-linolénsav (ún. ALA) formájában van jelen, ebből a szervezetünk pedig csak kisebb mértékben képes a halakban és tenger gyümölcseiben is található EPA-, és DHA zsírsavakat szintetizálni. Tehát Omega 3 zsírsav bevitelére a chia mag önmagában nem elegendő.
Szénhidráttartalma 46%, melynek nagy része rost, 100 grammban 30 grammnál is több rost található benne. Éppen ezért rendkívül nagy a folyadékfelvevő képessége. Gélképző tulajdonsága miatt folyadék hozzáadását követően kb. 20 perc alatt remek puding állagúvá válik. Nem hiába használjuk elsődlegesen a napjainkban oly népszerű chia puding alapanyagaként, melyre Széll Tamás is nagyszerű példákat mutat. Másik felhasználási módja a vegán, teljes mértékben növényi alapú recepteknél az ún. chia tojás, amely a tyúktojást tudja helyettesíteni.
A gyakran szuperfoodként is emlegetett chia mag rendszeres fogyasztása támogatja a szív- és érrendszert, illetve az immun- és az emésztőrendszerünket is. Ugyan ritkán fogyasztunk chia magot napi szinten, de egyszerre nagy mennyiséget nem ajánlott belőle fogyasztani, hiszen a hirtelen megnövelt rostbevitel akár emésztőrendszeri panaszokat is okozhat. Napi max. 15 gramm mennyiségig teljesen biztonságosan fogyasztható, és élvezhetjük összes pozitív hatását.
A chia pudig nélkülözhetetlen elemei a különféle gyümölcsök és az olajos magvak; ezért az alábbi receptek mindegyikét érdemes kipróbálni.
Trópusi
Energia és tápérték 1 adagra vonatkozóan:
• Energia: 318 kcal
• Fehérje: 6 gramm
• Zsír: 10 gramm
• Szénhidrát: 52 gramm
Piros bogyós
Energia és tápérték 1 adagra vonatkozóan:
• Energia: 406 kcal
• Fehérje: 9 gramm
• Zsír: 15 gramm
• Szénhidrát: 58 gramm
c. Csokis Energia és tápérték 1 adagra vonatkozóan:
• Energia: 468 kcal
• Fehérje: 11 gramm
• Zsír: 26 gramm
• Szénhidrát: 49 gramm
Mandulás
Energia és tápérték 1 adagra vonatkozóan:
• Energia: 376 kcal
• Fehérje: 12 gramm
• Zsír: 25 gramm
• Szénhidrát: 27 gramm
Banános
Energia és tápérték 1 adagra vonatkozóan:
• Energia: 380 kcal
• Fehérje: 7 gramm
• Zsír: 11 gramm
• Szénhidrát: 66 gramm
2. Csúsztatott zabpalacsinta
A palacsintához felhasznált zabliszttel kapcsolatban fontos tudni, hogy ugyan a zab természetéből adódóan gluténmentes, a keresztszennyeződés lehetősége miatt azonban érdemes garantáltan gluténmentes jelölésű terméket választani, ha szeretnénk, hogy a recept gluténmentes étrend esetén biztonsággal fogyasztható legyen. Érdekesség, hogy a zab az egyik legértékesebb és legtáplálóbb gabona, fehérjetartalma kiváló, 100 grammban 14 gramm fehérje található, ami magasabb az átlag gabonafélékhez képest. Ami pedig a fehérjetartalom minőségét illeti, a zabban jobb az esszenciális aminosavak aránya is (ezeket a szervezet nem képes előállítani, így csak külső forrásból tudjuk bevinni), így aminosav-tartalma inkább a hüvelyesekéhez hasonló.
További előnye, hogy a zab magas rosttartalommal bír, ez desszertek esetében különösen fontos lehet, mert így a hozzáadott cukrot is tartalmazó csúsztatott palacsinta vércukor- és inzulinemelő hatása némileg mérsékelhető. A zabban található ún. béta-glükán az emésztőrendszer működése és a bélflóra egyensúlyának megőrzése szempontjából is előnyös, ezenkívül kifejezetten pozitívan hat vércukor- és koleszterinszintünkre egyaránt.
Igény esetén a recept könnyen tejmentessé is alakítható, ehhez a laktózmentes tejet és a vajat szükséges növényi alternatívákra cserélnünk, ez azonban a desszert ízét vagy állagát nem fogja befolyásolni.
A recepthez felhasznált olajos magvak – mandula és dió – növelik a desszert energia, zsír- és egyéb tápértékét is. A mandula és a dió egyaránt kiváló növényi fehérje- és rostforrások, valamint E- és B-vitaminokban, magnéziumban és kalciumban is gazdagok. Jótékonyan hatnak az agyműködésére, a koleszterinszintünkre, a csontozatunkra, az emésztésünkre, továbbá szív- és érrendszerünkre is. Éppen ezért az olajos magvakat érdemes kisebb mennyiségben, de rendszeresen fogyasztani a kiegyensúlyozott és változatos étrend részeként.
Energia és tápérték 1 adagra vonatkozóan:
• Energia: 333 kcal
• Fehérje: 8 gramm
• Zsír: 18 gramm
• Szénhidrát: 33,5 gramm
Herczeg Ágnes – A Lidl borszakértőjének ajánlásával

Se glutén, se laktóz (chia puding, csúsztatott zabpalacsinta)
A bor alapvetően sem glutént, sem laktózt nem tartalmaz, így ha kedvünk van, ízlés szerint egy pohár bort bátran elfogyaszthatunk a glutén- és laktózmentes fogásaink mellé. A csúsztatott zabpalacsintához például tökéletes választás egy pohár Tokaji Szamorodni vagy egy Grand Tokaj Késői Szüret.