Online Főzőiskola
Smørrebrød: háromféle skandináv szendvics
Kóstoljon bele Ön is a skandináv szendvicsek világába!
Hozzávalók:
- Tastino bio pumpernickel kenyér - 12 szelet
- Pilos vaj, kézmelegen a kenéshez
Lazacos:
- Nautica füstölt lazac, szeletelt - 8 nagy szelet
- Cékla, sóban sütve, kockázva - 1 közepes fej
- Hazánk Kincsei ecetes torma - 1 nagy ek.
- Pilos sajtkrém, natúr - 3 ek.
- Hazánk Kincsei tejföl - 1 ek.
- Kapor, aprítva + díszítéshez - 2 ek. + pár szál
- Lolo rosso és bianco salátalevelek - pár db
- Italiamo kapribogyó - pár szem
- Baresa fekete olívabogyó, mag nélkül - pár szem
Burgonyasalátás:
- Burgonya, közepes méretű, tisztítva - 4 db
- Tojássárgája - 2 db
- VitaD’or napraforgóolaj - 1.5 dl
- Hazánk Kincsei tejföl - 2 ek.
- Mustár - 1 ek.
- Citrom leve - ½ db
- Petrezselyem, aprítva + díszíteni - 1 kisebb köteg + pár levél
- Lilahagyma, félfőre vágva - 1 közepes fej
- Koktélparadicsom, karikákra vágva - pár szem
- Freshona csemegeuborka, kockákra vágva - 2 nagyobb db
- Freshona cornichon uborka - pár darab
- Almaecet - 0.5 dl
- Ecet, 10%-os - 0.2 dl
- Madársaláta - 1 kisebb marék
- Só, frissen őrölt bors - ízlés szerint
Garnélás:
- Freshona aprószemű, konyhakész garnéla - 120 g
- Pilos sajtkrém, natúr - 150 g
- Kápia paprika, apróra vágva - 1 db
- Snidling, aprítva - 1 kisebb köteg
- Kapor, aprítva - kb. 1 ek.
- Tojás, főtt, cikkekre vágva - 2 db
- Lolo rosso és bianco salátalevelek - pár db
- Citrom, filézve - 1.2 db
- Citromlé - pár csepp
- Olívaolaj - pár csepp
- Só, frissen őrölt bors - ízlés szerint
Elkészítés:
Lazacos szendvics:
A céklát egy csipet sóval, cukorral, csepp olajjal alufóliába csomagoljuk és 160 fokos sütőben sütjük másfél-két órán keresztül. Ha elkészült a cékla és kihűlt, apró kockákra vágjuk.
A sajtkrémhez keverjük a tejfölt, az ecetes tormát, az aprított kaprot majd a céklát is. Sózzuk, borsozzuk.
A rozskenyeret vékonyan megkenjük vajjal, rakunk rá egy-két salátalevelet, majd megpakoljuk a tormás céklával, tetejére lazacszeleteket hajtunk és díszítjük kapribogyóval, fekete olívabogyó-szeletekkel és kaporlevelekkel.
Burgonyasalátás szendvics:
A burgonyákat 3-4 mm vastag szeletekre vágjuk és sós vízben puhára főzzük. Ha megfőtt a burgonya, hagyjuk a lében, adjuk hozzá az almaecetet és dobjuk a forró lébe a burgonyára a lilahagymát.
Hagyjuk így hűlni 10-15 percig, míg a hagyma megtöpped és ecetesen marinálódik minden.
Ha kész, szűrjük le, hagyjuk picit hűlni. Tojássárgájából, olajból, mustárral, pici citromlével szokásos módon majonézt készítünk. Sózzuk, borsozzuk! A kész majonézbe teszünk egy kis tejfölt, majd beletesszük a burgonyát, a csemegeuborkát és aprított petrezselymet.
A kenyereket megvajazzuk, teszünk rá egy kis madársalátát, majd ráhalmozzuk a burgonyasalátát.
Koktélparadicsommal, petrezselyemmel, cornichon (ecetes) uborkával díszítjük.
Garnélás szendvics:
A sajtkrémet kikeverjük a snidlinggel és az apróra vágott kápia paprikával. Sózzuk, borsozzuk!
Az előgőzölt, konyhakész rákot ízesítjük egy kis citromlével és pár csepp olívaolajjal, borssal, aprított kaporral.
A kenyereket megvajazzuk, terítünk rá pár levél fodros salátát, majd nagy kupacba a sajtkrémet.
A rákot ráhalmozzuk, majd főtt tojáscikkekkel, snidlinggel és citromfilével díszítjük.
Zöldségröszti, almás-zelleres heringsalátával
Ismerjen meg egy igazi különlegességet, a heringsalátát! Széll Tamás mutatja a receptet!
Hozzávalók:
Heringsaláta:
Majonéz:
- Tojássárgája - 4 db
- VitaD’or napraforgóolaj - 4 dl
- Mustár, dijoni - 2 ek.
- Citrom leve - ½ db
- Só, Kania frissen őrölt bors - ízlés szerint
+
- Hazánk Kincsei tejföl - 100 g
- Ecetes hering, lé nélkül - 200 g
- Piros alma, kockákra vágva - 1 db
- Zöld alma, kockákra vágva - 1 db
- Héjában főtt burgonya, kockákra vágva - 2 közepes darab
- Freshona cornichon uborka, karikákra vágva - 5-6 szem
- Angol zeller, vékonyra szelve - 1-2 szál
- Lilahagyma, aprítva - 2 ek.
- Petrezselyem, aprítva - 1 kisebb köteg
- Só, Kania frissen őrölt bors - ízlés szerint
Garnéla:
- Ecetes hering leve - összes
- Marinblu argentin óriás garnéla, mirelit, tisztított, kiolvadva - 8 db
Zöldségröszti:
- Brokkolirózsák, aprítva - 30 g
- Édesburgonya, durvára reszelve - 100 g
- Burgonya, héjasan, durvára reszelve - 150 g
- Sárgarépa, durvára reszelve - 100 g
- Gesztenye, sült, villával összetört - 40 g
- Freshona csicseriborsó, konzerv, villával összenyomkodva - 40 g
- Vöröshagyma, félfőre vágva - 1 fej
- Belbake keményítő - 2 ek.
- Só, Kania frissen őrölt bors, szerecsendió - ízlés szerint
- VitaD’or napraforgóolaj a sütéshez - 4-5 ek.
Elkészítés:
Heringsaláta:
A tojássárgájából és az olajból majonézt készítünk. Ízesítjük mustárral, citromlével, sóval, borssal, majd hozzáadjuk a tejfölt.
A heringet nagyobb kockákra, az almát és burgonyát kisebb kockákra vágjuk, a zellert és cornichon uborkát felszeleteljük. Hozzáadunk a tejfölös majonézünkhöz minden aprított zöldséget, ízesítjük lilahagymával és petrezselyemmel. Sózzuk, borsozzuk. Elkeverjük, hűvösre hűtjük.
A heringkonzerv levét felforraljuk, beledobjuk a kiolvadt garnélákat és azonnal lehúzzuk a tűzről. Letakarjuk és hagyjuk a lében kihűlni, ennyi idő alatt tökéletesen átfő és marinálódik.
Zöldségröszti:
A vöröshagymát félfőre vágjuk és besózzuk, hagyjuk pihenni.
Hosszú szálakra reszeljük az édesburgonyát, a burgonyát és a sárgarépát is, majd elkeverjük az aprított nyers brokkolirózsákkal, a villával összetört gesztenyével és csicseriborsóval. Meghintjük egy kis keményítővel, ízesítjük sóval, borssal, szerecsendióval.
A megpihent hagymából kinyomkodjuk a levet és ezt is hozzákeverjük a rösztialaphoz.
Napraforgóolajon türelmesen sütögetjük, a kézzel kb. 8-10 cm átmérőjűre formázott zöldségpogácsákat, hogy biztosan átsüljenek. Forrón, ropogósan tálaljuk.
Ha kész a rösztink, a tetejére kanalazunk a hűvös heringsalátából, majd a salátára teszünk 2-2 db kövér garnélát is. Rengeteg petrezselyemmel díszítjük.
Borok a Lidl ajánlásával
A skandináv szendvicseket igazán elegánssá és még extrábbá varázsolhatjuk egy pohár finom, jól behűtött száraz pezsgővel vagy Proseccoval, mint például az Allini Prosecco vagy a Chateau Dereszla Brut. A cékla-lazac-garnéla hármas a rozé pezsgőkkel és a rozé csendes borokkal is szépen harmonizál, így ezekhez az is jó választás lehet. A zöldséges röszti, almás-zelleres heringsaláta kombináció nagyon ízgazdag és laktató, így borban is egy tartalmasabb, gazdagabb textúrájú bort érdemes választani. Ilyen például a Feind Magaspart vagy a Chateau Dereszla Tokaji Furmint Oak Selection.