Banner

Online Főzőiskola

Smørrebrød: háromféle skandináv szendvics

Kóstoljon bele Ön is a skandináv szendvicsek világába!

Hozzávalók:

  • Tastino bio pumpernickel kenyér - 12 szelet
  • Pilos vaj, kézmelegen a kenéshez

Lazacos:

  • Nautica füstölt lazac, szeletelt - 8 nagy szelet
  • Cékla, sóban sütve, kockázva - 1 közepes fej
  • Hazánk Kincsei ecetes torma - 1 nagy ek.
  • Pilos sajtkrém, natúr - 3 ek.
  • Hazánk Kincsei tejföl - 1 ek.
  • Kapor, aprítva + díszítéshez - 2 ek. + pár szál
  • Lolo rosso és bianco salátalevelek - pár db
  • Italiamo kapribogyó - pár szem
  • Baresa fekete olívabogyó, mag nélkül - pár szem


Burgonyasalátás:

  • Burgonya, közepes méretű, tisztítva - 4 db
  • Tojássárgája - 2 db
  • VitaD’or napraforgóolaj - 1.5 dl
  • Hazánk Kincsei tejföl - 2 ek.
  • Mustár - 1 ek.
  • Citrom leve - ½ db
  • Petrezselyem, aprítva + díszíteni - 1 kisebb köteg + pár levél
  • Lilahagyma, félfőre vágva - 1 közepes fej
  • Koktélparadicsom, karikákra vágva - pár szem
  • Freshona csemegeuborka, kockákra vágva - 2 nagyobb db
  • Freshona cornichon uborka - pár darab
  • Almaecet - 0.5 dl
  • Ecet, 10%-os - 0.2 dl
  • Madársaláta - 1 kisebb marék
  • Só, frissen őrölt bors - ízlés szerint

Garnélás:

  • Freshona aprószemű, konyhakész garnéla - 120 g
  • Pilos sajtkrém, natúr - 150 g
  • Kápia paprika, apróra vágva - 1 db
  • Snidling, aprítva - 1 kisebb köteg
  • Kapor, aprítva - kb. 1 ek.
  • Tojás, főtt, cikkekre vágva - 2 db
  • Lolo rosso és bianco salátalevelek - pár db
  • Citrom, filézve - 1.2 db
  • Citromlé - pár csepp
  • Olívaolaj - pár csepp
  • Só, frissen őrölt bors - ízlés szerint



Elkészítés:


Lazacos szendvics:

A céklát egy csipet sóval, cukorral, csepp olajjal alufóliába csomagoljuk és 160 fokos sütőben sütjük másfél-két órán keresztül. Ha elkészült a cékla és kihűlt, apró kockákra vágjuk.


A sajtkrémhez keverjük a tejfölt, az ecetes tormát, az aprított kaprot majd a céklát is. Sózzuk, borsozzuk.


A rozskenyeret vékonyan megkenjük vajjal, rakunk rá egy-két salátalevelet, majd megpakoljuk a tormás céklával, tetejére lazacszeleteket hajtunk és díszítjük kapribogyóval, fekete olívabogyó-szeletekkel és kaporlevelekkel.


Burgonyasalátás szendvics:

A burgonyákat 3-4 mm vastag szeletekre vágjuk és sós vízben puhára főzzük. Ha megfőtt a burgonya, hagyjuk a lében, adjuk hozzá az almaecetet és dobjuk a forró lébe a burgonyára a lilahagymát.


Hagyjuk így hűlni 10-15 percig, míg a hagyma megtöpped és ecetesen marinálódik minden.


Ha kész, szűrjük le, hagyjuk picit hűlni. Tojássárgájából, olajból, mustárral, pici citromlével szokásos módon majonézt készítünk. Sózzuk, borsozzuk! A kész majonézbe teszünk egy kis tejfölt, majd beletesszük a burgonyát, a csemegeuborkát és aprított petrezselymet.


A kenyereket megvajazzuk, teszünk rá egy kis madársalátát, majd ráhalmozzuk a burgonyasalátát.


Koktélparadicsommal, petrezselyemmel, cornichon (ecetes) uborkával díszítjük.


Garnélás szendvics:

A sajtkrémet kikeverjük a snidlinggel és az apróra vágott kápia paprikával. Sózzuk, borsozzuk!


Az előgőzölt, konyhakész rákot ízesítjük egy kis citromlével és pár csepp olívaolajjal, borssal, aprított kaporral.


A kenyereket megvajazzuk, terítünk rá pár levél fodros salátát, majd nagy kupacba a sajtkrémet.


A rákot ráhalmozzuk, majd főtt tojáscikkekkel, snidlinggel és citromfilével díszítjük.

Zöldségröszti, almás-zelleres heringsalátával

Ismerjen meg egy igazi különlegességet, a heringsalátát! Széll Tamás mutatja a receptet!

Hozzávalók:


Heringsaláta:

Majonéz:

  • Tojássárgája - 4 db
  • VitaD’or napraforgóolaj - 4 dl
  • Mustár, dijoni - 2 ek.
  • Citrom leve - ½ db
  • Só, Kania frissen őrölt bors - ízlés szerint

+

  • Hazánk Kincsei tejföl - 100 g
  • Ecetes hering, lé nélkül - 200 g
  • Piros alma, kockákra vágva - 1 db
  • Zöld alma, kockákra vágva - 1 db
  • Héjában főtt burgonya, kockákra vágva - 2 közepes darab
  • Freshona cornichon uborka, karikákra vágva - 5-6 szem
  • Angol zeller, vékonyra szelve - 1-2 szál
  • Lilahagyma, aprítva - 2 ek.
  • Petrezselyem, aprítva - 1 kisebb köteg
  • Só, Kania frissen őrölt bors - ízlés szerint


Garnéla:

  • Ecetes hering leve - összes
  • Marinblu argentin óriás garnéla, mirelit, tisztított, kiolvadva - 8 db


Zöldségröszti:

  • Brokkolirózsák, aprítva - 30 g
  • Édesburgonya, durvára reszelve - 100 g
  • Burgonya, héjasan, durvára reszelve - 150 g
  • Sárgarépa, durvára reszelve - 100 g
  • Gesztenye, sült, villával összetört - 40 g
  • Freshona csicseriborsó, konzerv, villával összenyomkodva - 40 g
  • Vöröshagyma, félfőre vágva - 1 fej
  • Belbake keményítő - 2 ek.
  • Só, Kania frissen őrölt bors, szerecsendió - ízlés szerint
  • VitaD’or napraforgóolaj a sütéshez - 4-5 ek.


Elkészítés:


Heringsaláta:

A tojássárgájából és az olajból majonézt készítünk. Ízesítjük mustárral, citromlével, sóval, borssal, majd hozzáadjuk a tejfölt.


A heringet nagyobb kockákra, az almát és burgonyát kisebb kockákra vágjuk, a zellert és cornichon uborkát felszeleteljük. Hozzáadunk a tejfölös majonézünkhöz minden aprított zöldséget, ízesítjük lilahagymával és petrezselyemmel. Sózzuk, borsozzuk. Elkeverjük, hűvösre hűtjük.


A heringkonzerv levét felforraljuk, beledobjuk a kiolvadt garnélákat és azonnal lehúzzuk a tűzről. Letakarjuk és hagyjuk a lében kihűlni, ennyi idő alatt tökéletesen átfő és marinálódik.


Zöldségröszti:

A vöröshagymát félfőre vágjuk és besózzuk, hagyjuk pihenni.


Hosszú szálakra reszeljük az édesburgonyát, a burgonyát és a sárgarépát is, majd elkeverjük az aprított nyers brokkolirózsákkal, a villával összetört gesztenyével és csicseriborsóval. Meghintjük egy kis keményítővel, ízesítjük sóval, borssal, szerecsendióval.


A megpihent hagymából kinyomkodjuk a levet és ezt is hozzákeverjük a rösztialaphoz.

Napraforgóolajon türelmesen sütögetjük, a kézzel kb. 8-10 cm átmérőjűre formázott zöldségpogácsákat, hogy biztosan átsüljenek. Forrón, ropogósan tálaljuk.


Ha kész a rösztink, a tetejére kanalazunk a hűvös heringsalátából, majd a salátára teszünk 2-2 db kövér garnélát is. Rengeteg petrezselyemmel díszítjük.

Borok a Lidl ajánlásával

A skandináv szendvicseket igazán elegánssá és még extrábbá varázsolhatjuk egy pohár finom, jól behűtött száraz pezsgővel vagy Proseccoval, mint például az Allini Prosecco vagy a Chateau Dereszla Brut. A cékla-lazac-garnéla hármas a rozé pezsgőkkel és a rozé csendes borokkal is szépen harmonizál, így ezekhez az is jó választás lehet. A zöldséges röszti, almás-zelleres heringsaláta kombináció nagyon ízgazdag és laktató, így borban is egy tartalmasabb, gazdagabb textúrájú bort érdemes választani. Ilyen például a Feind Magaspart vagy a Chateau Dereszla Tokaji Furmint Oak Selection.