Banner

Online Főzőiskola

Pálmalevél házi leveles tésztából

Tanulja meg Ön is a pálmalevél receptjét Széll Tamástól!

Hozzávalók:


  • Belbake liszt - 200 + 200 g
  • Pilos vaj, szobahőmérsékletű - 250 g
  • Tojás - 1 db
  • Ecet 10%-os - 1 ek.
  • Langyos víz - 0.8 dl
  • Só - 1 csipet
  • Kristálycukor, a pálmalevél nyújtásához - 200 g


Tészta:

A vajat a liszt egyik részével alaposan keverjük össze és tegyük félre pihenni, állaga maradjon kenhető.

Míg pihen a vajas része a tésztának, a másik rész liszthez adjuk hozzá a tojást, az ecetet, sót és egy kevés langyos vizet. Kezdjük el tésztává összedolgozni, a langyos vizet apránként adagoljuk, a végeredmény egy lágy, de nem tapadós tészta kell, hogy legyen. Virgoljuk (gömbölyítjük), miközben egy kevés liszttel megszórjuk, hogy ne ragadjon le a deszkára. Hagyjuk letakarva pihenni 30-60 percig, majd nyújtsuk ki lisztezett deszkán téglalap alakúra (kb. 2-3 mm vastagságúra). A téglalap kétharmad részét kenjük meg a vajas rész egyharmadával, hajtsuk rá a nem vajas téglalap részt, majd hajtsuk rá a vajas részt. Így háromba hajtottuk a tésztát.


Csomagoljuk be légmentesen és tegyük hűtőbe kb. 40 percre.

Ezt a műveletet még kétszer megismételjük! A harmadik hajtás után viszont egy éjszakát pihentessük a tésztát és csak másnap dolgozzunk vele!


Fagyasztóban egy évig is rendelkezésre áll, hűtőben is egy hétig kiváló marad a tészta.

Tetszőlegesen használhatjuk bármihez.


Pálmalevél:

A vajas tésztát felhasználás előtt fél-egy órával kivesszük a hűtőből.

Rengeteg kristálycukrot szórunk rá és kinyújtjuk a tésztát kb. 40-45 cm hosszúra és 3-4 mm

vastagságúra (a tészta szélessége adja magát), közben folyamatosan szórjuk a cukorral!


A nagy téglalapot meghintjük még cukorral, majd félbehajtjuk (megjelöljük a közepét), és újra kiterítjük. A tészta két oldalát a tészta közepéig behajtjuk, majd ismét két oldalról, megint a

közepéig hajtjuk. Ekkor, mint egy könyvet, összecsukjuk a tésztát. Még egyszer belehempergetjük a cukorba.

Éles késsel 1 cm-es darabokat vágunk a tésztahengerünkből, és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, enyhén szétnyitva a „leveleket”. 180 fokos sütőben (légkeveréses) sütjük 10-15 percig, majd megfordítjuk a pálmaleveleket és újabb 10-15 percig sütjük.


Aranybarnán, kopogósan, ropogósan tálaljuk.

Máglyarakás

Tanulja meg a tradicionális máglyarakás receptjét Széll Tamástól!

Hozzávalók:


(tepsiméret: 25x34x7cm)

Vaníliaszósz (angolkrém):

  • Hazánk Kincsei tej - 600 g
  • Pilos tejszín 30% - 600 g
  • Tojássárgája - 18 db
  • Belbake vaníliarúd - 2 db
  • Belbake liszt - 22 g
  • Pilos vaj - 60 g
  • Kristálycukor - 35 dkg
  • Só - 2 nagy csipet

Máglyarakás:

  • Vajas kalács - 500 g
  • Hazánk Kincsei tej - kb. 3 dl
  • Pilos vaj - kb. 100 g + a kalács és a tál kenéséhez
  • Sárgabarack extradzsem - 1 üveg
  • Alesto dió, pörkölve és darálva - 2 nagy marék
  • Alma, zöld, savanykás - 5 db
  • Alma, piros édeskés - 5 db
  • Kania fahéj őrölt - 2 kk.
  • Citrom leve, héja - 1 db
  • Tokaji amethyst Furmint - 2-3 dl
  • Arany mazsola - 1 nagy marék
  • Tojásfehérje - 12 db
  • Kristálycukor a tojáshabhoz - 15 dkg


Elkészítés:


Vaníliaszósz (Angolkrém):

A tejet és tejszínt összekeverjük egy lábasban, adunk hozzá egy csipet sót. A vaníliát hosszában félbe vágjuk, magját késsel kikaparjuk. Mind a magot, mind a vanília testet a tejbe tesszük. Tűzre tesszük, elkezdjük felforralni, közben gyakran kevergetjük a habverővel, hogy ne égjen le.

Közben a lisztet és a vajat alaposan összedolgozzuk.


A tojássárgájákat habosra keverjük a kristálycukorral. (A fehérjét félrerakjuk a máglyarakáshoz.)


Ha felforrt a tej, hozzáadjuk a lisztes vajat, egy-két percig forraljuk, a tej kissé besűrűsödik majd. A forró tejet óvatosan a habos tojáshoz csurgatjuk, közben kevergetjük. Az egész keveréket visszaöntjük a lábasba, és visszatesszük a tűzre. Közepes tűzön kevergetjük intenzíven! Nem szabad felforralni, különben kicsapódik a tojássárgája. Látni fogjuk, mikor kezd még jobban sűrűsödni!


Ez a folyamat kb. 80-87 fokos hőmérsékletnél a leglátványosabb és egyben legideálisabb.


Egy részét külön kínáljuk a máglyarakás mellé, a nagy részét felhasználjuk a kalács áztatásához.


Máglyarakás:

A vajas kalácsot másfél ujjnyi szeletekre vágjuk, felületüket megvajazzuk, és serpenyőben gyönyörűen megpirítjuk. Kivajazott, nagyméretű, magas falú és téglalap alakú porcelántálba rendezzük a pirított kalácsot, nyakon öntjük a vaníliaszósz felével és lenyomkodjuk.

Vastagon megkenjük a felületét a baracklekvár felével és meghintjük pörkölt darált dióval, majd betesszük a 180 fokos sütőbe kb. 20 percre.

Amíg sül, az almákat megtisztítjuk, negyedeljük, magházat eltávolítjuk és szeletekre vágjuk. Közben egy kis vajat barnítunk, rádobjuk az almaszeleteket, ízesítjük fahéjjal, kevés citromlével, citromhéjjal, kevés cukorral, és egy kevés furminttal.


Üvegesre pároljuk, közben egy marék arany mazsolát is dobunk rá. Ha elkészültünk (elpárolgott róla a bor), a félkész máglyarakás tetejére halmozzuk és elsimítjuk. Újra megkenjük baracklekvárral és meghintjük pörkölt dióval. Visszatesszük a 180 fokos sütőbe, ezalatt a tojásfehérje egy részét kevés cukorral és egy nagy csipet sóval kemény habbá verjük. 20 perc sütés után a tojáshabot elosztjuk a tetején, elsimítjuk, és visszatesszük a 180 fokos sütőbe, míg a tojáshab aranyszínűre sül (kb. 40 perc alatt) és a máglyarakás átforrósodik.


Langyosan fogyasszuk (semmi esetre se forrón) a hűvös maradék vaníliaszósszal, esetleg egy kis porcukorral a tetején.

Borok a Lidl ajánlásával

Az édességek, édes ízek mellé borokból is az édeseket érdemes választani. A máglyarakás mellé egy Tokaji Szamorodni vagy egy 5 puttonyos Tokaji Aszú is tökéltes lehet, míg a pálmalevél mellé inkább egy Grand Tokaj Késői Szüretet vagy egy jól behűtött Gellért Hill édes pezsgőt kínáljunk.