Banner

Gluténmentes

Online Főzőiskola

Téli édesburgonya-saláta


Nézze meg Ön is, hogyan készül egy igazán ízletes és tartalmas saláta, amely ráadásul gluténmentes is! Széll Tamás mutatja a lépéseket.

Hozzávalók


  • Édesburgonya - 3-4 nagyobb darab
  • Lencse, vörös vagy barna - 100 g
  • Fodros kelkáposzta levelek - 1-2 nagy marék
  • Pilos Vaj - kb. 120-150 g
  • Mustár, dijoni - 2 k
  • Alma- vagy fehérborecet - 2-3 ek
  • Lila hagyma, finomra vágva - 1 ek
  • Fokhagyma, aprítva - 2-3 gerezd
  • Kápia paprika, apróra vágva - 1 ek
  • Vita D’or Napraforgóolaj - 2-3 ek
  • Kania Kömény, egész - 1 kk
  • Kania Kömény, római - 1 kk
  • Kania Cayenne bors - 1-2 csipet
  • Citromhéj, reszelve - 1 db
  • Citrom és narancs leve - 1-1 db
  • Confeira Méz - 2 ek
  • Petrezselyem, finomra vágva - ½ köteg
  • Tastino Gluténmentes vekni, gluténmentes kenyér, félbarna, vagy világos - 200 g
  • Alesto Napraforgómag, pörkölve - 2-3 ek
  • Kania Frissen őrölt bors


Elkészítés


Az édesburgonyát 170 fokon, héjába sütjük, egy sütőpapírral bélelt tepsin nagyjából 30 percig.


A lencsét nem áztatjuk vízbe, frissen főzzük bőséges hideg vízben 15-20 percig.

Ha a lencse elkészült, leszűrjük és még melegen ízesítjük, marináljuk, hogy tökéletes legyen az íze: elkeverjük a kevés mustárral, ecettel, olajjal, apróra vágott lila hagymával, kápia paprikával, petrezselyemmel. Hagyjuk így langyosra hűlni.


Az idő közben elkészült, nem túlságosan puha édesburgonyát megtisztítjuk és nagyobb darabokra vágjuk.


2-3 kanálnyi vajat olvasztunk és enyhén ki is pirítjuk, majd rádobjuk a nagyobb darab sült édesburgonyát és fodros kelt. Alaposan megpirítjuk, az a jó, ha itt-ott odakap. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a fokhagymát, amelynek, ha felszáll az illata, el is készültünk. Nagy méretű tálra rendezgetjük a sült édesburgonyát és kelkáposztát. Azonnal rászórjuk a marinált lencsét és elkészítjük a fűszeres barnított vajat is: A serpenyőbe, amelyben az édesburgonyát és a káposztát pirítottuk, felolvasztjuk a maradék vajat is.


Hozzáadjuk a kétféle köményt, cayenne borsot, csipet sót és borsot. Barnulásig hevítjük, azaz, mikor a színe sötét, illata diós lesz, lehúzzuk a tűzről. Ekkor hozzáreszeljük a citromhéjat és ízesítjük citrom- és narancslével, valamint kevés mézzel.


Az így elkészített barnított vajas öntettel gazdagon meglocsoljuk a langyos salátánkat.


Sütőben pirított, gluténmentes kenyérkockákkal és napraforgómaggal is megszórjuk.

Sütőtökkrémleves, friss kecskesajtgombócokkal


Ha egy igazán ízletes leves receptjére kíváncsi, ne lapozzon tovább! Széll Tamás mutatja, hogyan készül ez a gluténmentes, sütőtökös finomság.

Kecskesajtgombóc:


  • Friss kecskesajt, villával összetörve - kb. 120 g
  • Tastino Gluténmentes vekni, friss kenyérbél (gluténmentes) darálva - 1-2 marék
  • Pörkölt tökmag, őrölve - 1 marék


Sütőtökleves:


  • Sütőtök - 1 db
  • Szójatej - kb. 1 l
  • Frissen facsart narancslé - 0,3 – 0,5 l
  • Confeira Méz - 4-5 ek
  • Póréhagyma - 1/4 szál
  • Kania Fűszerpaprika - 1 kk
  • Szőlőmagolaj - 1 dl
  • Szerecsendió, egész, frissen reszelve - 1-2 csipet
  • Alesto Pirított tökmag - ízlés szerint
  • Vita D'or Tökmagolaj - Ízlés szerint
  • Kania Bors, sarawak, frissen darálva


Kecskesajtgombóc:

A friss kecskesajtot villával összetörjük és nedvességtartalmától függően, annyi kenyérbelet teszünk hozzá, hogy gyúrható állagú gombócokat kapjunk. Kanálnyi méretű gombócokat gyúrunk, enyhén nedves kézzel, majd őrölt tökmagba forgatjuk. Hűtőbe tesszük tálalásig.


Tökleves:

A sütőtököt alaposan megmossuk, közben körömkefével megsikáljuk. A tököt kettévágjuk, negyedeljük, tetszőleges, süthető méretűre daraboljuk. (Magját egy kisebb fazékba kaparjuk.) Sütőpapírral bélelt tepsire rendezgetjük a tököket, 170 fokos sütőben 50-70 perc alatt vajpuhára sütjük.


Míg sül a tök, a szőlőmagolajban az aprított póréhagymát lassan pirítjuk-pároljuk, szinte konfitáljuk. Mikor már puha a póréhagyma, hozzáadjuk a mézet és a fűszerpaprikát.


Ha elkészült a tök, kanállal a tök húsát kikaparjuk a héjából. A héját nem dobjuk ki, hanem a kisebb fazékba tesszük, amiben a mag is található. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje a magot és a héjat, majd „áztatós” alaplevet készítünk belőle:

Felforraljuk, 8-10 percig forraljuk, majd lehúzzuk a tűzről és 8-10 percig pihentetjük, áztatjuk, majd leszűrjük.


Nagyteljesítményű turmixba tesszük a sült tököt, az olajos-mézes póréhagymát, a leszűrt alaplé, a narancslé és szójatej egy részét, majd elkezdjük turmixolni. Közben sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük.


Ha szükséges és úgy ítéljük, akkor adagoljunk hozzá még szójatejet, alaplevet és narancslevet.


Pikáns, selymes, kellemesen savanykás édes-sós, mély sütőtökízű levest kell, hogy kapjunk.


Ha elkészültünk, forrón, de nem túl forrón tálaljuk.


Pirított tökmagot és tökmagolajat teszünk a tetejére, valamint betétnek a kecskesajtgombócokat.

Daraszuflé, passiógyümölcsös mangóraguval


A gluténmentes szuflé receptje többé nem titok! Nézze meg Ön is, hogyan készíti el Széll Tamás ezt a finomságot!

Hozzávalók:


  • Hazánk Kincsei Tej - 5 dl
  • Belbake Kristálycukor - 4-5 ek
  • Házi zabpehelydara - 50 g
  • Pilos Vaj - 40 g
  • Só - 3 nagy csipet
  • Milbona Tejszín, habbá verve - 5 dl
  • Citrom és narancs reszelt héja - 1/2 – 1/2 db
  • Gyömbér, aprítva - 1 ek
  • Belbake Vanília kikapart magja - 1 db
  • Belbake Zselatinlap - 5 db


Passiógyümölcsös mangóragu:


  • Mangó, érett, édes - 2 db
  • Passiógyümölcs - 3 db


A zabot sütőben enyhén megpirítjuk, hogy legyen egy kis pirult íze. Majd robotgépben házi darát készítünk belőle: először egy durva szűrőn átszitáljuk, hogy a nagyobb szemeket kiszelektáljuk. Majd egy finomszűrőn is átszitáljuk, hogy a lisztport eltávolítsuk.


A szűrőben fennmaradt darát használjuk a pudinghoz.


Jó ízű „tejbegrízt” készítünk, felforraljuk a tejet a cukorral, vanília kikapart magjával és sóval, majd megfőzzük benne a zabdarát. Szánjunk erre 10-15 percet, hogy biztosan puha legyen a zabdara. Közben ízesítsük citrom és narancs reszelt héjával és gyömbérrel is. Húzzuk le a tűzről és adjunk hozzá zselatinlapokat és vajat. Keverjük el és hagyjuk testmelegre hűlni. (Kb. 35-40 fok.)


Míg hűl a tejbegríz, a tetszőleges formákat kissé megmagasítjuk, hogy szufléformát kölcsönözzünk a desszertnek: kemény fóliaszalagot vagy sütőpapírt bevajazunk és körbetekerjük a forma széleit, végül ragasztószalaggal rögzítjük.

Ha kellően lehűlt a tejbegrízünk, habbá verjük a tejszínt és hozzákeverjük, hogy légies legyen.


Betöltjük a formákba és elsimítjuk a tetejét. Hűtőbe tesszük és másnapig hagyjuk dermedni.


A forma széleiről óvatosan eltávolítjuk a szalagokat és az immár szuflénak kinéző desszertet hidegen, a raguval tálaljuk, ami lehet szintén hűvös, de meg is langyosíthatjuk.


Mangóragu:

A mangóraguhoz a mangót megtisztítjuk késsel a húsát vastagon levágjuk a magról és kisebb kockákra vágjuk. A magról kézzel lefejtjük a mangóhúst és pürésítjük, savanyítjuk a passiógyümölcs levével és kikapart magjával.

Hozzákeverjük a mangókockákat és frissen kínáljuk a hideg szufléhoz.

Galló Nóra – a Lidl dietetikusának ajánlásával

Text And Image Section

A laktózmentes és a tejmentes fogalmakat előfordul, hogy összekeverjük, felcseréljük, mert azt gondoljuk, hogy egymás szinonimái, de ez nem így van. Minden, ami te


1. Lecke: Téli langyos édesburgonya-saláta, lencsével, káposztával, fűszeres barnított vajjal


Egy remek, gluténmentes alapanyagokból álló téli saláta, melynek kihagyhatatlan eleme az édesburgonya, a lencse és a fodros kel, melyek az étel tápanyaggazdagságáról is gondoskodnak. Az édesburgonya, mely már hazánkban is elérhető, őszi-téli időszakban szezonális, kifejezetten egészséges gyökérzöldség. Bővelkedik béta-karotinban, amely az A-vitamin előanyaga és nagyon jó antioxidáns is, emellett C-, B6- és E-vitamin tartalma is kiemelkedő. Többféle ásványi anyagot is tartalmaz úgy, mint a kalcium, a magnézium, a foszfor, a mangán, a vas és a réz, emiatt a téli hónapokban is ajánlott gyakrabban fogyasztanunk. Érdemes kiemelni a mangánt, melyből a napi szükséglet akár 30%-a is fedezhető egyetlen közepes édesburgonyával. A mangán részt vesz a fehérje-, zsír- és szénhidrát-anyagcserében, valamint a csontok és a kötőszövet felépítésében is. Fontos szerepet játszik továbbá a táplálékok megfelelő emésztésében és hasznosításában egyaránt. 100 gramm főtt édesburgonya energiatartalma 76 kalória (a normál főtt burgonyáé pedig 86 kalória). Szénhidráttartalma 2 grammal alacsonyabb, rosttartalma pedig alig 1 grammal magasabb, mint a hagyományos burgonyáé, emiatt a cukorbetegek és a fogyni vágyók számolva, de ezt is nyugodtan fogyaszthatják.

A recept szerint vörös és barna lencse is használható az étel elkészítéséhez. A vörös lencséről jó, tudni, hogy nagyon gyorsan megfő, ezért felhasználása előtt áztatni sem szükséges, ráadásul a legkönnyebben emészthető lencseféle. A lencsefélék a magas fehérjetartalmú szárazhüvelyesek közé tartoznak, ezért a vegetáriánus/vegán ételekben jól tudják pótolni a húsokat. Rövid idő alatt ízletes salátát, krémet, levest, főzeléket, vagy akár fasírtot is készíthetünk belőlük.


A káposztafélékhez tartozó fodros kel, vagy leveles kel az egyik legegészségesebb, tápanyagokban rendkívül gazdag zöldség, ezért a zöld levelesek királyának is nevezhetjük. 100 grammja bizonyos vitaminokból egy átlag felnőtt napi szükségletét is fedezni tudja. Kiemelkedő a béta-karotin, K-vitamin, C-vitamin tartalma, de B-vitaminokból (B1, B2, B3, B6) káliumból, magnéziumból, kalciumból, mangánból, rézből, vasból is jelentősebb mennyiséget biztosít szervezetünk számára. Energiatartalma mérsékelt (kb. 40 kcal/100 gramm), víztartalma viszont magas, több mint 80%. Szénhidráttartalmának jelentős része élelmi rost, mely emésztésünkre, vércukor- és koleszterinszintünkre is pozitív hatást gyakorol. Ezeken kívül értékes növényi fehérjeforrás: 100 grammja 3 gramm fehérjét tartalmaz, ezért vegetáriánus, vegán étrendben rendszeres fogyasztása mindenképpen javasolható. A fodros kelben számos ún. flavonoid és polifenol - növényi gyógyhatású vegyületet - mutattak ki, melyek antioxidáns, vagyis sejtvédő hatással rendelkeznek, így számos betegség megelőzésében fontos szerepet játszanak.


Energia és tápérték 1 adagra vonatkozóan:

  • Energia 1 adagban: 846 kcal
  • Fehérje: 17 gramm
  • Zsír: 40 gramm
  • Szénhidrát: 105 gramm


2. Lecke: Gluténmentes sütőtök krémleves, kecskesajtgombócokkal


Ez a majdnem „mindenmentes” krémleves a hideg téli estéken kiváló lélekmelegítőként és egyben könnyed vacsoraként is szolgálhat. Alapja a sütőtök, mely a kabakosok családjába tartozik, a cukkíninek és a dinnyének is rokona. Zamatos íze mellett értékes tápanyagtartalma miatt is közkedvelt. Magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően egészségvédő hatású, sárga színét a béta-karotinnak köszönheti, melyből szervezetünkben A-vitamint, a „látás vitaminját” tudja képezni. Gyulladáscsökkentő antioxidáns-tartalma kimagasló, ezáltal immunrendszerünk támogatásában is hatékony. Jó tudni, hogy magja is fogyasztható, sőt olajat is készítenek belőle. A sütőtök rostjai eltelítenek és sokáig jóllakottság érzetet biztosítanak, ezért testsúlyunk megtartása, vagy a fogyás elősegítése miatt is érdemes rendszeresen fogyasztanunk. Kifejezetten könnyen emészthető zöldség, ezért főzve, párolva és sütve is érdemes elkészíteni.


A kecskesajtból készült gombócok nem csak ízét tekintve dobják fel ezt az izgalmas levest, hanem fehérje-, zsír-, valamint kalciumtartalmát is növelik. A kisállatok (kecske, juh és bivaly) teje, így tehát a kecsketejalapú tejtermékek is más típusú fehérjéket tartalmaznak (ún. A2-es típusú béta-kazeint), mint a tehéntej, ezért sokak számára könnyebben emészthetők. A kecskesajt esetében is igaz az állítás, miszerint az érleltebb verziók laktóztartalma az érési folyamatok során csökken, illetve elhanyagolhatóvá válik. A gombócok megfelelő állaga érdekében Tastino Gluténmentes veknit, normál étrend esetén pedig sima kenyeret, kovászos kenyeret is lehet használni.


Ahogy az az alábbi tápértékekből is látszik, ez egy igen kiadós, magas szénhidrát- és zsírtartalmú étel, mely éppen ezért önálló ételként is fogyasztható. Szénhidrát- és cukortartalma igény szerint egyébként a méz és a narancslé mennyiségének csökkentésével/elhagyásával mérsékelhető.


Energia és tápérték 1 adagra vonatkozóan:

  • Energia 1 adagban: 808 kcal
  • Fehérje: 24 gramm
  • Zsír: 53 gramm
  • Szénhidrát: 58 gramm


3. Lecke: Hideg gyömbéres daraszuflé, passiógyümölcsös mangóraguval


A daraszuflé, más néven felfújt alapja a zabpehelydara, amivel kapcsolatban fontos tudni, hogy ugyan a zab természetéből adódóan gluténmentes, a keresztszennyeződés lehetősége miatt azonban érdemes a garantáltan gluténmentes jelölésű terméket választani, ha szeretnénk, hogy a recept gluténmentesétrend esetén biztonsággal fogyasztható legyen. A zab az egyik legértékesebb és legtáplálóbb gabona, fehérjetartalma kiváló, 100 grammban 14 gramm fehérje található, ami magasabb az átlag gabonafélékhez képest. Ami pedig a fehérjetartalom minőségét illeti, a zabban jobb az esszenciális aminosavak aránya is (ezeket a szervezet nem képes előállítani, így csak külső forrásból tudjuk bevinni), így aminosav-tartalma inkább a hüvelyesekéhez hasonló.


További előnye, hogy a zab magas rosttartalommal bír, ez desszertek esetében különösen fontos lehet, mert így a hozzáadott cukrot is tartalmazó szuflé vércukoremelő hatása némileg mérsékelhető. A zabban található ún. béta-glükán az emésztőrendszer működése és a bélflóra egyensúlyának megőrzése szempontjából is előnyös, ezen kívül kifejezetten pozitívan hat a vércukor- és koleszterinszintünkre egyaránt.


Igény esetén a recept könnyen laktózmentessé alakítható, ehhez a tejet, a vajat és a tejszínt cserélhetjük laktózmentes, vagy növényi alternatívákra, anélkül, hogy a desszert ízét vagy állagát jelentősen megváltoztatnánk.


A lédús mangó és a passiógyümölcs kellemes édes íze miatt a hozzáadott cukor mennyisége igény esetén csökkenthető a receptben. Ezek az egzotikus gyümölcsök nemcsak finomak, de számos vitamint és ásványi anyagot is tartalmaznak, többek között kimagasló az A-, B1-, B2-, C- és E-vitamin, illetve béta-karotin tartalmuk, továbbá bővelkednek káliumban, vasban, kisebb mértékben pedig kalcium, réz, mangán és cink is megtalálható bennük.


Energia és tápérték 1 adagra vonatkozóan:

  • Energia 1 adagban: 748 kcal
  • Fehérje: 12 gramm
  • Zsír: 50,5 gramm
  • Szénhidrát: 60 gramm

Herczeg Ágnes – A Lidl borszakértőjének ajánlásával

Text And Image Section

A gluténmentes étkezésbe szerencsére a mértékletes borfogyasztás könnyedén beleilleszthető, így nem kell lemondanunk arról, ha a fogások mellé egy pohár finom bort is fogyasztanánk. A téli gluténmentes fogások fő alapanyaga, a sütőtök és az édesburgonya nagyon sokoldalúan párosítható borokkal. Az elkészítés és a fűszerezés függvényében, ha egy hús mellé, köretként használjuk őket, akkor akár egy testesebb vörösbort is ihatunk mellé, ilyen a Bock Ermitage vagy a Mészáros Grandiózus Malbec. Ha az édesburgonya és a sütőtök íze dominál, mint például a téli édesburgonya-saláta esetében, akkor remekül passzol mellé egy elegáns rozé, mint amilyen az Eszterbauer Sisters Rosé vagy a Sauska Rosé. Ha friss kecskesajt is kerül mellé, ahogy a sütőtökkrémleves recept esetében is, akkor a Feind Magaspart vagy a Tokaji Amethyst Furmint is jó választás hozzá. A daraszuflé desszertünk mellé pedig csodásan illik egy finom Tokaji Késői Szüret.