Banner

Paprika-paradicsom

Online főzőiskola

Nyári paradicsomos dinnyesaláta


Ismerje meg a dinnyesaláta egy teljesen új formáját! Nézze meg Ön is ezt a rendhagyó nyári receptet Széll Tamástól!

Nyári paradicsomos dinnyesaláta:


Hozzávalók:


A Lidl piac kínálatából:


  • Görögdinnye, héj és mag nélkül - kb. 0,3 kg
  • Paradicsom - kb. 0,3 kg
  • Sárgadinnye - kb. 0,2 kg
  • Koktélparadicsom - 2 nagy marék
  • Salátauborka - 1 db
  • Kápia paprika - 2 db + 2 db a tálaláshoz
  • Fokhagyma - 1 gerezd
  • Bazsalikom - 2 marék


  • Almaecet - 3-4 ek
  • Só - 1-2 kk
  • Belbake Eritrit - 1 ek
  • Primadonna Olívaolaj - zlés szerint
  • Milbona Kecske gouda - ízlés szerint
  • Alesto Napraforgómag, pörkölt - 1 nagy marék
  • Kania Frissen őrölt bors


Kandírozott olíva:


  • Baresa Fekete olívabogyó, mag nélkül - 1 marék
  • Belbake Cukor - 40 g
  • Víz - 2 dl
  • Só - 1 csipet
  • Kania Frissen őrölt bors - ízlés szerint


Kandírozott olíva:

A cukrot a vízzel felforraljuk és beletesszük a durvára aprított olívát. Addig forraljuk, míg a szirup szinte eltűnik az edényből. Ekkor meghintjük friss borssal, csipet sóval és sütőpapírral bélelt tepsire terítjük és 120 fokos sütőben töppesztjük-szárítjuk 1-2 órát. Használat előtt hagyjuk kihűlni, ha akarjuk, még késsel apríthatjuk.


2 db kápia paprikát tűzforró 230-250 fokos sütőben feketedésig sütünk, majd hagyjuk kihűlni egy tálban letakarva. Ha megpihent, könnyedén eltávolítjuk a héjat és a magokat. A sültpaprika-húst a görögdinnyével, a paradicsommal, a salátauborkával összedaraboljuk és selymesre turmixoljuk. Ízesítjük sóval, eritrittel, ecettel, a bazsalikom felével, egy gerezd fokhagymával és olívaolajjal.


A kész, sűrű, leveses mártásunk/dresszingünk legyen fűszeresen pikáns, de nagyon kifejező ízű.


A koktélparadicsomokat félbe, a sárgadinnyét cikkekre, majd kisebb háromszögekre vágjuk. A maradék két kápia paprikát lángszóróval megégetjük és a héját lekaparjuk. Ezt a paprikát is kisebb háromszögekre vágjuk. A kész zöldségbetétet egy keverőtálban ízesítjük sóval, borssal, olívaolajjal, tépkedett bazsalikomlevéllel.


Mélytányérba tesszük gazadagon a mártásunkat, közepébe rendezzük a zöldségeket, a tetejét bőségesen meghintjük morzsolt friss kecskesajttal, megszórjuk a napraforgómaggal és a kandírozott olívával.

Kétféle lecsó füstölt kolbásszal


A lecsórajongók táborában ez a videó szinte kötelező! Nézze meg Ön is hogyan készíti el Széll Tamás ezt a klasszikus nyári fogást!


Kétféle lecsó füstölt kolbásszal


Hozzávalók:


Lidl piac kínálatából:


  • TV paprika - 6-7 db
  • Kápia paprika - 2 db
  • Hegyes erős paprika - 2 db
  • Húsparadicsom - 3-4 db nagyobb szem
  • Koktélparadicsom, édes - kb. 20-30 szem
  • Vöröshagyma, félfőre vágva - 5-6 db közepes fej
  • Fokhagyma - 2 gerezd


  • Kania Fűszerpaprika - kb. 5 ek
  • Hazánk Kincsei Csemege debreceni - 6-8 db
  • Hazánk Kincsei Mangalica zsírszalonna, füstölt - 40 dkg
  • Hazánk Kincsei Páros szárazkolbász - 1 hosszú szál
  • Tojás - 5-6 db
  • Friss kovászolt kenyér


A mangalicaszalonnát nagyobb csíkokra vágjuk és a kolbászt is felkarikázzuk. Nagyméretű lábosban a szalonnát kiolvasztjuk, ha engedett egy kis zsírt, hozzáadjuk a kolbászt is. Együtt pirítjuk ropogósra a kolbászt és szalonnát. Ha elkészült, kivesszük egy szűrőkanállal és félretesszük.


A visszamaradt zsírban megpirítjuk a félfőre vágott hagymát. Nem siettetjük, legyen a végén aranysárga. Időközben a paradicsomokat kézi lángszóróval megégetjük és lekapargatjuk a héjukat.


Ha elkészült a hagyma, kockákra vágjuk a húsparadicsomot és a hagymához adjuk, ízlés szerint adhatunk hozzá fokhagymát is. Korty vizet is tehetünk rá, majd megsózzuk. Így főzzük az alapot 10-12 percig, míg a paradicsom szaftot képez a hagymával. Ez idő alatt feldaraboljuk a paprikákat, ügyelünk, hogy mag ne maradjon bennük.


Ha kész a paprika, a hagymás alapunkat meghintjük fűszerpaprikával és ekkor rádobhatjuk a darabolt paprikát. Elkeverjük és 15-20 percig pároljuk, míg a paprika megpuhul, de még nem kezd szétesni.


Utolsó 3-4 percben adjuk csak hozzá a félbe vagdosott koktélparadicsomot, hogy ne főjön szét.


Tálalás előtt, adhatunk hozzá tojást a legkülönbözőbb formákban: lágy tojás a közepére, hozzácsurgatva felverve, vagy egészben akár.


A ropogós szalonnával és kolbásszal meghintjük a tetejét és tetszőleges számú sült debreceni kolbászt is teszünk a tetejére. Valamint a friss kenyér kötelező.


Zöldséges nyári töltött paprika


Nézze meg Ön is hogyan készül Széll Tamás nem mindennapi töltött paprikája!


Zöldséges nyári töltött paprika


Hozzávalók:


Paradicsommártás:


  • Sárgarépa, durvára reszelve - ½ szál
  • Zellergumó, durvára reszelve - 1 kisebb fej, kb. háromszorosa a répának
  • Angol zeller, aprítva - ½ szál
  • Vöröshagyma, finomra vágva - 1-2 közepes fej
  • Fokhagyma, aprítva - 3-4 gerezd
  • Eszterbauer Káferka Rozé - 1 dl
  • Kania Fűszerpaprika - 1 kk
  • Freshona Darabos paradicsomkonzerv - kb. 600 g
  • Koktélparadicsom - 10-15 szem
  • Primadonna Olívaolaj - 0,5 dl
  • Kania Frissen őrölt bors


Töltött paprika:


  • Kápia paprika - 8 db
  • Cukkini - 2 db
  • Padlizsán - 2 db
  • Vajtök, gyalult - 3 marék
  • Fokhagyma, aprítva - 2 fej
  • Zellerzöldje, finomra vágva - 1 köteg
  • Golden Sun Kuszkusz - 15 dkg
  • Kania Frissen őrölt bors
  • Vita D'or Napraforgóolaj - 1 dl
  • Angol zeller és zellerszár vékonyra szelve díszíteni


Paradicsommártás:

Könnyű sofritot készítünk: kevés finomra vágott hagymán, minimális reszelt sárgarépát, valamivel több gyökérzellert, angol zellert és egy kis fokhagymát párolunk. Színt ne kapjon, csak pároljuk a zsiradékon.


Ha összeesett a zöldség, egy kis rozét elpárologtatunk rajta, leheletnyi fűszerpaprikát szórhatunk rá, majd hozzáadjuk a paradicsomkonzervet és az idő közben félbevágott koktélparadicsomokat.


Összepároljuk, kicsit sűrítjük, majd pár kanál olívaolajat adunk hozzá és igen selymesre, simára, sűrűre turmixoljuk a paradicsomártást.


Íze legyen pikáns édeskés a gyökérzöldségektől és savas a paradicsomtól, selymes az olívától.


Töltött paprika:

A paprikák héját megégetjük és a nagy részét lekaparjuk. A magházat eltávolítjuk, a paprikák csücskébe egy apró lyukat szúrunk egy kiskéssel.

Egy fej héjas fokhagymát enyhén sózva, olajozva, alufóliába csomagolva 150 fokos sütőbe téve puhára sütjük.


A padlizsánt meghámozzuk és kockákra vágjuk, majd viszonylag sok zsiradékban lassan aranyszínűre sütjük. Ha kész a padlizsán, leszűrjük, hagyjuk csepegni, majd ugyanebben a zsiradékban hasonló módon megsütjük a cukkinit is, végül a gyalult tököt is.


Elkészítjük a tölteléket: a kuszkuszt kétszeres mennyiségű forró vízzel leöntve hagyjuk pihenni, míg megpuhul. Keverő tálba tesszük a sült zöldségeinket, hozzáadjuk a kuszkuszt, rengeteg aprított zellerzöldet, végül az idő közben, héjában sült vajpuha, krémes fokhagymát.


Alaposan összedolgozzuk, ízesítjük sóval és borssal.Megtöltjük a paprikákat, amit tűzálló tálba teszünk, nyakon öntjük a mártással, felforraljuk és előmelegített 180 fokos sütőbe tesszük 30-40 percre. Ha kész, meghintjük rengeteg vékonyra szelt angol zellerrel és zellerszárral.


Galló Nóra – a Lidl dietetikusának ajánlásával

Text And Image Section

1. Lecke: Nyári paradicsomos dinnyesaláta, sült paprikával, kecskesajttal, kandírozott olívával


Ez a frissítő és rendkívül tápláló nyári saláta számos magas víztartalmú hozzávalót tartalmaz, így egyrészt nagyon jól esik a melegben, és még szervezetünk hidratáláshoz is hozzájárul. Nézzük meg közelebbről, mely összetevőknek köszönhető ez a pozitív hatás!


A görögdinnye energiatartalma alacsony (30 kcal/100 gramm), hiszen több mint 90%-a víz, emellett azonban C- és B-vitaminokban, folsavban, káliumban és magnéziumban gazdag. Színes húsa antioxidánsokban (béta-karotin és likopin) bővelkedik, melyek erős sejtvédő tulajdonságúak. Magja, sőt héja is ehető. Érdekesség, hogy az értékes vitaminok és ásványi anyagok a héjban és a héj közeli részben találhatók nagyobb mennyiségben. A görögdinnyéhez képest a sárgadinnyének kissé magasabb az energia- (34 kcal/100 gramm) és szénhidráttartalma, melynek túlnyomó része gyümölcscukorból (fruktóz) származik. Ennek ellenére vitamin- és ásványi anyagtartalma kimagasló, hiszen jelentős mennyiségű B-, C-, K-vitamint, folsavat, káliumot, magnéziumot és rezet is tartalmaz.


A salátauborka vitaminjai és ásványi anyagai közül említést érdemel a B-, C-, K-vitamin, a kálium, a magnézium és a foszfor. Emellett magas víztartalma szintén kiemelendő. Az olívabogyó már az ókorban is ismert és használt olajfa szokatlanul alacsony szénhidrát-, ugyanakkor magas zsírtartalmú gyümölcse, mely éppen ezért alkalmas arra, hogy sajtolással olívaolaj készüljön belőle. A különböző méretű, színű, illetve alakú olívabogyó fogyasztása naponta ajánlott az egyik legegészségesebbnek tartott étrendben, az úgynevezett mediterrán diétában számos pozitív élettani hatása miatt. Értékes egyszeresen telítetlen zsírsavtartalma és polifenol vegyületei (növényi hatóanyagai) kedvezően hatnak a koleszterinszintünkre, a szív- és érrendszerünkre, de gyulladáscsökkentő, és immunrendszer erősítő hatásuk is van. Vitamin és ásványi anyagai közül kiemelendő az E-, a K-vitamin, a nátrium, a kalcium, a foszfor, a vas és a réz. Ezeken kívül antioxidánsokban is rendkívül gazdag, melyek szintén hozzájárulnak egészségmegőrző és betegségmegelőző tulajdonságaihoz.


A kecske gouda nemcsak ízét tekintve dobja fel ezt az izgalmas nyári salátát, hanem fehérje-, zsír- valamint kalciumtartalmát is növeli. A kecsketej alapú tejtermékek más fehérjéket tartalmaznak, mint a tehéntej, ezért sokak számára könnyebben emészthetők. A kecske gouda esetében ráadásul a laktóztól sem kell tartanunk, mert az az érlelés folyamán elbomlik.


Akár betegségről, akár egészségmegőrzésről van szó, a hozzáadott cukor bevitelét mindenképpen érdemes mérsékelni. A mesterséges édesítők helyett válasszunk természetes növényi alapú édesítőt pl.: sztívia, eritrit vagy ezek keverékét. Akinek érzékenyebb az emésztőrendszere, azoknak is ez a kettő a legjobb választás, mert normál mennyiségben fogyasztva nem okoznak panaszokat.


Energia és tápérték 1 adagra vonatkozóan:

• Energia 1 adagban: 387 kcal

• Fehérje: 10 gramm

• Zsír: 22 gramm

• Szénhidrát: 36 gramm


2. Lecke: Lecsó, ahogy én szeretem!


A kolbász, a debreceni, és a mangalica zsírszalonna mind magasabb zsírtartalmú ún. feldolgozott húskészítmények, így fogyasztásuk magasabb kalóriabevitelt is eredményez. Telített zsírsavak és koleszterintartalmuk is jelentős, ami a szív- és érrendszer szempontjából nem előnyös, így fontos a mértéktartás, valamint a rostokkal és a telítetlen, illetve a többszörösen telítetlen zsírsavval való kiegészítés. Legjobb megoldás, ha ezeket zöldséges ételek mellé, vagy annak részeként fogyasztjuk, ilyen többek között a lecsó is, melyben a rengeteg magas víz- és rosttartalmú paprika, paradicsom és hagyma jól ellensúlyozzák a zsírosabb és nehezebben emészthető húskészítményeket.

A lecsó magyaros verzióját tojással szoktuk készíteni, melyről az előző LIDL konyha leckékben már bőven volt szó. Ismétlésként elmondható, hogy nagyon jó fehérje-, vitamin- és ásványi anyagforrás, így bátran fogyasztható, rendszeresen heti több alkalommal is. Érdemes a tojást minél változatosabban fogyasztani és a lecsó mellett, a zöldséges rántottát, omlettet vagy akár a tojásmuffint is kipróbálni.

A valódi kovászos kenyér az élesztős kenyérrel ellentétben 100% kovász segítségével készül, ami csupán lisztből és vízből áll, és egy tejsavas erjedési folyamat (fermentáció) eredményeként jön létre. Egy picit idő és munkaigényesebb így készíteni a kenyeret, de abszolút megéri, mert nem fog semmilyen adalékanyagot tartalmazni, ugyanakkor ebben a formában sokkal könnyebben emészthető, sőt még a tápanyagok hasznosulásának is kedvez. A kovászban élő tejsavbaktériumok ugyanis olyan anyagokat termelnek, melyek segítenek a gabonában lévő glutén és az ún. anti-nutritív tápanyagok előemésztésében és bontásában. Fontos azonban megjegyezni, hogy a kovászos kenyér ettől még nem válik gluténmentessé, tehát gluténérzékenyek számára továbbra sem fogyasztható. Bónusz, hogy a kovászos technológiával készült pékáru hosszabb ideig tartható el és az állagát, frissességét is jobban megőrzi.


Energia és tápérték 1 adagra vonatkozóan:

• Energia 1 adagban: 1806 kcal

• Fehérje: 59 gramm

• Zsír: 138 gramm

• Szénhidrát: 79 gramm


3. Lecke: Nyári zöldséges töltött paprika, paradicsommártással


A töltött paprikának ez egy igazán zöldséges vegetáriánus verziója, melyben egy további csavar, hogy a rizs helyett kuszkuszt használunk. Ezzel kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy a kuszkusz durumbúzából készül, tehát glutént tartalmaz és ebből adódóan gluténérzékenység esetében nem fogyasztható. Zöldségesen elkészítve egytálételként, vagy a rizs alternatívájaként pl.: rakott, töltött ételek esetében azonban jól működhet. Beltartalmi értékét tekintve is leginkább a fehér rizshez hasonlítható kalória- és szénhidráttartalom szempontjából, rost- és fehérjetartalma azonban a kuszkusznak magasabb, ezért szénhidráttartalma mérsékeltebben szívódik fel és kevésbé emeli meg a vércukor és inzulin szintünket, ami nemcsak betegség, hanem egészségmegőrzésnél is fontos szempont.

A zöldséges mártást egy kis rozébor teszi még pikánsabbá, melynek alkoholtartalma a főzés hatására minimálissá válik. A mártáshoz felhasznált zöldségek további értékes és a szervezet számára hasznos tápanyagokkal gazdagítják ezt az ételt. A zellergumó elsősorban káliumban, kalciumban gazdag, de található benne A-, C-, E- és többféle B-vitamin (B1, B2, B6) is. Tápanyagai segítenek a vérnyomás és a koleszterinszint szabályozásában, ezért rendkívül kedvezően hatnak a szív- és érrendszerre. A szárzeller, más néven angol zeller vitaminjai közül kiemelendő a B-, C- és K-vitamin-tartalma. Rendkívül sok szerves nátrium, kálium, kalcium, magnézium, foszfor és vas található benne. Kedvező hatással van többek között a szív- és érrendszerre, fogainkra és csontozatunkra, valamint emésztő és kiválasztó szerveink működésére egyaránt.

A vajtök a többi tökféléhez hasonlóan csekély kalóriatartalma ellenére tápanyagok tekintetében igen gazdag. Kiváló B-, C-vitamin, valamint kálium- és mangánforrás, továbbá egy kis kalciumot, magnéziumot és vasat is tartalmaz. Értékes vitaminjain, ásványi anyagain kívül sejtvédő és az immunrendszert támogató antioxidánsokban is bővelkedik. Rosttartalma emésztőrendszerünk szempontjából is rendkívül előnyös, ezért érdemes rendszeresen fogyasztani.


Energia és tápérték 1 adagra vonatkozóan:

• Energia 1 adagban: 714 kcal

• Fehérje: 15 gramm

• Zsír: 37 gramm

• Szénhidrát: 73 gramm

Herczeg Ágnes – A Lidl borszakértőjének ajánlásával

Text And Image Section

A lecsó alapanyagaiból végtelenül színes fogásokat készíthetünk, és ebből következik, hogy a borok kiválasztásakor is nagyon gazdag lehetőség áll rendelkezésünkre, követhetjük bátran az ízlésünket. A klasszikus lecsó esetében és a nyári zöldséges töltött paprikához egy semlegesebb ízvilágú olaszrizling vagy chardonnay épp olyan jó választás lehet, mint egy száraz rozé vagy egy könnyebb, gyümölcsösebb vörösbor, például egy kékfrankos vagy kadarka. A nyári paradicsomos dinnyesalátához kínáljunk egy jól behűtött Sauvignon Blanc-t, vagy egy hideg Pannon Imperial Rozé pezsgőt. Ilyenkor a nyári melegben egyébként a vörösborokat is behűthetjük egy picit, hiszen a pohárba kitöltve nagyon könnyen túlmelegedhetnek.