Banner

Harcsa

Online Főzőiskola

Fűszeres-ropogós afrikai harcsafilé zöldségchipssel

A fűszeres-ropogós bundába bújt harcsa egy igazi ízletes nyári fogás! Tanulja meg Ön is Széll Tamástól, hogyan készül ez a remek étel!

Hozzávalók:

  • Sárgarépa, hámozóval metéltre vágva - 2 szál
  • Cukkini, hámozóval metéltre vágva - 1 db
  • Póréhagyma, fehérebbik része, késsel metéltre vágva - ½ szál
  • Fresh fish Today afrikai harcsafilé - 4x12-16 dkg-os steak
  • Hazánk Kincsei 3,6% kefir - 3-4 ek.
  • Citrom leve és héja - 1 db
  • Fokhagyma por - 2 kk.
  • Kania fűszerpaprika - 2 kk.
  • Kania cayene bors - 1 kk.
  • Kania frissen őrölt bors - 1 kk.
  • Kania kurkuma - ½ kk.
  • Belbake liszt - 200 g
  • Belbake keményítő - 100 g
  • Pankó morzsa, picit összetörve - 100 g
  • Vita’dor napraforgóolaj, sütéshez - 1 l
  • Lila hagyma, frissen vágva a tálaláshoz

Joghurt mártogatós:

  • Pilos görög joghurt - 300 g
  • Menta, friss, aprítva - 1 köteg
  • Citrom leve és héja - 1 db
  • Fokhagyma, aprítva - 1 gerezd
  • Lila hagyma, aprítva - 1 közepes fej


Elkészítés:

A joghurt mártogatóshoz csak összekeverjük az összes hozzávalót és hűtőbe tesszük.

A zöldségekkel kezdünk: a sárgarépát, cukkinit vékonyra szeljük, célszerű ezt egy hámozóval elvégezni. A póréhagymát hosszában félbevágjuk és késsel vágjuk a leveleket metéltre.

A napraforgóolajat 160 fokig melegítjük és fajtánként sütjük ropogósra a zöldségeket, szép lassan.

Majd itatóspapírra tesszük és 100 fokos sütőben szárítjuk tálalásig.

A harcsafiléket egy keverőtálban alaposan sózzuk, majd rászórjuk a fokhagymaport, fűszerpaprikát, cayenne borsot, borsot, kurkumát. Ráreszeljük a citrom héját, ráfacsarjuk a citrom levét, majd hozzáadjuk a kefirt is. Alaposan összemasszírozzuk, hagyjuk egy órát pácolódni.

Közvetlenül sütés előtt a liszt, keményítő és pankó keverékébe hempergetjük jó vastagon, és forró olajban ropogósra sütjük.

Azonnal tálaljuk a zöldségchipssel és a hűvös joghurt mártogatóssal.

Aki szereti, egy kis friss lilahagymát is fogyaszthat hozzá.

Harcsapörkölt túrós csuszával, ahogy én készítem

A harcsapaprikás túrós csuszával egy igazi klasszikus, tanulja meg Ön is a receptet egy kis Széll Tamás csavarral!

Hozzávalók:

Csusza:

  • Pikok Pure füstölt zsírszalonna, kockákra vágva - 200 g
  • Pilos túró, zsíros, darabos - kb. 200 g
  • Hazánk Kincsei tejföl, zsíros - kb. 2-300 g
  • Házi csuszatészta (gyúrt tészta, 2. Lidl könyv) - kb. 400-500 g
  • Fokhagyma - 1-2 gerezd


Harcsapörkölt:

  • Fresh Fish today harcsafilé, kockázva - 500 g
  • Vöröshagyma, finomra vágva - 150-200 g
  • Kacsazsír - 5-6 ek.
  • Fokhagyma, aprítva - 4 gerezd
  • Hegyes erős paprika, aprítva - 1\2 db
  • Paradicsom, aprítva - 1\2 db
  • Rozébor ÁGNES - 1 dl
  • Csiperke vagy rókagomba, cikkekre vágva - 350 g
  • Kania fűszerpaprika - 3-4 ek.
  • Kaporszár, megkötözve - 8-10 szál
  • Kapor, apróra vágva - 1 ek.
  • Friss citromlé


Elkészítés:


Harcsapörkölt:

A harcsafilét nyúzzuk, majd nagyobb, 2x2 cm-es kockákra vágjuk, enyhén besózzuk és hűtőbe tesszük pihenni.


Közben pörköltalapot készítünk, kevés kacsazsíron a finomra vágott hagymát pirítjuk-pároljuk az aprított paprikával és a paradicsommal. A hagymát többször felöntjük vízzel és visszapirítjuk.


Szánjunk erre sok időt, hogy a hagyma sűrű pörköltalapot adjon, legalább 60 percet.

Ha majdnem kész a hagyma, öntsük rá a rozét, hintsük rá a fűszerpaprikát, és pároljuk ismételten szárazra. Kevés vizet adjunk még hozzá és adjuk hozzá a harcsakockákat és a gombát, valamint a kaporszárat összekötözve.


Csendesen pároljuk 25-30 percet, adjunk hozzá pár csepp citromlevet és azonnal tálaljuk. Ízlés szerint tejfölös habarással is készülhet. Az aprított kaprot mindig a végén, frissen adjuk hozzá.


Csusza:

A szalonnát nem túl apró, kb. 1x1 cm-es kockákra aprítjuk, majd egy nagyobb serpenyőbe tesszük, közepes tűzön pirítjuk egészen addig, míg zsírjára pirul és szép aranysárga nem lesz!


Ha elkészült, mindenképp szűrjük le, a pörcöt és a zsírt is tegyük félre tálalásig.


Miközben párolódik-pirul a szalonna, a túrót áttörjük, adunk hozzá egy csipet sót és reszelt fokhagymát csak az illata kedvéért, majd egy-két evőkanál tejföllel lazítjuk picit a túrót, ha elkészült félretesszük!


Nagy fazék, lobogó sós vízben főzzük ki a házi tésztát, közben a serpenyőnket kevés zsírral felhevítjük.

Ha a tészta félkemény, várunk még egy-két percet, végül leszűrjük, lecsepegtetjük és a forró, zsiradékos serpenyőbe tesszük. Szép türelmesen pirítjuk, míg imitt-amott picit odakap és kezd hólyagosodni. Akár 5-10 percet is szánjunk erre és ha szükséges, további zsírt is kanalazhatunk hozzá.


Ha elkészült, levesszük a tűzről, hagyjuk picit hűlni. Ha meghűlt picit, mozzanatosan keverjük hozzá a túrót és a kaprot, azaz ne legyen teljesen elkeverve, legyenek benne nagyobb túródarabok is.


Pár kanál tejfölt is pöttyentsünk a tetejére, illetve a maradék pörcöt is hintsük rá.


Azonnal, forrón, sistergősen fogyasztjuk a harcsapörkölttel!

Dr. Galló Nóra – A Lidl dietetikusának ajánlásával

Text And Image Section

Afrikai harcsa:

Az nem is kérdés, hogy számos kedvező élettani hatása miatt több halat kellene fogyasztanunk, erről korábbi anyagainkban is volt már szó. Jó hír azonban, hogy nem csak a tengeri halak jöhetnek szóba, hanem számos hazánk folyóiban és tavaiban is megélő halféle, mint például az afrikai harcsa. Nevéből adódóan eredetileg Afrika vizeiben és a Közel-Keleten őshonos, de az 1980-as évektől Európa országaiba is betelepítették, így nálunk is megjelent gazdaságos tenyészthetősége és jó tűrőképessége miatt. Az afrikai harcsa nagyobb testű, angolnaszerű, húsa szálkamentes, szaftos. Érdekesség, hogy nyersen vörös, megsütve fehér színű. Jól állnak neki a fűszerek, különösen a magyaros konyhára jellemző ízesítés (lásd Széll Tamás receptjeit).

Az afrikai harcsa 100 grammja mindössze 95 kalóriát, 16 gramm fehérjét és 3 gramm zsírt tartalmaz, összetételét tekintve leginkább a csirkemellhez hasonlítható. Vitamin-, ásványi anyag-, és nyomelemtartalma közül említésre méltóak a B-vitaminok és a D-vitamin, a foszfor, a kálium, a magnézium, a szelén és a cink is. Zsírsavak tekintetében a telített (SFA), egyszeresen telítetlen (MUFA) és többszörösen telítetlen (PUFA) zsírsavakat 1-1-1 arányban tartalmazza.

Nagyon gyorsan, könnyen és változatosan elkészíthető, elrontani sem igazán lehet, így kezdő halfogyasztók számára ideális választás lehet.


1.Fűszeres-ropogós afrikai harcsafilé, zöldségchipssel


Ez a számos zöldséget magában rejtő, könnyed, szintén afrikai harcsás étel a nyár egyik slágere lehet. Az étel egyik fő összetevője a póréhagyma, mely kiváló baktérium és vírusölő hatással rendelkezik, ugyanakkor illóolaj és aromaanyag tartalma mérsékeltebb, ezért kevésbé markáns ízű, illatú, és csípősnek sem mondható. Magas tápanyagsűrűség jellemezi, vagyis csekély kalóriatartalma ellenére számos értékes vitamin és ásványi anyag forrása. Jelentős C-vitamin tartalma segíti a vas felszívódását, a szövetek regenerálódását, valamint a kollagén szintézist, javítva ezáltal a bőr és a kötőszövetek rugalmasságát. A B6-vitamin, és a folsav mellett zsírban oldódó K1-vitamint is tartalmaz, mely a véralvadás, illetve a szív- és érrendszer egészsége szempontjából jelentős. A póréhagyma jó mangánforrás is, amely segíthet csökkenteni a premenstruációs szindróma (PMS) tüneteit és védi a pajzsmirigy egészségét.

A sárgarépa táplálkozási értékét tekintve az egyik legfontosabb gyökérzöldségünk. Egyik legfőbb előnye a rendkívül magas béta-karotin tartalom, melynek narancssárga színe is köszönhető. Ez egyrészt antioxidáns, tehát sejtvédő hatású, másrészt pedig az A-vitamin előanyaga. Az A-vitaminnak rendkívül fontos szerepe van a látásban, és ha elegendő mennyiséget fogyasztunk belőle, a farkasvakság is megelőzhető. Továbbá nagyon jó rostforrás, melynek következtében jó hatással van emésztőrendszerünkre. Kiemelendő B, C, K-vitamin, folsav, kálium, nátrium, vas, réz és mangán tartalma is. Egy igazi csodanövény, melynek rendszeres fogyasztása erősíti az immunrendszert és megelőzi bizonyos betegségek kialakulását.


A receptben szereplő harmadik szuper zöldség a cukkini. Vitaminjai közül elsősorban B-vitaminokat (B1, B2, B3, B5, B6), folsavat, és C-vitamint érdemes említeni, ugyanis ezekből tartalmaz jelentősebb mennyiséget. Az ásványi anyagok közül pedig a foszfor, a nátrium, a magnézium és a kálium jellemzőek rá. A cukkini, hasonlóan a többi tökféléhez, nagyon könnyen emészthető, mivel 95%-a víz és rostokban is gazdag. Ezáltal remek testsúly karbantartó és egyben hidratáló hatású zöldség is, ami nyáron mindenképpen előnyt jelent.

Ennél a receptnél is szerepelnek tejtermékek, de itt savanyított formában, a kefires pác és a joghurtos mártogatós részeként. A kefir és a görög joghurt tápértékeit tekintve, tehát energia-, fehérje-, zsír- és szénhidráttartalom szempontjából nincs köztük jelentős különbség.


Energia és tápérték 1 adagra vonatkozóan:

• Energia: 826 kcal

• Fehérje: 39 gramm

• Zsír: 31 gramm

• Szénhidrát: 96 gramm


2.Harcsapörkölt túrós csuszával, ahogy én készítem


Ahogy az az étel energia- és tápértékadataiból is látszik egy igen kiadós, tartalmas és laktató fogásról van szó. A magas fehérjetartalom elsősorban a harcsának és a tejtermékeknek köszönhető, a szénhidrátokat főleg a gyúrt tészta tartalmazza, az ugyancsak magas zsírtartalom pedig részben a szalonna, illetve a zsíros tejtermékek használatából származik. Mindemellett számos értékes és a szervezet számára szükséges vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet is biztosít, egy ilyen komplex étel esetében szinte az összes felsorolható lenne, de elsődlegesen kiemelhető a B-vitaminok családja, a zsírban oldódó vitaminok (A-, D-, E-, K-vitamin), a kalcium, magnézium, nátrium és a foszfor is.

A receptben szereplő gombáknak jelentős a D-, E-, A-, C-, B-vitamin és folsav tartalma, ezen kívül bővelkednek káliumban, magnéziumban, cinkben, szelénben és vasban is. Alacsony kalória-, ugyanakkor magasabb rosttartalmuk miatt testsúlyunkra, vércukorszintünkre, és emésztésünkre egyaránt pozitív hatással vannak. Tápanyagaik nélkülözhetetlenek a fehérjék, a zsírok és a szénhidrátok anyagcseréjéhez. Emellett az immunrendszer működésének támogatásában is fontos szerepet töltenek be.

A kapor a magyar konyha egyik megkerülhetetlen zöldfűszernövénye; használata egészen az ókorig nyúlik vissza, nem csak fűszerként, hanem gyógynövényként, valamint afrodiziákumként is alkalmazták. Növényi hatóanyagai csökkentik a puffadást és segítik az emésztési folyamatokat, de antibakteriális hatással is rendelkeznek. Viszonylag erős íze miatt mondhatni, hogy természetes „ízfokozó”, ugyanis fokozza a zöldségek, húsok, mártások, halak és a tenger gyümölcseinek ízét. Kifejezetten jól illik a csirkehúsos, bárányból és borjúból készült ételekhez. A zöldségek közül többek között az uborkának, a zöldbabnak, a céklának, a káposztának, a karfiolnak, a sárgarépának, a burgonyának és a paradicsomnak is méltó társa.


Energia és tápérték 1 adagra vonatkozóan:

• Energia: 1384 kcal

• Fehérje: 62 gramm

• Zsír: 80 gramm

• Szénhidrát: 98 gramm

Herczeg Ágnes – A Lidl borszakértőjének ajánlásával

Text And Image Section

A rozék alapvetően nagyon jól passzolnak a harcsapaprikás mellé. Különösen lendületes, harmonikus kombinációt alkot a fogás a szekszárdi Eszterbauer Sisters Rosé-val. A fehérborok kedvelői válasszanak picit tartalmasabb, de nem túl aromatikus, lendületes fehérbort, például a Berliner Wine Trophy aranyérmes borát, a Feind Magaspart Fehér Cuvée-t. A ropogós afrikai harcsafilé mellé a Haraszthy Sauvignon Blanc tökéletes választás, hiszen a fogáshoz hasonlóan ez a bor is nagyon friss és dinamikus.