Banner

Hidegkonyha

Online főzőiskola

Háromféle vendégváró zöldségmártogatós


Tanulja meg Ön is hogyan készíthet három egyszerű és ízletes vendégváró mártogatóst! Nézze meg a videót, amelyben Széll Tamás megmutatja!

Hozzávalók:


Ízlés szerint idényzöldségek nagyobb hasábokra vágva:

Retek, uborka, sárgarépa, sárga és piros húsú paprika, újhagyma, zöld spárga, brokkoli, angolzeller


Barnított vajas sültsárgarépa-szósz:


  • Pilos Vaj - 100g
  • Sárgarépa, zsenge, tisztítva - 4-6 szál
  • Sajtkrém, natúr - 120 g
  • Sáfrány - 1 csipet
  • Kania Kurkuma - ½ kk
  • Szerecsendió, frissen reszelve - ½ db
  • Citrom leve - ízlés szerint
  • Kakukkfű, friss - 2-3 szál
  • Belbake Cukor - 1ek


Szójás-gyömbéres mogyorószósz:


  • Alesto Pörkölt földimogyoró - 350 g
  • Kania Szójaszósz - 6-7 ek
  • Rizsecet - 4-5 ek
  • Belbake Barnacukor - 2 ek
  • Gyömbér reszelve - 1 ek
  • Fokhagyma, reszelve - 1 gerezd
  • Vita D’or Napraforgóolaj - kb. 0,5 dl
  • Chilipaprika, aprítva - ízlés szerint
  • Lime leve - 1 db


Zöldfűszeres túró:


  • Pilos Krémtúró, szűrőn áttörve - 300 g
  • Bébi parajlevél - 1 kisebb marék
  • Medvehagyma - 1-2 levél
  • Bazsalikom - 5-6 levél
  • Petrezselyem - 1 kisebb marék
  • Kapor - 1 kisebb marék
  • Hazánk Kincsei Tejföl, ha szükséges - ízlés szerint
  • Kania Egész fekete bors - 6-7 szem


Barnított vajas sültsárgarépa-szósz:


A répát vékony darabokra vágjuk és egy sütőpapírból készült zacskóba tesszük, ízesítjük sóval és cukorral, hozzáteszünk egy pár szál kakukkfüvet és egy kevés vajat. Lezárjuk a zacskót és előmelegített, 170 fokos sütőbe tesszük 40 percre, míg a répa vajpuhára sül-párolódik a zacskóban.


Míg sül a répa, a maradék vajat mély, kávébarna színűre barnítjuk [w1] és pár perc pihentetés után leszűrjük. A még meleg, sült sárgarépát ízesítjük a sáfránnyal és a kurkumával, majd leturmixoljuk. Apránként adagoljuk hozzá a sajtkrémet, a barnított vajat, sót és citromlevet. (A kakukkfüvet eldobjuk.) Állaga legyen selymes, íze pikáns, színe élénk sárga. Hűvösen kínáljuk.


Szójás-gyömbéres mogyorószósz:


Egy „ponzu” szerű pácot rögtönözünk: a szójaszószt az ecettel, barnacukorral, reszelt gyömbérrel és fokhagymával, chilivel és lime-lével felmelegítjük. Ne forraljuk, csak a cukor oldódjon fel és a fűszerek ne legyenek nyersek. A mogyorót közben robotgépben kezdjük aprítani kevés olajjal, mikor kezd krémesedni, hozzáadjuk a ponzunkat és darabosra, de krémesre turmixoljuk. Szobamelegen kínáljuk.


Zöldfűszeres túró:


Az összes zöldet egy mozsárba tesszük, sózzuk, borsozzuk és pépesre zúzzuk, zöldfűszerpépet készítünk belőle, kevés olívaolajjal selymesítjük.

A túrót sűrű szitán vagy szűrőn áttörjük és hozzáadjuk a zöld krémünket.

Ha nagyon sűrű és száraz, pár kanál tejföllel lazítsuk. Kevés sóval ízesítjük.


A három féle krémet tetszőleges zöldségekkel kínáljuk.

A brokkolit a különlegesség kedvéért kézi sárkánnyal picit meg lehet kapatni, hogy füstös legyen az íze. A spárgát és újhagymát sós vízben forrázzuk le, a spárga ne legyen nyers, az újhagyma pedig veszítse el nyers hagymaízét. A nyersen rágcsálható zöldséget szép nagy hasábalakúra vágjuk fel.


Tálalás metodikája ízlés dolga, a mennyiség társaságfüggő.

Tonhalas tésztasaláta


A tésztasaláta egy igazi hideg ételklasszikus, tanulja meg Ön is Széll Tamástól hogyan készül!

Hozzávalók:


  • Nixe Tonhalkonzerv, olajban - 300 g csak a tonhal
  • Főtt tojás, tisztítva - 5 db
  • Hosszú szemű zöldbab
  • Freshona Zöldborsó, mirelit - 2 nagy marék
  • Zöld spárga - 5 szál
  • Héjában főtt burgonya - 2 nagy fej
  • Hónapos retek - 4-5 db
  • Újhagyma, vagy medvehagyma - 4-5 szál
  • Citrom, filézve - 3 db
  • Lila hagyma - ½ fej
  • Kapor, friss - 1 köteg
  • Primadonna Olívaolaj - 1 dl
  • Baresa Olajbogyó - 20 szem kb.
  • Italiamo Kapribogyó - 2 ek
  • Cherryparadicsom - 20 szem
  • Rukkola - 1nagy marék
  • Combino Száraztészta, fussili - 350 g
  • Primadonna Olívaolaj - 0,5 dl
  • Dijoni mustár - 1 ek
  • Kania Majonéz - 1 ek


Szépen precízen minden hozzávalót külön-külön elkészítünk: A tonhalat leszűrjük és az olaj nagy részét lecsepegtetjük. A tojást megfőzzük, megtisztítjuk és szép cikkekre vágjuk. A babot, a borsót, a spárgát sós vízben leforrázzuk 1-2 percig és lehűtjük, lecsepegtetjük.


A babot és borsót 3-4 cm-es darabokra vágjuk. A héjában megfőtt és kihűlt burgonyát 1 cm-es kockákra vágjuk. A retket, újhagymát és vagy medvehagymát vékonyra szeljük. A citromok héját levágjuk és kifilézzük, a maradék citromlevét alaposan kifacsarjuk.


A lila hagymát szép hosszúkás, vékony csíkokra vágjuk. A rukkolát nagyobb darabokra aprítjuk, a cherryparadicsomot cikkekre vágjuk. Jóízű dresszinget készítünk a citromok levéből, az olívaolajból és a tonhal olajának egy részéből, valamint a frissen vágott kaporból, mustárból és majonézből.


Kifőzzük a tésztát és még langyosan elkeverjük a dresszinggel, a rukkolával, a lila hagymával, a főtt burgonyával, a babbal és borsóval, végül a tonhallal. Kiterítjük egy nagyméretű lapos tálra és az összes többi hozzávalót szépen elosztjuk a tetején a salátánknak. Hűvösen tálaljuk.

Franciasaláta és kaszinótojás nosztalgia kiflivel


A kaszinótojás nemcsak a vállalati bulik sztárja! Nézze meg Ön is hogyan készítheti el otthon!

Hozzávalók:


Franciasaláta:


  • Tojássárgája - 5 db
  • Vita D’or Napraforgóolaj - kb. 5 dl
  • Dijoni mustár - 2-3 ek
  • Hazánk Kincsei Tejföl - 4-5 ek
  • Citromlé
  • Belbake Porcukor
  • Sárgarépa - 8 dkg
  • Burgonya - 8 dkg
  • Freshona Kukorica - 8 dkg
  • Freshona Zöldborsó - 8 dkg
  • Freshona Csemegeuborka - 8 dkg
  • Alma, pink lady - 8 dkg


Töltött tojás:


  • 10 perces főtt tojás - 14 db
  • Pilos Vaj, szobamelegen - 3-4 ek
  • Dijoni mustár - 2-3 kk
  • Nixe Szardella aprítva - 1 kk
  • Lila hagyma, aprítva - 2 kk
  • Petrezselyem, snidling aprítva - 2 kk + díszítéshez
  • Kania Bors, frissen őrölve
  • Koktélparadicsom - pár szem
  • Pikok Erdélyi füstölt sonka, szeletelt - pár szelet
  • Friss nosztalgiai kifli - ízlés szerint


Franciasaláta:


A tojássárgáját egy keverőtálba tesszük és vékony sugárban csurgatjuk hozzá az olajat, miközben habverővel intenzíven kevergetjük. Sűrű majonézt kell, hogy kapjunk. Ha tökéletesen krémes és kemény az emulziónk, csak ezután ízesítjük a tejföllel, sóval, cukorral, pici citromlével és mustárral.


Kellemesen sűrű, pikáns majonézmártást kell, hogy kapjunk. Hűtőbe tesszük.

A burgonyát héjában főzzük meg, teljesen kihűtjük, megpucoljuk és 1*1cm-es kockára vágjuk.


A sárgarépát is kockára vágjuk, enyhén sós-cukros vízben főzzük ressre. Utolsó egy percben hozzáadjuk a morzsolt csemegekukoricát és a borsót is. 1 percig melegítjük a zöldségeket, leszűrjük, hagyjuk teljesen kihűlni. Közben a csemegeuborkát és az almát is 1*1cm-es kockákra vágjuk.


Ha megvagyunk minden zöldséggel, összekeverjük a házi majonézünk kb. 2/3részével.


Hűtőbe tesszük tálalásig, jót tesz, ha egy napot összeérik a hűtőben.

A kimentett majonéz 1/3 részét majd a kaszinótojáshoz használjuk.


Kaszinótojás:


A tojásokat forró vízben áztatjuk fél órát, közben sós vizet forralunk. Óvatosan beletesszük a gyöngyöző vízbe a felmelegített tojásokat, majd 3 percig hagyjuk forrni, 3 perc elteltével lehúzzuk a tűzről és hagyjuk állni a forró lében 7-9 percig.


Ezt követően hideg víz alatt lehűtjük a tojásokat és megpucoljuk.


A tojásokat precízen félbevágjuk, a főtt sárgáját kivesszük a tojások közepéből. A sárgáját keverőtálban kikeverjük egy kis vajjal, sóval, borssal, mustárral. A végén ízesítjük aprított szardellával, aprított petrezselyemmel és finomra vágott lila hagymával. A krémet csillagcsővel ellátott habzsákba töltjük, majd visszatöltjük az egyik fél tojásfehérje-burokba. Ráillesztjük a másik tojásfehérje-burkot és összenyomjuk, újra tojásalakot kölcsönzünk neki!


Tálaláskor a franciasalátát egy tálra rendezgetjük, rátesszük a kaszinótojást. A félretett majonézzel bevonjuk a tojást, majd felezett koktélparadicsommal, apró kockákra vágott sonkával, snidlinggel és petrezselyemmel díszítjük. Friss (nosztalgia) kifli kötelező hozzá!

Galló Nóra – a Lidl dietetikusának ajánlásával

Text And Image Section

1. Lecke: Vendégváró zöldségmártogató, 3-féle mártogatós szósszal


Akár előételekről, akár snackekről van szó, a mártogatósok praktikus, gyorsan elkészíthető, mutatós, ugyanakkor egészséges ételek, főleg, ha a recept szerinti idény zöldségekkel (angolzeller, retek, uborka, sárgarépa, zöld spárga stb.) fogyasztjuk. Nézzük, melyik mártogatós miért különleges és milyen tápanyagokat tartalmaznak.


Barnított vajas sültsárgarépa-szósz: alapját a sárgarépa adja, melynek egyik legfőbb előnye a rendkívül magas béta-karotin tartalom, narancssárga színe is ennek köszönhető. Ez egyrészt antioxidáns, tehát sejtvédő hatású, másrészt pedig az A-vitamin előanyaga, vagyis A-vitamin képződik belőle. Az A-vitaminnak rendkívül fontos szerepe van a látásban, és ha elegendő mennyiséget fogyasztunk belőle, a farkasvakság is megelőzhető. Érdekesség, hogy némi zsiradék hozzáadásával, jelen esetben a vajjal, még jobban elő tudjuk segíteni a béta-karotin felszívódását. Ezen kívül kiemelendő a sárgarépa B-, C-, K-vitamin-, folsav-, kálium-, nátrium-, vas-, réz- és mangántartalma is. Egy igazi csodanövény, melynek rendszeres fogyasztása erősíti az immunrendszert és segít a krónikus betegségek megelőzésében.

Ez a mártogatós továbbá nagyon jó rostforrás is, melynek következtében pozitív hatással van emésztőrendszerünkre. Az ízesítőként felhasznált fűszerek - kurkuma, sáfrány, szerecsendió nemcsak ízükkel, hanem gyulladás gátló hatású tápanyagokkal is kiegészítik ezt a mártogatóst.


Energia és tápérték a teljes adagra vonatkozóan:

• Energia 1 adagban: 1330 kcal

• Fehérje: 10 gramm

• Zsír: 113 gramm

• Szénhidrát: 64 gramm



Szójás-gyömbéres mogyorószósz: a földimogyoró neve ellenére nem az olajos magvak, hanem a hüvelyesek közé tartozik, éppen ezért nem meglepő, hogy fehérjetartalma kifejezetten magas. Körülbelül 50%-a zsír, emiatt kalóriatartalma jelentős, azonban ezt magas tápanyagtartalma ellensúlyozza. Többféle B-vitamint, ezen kívül bőrvédő hatású E-vitamint, számos ásványi anyagot és hasznos bioaktív növényi vegyületet, valamint antioxidánsokat is tartalmaz. (Megjegyzés: a földimogyoró és a szója az egyik leggyakoribb és legerősebb allergének)


Közeli rokona a szója is, melyből az ételízesítőként használt szójaszósz készül. Jellemzően erjesztett szójabab pasztából készítik, de gyakran kevernek hozzá búzát vagy árpát, ezért érdemes megjegyezni, hogy a szójaszósz általában glutént is tartalmaz.


A felhasznált ízesítők, mint a lime-lé, a chilipaprika, a fokhagyma és a gyömbér nagyon kellemes, az ázsiai konyhára jellemző ízkombináció, ugyanakkor egyben az emésztésünk támogatói is.


Energia és tápérték a teljes adagra vonatkozóan:

• Energia 1 adagban: 2681 kcal

• Fehérje: 101 gramm

• Zsír: 218,5 gramm

• Szénhidrát: 73 gramm


Zöldfűszeres túró: a túrónak és a bébi parajlevélnek köszönhetően jó fehérje- és kalciumforrás, de a felhasznált ízesítők, mint a medvehagyma, bazsalikom, petrezselyem, és kapor további hasznos tápanyagokkal egészítik ki ezt a mártogatóst. A bazsalikom gazdag béta-karotinban és más antioxidáns vegyületekben, A- és K-vitaminban, káliumban, mangánban, rézben és magnéziumban. A petrezselyemnek elsősorban a C-vitamin, a folsav és a vas tartalma jelentős, de B2-vitamin-, kalcium- és magnéziumtartalma sem elhanyagolható. A medvehagyma szintén kiváló C-vitaminforrás, de antimikrobiális hatóanyagokat (ezek képesek elpusztítani vagy inaktiválni a mikrobákat, mint pl.: a baktériumokat, gombákat és a vírusokat is) és antioxidánsokat is jelentős mennyiségben tartalmaz, ezért többféle módon is támogatja szervezetünk működését. A kapor A-vitamin-, folsav-, C-vitamin-, mangán- és vastartalma is számottevő, valamint szintén nagyon jó antioxidánsforrás is egyben. Tehát nem csak gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, hanem sejtvédő is, mivel a szabadgyökök károsító hatásával szemben is védelmet nyújt.


Energia és tápérték a teljes adagra vonatkozóan:

• Energia 1 adagban: 449 kcal

• Fehérje: 50 gramm

• Zsír: 21,5 gramm

• Szénhidrát: 14 gramm


2. Lecke: Tonhalas tavaszi hideg tésztasaláta


Ez a tonhalas tavaszi tésztasaláta komplett főétkezésnek tekinthető, hiszen szénhidrátokat, fehérjéket, zsírokat is bőséges mennyiségben tartalmaz (lásd bővebben energia és tápérték). További előnye, hogy főbb alapanyagai, a tészta kivételével teljes értékűek és feldolgozatlanok, ebből adódóan beltartalmi értékét tekintve is gazdagabbak, hiszen jobban megőrzik vitamin- és ásványianyag-tartalmukat, szemben a feldolgozott alapanyagokkal.


A vörös húsú tonhalról érdemes tudni, hogy hozzájárulhat az egészségmegőrzés céljából javasolt heti 2-3 alkalommal történő halfogyasztáshoz. Mivel tengeri halról van szó, ezért ebből adódóan remek szelén-, jód-, A-vitamin-, kalcium-, B12-, D-vitamin- és omega-3 zsírsavforrás is. A tonhal, a többi halféléhez és a tenger gyümölcseihez hasonlóan könnyen emészthető, mégis kiváló fehérjeforrás és kifejezetten tápanyag dús.


A tésztasalátához felhasznált zöldségek, mint a zöldbab, zöldborsó, a spárga, a hónapos retek és az újhagyma remek rostforrások és jól ellensúlyozzák a tészta mérsékeltebb rosttartalmát. Ezáltal az ételt tartalmasabbnak, laktatóbbnak fogjuk érezni, nem beszélve arról, hogy a szénhidrátok felszívódása is lassulni fog, tehát a vércukorszintünkre is kedvezően hatnak.


Energia és tápérték 1 adagra vonatkozóan:

• Energia 1 adagban: 1043 kcal

• Fehérje: 44 gramm

• Zsír: 51 gramm

• Szénhidrát: 98 gramm


3. Lecke: Húsvéti franciasaláta kaszinótojással, nosztalgia kiflivel


Egy igazi, bőséges húsvéti brunch étel, melyhez számos zsenge, tavaszi zöldség és fűszernövény is felhasználásra került. A sárgarépa, a burgonya, a zöldborsó, a kukorica, és a csemegeuborka almával kiegészítve bőségesen tartalmaz vitaminokat és ásványi anyagokat egyaránt. Kiemelhető többek között a béta-karotin, az A-vitamin előanyaga, a B-, C-, és K-vitamin, valamint a kálium, a magnézium, a kalcium, a foszfor, a vas, a nátrium, a mangán és a réz is. Mivel a rengeteg zöldségen kívül, főtt és hűtött burgonyát is használunk a franciasalátához így az ún. rezisztens keményítőtartalma megnő, ami kedvező hatással van vércukor és inzulinszintünkre, illetve bélflóránk összetételére egyaránt.


A házi majonéz, mivel tojássárgájából és olajból készül, energia- és zsírtartalma meglehetősen magas (lásd energia és tápérték), ezért a mennyiségi szempontokat, tehát hogy mennyit fogyasztunk belőle, érdemes figyelembe venni.


A töltött tojás szintén a tápanyagok rendkívül bőséges forrása, mivel a tojáson kívül szardellát, lila hagymát, koktélparadicsomot, petrezselyemzöldet és snidlinget is tartalmaz. Így szinte az összes vitamin, ásványi anyag és nyomelem megtalálható benne, kiemelten az E-, a D-, a B12-vitamint, a vasat, és a cinket.


Energia és tápérték 1 adagra vonatkozóan:

• Energia 1 adagban: 1755 kcal

• Fehérje: 34 gramm

• Zsír: 156,5 gramm

• Szénhidrát: 50 gramm

Herczeg Ágnes – A Lidl borszakértőjének ajánlásával

Text And Image Section

A hidegkonyha fogásai között igazi klasszikus vendégvárókat is találunk, és ha vendégvárásról beszélünk, akkor a legtökéletesebb páros ezekhez a fogásokhoz egy jól behűtött finom pezsgő. Választhatjuk a könnyedebb, gyümölcsösebb tankpezsgőket, mint például a Prosecco, a Burg Schöneck vagy a száraz Szovjetszkoje, de kínálhatjuk vendégeinket tradícionális, palackos erjesztésű pezsgőkkel is, mint például a Pannon Imperial, a Sauska Brut vagy a Dereszla Brut pezsgő. Ezek a pezsgő épp olyan remekül működnek a mártogatósokkal, mint a franciasalátával, a kaszinótojással és a tonhalas tésztasalátával. A pezsgőkből készíthetünk koktélokat is, így még változatosabbá tudjuk tenni a kínálatot. Arra figyeljünk, hogy a pezsgőket mindig jól hűtsük be, és óvatosan nyissuk ki.